ULTIMA ORA
28 Martie: „Ora Pământului” în România
Cetățeni, organizații, companii, instituții publice și centre culturale din întreaga țară sunt așteptate să participe în data de 28 martie la a șaptea ediție a evenimentului Ora Pământului (Earth Hour), cea mai mare mișcare voluntară de mediu din toate timpurile, a anunțat, miercuri, organizația WWF-România.
În acest an, în data de 28 martie, la ora locală 20,30, peste 7.000 de orașe din mai mult de 162 de țări vor stinge lumina cu scopul de a arăta preocupare pentru protejarea naturii.
‘Anul acesta este un moment de cotitură la nivel internațional în ceea ce privește politicile și angajamentele statelor din întreaga lume pentru a încetini încălzirea globală și a atenua impactul schimbărilor climatice. În decembrie vor avea loc negocierile finale între statele membre ONU privind țintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră — principalul factor ce determină creșterea temperaturilor și alte probleme conexe de mediu. De aceea, Earth Hour are anul acesta o însemnătate și un rol aparte, pentru că poate canaliza vocea a două miliarde de susținători într-un scop comun esențial, de care depinde chiar supraviețuirea noastră pe această planetă: convingerea liderilor lumii că nu mai este timp pentru amânări sau justificări și că acum este momentul pentru asumarea unor ținte și a unor responsabilități ambițioase, pe măsura provocărilor cu care ne confruntăm’, arată WWF-România într-un comunicat de presă.
Conform organizației de mediu, de-a lungul celor șase ediții de până acum, peste 40 de orașe din România au participat în mod activ la Ora Pământului și sute de mii de români au stins luminile pentru o oră, în ultima sâmbătă din martie.
Astfel, clădiri simbolice, castele, monumente și instituții întrerup iluminatul în mod simbolic și găzduiesc evenimente tematice. Dintre reușitele importante ale mișcării Earth Hour în România amintim Palatul Parlamentului, cea mai mare clădire civilă din lume, care într-o oră consumă cât un oraș de 20.000 de locuitori, stinge luminile în fiecare an de Earth Hour și, mai mult decât atât, oprește iluminatul exterior pe parcursul nopții, în fiecare seară.
Până în prezent, din 2012, WWF-România a premiat trei orașe din România (Bistrița, Timișoara și Satu Mare) cu titlul de ‘Capitala Earth Hour România’.
În 2015, mesajul și îndemnul organizației pentru comunitatea Earth Hour din România este ‘Dăruiește naturii din energia ta’. La nivel de orașe, autoritățile și asociațiile locale sunt provocate să organizeze, pe parcursul lunii martie, acțiuni de mediu care să culmineze pe 28 martie cu un cros de amploare, pe un traseu prestabilit — Crosul ‘Ora Pământului’, unde să se adune toți cetățenii preocupați de natură și pasionații de alergare.
‘Earth Hour’ este cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie, în cadrul căreia toate luminile din orașele lumii sunt stinse simbolic. Evenimentul se sărbătorește în România din anul 2009, iar la nivel internațional din anul 2007, când WWF Australia a organizat prima ediție în orașul Sydney.
În prezent, comunitatea globală care participă la Earth Hour este formată din peste două miliarde de oameni.
Agerpres
Actualitate
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
Potrivit ultimelor rezultate, Partidul Național Liberal va avea trei parlamentari în județul Hunedoara: doi deputați – Vetuța Stănescu și Daniel Răducanu, și un senator – Călin Petru Marian.
Aceste date rezultă după centralizarea a 99,99 la sută dintre secții de vot.
Călin Petru Marian, fost prefect al județului Hunedoara în perioada 2020-2024, a deschis lista pentru Senat din partea PNL Hunedoara, la alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Reamintim că, structura noului Legislativ al țării include nouă parlamentari hunedoreni: șase deputați și trei senatori.
Actualitate
Patru mașini implicate într-un accident pe autostrada A1 Deva – Sibiu, în zona localității Simeria
Patru autoturisme au fost implicate într-un accident rutier produs, astăzi, pe autostrada A1, în zona localității Simeria. O persoană a fost transportată la spital.
“În urmă cu puțin timp, pompierii Detașamentului Deva au fost solicitați să intervină pe autostrada A1, km. 358, sens de mers Deva -Sibiu, unde a avut loc un accident rutier. De urgență, pentru aceasta misiune au fost alocate o autospecială de descarcerare, două ambulanțe SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean. La fața locului, pompierii au constatat faptul că, în accident au fost implicate patru autoturisme, în care se aflau în total, șapte persoane”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
În urma accidentului, o femeie, în vârstă de 76 de ani, a rămas încarcerată, aceasta fiind extrasă în siguranță de către salvatori, din autoturismul în care se afla. După ce a primit îngrijiri medicale la fața locului, a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din Deva.
Celelalte persoane nu au necesitat asistență medicală. Totodată, pompierii militari au asigurat măsurile specifice de prevenire a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri.
Până la eliberarea carosabilului, traficul s-a desfășurat pe banda de urgență, potrivit reprezentanților Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara.
Sursa foto: ISU Hunedoara -DRDP Timișoara
Cauza accidentului: nepăstrarea distanței de siguranță
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că accidentul s-ar fi produs pe fondul nepăstrării distanței de siguranță. „Un bărbat de 75 de ani, din Deva, care conducea un autoturism pe autostrada A1, din direcția Holdea-Sibiu, nu ar fi păstrat o distanță de siguranță față de autoturismul din fața sa, condus de o femeie de 43 de ani, din Timișoara, intrând în coliziune cu acesta și proiectându-l în autoturismul din fața sa, condus de un bărbat de 52 de ani, din Arad, care, la rândul lui, a lovit autoturismul din fața sa, condus de un bărbat de 43 de ani, din Timișoara. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea unei femei de 76 de ani, pasageră în autoturismul condus de bărbatul de 75 de ani, care a fost transportată la o unitate medicală din Deva, pentru investigații medicale”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Polițiștii continuă cercetările, în acest caz.
Actualitate
Copiii dispăruți au fost găsiți de autoritățile din Serbia alături de tatăl lor
Poliția Română este în măsură să informeze opinia publică privind finalizarea operațiunilor de localizare și depistare a cetățeanului român (Marțian Adrian) și a celor trei minori (Marțian Rania Adriana, Marțian Antonio Adrian și Marțian Raisa Antonia), în Serbia, pe baza cooperării polițienești internaționale.
Cele patru persoane se află în custodia autorităților polițienești din Serbia, localitatea Nis.
Pe baza precizărilor făcute de către ministrul sârb de interne, ministrului român al afacerilor interne, în cadrul convorbirii telefonice avute astăzi 17.10.2024, inițiate de partea română, menționăm faptul că, la acest moment, cei trei minori sunt în afara oricărui pericol.
Poliția Română continuă activitățile specifice, în cadrul dosarului penal, sub coordonarea procurorului de caz.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Nosferatu”, filmat și la Castelul Corvinilor, în cinematografe
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Centrala electrică de la Mintia a primit autorizația de construire. Senatorul PNL Călin Petru Marian: “Investiția a intrat în linie dreaptă”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Drumarii au intervenit, noaptea trecută, pe mai multe artere din zona de vest a țării
-
Actualitatecu 3 zile in urma
„Permis pentru viitor”: Școala de șoferi gratuită pentru tineri din medii defavorizate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO+VIDEO: Pe pârtie, fără limite”: Povestea instructorului din Straja care deschide schiul pentru persoanele cu deficiențe locomotorii
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Elevii se întorc la școală miercuri, 8 ianuarie. Următoarea vacanță – în februarie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cursuri gratuite de zbor la Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva. Înscrierile încep în 8 ianuarie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de intensificări ale vântului în zona montană a județului Hunedoara