ULTIMA ORA
Numărul crimelor comise de minori anul trecut s-a dublat faţă de 2013
Numărul crimelor comise de minori anul trecut s-a dublat faţă de 2013, în timp ce numărul de violuri, furturi şi tâlhării comise de persoane care nu au împlinit încă 18 ani a scăzut.
Potrivit raportului de activitate pe 2014 al Parchetului instanţei supreme, în 2014 au fost înregistrate 21 de infracţiuni de omor comise de minori, în condiţiile în care în anul 2013 au fost anchetate zece crime pentru care principalii suspecţi au fost minori.
Tot în 2014 au fost şi 32 de tentative de omor atribuite unor suspecţi cu vârsta sub 18 ani, în anul 2013 minorii fiind suspectaţi de 45 de astfel de fapte.
Dacă numărul crimelor cu autori minori s-a dublat anul trecut, violurile, tâlhăriile şi furturile comise de aceştia au scăzut.
Astfel, potrivit datelor statistice centralizate de procurori, minorii au fost cercetaţi pentru 66 de violuri, 1.496 de furturi şi 611 tâhării, în condiţiile în care în anul 2013 au fost anchetate 73 de violuri, 3.474 de furturi şi 706 tâlhării comise de minori.
Numărul total al tinerilor cu vârsta sub 18 ani care au fost trimişi în judecată în anul 2014 a fost de 2.966, dintre care 371 în stare de arest, în timp ce în 2013 au fost trimişi în judecată 4.431 de minori, din care 517 au fost în stare de arest.
La sfârşitul anului trecut, în centrele de detenţie ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) erau 320 de minori – 299 de băieţi şi 21 de fete. Dintre aceştia, 39 erau închişi pentru omor, 21 pentru viol, 149 pentru tâlhărie, 99 pentru furt, iar 12 pentru alte fapte.
În acelaşi timp, din statistica ANP reiese că la sfârşitul lui 2014 în închisori erau şi 1.264 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani – 1264 de băieţi şi 43 de fete. Dintre aceştia, 146 erau închbişi pentru omor, 76 pentru viol, 479 pentru tâlhărie, 24 pentru trafic de droguri, şase pentru trafic de persoane, doi pentru infracţiuni la Legea circulaţiei şi 78 pentru alte fapte.
Raspunderea penală a minorilor este legiferată de noul Cod penal, intrat în vigoare în 1 februarie 2014. Astfel, minorii care nu au âmplinit vârsta de 14 ani nu răspund penal, în timp ce copiii care au vârsta între 14 şi 16 ani răspund penal numai dacă se dovedeşte că au săvârşit fapta cu discernământ. Minorii care au împlinit vârsta de 16 ani răspund penal, conform legii.
Potrivit legislaţiei în vigoare, faţă de minorul care la data săvârşirii infracţiunii avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate. Totuşi, dacă minorul a mai săvârşit o infracţiune pentru care i s-a aplicat o măsură educativă, care a fost executată sau a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat, atunci în cazul acestuia instanţa poate stabili o măsură educativă privativă de libertate. În plus, o măsură educativă privativă de libertate poate fi impusă şi atunci când pedeapsa stabilită de lege pentru infracţiunea săvârşită de minor este închisoarea de peste şapte ani sau dentenţia pe viaţă.
Mediafax
Actualitate
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
Potrivit ultimelor rezultate, Partidul Național Liberal va avea trei parlamentari în județul Hunedoara: doi deputați – Vetuța Stănescu și Daniel Răducanu, și un senator – Călin Petru Marian.
Aceste date rezultă după centralizarea a 99,99 la sută dintre secții de vot.
Călin Petru Marian, fost prefect al județului Hunedoara în perioada 2020-2024, a deschis lista pentru Senat din partea PNL Hunedoara, la alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Reamintim că, structura noului Legislativ al țării include nouă parlamentari hunedoreni: șase deputați și trei senatori.
Actualitate
Patru mașini implicate într-un accident pe autostrada A1 Deva – Sibiu, în zona localității Simeria
Patru autoturisme au fost implicate într-un accident rutier produs, astăzi, pe autostrada A1, în zona localității Simeria. O persoană a fost transportată la spital.
“În urmă cu puțin timp, pompierii Detașamentului Deva au fost solicitați să intervină pe autostrada A1, km. 358, sens de mers Deva -Sibiu, unde a avut loc un accident rutier. De urgență, pentru aceasta misiune au fost alocate o autospecială de descarcerare, două ambulanțe SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean. La fața locului, pompierii au constatat faptul că, în accident au fost implicate patru autoturisme, în care se aflau în total, șapte persoane”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
În urma accidentului, o femeie, în vârstă de 76 de ani, a rămas încarcerată, aceasta fiind extrasă în siguranță de către salvatori, din autoturismul în care se afla. După ce a primit îngrijiri medicale la fața locului, a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din Deva.
Celelalte persoane nu au necesitat asistență medicală. Totodată, pompierii militari au asigurat măsurile specifice de prevenire a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri.
Până la eliberarea carosabilului, traficul s-a desfășurat pe banda de urgență, potrivit reprezentanților Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara.
Sursa foto: ISU Hunedoara -DRDP Timișoara
Cauza accidentului: nepăstrarea distanței de siguranță
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că accidentul s-ar fi produs pe fondul nepăstrării distanței de siguranță. „Un bărbat de 75 de ani, din Deva, care conducea un autoturism pe autostrada A1, din direcția Holdea-Sibiu, nu ar fi păstrat o distanță de siguranță față de autoturismul din fața sa, condus de o femeie de 43 de ani, din Timișoara, intrând în coliziune cu acesta și proiectându-l în autoturismul din fața sa, condus de un bărbat de 52 de ani, din Arad, care, la rândul lui, a lovit autoturismul din fața sa, condus de un bărbat de 43 de ani, din Timișoara. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea unei femei de 76 de ani, pasageră în autoturismul condus de bărbatul de 75 de ani, care a fost transportată la o unitate medicală din Deva, pentru investigații medicale”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Polițiștii continuă cercetările, în acest caz.
Actualitate
Copiii dispăruți au fost găsiți de autoritățile din Serbia alături de tatăl lor
Poliția Română este în măsură să informeze opinia publică privind finalizarea operațiunilor de localizare și depistare a cetățeanului român (Marțian Adrian) și a celor trei minori (Marțian Rania Adriana, Marțian Antonio Adrian și Marțian Raisa Antonia), în Serbia, pe baza cooperării polițienești internaționale.
Cele patru persoane se află în custodia autorităților polițienești din Serbia, localitatea Nis.
Pe baza precizărilor făcute de către ministrul sârb de interne, ministrului român al afacerilor interne, în cadrul convorbirii telefonice avute astăzi 17.10.2024, inițiate de partea română, menționăm faptul că, la acest moment, cei trei minori sunt în afara oricărui pericol.
Poliția Română continuă activitățile specifice, în cadrul dosarului penal, sub coordonarea procurorului de caz.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Nosferatu”, filmat și la Castelul Corvinilor, în cinematografe
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Centrala electrică de la Mintia a primit autorizația de construire. Senatorul PNL Călin Petru Marian: “Investiția a intrat în linie dreaptă”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Drumarii au intervenit, noaptea trecută, pe mai multe artere din zona de vest a țării
-
Actualitatecu 3 zile in urma
„Permis pentru viitor”: Școala de șoferi gratuită pentru tineri din medii defavorizate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO+VIDEO: Pe pârtie, fără limite”: Povestea instructorului din Straja care deschide schiul pentru persoanele cu deficiențe locomotorii
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Elevii se întorc la școală miercuri, 8 ianuarie. Următoarea vacanță – în februarie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cursuri gratuite de zbor la Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva. Înscrierile încep în 8 ianuarie
-
Actualitatecu 17 ore in urma
Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută