Valea Jiului
Zeci de voluntari străini vor ajunge în această vară în Valea Jiului
Mai mult de 100 de tineri voluntari de peste granițele României vin luna viitoare la Petroșani ca să dea o mână de ajutor comunității și să ne învețe câte ceva despre voluntariat. Vor îngriji bătrâni la domiciliu, vor curăța parcurile, vor vopsi podurile din centrul Petroșaniului și vor ecologiza Parângul. Au doar cinci zile la dispoziție și o grămadă de idei, iar locuitorii Văii Jiului sunt invitați să dea o mână de ajutor.
Peste 120 de voluntarii din Germania, Austria și din mai multe orașe ale României vin pentru prima oară la Petroșani să ajute comunitatea. Este un proiect care s-a desfășurat în ultimii 12 ani în mai multe orașe din Ardeal, dar acum ajung și la Petroșani între 6 și 12 iulie. „Este vorba despre o tabără de voluntariat. E un exercițiu de responsabilitate civică, iar anul acesta este a XII-a ediție. Vor fi voluntari din țară, Germania sau Austria, care o săptămână vor lucra voluntar, la anumite activități. Cei care vor veni în Paetroșani vor fi cazați la Școala Sfântul Francisc, iar noi le punem la dispoziție materialele pentru ceea ce urmează să lucreze ei, restul este asigurat de cei de la Caritas”, a spus primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi.
Vor să mobilizeze comunitate
Voluntarii de la Caritas nu sunt străini de astfel de acțiuni, dar au nevoie de sprijin și, atunci când la Petroșani încep lucrările, suntem îndemnați să le fim alături. Aceștia vor urca la munte, dar vor lucra și în gospodăriile oamenilor bătrâni, le vor face cumpărăturile, ori vor amenaja câteva spații publice de la noi și inclusiv clădirea în care vor locui o vor vopsi. „Centrul de copii va beneficia de o clădire nou vopsită, cu ajutorul voluntarilor, avem activități pentru bătrânii imobilizați la pat. Vom face în gospodării lucruri pe care ei nu și le pot face și, de asemena, avem o componentă comunitară, care se referă la spațiile de joacă pentru copii și grădinițele. Vrem să refacem parcul Spitalului, acolo unde ies bolnavii, să reamenajăm grădinița nr 2, vrem să vopsim podul de la Judecătorie și multe, multe alte lucrări de acest gen”, a precizat și Alexandru Kelemen, reprezentant al Fundației Caritas Alba Iulia.
Pe voluntari îi vom vedea, cu siguranță prin Petroșani și chiar îi putem ajuta și noi. Acțiunea este o premieră și, tot ca o premieră, comunitatea locală se poate implica necondiționat, mai ales că apoi trebuie să păstrăm ceea ce ei ne vor lăsa.
Actualitate
Cheile Jiețului: Un spectacol natural de iarnă în inima Munților Parâng
Iarna transformă Cheile Jiețului, din județul Hunedoara, într-un peisaj feeric, atrăgând iubitorii de natură și aventură în Rezervația Naturală ce străjuiește versantul drept al Munților Parâng. Situată în apropierea orașului Petrila, această zonă protejată de 10 hectare oferă priveliști spectaculoase, în care sălbăticia devine artă.
Magia iernii în Cheile Jiețului
Cheile înguste cu pereți abrupți, sculptați în timp de apele râului Jieț, își dezvăluie frumusețea unică în timpul iernii. Zăpada care îmbracă stâncile și pădurile, pâraiele ce curg ziua și se transformă în cortine de țurțuri uriași noaptea, oferă un spectacol natural de neegalat.
Peșterile și stâncile sălbatice, acoperite de straturi albe de „zahăr,” par să invite vizitatorii într-o poveste, fiecare pas dezvăluind noi peisaje impresionante. „Cheile Jiețului sunt locul perfect pentru cei care vor să descopere iarna în toată splendoarea ei,” spun reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Jiu.
O comoară naturală de explorat
Parte a Rezervației Naturale Cheile Jiețului, zona reprezintă nu doar un loc de o frumusețe rară, ci și un refugiu pentru biodiversitate. Amplasarea sa pe versantul drept al Parângului, modelat de apele tumultuoase ale râului Jieț, o face o destinație unică pentru turiștii care ajung în regiune.
O invitație de neratat
Vizitatorii județului Hunedoara sunt îndemnați să includă Cheile Jiețului pe lista destinațiilor de iarnă. Fie că își doresc o drumeție liniștită sau o aventură pe traseele naturale, acest loc promite o experiență memorabilă, plină de liniște și frumusețe.
Cheile Jiețului, un colț de paradis în mijlocul iernii, reușesc să captiveze prin spectaculozitatea lor și să îmbine magia naturii cu sălbăticia Munților Parâng.
FOTO: FACEBOOK APELE ROMÂNE JIU
Actualitate
Sezonul de iarnă începe la Straja: 4 instalații funcționale și distracție pe zăpadă din 7 decembrie
Complexul Montana di Straja dă startul sezonului de iarnă 2024-2025 începând cu sâmbătă, 7 decembrie, oferind pasionaților de sporturi de iarnă ocazia să se bucure de pârtii pregătite și instalații funcționale.
Programul de deschidere
Începând cu ora 09:00, iubitorii de schi și snowboard sunt așteptați la baza pârtiei Constantinescu, unde va avea loc deschiderea oficială a sezonului. Evenimentul va continua cu primele urcări ale zilei cu telescaunul 4 Alfa, urmate de coborâri spectaculoase pe traseul prin pădure, care duce către telescaunul 2.
Instalații disponibile
Pentru acest prim weekend de iarnă, patru instalații vor fi operaționale: teleski Constantinescu; telescaun 4 Alfa; telescaun 2; telegondola.
Organizatorii menționează că instalația de nocturnă nu va fi funcțională în acest weekend, însă pârtiile deschise și peisajele spectaculoase promit o experiență de neuitat pentru toți vizitatorii.
O invitație la distracție
Reprezentanții Complexului Montana di Straja încurajează turiștii să participe la deschiderea oficială și să profite de condițiile excelente oferite de stațiune. „Vă așteptăm cu zăpadă, voie bună și trasee pregătite pentru distracție!”, transmit organizatorii.
Stațiunea Straja, recunoscută pentru peisajele sale pitorești și facilitățile moderne, își reconfirmă statutul de destinație de top pentru sporturile de iarnă din România.
FOTO: FACEBOOK COMPLEXUL MONTANA STRAJA
Actualitate
Decolmatarea pârâului Braia: Măsuri pentru prevenirea inundațiilor în Valea Jiului
Sistemul Hidrotehnic Independent Petroșani Apele Române Jiu a realizat, conform Planului Tehnic 2024, lucrarea de decolmatare a pârâului Braia pe o lungime de 56 metri, pentru a mări secțiunea de curgere și a asigura tranzitarea viiturilor.
”Sistemul Hidrotehnic Independent Petroșani Apele Române Jiu a executat în această perioadă, conform Planului Tehnic pe anul 2024, lucrarea “Decolmatare pârâu Braia”. Lucrarea era necesară deoarece, în urma precipitațiilor abundente din ultimii ani căzute în vestul Văii Jiului, au avut loc creșteri semnificative ale debitelor și nivelurilor cursurilor de apă din bazinul hidrografic al Jiului de Vest, fapt care a condus la transportarea materialului solid din amonte și colmatarea albiei pârâului Braia (zona magazin). Decolmatarea cursului de apă amintit se realizează pe o lungime a albiei de 56 metri, scopul acesteia fiind acela de a mări secțiunea necesară curgerii libere a apelor și tranzitarea viiturilor. Principalele volume pentru realizarea lucrării au fost: terasamente = 673 mc; transportul rutier al pământului la 3 km = 566 to”, informează reprezentanții Apelor Române Jiu.
Intervenția a fost necesară din cauza colmatării albiei provocate de materialul solid transportat în urma creșterii debitelor și nivelurilor din bazinul hidrografic al Jiului de Vest, ca urmare a precipitațiilor abundente.
FOTO: FACEBOOK APELE ROMÂNE JIU
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu o zi in urma
Accident tragic pe DN 68, în apropiere de Hațeg: Un șofer și-a pierdut viața
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Magia Crăciunului. Brăduți împodobiți de locatari, în scara blocului în care locuiesc, în Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incidente pe drumurile publice în județul Hunedoara: Viteza, alcoolul și fuga de la locul faptei pun în pericol siguranța circulației
-
Economiccu 2 zile in urma
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,11%, în noiembrie 2024
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Autoturisme electrice pentru municipiul Hunedoara, prin AFM
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noul Parlament, convocat pe 20 decembrie. Decretul, semnat de președintele Klaus Iohannis
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Final de an bun pentru administrația din Pestișu Mic