Special
Special: Ziua Universală a Iei
Ziua Universală a Iei este sărbătorită, începând cu anul 2013, la 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene.
Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești. Cămașa este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizătură în partea de sus. Inițial, cămășile erau confecționate din pânză de in sau cânepă, iar mai târziu din mătase și bumbac. Acesta din urmă era folosit ca urzeală pentru bătătura de in și cânepă, mai ales în partea de nord a țării, în timp ce în sud cămășile erau mai frecvent țesute cu borangic. Fața și spatele cămășii se numesc ”stan”, iar partea inferioară ”poale”. Stanul se confecționa din două foi de pânză, iar mâneca din una. Sub braț, cămașa era prevăzută cu așa numita ”pavă”, care oferea comoditate în timpul mișcării.
Ia este, în fapt, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. Croiala este relativ simplă: un dreptunghi de pânză, tăiat rotund în jurul gâtului și întărit cu șnur răsucit. Mânecile sunt, de cele mai multe ori, încrețite atât la umeri, cât și la încheieturile mâinilor. Este un tip de cămașă scurtă până la talie, spre deosebire de cămașa anterioară, mai veche, ce îmbrăca întregul corp și se purta dedesubtul hainelor pentru a apăra corpul de ”vrăji și pericole”. Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de la o generație la alta.
Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură. Se disting mai multe variante de bază în compoziția decorului de pe mâneci: ie cu mâneci cu dungi verticale brodate (în râuri drepte), dungi oblice sau ”ie cu stele”. Partea din față a cămășii este și ea bogat brodată, prin repetarea acelorași modele existente pe mâneci. Iile brodate cu ”spic” făceau parte din costumul de nuntă din Moldova. Culorile folosite la broderie erau în două — trei nuanțe cromatice, de regulă, dar se broda și cu o singură culoare, de obicei negru.
În timp, finețea materialelor folosite, armonia cromatică, dar și croiul pieselor de port românesc, țesute, croite și brodate în casă au fost apreciate de reginele României, Elisabeta și Maria, dar și de aristocrația feminină a timpului, care au purtat cu mândrie costumul popular în diferite momente.
Pe de altă parte, ia a atras atenția artiștilor, fiind imortalizată de pictorul francez Henri Matisse în mai multe tablouri, unul dintre ele — ”La blouse roumaine” (1940) — fiind expus la Muzeul Național de Artă Modernă din Paris. Un alt pictor român de origine evreiască, Constantin Daniel Rosenthal, a imortalizat-o pe Maria Rosetti, în ”România revoluționară”, purtând atât ie, cât și năframă. Ia românească apare și în tablourile semnate de Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Francisc Șirato, Nicolae Tonitza, Dumitru Ghiață ș.a.
Ia românească a fost, deopotrivă, sursă de inspirație pentru creația vestimentară a unor celebri designeri precum Yves Saint Laurent, care a creat, în 1981, o întreagă colecție intitulată ”La blouse roumaine”, urmat Jean Paul Gaultier, Kenzo sau Tom Ford, care a reinterpretat ia din zona Sibiu, cu broderii negre specifice zonei, și care a apărut în numărul american al revistei ”Vogue”, în martie 2012, purtată de cântăreața Adele. Apoi au fost Oscar de la Renta, Agatha Ruiz de la Prada, Anna Sui sau Philippe Guilet. Printre designerii români care s-au inspirat din portul românesc se numără Adrian Oianu, Dorin Negrău, Corina Vlădescu, Ingrid Vlasov ș.a.
Pe 17 mai 2013, Institutul Cultural Român din New York a inaugurat seria evenimentelor reunite sub genericul „La blouse roumaine”, prin care se dorea promovarea identității culturale românești în spațiul nord-american și care includea colaborări cu Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti”, Muzeul Țăranului Român și alte muzee etnografice din România, prin organizarea unor expoziții și simpozioane dedicate relațiilor între artele tradiționale românești, curentele de avangardă și creațiile artistice. În același sens, comunitatea online „La Blouse Roumaine”, numărând peste 18.000 de membri, a propus ia — bluza tradițională românească — ca brand de țară și a organizat, pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene, prima Zi Universală a Iei.
AGERPRES
Actualitate
Ziarul „Servus Hunedoara” – la „borna” 5.000
Cotidianul Județean „Servus Hunedoara” a ajuns la ediția cu numărul 5.000. O cifră impresionantă, spunem noi, pentru orice publicație. Sunt cinci mii de zile în care evenimente de tot felul petrecute în județ, în ultimele două decenii, au căpătat formă tipărită. 5.000 – o cifră care, poate, nu spune mare lucru, însă, în spatele căreia stau tot atâtea zile de muncă, de povești, de relatarea unor fapte desprinse din realitatea care ne înconjoară și așternute, prin puterea cuvintelor, în zeci de mii de pagini de ziar.
„Servus Hunedoara”, unul dintre ziarele de referință a presei hunedorene, scoate, astăzi, 30 septembrie 2024, a cincea mie ediție, în al 20-lea an de existență pe piața media din județ. După două decenii de apariție neîntreruptă, publicația noastră atinge acum o „bornă” importantă: 5.000 de numere.
Sunt cinci mii de dimineți, începute cu pagini albe, goale, umplute, rând pe rând, cu ochii tot pe ceas, cu știri pe subiecte diverse, tehnoredactate și trimise, mai apoi, în tipografie pentru a fi tipărite.
5.000 de zile, într-o continuă căutare și livrare de informații
Începutul s-a petrecut în 2004 – prima apariție a ziarului fondat de Valentin Popescu, directorul general al „Servus Hunedoara”, fiind data de 26 aprilie a acelui an, iar de atunci și până în prezent, cotidianul a apărut fără întrerupere. Zi de zi, lună de lună, an de an, s-a adăugat ziar cu ziar. În cele peste două decenii de existență, „Servus Hunedoara” a crescut odată cu miile de știri publicate – atât pe hârtie, cât și în mediul online – a crescut cu fiecare număr tipărit, iar astăzi este una dintre publicațiile locale care a scris cea mai longevivă poveste din Deva și din județul Hunedoara.
Sunt cinci mii de zile în care ne-am străduit să consemnăm, într-un mod cât mai corect și echilibrat, evenimente de actualitate din întreg județul Hunedoara, întâmplări petrecute în comunitate, transpuse în litere împletite cu multe trăiri.
Până la acest număr – 5.000 – care nu a fost atins de niciun alt ziar după anul 1989 în județul Hunedoara, a fost un drum lung, parcurs alături de dumneavoastră, cititorii, cu zile bune și mai puțin, cu provocări, cu bucurii și transformări. În anul 2020, „Servus Hunedoara” s-a dezvoltat și s-a extins prin înființarea televiziunii online ServusHD TV. În martie 2024, varianta digitală a ziarului – site-ul nostru, www.servuspress.ro , a trecut printr-un nou proces de „up-gradare”, venind în întâmpinarea cititorilor cu un design modern și atractiv, livrând informații proaspete zilnic – de luni până duminică, despre tot ceea ce se întâmplă în județul Hunedoara și numai.
Depășim „borna” cu numărul 5.000 cu multe, foarte multe, articole publicate – peste 2.000 de pagini în fiecare an – la o simplă socoteală, însă nu despre cifre ar trebui să vorbim, ci despre oamenii din spatele lor. Pentru că, deși poate părea „floare la ureche”, să scoți un ziar nu e chiar atât de ușor și presupune o muncă în echipă. O echipă unită din care fac parte cei care culeg și redactează informația, cei care o aranjează în pagini, cei care o tipăresc și toți ceilalți colegi, de la marketing, vânzări și distribuție, cunoscuți de dumneavoastră doar după nume și produsul muncii lor.
Valentin Popescu – Fondator și Director General „Servus Hunedoara”
„Astăzi aniversăm 5.000 de ediții! Este extraordinar că am atins această bornă. Sunt peste 20 ani de apariție neîntreruptă a cotidianului „SERVUS HUNEDOARA”. Reușita se datorează unei bune colaborări în echipă. La toți angajații, colaboratorii și partenerilor noștri care au fost alături de echipa noastră, le mulțumesc! Cu toții nu am fi reușit să ajungem aici fără cititorii noștri fideli. Mi-aș dori să mai tipărim și în format print mult timp de-acum înainte și să îmbunătățim zilnic informațiile transmise cititorilor noștri. Cu siguranță, facem parte dintr-un grup select de ziare cotidiane care au depășit numărul 5.000 de ediții tipărite în România. Mulțumesc enorm și familiei mele care, așa cum spune sloganul nostru, a fost “zilnic lângă mine” în toată această perioadă.
LA MULȚI ANI, SERVUS HUNEDOARA!”
5.000 de mulțumiri, adresate, dumneavoastră, cititorilor
Indiscutabil, fără dumneavoastră, cititorii, nu am fi reușit. Mulțumim tuturor, celor care răsfoiesc paginile publicației în format tipărit și celor care accesați varianta digitală a ziarului, pe site-ul nostru www.servuspress.ro . Mulțumim colaboratorilor, partenerilor și tuturor celor care au fost alături de noi pe parcursul celor cinci mii de ediții! Vă mulțumim…. de 5.000 de ori!
Actualitate
De două decenii, în fiecare zi, alături de dumneavoastră! “Servus Hunedoara” împlinește 20 de ani
Cotidianul Județean „Servus Hunedoara” aniversează, astăzi, 20 de ani de apariție neîntreruptă pe piața media din județ. În data de 26 aprilie 2004 apărea primul număr al publicației noastre, „Servus Hunedoara” salutând, în acea zi, pentru prima oară hunedorenii din întreg județul. S-au scurs 20 de ani de atunci. Sunt două decenii de prezență zilnică alături de dumneavoastră. Nici nu știm cum au trecut. 20 de ani – o vârstă frumoasă, pe care o aniversăm sub același slogan cu care am pornit la drum și în 2004 – „Servus Hunedoara – Zilnic lângă tine!”.
20 de ani… cu zile mai bune și mai puțin bune, am trecut prin atât de multe povești, în tot acest timp. 20 de ani… cu zeci de mii de pagini tipărite și articole publicate, știri pe subiecte diverse, desprinse din realitatea care ne înconjoară, povești cu și despre oameni frumoși. 20 de ani… de muncă, dăruire, provocări, sacrificii, dar și multe împliniri. Așa au trecut două decenii…
Cel mai „bătrân” cotidian editat în Deva
În cei 20 de ani de apariție neîntreruptă, „Servus Hunedoara” a avut forța de a rezista testului timpului și continuă să existe pe piața media din județ, atât în format tipărit, cât și în variantă online, iar astăzi este printre puținele publicații hunedorene care se pot mândri cu o astfel de experiență media, fiind cel mai longeviv cotidian tipărit în județul Hunedoara, de după Revoluție.
Povestea unui ziar care vă salută din 2004
Povestea ziarului „Servus Hunedoara” a început în primăvara anului 2004, fiind, de fapt, o idee pornită și materializată, cu mult entuziasm, de fondatorul publicației – Valentin Popescu, care a avut convingerea că hunedorenii merită un ziar dinamic care să le ofere informația de care au nevoie în fiecare zi. În primăvara anului 2004, o echipă tânără şi îndrăzneaţă a pornit la drum, în fosta redacție a ziarului din Clădirea „Cepromin” din Deva. Echipa “Servus” – mică pepinieră de jurnalism, în prima fază, a fost unită, încă de la început, prin prietenie, și ambiționată „să facă” o presă corectă și echidistantă, adaptată, ce-i drept, la timpurile de atunci. Timpuri în care presa scrisă mergea „unsă”, fără rețele de socializare sau alte mijloace moderne de informare, doar cu pixul, agenda și reportofon în mână, alergând, la propriu, pentru a oferi cititorilor știri despre cele mai de importante evenimente de actualitate din județ. Timpuri în care plăcerea de a răsfoi ziare încă mai exista.
În anii ce au urmat, „Servus Hunedoara” a crescut, iar ziarul şi-a câştigat un loc important printre preferinţele mediatice ale hunedorenilor.
Sediu redacțional nou, din 2013, și extinderea proiectului media – în 2020, prin înființarea televiziunii ServusHD TV
În iulie 2013, colectivul redacțional al “Servus Hunedoara” s-a mutat într-un sediu nou (la parterului blocul 1 de pe strada Mareșal Averescu, din municipiul Deva). Ziarul s-a reinventat, în timp, iar preferințele cititorilor au crescut și mai mult. În anul 2020, „Servus Hunedoara” s-a dezvoltat și s-a extins prin înființarea televiziunii online ServusHD TV. În martie 2024, varianta online a ziarului -site-ul nostru, www.servuspress.ro, a trecut printr-un nou proces de „up-gradare”, venind în întâmpinarea cititorilor cu un design mai modern și atractiv. Ca un element de noutate, www.servuspress.ro pune acum la dispoziția cititorilor informații din întreg județul Hunedoara, structurate pe localități, astfel încât dumneavoastră puteți accesa mult mai ușor informații din municipiile și orașele județului Hunedoara. Noua platformă online a ziarului cuprinde știri din întreg județul Hunedoara, precum și informații utile comunității, și se dorește a fi un portal informațional mult mai complex.
VALENTIN POPESCU -DIRECTOR GENERAL ȘI FONDATOR „SERVUS HUNEDOARA”
“Mulțumesc din suflet familiei mele, angajaților, colaboratorilor și partenerilor nostri care au făcut posibilă apariția neîntreruptă, timp de 20 de ani a cotidianului județean independent -SERVUS HUNEDOARA. Sunt 20 de ani în care ziarul nostru a publicat zeci de mii de știri și articole din județul Hunedoara și nu numai. Ne apropiem să atingem, tot în acest an, 5.000 de ediții -cifră care nu a fost atinsă de niciun alt ziar după anul 1989 -în județul Hunedoara. Cum am rezistat în toți acești 20 de ani? Simplu – multă pasiune, muncă și perseverență din partea tuturor care au fost și sunt în redacția noastră din 26.04.2004 și până în prezent și, în special, cititorilor noștri, atât ai ediției tipărite, cât și ediției online, care an de an a crescut ca număr de cititori, ajungând, în 2024, să fim citiți de peste 175.000 de vizitatori unici, lunar. Așa cum am afirmat în fiecare an, la aniversare, ne dorim să continuăm cu ediția tiparită, să încercăm să fim și mai buni, zi de zi, și asta pentru a informa locuitorii județului nostru despre ce se întâmplă în comunitea lor. Vă mulțumim și ne înclinăm în fața dumneavoastră! Dumnezeu să Binecuvânteze județul Hunedoara și pe toți hunedorenii!”.
Vă mulțumim!
Aniversarea a 20 ani de la publicarea primului număr al cotidianului „Servus Hunedoara” este cel mai bun prilej de a adresa mulțumiri. Mulţumim tuturor celor care au pus umărul pentru ca „Servus Hunedoara” să împlinească 20 ani de apariţie neîntreruptă. Mulțumim celor care, pe parcursul acestor două decenii, au adus semnături în paginile ziarului: redactori, fotoreporteri, tehnoredactori, colegilor de la marketing, vânzări și distribuție, oameni extraordinari, cunoscuți de dumneavoastră doar după nume și produsul muncii lor. Mulțumim tuturor colaboratorilor noștri! Iar pe dumneavoastră, cititorii, atât cei care răsfoiți paginile ziarului sau dați un simplu click pe Internet, accesând știrile noastre online, vă invităm să ne fiţi alături şi în continuare, ca şi până acum.
Cu aproape 5.000 de ediții tipărite publicate, din 2004 și până în prezent, publicația noastră continuă să scrie în presa hunedoreană una dintre cele mai longevive povești.
„Servus Hunedoara” vă mulţumeşte şi va fi, în continuare, alături de dumneavoastră!
Actualitate
Gala mediului de afaceri, ediție aniversară – 30 de ani. „Trofeu de Excelență” pentru TMT Media Internațional SRL, editorul cotidianului „Servus Hunedoara”
Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Hunedoara a premiat, vineri seara, cele mai performante companii din judeţ în cadrul ediției aniversare, cu numărul 30, a „Galei Excelenței în afaceri – Topul firmelor din județul Hunedoara”. Evenimentul fastuos, desfășurat la Werk Events Hunedoara, a reunit manageri de top, reprezentanți ai instituțiilor politico-administrative și invitați speciali. Societatea TMT Media Internațional SRL – editorul Cotidianului Județean „Servus Hunedoara”, a fost distinsă cu „Trofeu de Excelență” pentru implicarea activă în susținerea mediului de afaceri local și a activităților CCI Hunedoara.
Werk Events Hunedoara a găzduit, vineri seara, „Gala Excelenței în afaceri – Topul firmelor din județul Hunedoara”, cel mai important eveniment de bussines din județ, organizat de Camera de Comerț și Industrie CCI Hunedoara.
A fost o ediție aniversară, care a marcat 30 de ani de excelență în afaceri, cele mai bune firme din județ fiind apreciate public pentru rezultatele economice și financiare obținute în anul 2022.
Festivitatea a reunit peste 200 de invitați, reprezentanţi ai celor mai de succes companii hunedorene, dar și ai mediului politico-administrativ și social.
A fost o adevărată seară de gală a excelenţei în afaceri. “De 30 de ani, recunoaștem performanța în afaceri a firmelor hunedorene, le susținem, le aducem în atenția comunității locale, ne mândrim cu ele! Devenit tradiție, evenimentul „Topul firmelor” este un barometru al competitivității firmelor care a câștigat an de an faimă și prestigiu, atât la nivel local, cât și național, datorită metodologii unitare la nivel național, a indicatorilor fără echivoc luați în calcul și a seriozității de care toți factorii implicați au dat dovadă. Prin realizarea clasamentului și premiile acordate, Camera de Comerț și Industrie Hunedoara certifică în cel mai obiectiv mod performanțele și realizările celor mai importante companii locale, din toate sectoarele de activitate. „Topul firmelor” a devenit an de an, fără nicio îndoială, cea mai importantă competiție în afaceri, care a câștigat notorietate și prestigiu la nivel local și național. (…) Am ales pentru acest eveniment să fim în vecinătatea castelului, care este o zestre pentru județul Hunedoara. Și, așa ca și castelul, credem că, și provocările și oportunitățile din acele timpuri se regăsesc cumva și în timpurile noastre, mai ales onoarea, responsabilitatea, corectitudinea, cinstea, grija față de comunitatea locală, așa cum erau atunci, pentru că trebuie să le acordăm o atenție deosebită și astăzi”, a spus Crinela Gafton, directorul general al CCI Hunedoara.
La rândul său, președintele CCI Hunedoara, Viorel Arion, le-a adresat felicitări oamenilor de afaceri și le-a transmis acestora un mesaj. „Vreau să fac o precizare, în această sală, ocupanții locurilor unu, doi și trei pe județul Hunedoara au împreună o cifră de afaceri de aproape un miliard de euro și un număr de aproape 7.000 de angajați. Sunteți aici pentru că știți să construiți și ați reușit să construiți ceva în viață. Ați avut tenacite, competență, dorința de a reuși și ce v-ați propus ați realizat (…) Provocarea noii generații este nu doar să creăm noi locuri de muncă, dar și noi țeluri de viață. Nu este suficient să ai un scop, trebuie să creezi țeluri în viață și pentru ceilalți. (…) În sală, acum, sunt campionii, vulturi neînfricați pe cerul schimbător al mediului de afaceri. Fiți campioni și de acum încolo, fiți vulturi! Un vultur își câștigă cinstea din furtunile pe care le îndură. Vă mulțumesc, felicitări și la mulți ani!”, le-a transmis antreprenorilor prezenți Viorel Arion, președintele CCI Hunedoara.
Alături de oamenii de afaceri hunedoreni prezenți, în sala de evenimente, s-au aflat şi prefectul judeţului Hunedoara, Călin Petru Marian, și vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Alin Țambă. „Dumneavoastră, sunteți cei care, din punct de vedere al business-ului, puneți județul Hunedoara pe harta țării, a Europei, pe harta lumii (…) Sunteți motorul economiei, cei care aduceți plus valoare, cei care contribuiți efectiv la bunăstarea poporului român și a societății românești”, a declarat, printre altele, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.
„Fără dumneavoastră, fără mediul de business, noi nu am putea să facem nimic pentru că, alături de angajații dumneavoastră, sunteți principalele surse care formează bugetele publice locale. (…) Reușiți să fiți competitivi pe o piață foarte concurențială și din ce în ce mai dinamică. Dacă orașele, comunele, județul Hunedoara merge înspre bine, acest lucru se datorează, în primul rând, mediului de business (…). Felicitări dumneavoastră, organizatorilor, tuturor premianților și cifre de afaceri așa cum vi le-ați propus în planul de business!”, a spus Alin Țambă, vicepreședintele CJ Hunedoara.
Peste o mie de societăți hunedorene, clasate în primele trei locuri
În acest an, la întocmirea clasamentului, au participat, în total, 12.773 de societăţi comerciale hunedorene, societăţi cooperative/organizaţii cooperative, institute de cercetare şi regii autonome, dintre care, după aplicarea criteriilor eliminatorii, au fost selecţionate conform metodologiei 4.369 firme, 1.161 dintre acestea fiind clasate în top pe primele trei locuri.
Clasamentul firmelor premiate a fost realizat pe baza rezultatelor financiare ale fiecărei firme pe anul 2022 înregistrate la Agenția de Administrare Fiscală Hunedoara. Criteriile de grupare au fost stabilite în funcţie de domeniile de activitate şi mărimea firmei, indicatorii utilizați au luat în considerare cifra de afaceri, profitul de exploatare, rata profitului curent, eficienţa utilizării resurselor umane, efortul de dezvoltare, eficienţa utilizării capitalului angajat.
TMT Media Internațional, printre laureații „Topului firmelor 2023”
Ca la fiecare ediție, CCI Hunedoara a acordat, în cadrul galei de vineri, distincții de excelență unor parteneri și colaboratori care susțin dezvoltarea comunității locale, a mediului de afaceri și activitatea instituției.
TMT Media Internațional, compania care produce cotidianul „Servus Hunedoara”, a primit „Trofeu de Excelență” pentru implicarea activă în susținerea mediului de afaceri local și a activităților CCI Hunedoara.
Valentin Popescu, manager SC TMT Media Internațional SRL, Fondatorul și Directorul General al Cotidianului Județean Independent „Servus Hunedoara”
“Sunt onorat pentru trofeul primit. În 2024 – TMT MEDIA INTERNATIONAL – editorul cotidianului SERVUS HUNEDOARA – va împlini 25 de ani de la înființare, iar ziarul SERVUS HUNEDOARA – 20 ani de viață! Mulțumesc tuturor angajaților și colaboratorilor noștri care au făcut posibil acest lucru. Este o obligație să continuăm și în anii viitori, să mergem pe aceiași linie și cu speranța că județul nostru va avea o dezvoltare armonioasă!”.
Ceremonia de premiere a celor mai merituoase firme din județul Hunedoara a fost presărată cu momente artistice de excepție, susținute de Grupul „Huniadi Cantores”, de dansatorii sportivi de la „Caffe Latino” Hunedoara, și s-a încheiat cu un recital al mult îndrăgitei trupe Direcția 5.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Centrala electrică de la Mintia a primit autorizația de construire. Senatorul PNL Călin Petru Marian: “Investiția a intrat în linie dreaptă”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Drumarii au intervenit, noaptea trecută, pe mai multe artere din zona de vest a țării
-
Actualitatecu o zi in urma
Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de intensificări ale vântului în zona montană a județului Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Restricții de circulație pe Valea Oltului, în perioada 5 – 7 ianuarie
-
Actualitatecu 9 ore in urma
Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Ziua în care sunt sfințite apele
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Start spectaculos pentru noul sezon de robotică în Valea Jiului: Robotics Valley League Meet – ediția a doua