Connect with us
Data: 01/07/2024
.

Actualitate

POVESTE DE SUCCES: Doi hunedoreni le vând belgienilor zacuscă, sărmăluțe, ciorbă de burtă și murături la butoi

Publicat

pe

Slănină afumată, caltaboş, tobă, borş, mălai, gris, borcane pline cu zacuscă sau dulceaţă delicioasă, aşa cum numai în cămara bunicii se mai pot găsi, dar şi varză murată, sărmăluţe, tochitură moldovenească ori ciorbă de burtă la cutie sunt doar câteva dintre bunătăţile româneşti ce se pot găsi pe rafturile magazinelor pe care doi hunedoreni, stabiliţi de mai mult timp în Belgia, le-au deschis la Bruxelles.

1374794_603255453055526_1815372516_n

Silvia Olari şi Daniel Ianoş, din Deva, au plecat din ţară cu gândul pe care îl au toţi românii care se stabilesc în străinătate, acela de a avea un trai mai bun. Au lăsat totul în urmă şi au luat-o aproape de la capăt în capitala Belgiei, unde, după ce au prins puţin „cheag”, au pus pe picioare o afacere care, ulterior, s-a dovedit a fi prosperă pentru ei, dar şi de bun augur pentru românii din Bruxelles. Au deschis, prima dată, un magazin, apoi încă două, în care vând produse tradiţionale româneşti, bucate aduse de acasă, din România. Deşi, la început, nu le-a fost deloc uşor, clienţii nu au întârziat să apară, cea mai mare parte dintre ei fiind români din Belgia, dornici să regăsească produsele pe care le cumpărau odată acasă şi de care au dus lipsă. Însă nu doar conaţionali de-ai noştri au început să treacă pragul prăvăliei cu steag românesc, ci şi belgienii care au prins gustul bucatelor de la noi, la mare căutare printre ei fiind produsele sută la sută naturale.

1468522_615530761827995_1727410035_n

 

1978637_668925976488473_1392756790_n

Se întâmpla în 2007, când cei doi hunedoreni au deschis primul magazin românesc la Bruxelles, singurul de acest gen din capitala Belgiei. Cum bucătăria belgiană nu este atât de bogată, iar românii din Belgia nu mai avuseră parte de aşa ceva până atunci, prăvălia deschisă de Silvia şi Daniel a fost pentru ei un fel de „mană cerească”. Când au văzut că are succes, cei doi hunedoreni au mai închiriat alte două spaţii, aşa că, acum, după opt ani, au ajuns să vândă bucate româneşti în trei locaţii din Belgia, toate magazinele fiind botezate simplu: „La Bunicuţa”, nume pe care Silvia l-a ales cu gândul la bunica ei, în cămara căreia găsea tot ce-i poftea inima. Din magazinele lor, clienţii pot cumpăra cam tot ce se poate aduce „la pachet” din România: de la alimente şi mâncăruri tradiţionale, până la cd-uri sau reviste româneşti.

1383351_597835503597521_232503826_n

Pufuleţii şi „Eugeniile”, la mare căutare

Advertisement

Silvia povesteşte că, în rândul românilor din Bruxelles cel mai bine se vând pufuleţii. „Ah, şi „eugeniile”! Iar în perioada sărbătorilor cererea e foarte mare la varză murată. Tone de varză murată vindem în acea perioadă, atât de mult se cumpără. Belgienii nu cumpără decât produse naturale sau vinuri. Cei care au vizitat România şi cunosc gustul bucatelor noastre mai iau zacuscă, cozonac sau dulceaţă. Ei (n.red. belgienii) nu sunt prea deschişi la nou. E mai greu până gustă prima dată ”.

bunatati romanesti (1)

Pe lângă români şi belgieni, magazinele celor doi hunedoreni sunt frecventate şi de polonezi, bulgari sau turci, care se dau în vânt după castraveţii, gogoşarii sau conopida murată, dar şi după seminţe prăjite ori mierea de albine. O mare trecere printre străinii de la Bruxelles mai au şi lactatele aduse de Silvia şi Daniel din România, preferată fiind brânza de burduf.

Un colţ de România

Printre rafturile magazinului cu produse româneşti nu se fac doar cumpărături, ci se deapănă şi poveşti de viaţă. Mulţi dintre clienţii care trec pragul „Bunicuţei” o fac şi fiindcă le amintesc de casă, de România pe care au lăsat-o în urmă, astfel că Silvia şi Daniel au ajuns să îi cunoască foarte bine pe cei mai mulţi dintre ei şi chiar să lege legături de prietenie cu o parte dintre aceştia. „La noi, omul vine şi să cumpere, dar şi să schimbe o vorbă bună în dulcele grai românesc. E ceva plăcut ce facem”, mai spune hunedoreanca stabilită în Belgia.

bunatati romanesti (2)

Şi pentru ca românii din Bruxelles care îi trec pragul să se simtă cu adevărat ca acasă, Silvia și Daniel au şi decorat interiorul a două dintre magazine cu obiecte tradiţionale, toate foarte vechi, duse în capitala Belgiei din România. Printre acestea se numără o vârtelniţă, o furcă cu fus, o socală, un teglăzău (n.red. fier de călcat) sau o neveditură din Bistriţa. „Toate obiectele pe care le-am expus pe pereţii magazinelor au o poveste şi sunt adunate de prin podul bunicilor. Am dus şi o rudă (scândură) de la o căruţă, pe care am prins-o pe un perete, ulcica în care făcea bunica lapte prins, până şi parul de la o claie l-am dus în Belgia”, mai spune Silvia Olari, zâmbind. „Belgienilor le place mult ce văd. Se arată încântaţi. Aşa reuşim să promovăm şi noi ţara noastră. Avem pliante din România, pe care le oferim fiecăruia în parte la plecarea din magazin”, adaugă aceasta.

Advertisement

bunatati romanesti (4)

Silvia Olari e stabilită în Belgia de mai bine de 12 ani. Cât a locuit în România a lucrat la Direcţia Agricolă din Deva. Acum spune că îi place ceea ce face şi se simte cu adevărat împlinită. S-ar mai întoarce acasă, în România, fiindcă îi lipseşte căldura de aici, „dar ce să faci într-o ţară în care ţi se pun atâtea piedici”. „Belgienii sunt oameni politicoşi, dar foarte reci, nu ca românii. Nici pomeneală, aici, să ceri o lingură de sare împrumut vecinului, cum se întâmplă în România. Eu m-am adaptat şi le respect legile şi obiceiurile, dar n-are cum ca gândul să nu îţi zboare şi către locul din care ai plecat”.

Advertisement

Actualitate

Controale la operatori economici din domeniul forestier, la Teliucu Inferior și Crișcior

Publicat

pe

Redactat de

Operatori economici din domeniul forestier, din comunele Teliucu Inferior și Crișcior, au fost verificați de polițiști și reprezentanți ai Gărzii Forestiere Timișoara.

Controalele, desfășurate zilele trecute, au vizat modul de punere în valoare, autorizare, exploatare, depozitare, gestionare și transport a materialului lemnos. La final, doi operatori economici au fost amendați, fiind, totodată, confiscat și peste nouă metri cubi de material lemnos.

În perioada 27 – 29 iunie 2024, polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, însoțiți de reprezentanții Gărzii Forestiere Timișoara, au efectuat verificări privind modul de punere în valoare, autorizare, exploatare, depozitare, gestionare și transport a materialului lemnos, de către diferiți operatori economici, de pe raza comunelor Teliucu Inferior și Crișcior. În urma acestor controale, polițiștii au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 8.000 lei, conform Legii nr.171/2010 și au luat măsura confiscării valorice a unui volum de 9,234 mc material lemnos în valoare de 3.835,84 lei”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Aproximativ 200 de intervenții și misiuni ale pompierilor hunedoreni, în weekendul trecut

Publicat

pe

Redactat de

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara au desfășurat, în weekendul trecut, 195 de misiuni și intervenții, majoritatea constând în acordarea primului ajutor medical calificat și în gestionarea optimă a situațiilor de urgență.

“În această perioadă, echipajele SMURD au răspuns la 152 de solicitări, cele mai multe fiind gestionate de către Detașamentele de pompieri din Deva, Orăștie, Hunedoara și Petroșani. În cele trei zile, echipajele de pompieri au acționat pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire și stingere a incendiilor care ar fi putut avea loc din cauza producerii a cinci accidente rutiere, la unul dintre ele fiind nevoie și de asistență medicală din partea echipajului SMURD. De asemenea, măsuri PSI au fost asigurate și în localitatea Mintia unde s-a constatat o fisură în țeava de alimentare cu gaz metan”, au informat reprezentanții ISU Hunedoara.

Două incendii, izbucnite în Deva și Brad

În zilele de 28 și 30 iunie, pompierii au intervenit pentru stingerea a 2 incendii, în Deva, respectiv Brad, în urma cărora, din fericire, nicio persoană nu a fost rănită. “În municipiul Deva, incendiul s-a manifestat la deșeuri menajere aflate pe holul etajului 4 al unui bloc de locuințe de pe strada Mărăști, iar în Brad, intervenția echipajelor de pompieri s-a realizat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă a unei gospodării situată pe strada Ardealului. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost un scurtcircuit electric”, au mai informat reprezentanții ISU Hunedoara.

Tot în weekendul trecut, echipaje de pompieri de la subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara au efectuat cinci acțiuni de informare preventivă și recunoaștere în teren, în diferite locații din Petroșani, Turdaș, Pricaz și Pui.

Advertisement

În cele trei zile, pompierii au participat la 24 acțiuni în sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara, iar alte șase misiuni au constat în diferite intervenții realizate în sprijinul comunității.

În continuare, pompierii militari hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical calificat persoanelor aflate în dificultate.

Citeste mai mult ...

Actualitate

4,87 la sută – rata şomajului în județ, la finalul lunii mai

Publicat

pe

Redactat de

Rata șomajului în județul Hunedoara a fost calculată, la sfârșitul lunii mai 2024, la o valoare de 4,87 la sută, în creștere comparativ cu luna anterioară.

Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 4,82 %, în această lună acest indicator a înregistrat o creștere de 0,05 pp”, au informat reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara.

La sfârșitul lunii mai 2024, în evidențele AJOFM Hunedoara erau înregistrați 7.580 șomeri, dintre care 4.192 femei.

Potrivit reprezentanților AJOFM Hunedoara, din totalul de 7.580 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Hunedoara, 2.225 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 5.355 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.737 șomeri provin din mediul rural și 4.843 sunt din mediul urban.

Advertisement

Sursa: AJOFM Hunedoara

Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Hunedoara 27 %, urmat de cei cu studii liceale 26 %, iar 22 % sunt șomeri fără studii și cu nivel de studii primare. Șomerii care au absolvit învățământul profesional sau școli de arte și meserii reprezintă 15% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii superioare sunt 8 %, iar cei cu învățământ postliceal sunt 2 %. „Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 258 persoane foarte greu ocupabile, 1.840 greu ocupabile, 5.060 mediu ocupabile, iar 422 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, au mai informat reprezentanții AJOFM Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate