Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

71 de ani de la instaurarea primului Guvern comunist al României (III)

Publicat

pe

De-a lungul timpului, județul Hunedoara a furnizat mai multe guverne, ca număr de miniștri, mai ales în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial. Fie că au fost hunedoreni prin naștere, ori au avut legături strânse cu județul, cei despre care vom face vorbire au ocupat funcții înalte, în guverne de diferite coloraturi politice.

Hunedorenii nu au lipsit nici din guvernele comuniste, o perioadă care, ne place sau ba, nu poate fi ştearsă din istoria României. Primul premier „roşual României a fost dr. Petru Groza, cel născut la Băcia, care a condus patru Guverne, între 6 martie 1945 şi 2 iunie 1952. Pe lângă Groza, din aceste executive au mai făcut parte Romulus Zăroni, originar din Nădăştia de Sus, dar şi alte trei persoane care au avut strânsă legătură cu judeţul Hunedoara, despre unul dintre ei, Gheorghe Gaston Marin, pe numele său real Gheorghe Grosamann, făcând deja referire în episodul anterior.

Socrul Margaretei Pâslaru

În al patrulea Guvern Groza, între 8 decembrie 1949 şi 8 decembrie 1950, îl găsim, ca ministru al industriei uşoare, pe Alexandru Sencovici, sau Szenkovics Sandor, născut la Dej, în 1902. Acesta a fost ministru al industriei uşoare în Guvernele Gheorghe Gheorghiu Dej (1 şi 2 ) şi Chivu Stoica (1), din 2 iunie 1952 până în 19 martie 1957). De asemenea, a mai fost ministrul industriei bunurilor de consum în Guvernul Chivu Stoica (2), între 27 aprilie 1959 şi 20 martie 1961, revenind la cea uşoară în patru guverne conduse de Ion Gheorghe Maurer, în perioada 21 martie 1961 – 12 martie 1969. Apoi a îndeplinit funcţii pe linie de partid, fiins membru în Comitetul Central (CC)al Partidului Comunist Român (PCR) până în 1979 şi deputat în Marea Adunare Naţională până în 1980. Tocmai de această perioadă este legat Alexandru Sencovici de judeţul Hunedoara. La Plenara CC al PCR din 26-27 octombrie 1977, deși nu a fost pe ordinea de zi, la cererea lui Alexandru Sencovici,vechi ilegalist, a fost discutată și greva minerilor din Valea Jiului din 1-3 august din acelaşi an, eveniment care s-a lăsat, pe lângă condamnări ale celor ce au condus mişcarea de protest, cu demiteri pe linie de partid, de acestea fiind afectaţi şi unii miniştri hunedoreni, despre care vom mai face vorbire. Ca fapt divers, trebuie menţionat că Sencovici, maistru mecanic de meserie, a fost arestat, în 1950, când era ministru, pentru că frecventa Biblioteca Franceză şi că are o statuie, ridicată în 2013, în oraşul bihorean Marghita, pentru aportul pe care l-a adus în dezvoltarea acestei aşezări. Alexandru Sencovici, care a fost socrul cunoscutei cântăreţe Margareta Pâslaru, a decedat în 1995.

Șeful Securității

Advertisement

Petru Groza a fost în fruntea Guvernului, aşa cum aminteam mai sus, până pe 2 iunie 1952. Din 28 mai acel an, timp de cinci zile, practic, din acel Guvern a făcut parte şi, poate, cel mai temut ministru al Internelor, Alexandru Drăghici. Acesta și-a început cariera politică în 1946, când a fost ales deputat de Hunedoara din partea Partidului Muncitoresc Român, una dintre denumirile purtate de Partidul Comunist Român în istoria sa, în Marea Adunare Națională, fiind, apoi, și președintele Parlamentului din acea vreme, până în 1950. Drăghici a fost ministru de interne în două perioade, între 28 mai și 20 septembrie 1952 și, respectiv, între 19 martie 1957 și 27 iulie 1965. Între aceste perioade a fost ministru al Securității Statului, care se desprinsese de la Interne. Drăghici a fost acuzator public în cadrul Tribunalului Poporului, care îi judeca pe inculpații acuzați de crime de război sau ca dușmani ai statului român, și a făcut parte din comisia care l-a anchetat pe Lucrețiu Pătrășcanu și a intenționat să folosească trupele de grăniceri împotriva partizanilor din munți. În perioada când a fost ministru, efectivul trupelor de Securitate era de aproape 60.000 de persoane. Alexandru Drăghici a căzut în dizgrație în 1968, când Nicolae Ceaușescu începuse campania de îndepărtare ai fosștilor susținători ai lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Drăghici a fost acuzat de arestarea și anchetarea unor comuniști și degradat de la gradul de general – colonel la cel de soldat, cu care a fost trecut în rezervă, dar nu a fost judecat în perioada comunistă. După Revoluție s-a început urmărirea penală a lui Alexandru Drăghici pentru crimele produse în trecut, dar acesta a emigrat, în 1991, în Ungaria, la fiica sa, care se stabilise în țara vecină. În 1992 s-a cerut extrădarea lui Alexandru Drăghici, dar autoritățile ungare au refuzat să dea curs favorabil cererii, deoarece crimele comise au fost prescrise din punctul de vedere al jurisprudenței statului vecin. În 1993 Alexandru Drăghici a fost condamnat, în lipsă, pentru comandarea uciderii unui etnic turc, dar sentința nu a fost pusă în executare, acesta decedând în același an.

Advertisement

Actualitate

Aventura scoțianului îndrăgostit de România: O poveste de prietenie și ajutor pe DN68

Publicat

pe

Redactat de

Într-o zi toridă de 29 iunie 2024, cu temperatura urcând până la 32 de grade Celsius la umbră, în apropiere de Hațeg, o întâlnire neașteptată a transformat o zi obișnuită în una memorabilă pentru Cristian, Anton și Dougie.

Cristian și Anton, rutieriști cu experiență, acționau în cadrul unui plan de acțiune pe viteză pe DN68, în localitatea Păclișa. În mijlocul acestei activități, atenția lor a fost captată de un motociclist străin aflat în dificultate.

Dougie, un scoțian îndrăgostit de România, se afla în drumul său spre Sebeș pentru a participa la un eveniment destinat motocicliștilor. Ghinionul a făcut ca motocicleta sa să cedeze exact în parcarea din Păclișa. Fără ezitare, cei doi agenți de poliție de la Biroul Rutier Hațeg au intervenit. „Ne-am gândit că s-a întâmplat ceva… am oprit lângă motociclist, care ne-a spus că este din Scoția, este îndrăgostit de România și merge la Sebeș pentru că, în luna iulie, urmează să participe la un eveniment”, își amintesc cei doi agenți.

În parcare, Dougie avea casca jos și o piesă de motocicletă lângă el. Cristian și Anton nu au stat pe gânduri și l-au ajutat să își repare motocicleta. Chiar l-au împins până s-a pus în mișcare și i-au oferit numărul lor de telefon, în caz că va mai avea nevoie de ajutor.

Câteva ore mai târziu, cei doi agenți au primit un mesaj de la Dougie: „Big thanks.  Got to my destination in Petrești (near Sebeș). All is working perfect. Thanks for all your help…” Mesajul de mulțumire a adus o bucurie nemăsurată celor doi polițiști. „Ne bucurăm că am putut ajuta, Dougie – ne-am făcut doar datoria. Drumuri bune …we are glad we could help!!” au transmis aceștia.

Această întâlnire a demonstrat încă o dată puterea solidarității și a prieteniei care poate apărea chiar și în cele mai neașteptate situații. Dougie, scoțianul îndrăgostit de România, a avut parte de o aventură neașteptată, dar plină de umanitate, pe drumurile țării noastre, iar Cristian și Anton au dovedit că empatia și ajutorul dezinteresat pot transforma o simplă întâlnire într-o poveste de neuitat.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mașini și motociclete istorice, de fabricație românescă, au putut fi admirate la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Autoturisme și motociclete istorice, de fabricație românească, au putut fi admirate în cadrul unei expoziții ce a avut loc sâmbătă, 29 iunie, pe Pietonala Corvin din municipiul Hunedoara.

Evenimentul, intitulat “Fabricat în România”, a fost organizat de Retromobil Club România – Filiala Hunedoara, cu sprijinul Primăriei Hunedoara, iar pasionații de mașini retro au fost invitați să vină să le vadă.

De la bătrânele Dacii 1300 și 1100, un ARO 243, un Olcit, o mașină veche de Miliție, dar și de Salvare, alături de alte automobile de odinioară, toate autohtone, până la motociclete Mobra, precum și altele, au poposit, timp de câteva ore, în fața Centrului Cultural „Corviniana” din municipiul de pe Cerna și au putut fi admirate de către trecători.

Evenimentul a reunit posesori de automobile și motociclete, atestate istoric sau în curs de atestare, atât din Hunedoara, cât și din alte județe, printre care Arad și Timiș.

Sursa foto: Primăria Hunedoara
Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Atelier școală, eficientizat energetic

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din Petrila a inițiat procedura de licitație pentru un contract esențial, denumit „Lucrări de intervenție în vederea creșterii eficienței energetice la clădirea atelier școală”.

Acest contract are o valoare considerabilă, de 1.857.414 lei.

Această inițiativă subliniază angajamentul autorităților locale de a îmbunătăți condițiile din instituțiile educaționale, asigurând un mediu mai sigur și mai confortabil pentru elevi și cadre didactice.

Proiectul prevede diverse măsuri pentru sporirea eficienței energetice a clădirii atelier școală. Printre acestea se numără izolarea termică a clădirii, instalarea unor sisteme de iluminat cu eficiență energetică ridicată și modernizarea sistemelor de încălzire și ventilație, toate având scopul de a reduce consumul de energie și de a optimiza costurile aferente.

Citeste mai mult ...

Actualitate