Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

Sufocați de indolență, în Colonia din Petroșani

Publicat

pe

Printre ploșnițe, șobolani și deșeuri, în locuințe primite la cheie. Așa își duc existența zeci de oameni, în locuințele sociale din Colonia Petroșaniului și așteaptă să vină cineva să le facă și curățenie. Asta, în timp ce copiii li se îmbolnăvesc de hepatită, ori sunt bășicați de ploșnițe.

Blocul care i-a fost dat la cheie fiecărui locatar, arată ca după bombardamente. De câteva ori, primăria a schimbat ușile, le-a pus geamuri noi, dar după ce și-au vândut la fier vechi și balustradele de pe scara blocului, acum oamenii din Colonie zac într-un soi de grajd, înconjurat de gunoaie, care imediat ajung la geamurile de la parter. Sigur că sunt nemulțumiți, iar unii dintre ei realizează cât de gravă este situația. „Nu mai rezist deloc! Numai gunoaie și ploșnițe sunt peste tot. Am aruncat toată mobila, tot, tot și acum stau cu șase copii pe parchet. Ne-am umplut de ploșnițe și acum copiii nu mai merg la școală”, spune o femeie care locuiește în acest bloc și ne arată niște ploșnițe prinse într-o sticlă de apă goală, în apartamentul său.

Își aruncă gunoaiele pe geam

Cei mai mulți cară obiecte de uz casnic de prin gunoaie și e și firesc să se umple de ploșnițe, iar gunoiul din jurul blocului este din ce în ce mai mare. Nimeni, însă, de ani de zile, nu i-a convins pe acești oameni să își facă și curățenie. Nici chiar atunci când nu au mai primit mâncare la cantina socială, nu au vrut să își curețe deșeurile. „Eu am grijă de ei, dar nu prea am cu cine să discut. Sunt câteva persoane care nu se pot integra în colectivitate și, după cum vedeți, cum arată ușile și toate, în condițiile în care noi anul trecut le-am înlocuit, iar ei le-au spart după o săptămână. Le este greu să coboare cu gunoiul și îl aruncă pe geam. Inconștienți și părinții. Nu știu cum pot să își lase copiii murdari. Ei nu țin cont nici de copiii lor, ce să le mai ceri? Încercăm să le spunem, vine mediatorul sanitar, verifică locuința, dar a doua zi e la fel”, spune Marius Rad, lider al comunității de rromi.

Edilii din Petroșani spun că vor face astăzi o dezinsecție, dar de fiecare dată se confruntă cu probleme, atunci când sunt nevoiți să intre în locuințele transformate în adevărate grajduri. Nimeni nu le deschide și astfel focarele de infecție rămân de la o dezinsecție la alta, mereu aceleași.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Aventura scoțianului îndrăgostit de România: O poveste de prietenie și ajutor pe DN68

Publicat

pe

Redactat de

Într-o zi toridă de 29 iunie 2024, cu temperatura urcând până la 32 de grade Celsius la umbră, în apropiere de Hațeg, o întâlnire neașteptată a transformat o zi obișnuită în una memorabilă pentru Cristian, Anton și Dougie.

Cristian și Anton, rutieriști cu experiență, acționau în cadrul unui plan de acțiune pe viteză pe DN68, în localitatea Păclișa. În mijlocul acestei activități, atenția lor a fost captată de un motociclist străin aflat în dificultate.

Dougie, un scoțian îndrăgostit de România, se afla în drumul său spre Sebeș pentru a participa la un eveniment destinat motocicliștilor. Ghinionul a făcut ca motocicleta sa să cedeze exact în parcarea din Păclișa. Fără ezitare, cei doi agenți de poliție de la Biroul Rutier Hațeg au intervenit. „Ne-am gândit că s-a întâmplat ceva… am oprit lângă motociclist, care ne-a spus că este din Scoția, este îndrăgostit de România și merge la Sebeș pentru că, în luna iulie, urmează să participe la un eveniment”, își amintesc cei doi agenți.

În parcare, Dougie avea casca jos și o piesă de motocicletă lângă el. Cristian și Anton nu au stat pe gânduri și l-au ajutat să își repare motocicleta. Chiar l-au împins până s-a pus în mișcare și i-au oferit numărul lor de telefon, în caz că va mai avea nevoie de ajutor.

Câteva ore mai târziu, cei doi agenți au primit un mesaj de la Dougie: „Big thanks.  Got to my destination in Petrești (near Sebeș). All is working perfect. Thanks for all your help…” Mesajul de mulțumire a adus o bucurie nemăsurată celor doi polițiști. „Ne bucurăm că am putut ajuta, Dougie – ne-am făcut doar datoria. Drumuri bune …we are glad we could help!!” au transmis aceștia.

Această întâlnire a demonstrat încă o dată puterea solidarității și a prieteniei care poate apărea chiar și în cele mai neașteptate situații. Dougie, scoțianul îndrăgostit de România, a avut parte de o aventură neașteptată, dar plină de umanitate, pe drumurile țării noastre, iar Cristian și Anton au dovedit că empatia și ajutorul dezinteresat pot transforma o simplă întâlnire într-o poveste de neuitat.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mașini și motociclete istorice, de fabricație românescă, au putut fi admirate la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Autoturisme și motociclete istorice, de fabricație românească, au putut fi admirate în cadrul unei expoziții ce a avut loc sâmbătă, 29 iunie, pe Pietonala Corvin din municipiul Hunedoara.

Evenimentul, intitulat “Fabricat în România”, a fost organizat de Retromobil Club România – Filiala Hunedoara, cu sprijinul Primăriei Hunedoara, iar pasionații de mașini retro au fost invitați să vină să le vadă.

De la bătrânele Dacii 1300 și 1100, un ARO 243, un Olcit, o mașină veche de Miliție, dar și de Salvare, alături de alte automobile de odinioară, toate autohtone, până la motociclete Mobra, precum și altele, au poposit, timp de câteva ore, în fața Centrului Cultural „Corviniana” din municipiul de pe Cerna și au putut fi admirate de către trecători.

Evenimentul a reunit posesori de automobile și motociclete, atestate istoric sau în curs de atestare, atât din Hunedoara, cât și din alte județe, printre care Arad și Timiș.

Sursa foto: Primăria Hunedoara
Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Atelier școală, eficientizat energetic

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din Petrila a inițiat procedura de licitație pentru un contract esențial, denumit „Lucrări de intervenție în vederea creșterii eficienței energetice la clădirea atelier școală”.

Acest contract are o valoare considerabilă, de 1.857.414 lei.

Această inițiativă subliniază angajamentul autorităților locale de a îmbunătăți condițiile din instituțiile educaționale, asigurând un mediu mai sigur și mai confortabil pentru elevi și cadre didactice.

Proiectul prevede diverse măsuri pentru sporirea eficienței energetice a clădirii atelier școală. Printre acestea se numără izolarea termică a clădirii, instalarea unor sisteme de iluminat cu eficiență energetică ridicată și modernizarea sistemelor de încălzire și ventilație, toate având scopul de a reduce consumul de energie și de a optimiza costurile aferente.

Citeste mai mult ...

Actualitate