Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

Angajații CEH rămân la cinci zile lucrătoare

Publicat

pe

Măsura de a lucra patru zile pe săptămână a fost suspendată, cel puțin deocamdată. Asta spun sindicaliștii din energie, care au plecat la București ca să clarifice situația. Ziua de vineri, care nu a fost lucrată la finele săptămânii trecute, va fi recuperată și măsura a fost suspendată până la viitoarele negocieri.

Energeticienii și personalul auxiliar de la Complexul Energetic Hunedoara nu vor lucra doar patru zile într-o săptămână și nici nu vor avea veniturile diminuate. Asta au reușit să obțină sindicaliștii aflați la Ministerul Energiei, care spun că totul se suspendă, măcar pentru perioada următoare. „Am reușit, până la urmă, să convingem Ministerul și administratorul special pentru revenirea la decizia nr. 22, acea măsură drastică, ce afectează timpul de lucru al personalului și afectează grav drepturile salariale și sporul de vechime. Este o măsură antisocială, este practic promovarea nemuncii și îngrădirea dreptului salariatului de a munci. Am reușit suspendarea deciziei, până la identificarea altor soluții pentru reducerea de cheltuieli”, a spus Mihai Lorincz, lider sindical de la Termocentrala Paroșeni.

Decizia inițială a administratorului special ar fi afectat peste 4.000 din cei 6.300 de angajați ai Complexului Energetic Hunedoara, ale căror venituri ar fi fost diminuate cu aproximativ 22 de procente lunar. La Ministerul Energiei sunt așteptate, miercuri, sindicatele minerilor din Valea Jiului, care vor să obțină revenirea la anumite drepturi care nu mai există după denunțarea unilaterală a contractului colectiv de muncă, precum transportul la și de la locul de muncă și ajutoarele de deces. Luni, schimbul II de la mina Lupeni a refuzat să intre în șut, tocmai pentru că această măsură se aplică nejustificat și a creat panică în rândul angajaților CEH. Deocamdată, însă, totul se suspendă, până la o nouă rundă de negocieri.

Advertisement

Actualitate

Atelier școală, eficientizat energetic

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din Petrila a inițiat procedura de licitație pentru un contract esențial, denumit „Lucrări de intervenție în vederea creșterii eficienței energetice la clădirea atelier școală”.

Acest contract are o valoare considerabilă, de 1.857.414 lei.

Această inițiativă subliniază angajamentul autorităților locale de a îmbunătăți condițiile din instituțiile educaționale, asigurând un mediu mai sigur și mai confortabil pentru elevi și cadre didactice.

Proiectul prevede diverse măsuri pentru sporirea eficienței energetice a clădirii atelier școală. Printre acestea se numără izolarea termică a clădirii, instalarea unor sisteme de iluminat cu eficiență energetică ridicată și modernizarea sistemelor de încălzire și ventilație, toate având scopul de a reduce consumul de energie și de a optimiza costurile aferente.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Salariul asistenților personali și indemnizația lunară pentru persoana cu handicap grav se majorează – de luni, 1 iulie 2024

Publicat

pe

Redactat de

 

Salariul asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav se majorează, ca urmare a creșterii salariului minim brut pe țară garantat în plată cu 12,12 la sută – de la 3.300 lei la 3.700 lei, începând cu data de 1 iulie 2024, conform Hotărârii Guvernului nr. 598/2024, au informat reprezentanții Direcției de Asistență Socială (DAS) Deva.

Majorarea salariului minim brut pe economie reprezintă o valoare netă lunară de 2.363 lei, față de 2.086 lei, cât era până acum. Astfel, începând cu luna iulie 2024, toți asistenții personali vor fi salarizați la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. În același context, se majorează cu 277 de lei și indemnizația lunară pentru persoana cu handicap grav, cuantumul acesteia fiind egal cu salariul net al asistentului personal gradația 0, potrivit legislației care reglementează drepturile și obligațiile persoanelor cu dizabilități”, arată reprezentanții DAS Deva.

Plata indemnizației lunare se asigură de către primăriile în a căror rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana cu handicap grav. De asemenea, autoritățile administrației publice locale au obligația să prevadă în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum și celelalte drepturi cuvenite asistenților personali.

În prezent, în evidența DAS Deva se află aproximativ 900 de persoane cu handicap grav, dintre care aproape un sfert au optat pentru asistent personal.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Romsilva modernizează un drum forestier din județ

Publicat

pe

Redactat de

Romsilva, prin Regia Națională a Pădurilor, a anunțat lansarea la licitație a unui contract semnificativ pentru reabilitarea drumului forestier Șerbanu din Ocolul Silvic Dobra.

Proiectul vizează îmbunătățirea infrastructurii forestiere pe o distanță de 2,795 kilometri, având o valoare estimată de 1.451.363 lei.

Scopul inițiativei este facilitarea accesului în zonele împădurite și îmbunătățirea gestionării resurselor naturale. Drumul forestier Șerbanu are o importanță crucială în transportul lemnului și în susținerea activităților de protecție a pădurilor și prevenire a incendiilor.

Investiția în reabilitarea drumurilor forestiere este crucială pentru dezvoltarea durabilă a sectorului silvic, creând condiții optime pentru activitățile economice și pentru conservarea mediului înconjurător. Prin modernizarea stratului de rulare, consolidarea structurii drumului și instalarea de sisteme eficiente de drenaj, Romsilva urmărește să asigure o durabilitate crescută a drumului și să reducă impactul asupra mediului.

FOTO: Facebook@Direcția Silvică Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate