Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

Povestea Annei Frank ajunge la Hunedoara

Publicat

pe

Povestea dramatică a fetiței evreice germane Anne Frank (13 ani), care a căzut victimă genocidului nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, va fi făcută cunoscută hunedorenilor prin intermediul unei expoziții internaționale ce urmează să fie vernisată la Muzeul Castelul Corvinilor. Vizitatorii care vor trece pragul acestei expoziții vor putea afla frânturi din ororile prin care a trecut copila, toate consemnate într-un jurnal pe care l-a scris, vreme de aproximativ doi ani, într-o ascunzătoare din Amsterdam până să fie prinsă și deportată, împreună cu restul familiei sale, într-un lagăr de concentrare.

anne_writing

Intitulată „Anne Frank – O istorie pentru prezent”, expoziția va fi deschisă oficial luni, 25 aprilie, de la ora 12:00, la Muzeul Castelul Corvinilor, din Hunedoara. După succesul răsunător pe care l-a avut în celălalte orașe din țară, dar și de peste hotare, expoziția va fi prezentată și locuitorilor județului Hunedoara, interesați să afle povestea uimitoare a acestei fetițe. Mesajul expoziției nu este doar un capitol de istorie, ci se vrea unul educațional, pentru ca tânăra generație să înțeleagă unde pot duce prejudecățile, intoleranța și discriminarea.

Expoziția intinerantă este realizată de Anne Frank House, Olanda. În România, aceasta a fost lansată în 2014 și este prezentată de Asociația Tikvah din Oradea, cu sprijinul Claims Conference și Bernard Charitable Trust. În cadrul vernisajului, la Hunedoara, va fi proiectat filmul documentar „The Short Life of Anne Frank”, subtitrat în limba română. Acesta va putea fi vizionat de grupuri organizate de elevi, la cerere, pe perioada expoziției.

Opoveste zbuciumată de viață

Născută în 1929, la Frankfurt am Main, într-o familie evreiască, Annelies Marie „Anne” Frank a devenit cunoscută ca o figură -simbol a victimelor naziștilor datorită jurnalului pe care l-a scris înainte de a fi prinsă și dusă într-un lagăr de concentrare. Anne a fost a doua fiică a lui Otto Frank și a lui Edith Frank (născută Holländer). A avut o soră care era cu trei ani mai mare, Margot Frank. Odată cu venirea naziștilor la putere, tatăl său pregătise o ascunzătoare în locuința din Prinsengracht 263, de circa 50 de metri pătrați, a cărei intrare era camuflată cu o bibliotecă. Tatăl său, Otto, rugase câțiva apropiați să îi ajute cu alimente și alte lucruri necesare tot timpul cât au stat ascunși. Pentru a deruta autoritățile, își lăsaseră locuința în dezordine, cu un bilet care lăsa impresia că ar fi fugit în Elveția.

Advertisement

ce6bee3712b80874bfd6e8acfe40a103

Cei ascunși au locuit mai bine de doi ani în ascunzătoare. În acest timp nu au putut ieși afară și trebuiau să aibă grijă să nu atragă atenția asupra ascunzătorii prin zgomote și lumină. Pe toată perioada cât au stat ascunși, Anne a scris tot prin ce a trecut într-un jurnal cu carouri alb-roșii, cu cheie, pe care îl primise cadou de ziua ei. În paginile jurnalului, fetița făcea cofidențe unei prietene imaginare, Kitty. Mai târziu, caietul cu notițe al Annei avea să devină un document istoric important al Holocaustului.

Jurnalul „în carouri”, publicat în milioane de exemplare

La un moment dat, au fost trădați, prinși și deportați și, din întreaga familie, a supraviețuit doar tatăl. Naziștii au venit la locuința familiei Annei, iar cei ascunși au fost duși la sediul Gestapo-ului, iar a doua zi transferați într-o închisoare și, mai tâziu, în lagărul de tranziție Westerbork. Pe 2 septembrie ’44, familia Frank a fost anunțată la apel că va ajunge la Auschwitz. Pe 3 septembrie, a plecat ultimul tren spre Auschwitz (cu 1.019 evrei).

22996 La rampă, femeile și bărbații s-au văzut pentru ultima oară. Anne împlinise 15 ani cu trei luni înainte de sosirea la Auschwitz, scăpând astfel de o moarte imediată, deoarece 549 de pasageri, inclusiv toți cei sub vârsta de 15 ani, au fost trimiși direct la camerele de gazare. Cei 258 de bărbați și 212 de femei care scăpaseră de prima selecție au fost dezbrăcați, dezinfectați, rași și tatuați cu un număr. Anne, Margot și Edith Frank au fost trimise la blocul 29 din lagărul de femei Birkenau, unde au stat până în octombrie ’44, când au fost transferate la lagărul de concentrare Bergen-Belsen. În luna martie a anului următor, lagărul a avut o epidemie de tifos care se pare a omorât 17.000 de prizonieri. Printre victime s-au aflat și Anne și Margot.

Când războiul s-a sfârșit, jurnalul scris de Anne a fost predat tatălui său care s-a dedicat publicării acestuia. Din 1947, când s-a publicat pentru prima oară în Țările de Jos, jurnalul Annei Frank a fost tradus în peste 65 de limbi și s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume.

Expoziția de la Muzeul Castelul Corvinilor, despre viața zbuciumată a acestei fetițe evreice, va putea fi vizitată de către doritori până în 10 mai.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Aventura scoțianului îndrăgostit de România: O poveste de prietenie și ajutor pe DN68

Publicat

pe

Redactat de

Într-o zi toridă de 29 iunie 2024, cu temperatura urcând până la 32 de grade Celsius la umbră, în apropiere de Hațeg, o întâlnire neașteptată a transformat o zi obișnuită în una memorabilă pentru Cristian, Anton și Dougie.

Cristian și Anton, rutieriști cu experiență, acționau în cadrul unui plan de acțiune pe viteză pe DN68, în localitatea Păclișa. În mijlocul acestei activități, atenția lor a fost captată de un motociclist străin aflat în dificultate.

Dougie, un scoțian îndrăgostit de România, se afla în drumul său spre Sebeș pentru a participa la un eveniment destinat motocicliștilor. Ghinionul a făcut ca motocicleta sa să cedeze exact în parcarea din Păclișa. Fără ezitare, cei doi agenți de poliție de la Biroul Rutier Hațeg au intervenit. „Ne-am gândit că s-a întâmplat ceva… am oprit lângă motociclist, care ne-a spus că este din Scoția, este îndrăgostit de România și merge la Sebeș pentru că, în luna iulie, urmează să participe la un eveniment”, își amintesc cei doi agenți.

În parcare, Dougie avea casca jos și o piesă de motocicletă lângă el. Cristian și Anton nu au stat pe gânduri și l-au ajutat să își repare motocicleta. Chiar l-au împins până s-a pus în mișcare și i-au oferit numărul lor de telefon, în caz că va mai avea nevoie de ajutor.

Câteva ore mai târziu, cei doi agenți au primit un mesaj de la Dougie: „Big thanks.  Got to my destination in Petrești (near Sebeș). All is working perfect. Thanks for all your help…” Mesajul de mulțumire a adus o bucurie nemăsurată celor doi polițiști. „Ne bucurăm că am putut ajuta, Dougie – ne-am făcut doar datoria. Drumuri bune …we are glad we could help!!” au transmis aceștia.

Această întâlnire a demonstrat încă o dată puterea solidarității și a prieteniei care poate apărea chiar și în cele mai neașteptate situații. Dougie, scoțianul îndrăgostit de România, a avut parte de o aventură neașteptată, dar plină de umanitate, pe drumurile țării noastre, iar Cristian și Anton au dovedit că empatia și ajutorul dezinteresat pot transforma o simplă întâlnire într-o poveste de neuitat.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mașini și motociclete istorice, de fabricație românescă, au putut fi admirate la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Autoturisme și motociclete istorice, de fabricație românească, au putut fi admirate în cadrul unei expoziții ce a avut loc sâmbătă, 29 iunie, pe Pietonala Corvin din municipiul Hunedoara.

Evenimentul, intitulat “Fabricat în România”, a fost organizat de Retromobil Club România – Filiala Hunedoara, cu sprijinul Primăriei Hunedoara, iar pasionații de mașini retro au fost invitați să vină să le vadă.

De la bătrânele Dacii 1300 și 1100, un ARO 243, un Olcit, o mașină veche de Miliție, dar și de Salvare, alături de alte automobile de odinioară, toate autohtone, până la motociclete Mobra, precum și altele, au poposit, timp de câteva ore, în fața Centrului Cultural „Corviniana” din municipiul de pe Cerna și au putut fi admirate de către trecători.

Evenimentul a reunit posesori de automobile și motociclete, atestate istoric sau în curs de atestare, atât din Hunedoara, cât și din alte județe, printre care Arad și Timiș.

Sursa foto: Primăria Hunedoara
Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Atelier școală, eficientizat energetic

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din Petrila a inițiat procedura de licitație pentru un contract esențial, denumit „Lucrări de intervenție în vederea creșterii eficienței energetice la clădirea atelier școală”.

Acest contract are o valoare considerabilă, de 1.857.414 lei.

Această inițiativă subliniază angajamentul autorităților locale de a îmbunătăți condițiile din instituțiile educaționale, asigurând un mediu mai sigur și mai confortabil pentru elevi și cadre didactice.

Proiectul prevede diverse măsuri pentru sporirea eficienței energetice a clădirii atelier școală. Printre acestea se numără izolarea termică a clădirii, instalarea unor sisteme de iluminat cu eficiență energetică ridicată și modernizarea sistemelor de încălzire și ventilație, toate având scopul de a reduce consumul de energie și de a optimiza costurile aferente.

Citeste mai mult ...

Actualitate