Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

Hramul Bisericii Greco-Catolice „Sfântul Gheorghe”, sărbătorit în comuna Rapoltu Mare

Publicat

pe

Zeci de locuitori ai comunei Rapoltu Mare au participat, la finele săptămânii trecute, la sărbătorirea hramului Bisericii Greco-Catolice „Sfântul Gheorghe” din centrul de comună. La eveniment au fost prezenți primarul Octavian Gheorghe Roman, deputatul Gheorghe Firczak, Preasfințitul Alexandru Mesian, episcop al Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică a Lugojului și un sobor de preoți.

IMG_6569

În comuna Rapoltu Mare a fost sărbătoare, întrucât zeci de greco-catolici au sărbătorit hramul bisericii din sat. Încă de la primele ore ale dimineții enoriașii s-au adunat în curtea bisericii și au așteptat să înceapă slujba oficiată de un sobor de preoți. Alături de locuitorii acestei localități, a fost și edilul-șef al comunei. „Astăzi sărbătorim Hramul Bicericii Greco-Catolice de la Rapolt. Mă bucur că avem alături foarte multe oficialități din sfera politică, dar și din rândul preoților. Ne bucură prezența episcopului de Lugoj aici la noi, a preoților, dar și a enoriașilor care au venit în număr destul de mare. Lucrul care, pe mine personal, mă încântă foarte mult este că la această biserică vin oameni din toate confesiunile, se întâlnesc, colaborează și conlucrează spiritual, iar acest lucru, pentru societatea noastră, care suferă tot mai mult vis-a-vis de acest aspect, este un lucru binevenit. O bună parte din timp această biserică a fost abandonată. Nu se mai țineau slujbe religioase aici, decât ocazional. Astăzi, cu ajutorul părintelui paroh Costa, bilunar se organizează slujbe, chiar dacă noi avem destul de puțini greco-catolici. Dar ce este important este că și persoane ortodoxe, care sunt mai în vârstă, vin la slujbă aici, pentru că le este mai greu să se deplaseze la cealaltă biserică din sat, care este mult mai departe”, a declarat Octavian Gheorghe Roman, primarul comunei Rapoltu Mare.

Gheorghe Firczak, alături de oameni

IMG_6604

Cu o biserică veche, din anii 1.700, și cu credincioși practicanți ai cultului greco-catolic, istoria acestui lăcaș de cult dobândește acum un plus de dovezi de existență, prin care se remarcă vrednicia slujitorului altaturlui alături de enoriașii săi. La acest eveniment atât de important pentru comunitate, a participat și deputatul Gheorghe Firczak. „Este un eveniment important pentru comunitate. Este vroba despre Biserica Sfântul Gheorghe, ce aparține cultului unit cu Roma, greco-catolic. Părintele Mircea Costa, din anul 2000, slujește aici în Rapoltu Mare, iar prezența episcopului Alexandru reprezintă un moment semnificativ în viața comunității. În registre, în această comunitate sunt 75 de greco-catolici, între care 45 de femei și 30 de bărbați. Aș putea spune că sunt de fapt 77, însă eu și soția nu suntem încă înregistrați aici, deși participăm frecvent la viața bisericească a acestei confesiuni. Este un eveniment care ne dă o stare sufletească de bine și ne bucurăm că avem această posibilitate să fim alături de oamenii de aici”, a precizat hunedoreanul Gheorghe Firczak, deputatul minorității rutene. Și preotul paroh a fost bucuros de prezența oamenilor. „Ne bucură foarte mult prezența Preasfințitului Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic a Lugojului. Mulțumim pentru participarea la acest eveniment important pentru această biserică și oficialităților locale și județene. De asemenea, ne bucură foarte mult și prezența corului Bisericii Greco-Catolice Immaculata din Deva, dar și faptul că sunt atât de mulți oameni, care au venit pentru a ne ruga împreună”, a spus preotul paroh Mircea Costa.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Atelier școală, eficientizat energetic

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din Petrila a inițiat procedura de licitație pentru un contract esențial, denumit „Lucrări de intervenție în vederea creșterii eficienței energetice la clădirea atelier școală”.

Acest contract are o valoare considerabilă, de 1.857.414 lei.

Această inițiativă subliniază angajamentul autorităților locale de a îmbunătăți condițiile din instituțiile educaționale, asigurând un mediu mai sigur și mai confortabil pentru elevi și cadre didactice.

Proiectul prevede diverse măsuri pentru sporirea eficienței energetice a clădirii atelier școală. Printre acestea se numără izolarea termică a clădirii, instalarea unor sisteme de iluminat cu eficiență energetică ridicată și modernizarea sistemelor de încălzire și ventilație, toate având scopul de a reduce consumul de energie și de a optimiza costurile aferente.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Salariul asistenților personali și indemnizația lunară pentru persoana cu handicap grav se majorează – de luni, 1 iulie 2024

Publicat

pe

Redactat de

 

Salariul asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav se majorează, ca urmare a creșterii salariului minim brut pe țară garantat în plată cu 12,12 la sută – de la 3.300 lei la 3.700 lei, începând cu data de 1 iulie 2024, conform Hotărârii Guvernului nr. 598/2024, au informat reprezentanții Direcției de Asistență Socială (DAS) Deva.

Majorarea salariului minim brut pe economie reprezintă o valoare netă lunară de 2.363 lei, față de 2.086 lei, cât era până acum. Astfel, începând cu luna iulie 2024, toți asistenții personali vor fi salarizați la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. În același context, se majorează cu 277 de lei și indemnizația lunară pentru persoana cu handicap grav, cuantumul acesteia fiind egal cu salariul net al asistentului personal gradația 0, potrivit legislației care reglementează drepturile și obligațiile persoanelor cu dizabilități”, arată reprezentanții DAS Deva.

Plata indemnizației lunare se asigură de către primăriile în a căror rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana cu handicap grav. De asemenea, autoritățile administrației publice locale au obligația să prevadă în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum și celelalte drepturi cuvenite asistenților personali.

În prezent, în evidența DAS Deva se află aproximativ 900 de persoane cu handicap grav, dintre care aproape un sfert au optat pentru asistent personal.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Romsilva modernizează un drum forestier din județ

Publicat

pe

Redactat de

Romsilva, prin Regia Națională a Pădurilor, a anunțat lansarea la licitație a unui contract semnificativ pentru reabilitarea drumului forestier Șerbanu din Ocolul Silvic Dobra.

Proiectul vizează îmbunătățirea infrastructurii forestiere pe o distanță de 2,795 kilometri, având o valoare estimată de 1.451.363 lei.

Scopul inițiativei este facilitarea accesului în zonele împădurite și îmbunătățirea gestionării resurselor naturale. Drumul forestier Șerbanu are o importanță crucială în transportul lemnului și în susținerea activităților de protecție a pădurilor și prevenire a incendiilor.

Investiția în reabilitarea drumurilor forestiere este crucială pentru dezvoltarea durabilă a sectorului silvic, creând condiții optime pentru activitățile economice și pentru conservarea mediului înconjurător. Prin modernizarea stratului de rulare, consolidarea structurii drumului și instalarea de sisteme eficiente de drenaj, Romsilva urmărește să asigure o durabilitate crescută a drumului și să reducă impactul asupra mediului.

FOTO: Facebook@Direcția Silvică Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate