Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

Veteranii au fost premiați de Ziua Eroilor, la Petroșani

Publicat

pe

O mână de oameni și-au amintit, cu lacrimi în ochi, de vremea petrecută pe front. Au luptat și se consideră norocoși că au apucat și ziua de azi. Sunt bătrâni și măcinați de vreme, dar toți au fost premiați cu suma de 400 de lei și o diplomă de Consiliul Județean Hunedoara, la Petroșani.

Fiecare bătrân a luptat cândva pe front și a fost un tânăr care a scris istoria Europei. Toți își amintesc cum au fost, cât de greu le-a fost, dar și cât de norocoși sunt că trăiesc ziua de azi. Ce reprezintă pentru ei Ziua Eroilor, ne spun chiar oamenii care cândva erau bravi pe front. „Este o zi dedicată istoriei. Am luptat în Cehoslovacia și a fost foarte greu în război. Acum mă bucur că am ajuns la etatea asta”, a mărturisit un veteran din Petroșani. „Am fost rănit pe front în Cehoslovacia. O schijă mi-a intrat în maxilar și de atunci am rămas și cu deficiențe de auz și cu probleme de vorbire. Dar sunt norocos că am ajuns în viață până acum”, a spus un alt bătrân veteran.

Premii în fiecare an

Consiliul Județean Hunedoara i-a premiat an de an, pentru că mai sunt în viață foarte puțini dintre cei care au luptat pentru Europa și România. „La 29 aprilie este ziua veteranilor de război din România, zi stabilită prin hotărârea Guvernului din 10 oct. 2007. A fost aleasă această zi, întrucât la 29 aprilie 1902, regele Carol a instituit prin înalt decret, calitatea de veteran de război pentru toți cei care au luptat în războaiele din 1877 – 1878, pentru cucerirea independenței de stat a României și supraviețuiseră anilor”, a menționat și colonelul în retragere Nicolae Rosneanu, vicepreședintele Asociației Vetranilor de Război.

Recunoștința unei asemena virtuți a fost pusă în evidență și acum, când, veteranii au venit să fie premiați și să li se puncteze importanța pentru că au apărat țara. An de an, sunt tot mai puțini și uneoi ajung să preia premiile rudele lor, pentru că veteranii nu mai pot veni, iar unul dintre cei care a ajuns vineri dimineață a avut chiar nevoie de îngrijiri medicale. Fiecare are urmări în suflet, dar și pe corp și atât timp cât mai trăiesc merită să fie sărbătoriți.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Aventura scoțianului îndrăgostit de România: O poveste de prietenie și ajutor pe DN68

Publicat

pe

Redactat de

Într-o zi toridă de 29 iunie 2024, cu temperatura urcând până la 32 de grade Celsius la umbră, în apropiere de Hațeg, o întâlnire neașteptată a transformat o zi obișnuită în una memorabilă pentru Cristian, Anton și Dougie.

Cristian și Anton, rutieriști cu experiență, acționau în cadrul unui plan de acțiune pe viteză pe DN68, în localitatea Păclișa. În mijlocul acestei activități, atenția lor a fost captată de un motociclist străin aflat în dificultate.

Dougie, un scoțian îndrăgostit de România, se afla în drumul său spre Sebeș pentru a participa la un eveniment destinat motocicliștilor. Ghinionul a făcut ca motocicleta sa să cedeze exact în parcarea din Păclișa. Fără ezitare, cei doi agenți de poliție de la Biroul Rutier Hațeg au intervenit. „Ne-am gândit că s-a întâmplat ceva… am oprit lângă motociclist, care ne-a spus că este din Scoția, este îndrăgostit de România și merge la Sebeș pentru că, în luna iulie, urmează să participe la un eveniment”, își amintesc cei doi agenți.

În parcare, Dougie avea casca jos și o piesă de motocicletă lângă el. Cristian și Anton nu au stat pe gânduri și l-au ajutat să își repare motocicleta. Chiar l-au împins până s-a pus în mișcare și i-au oferit numărul lor de telefon, în caz că va mai avea nevoie de ajutor.

Câteva ore mai târziu, cei doi agenți au primit un mesaj de la Dougie: „Big thanks.  Got to my destination in Petrești (near Sebeș). All is working perfect. Thanks for all your help…” Mesajul de mulțumire a adus o bucurie nemăsurată celor doi polițiști. „Ne bucurăm că am putut ajuta, Dougie – ne-am făcut doar datoria. Drumuri bune …we are glad we could help!!” au transmis aceștia.

Această întâlnire a demonstrat încă o dată puterea solidarității și a prieteniei care poate apărea chiar și în cele mai neașteptate situații. Dougie, scoțianul îndrăgostit de România, a avut parte de o aventură neașteptată, dar plină de umanitate, pe drumurile țării noastre, iar Cristian și Anton au dovedit că empatia și ajutorul dezinteresat pot transforma o simplă întâlnire într-o poveste de neuitat.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mașini și motociclete istorice, de fabricație românescă, au putut fi admirate la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Autoturisme și motociclete istorice, de fabricație românească, au putut fi admirate în cadrul unei expoziții ce a avut loc sâmbătă, 29 iunie, pe Pietonala Corvin din municipiul Hunedoara.

Evenimentul, intitulat “Fabricat în România”, a fost organizat de Retromobil Club România – Filiala Hunedoara, cu sprijinul Primăriei Hunedoara, iar pasionații de mașini retro au fost invitați să vină să le vadă.

De la bătrânele Dacii 1300 și 1100, un ARO 243, un Olcit, o mașină veche de Miliție, dar și de Salvare, alături de alte automobile de odinioară, toate autohtone, până la motociclete Mobra, precum și altele, au poposit, timp de câteva ore, în fața Centrului Cultural „Corviniana” din municipiul de pe Cerna și au putut fi admirate de către trecători.

Evenimentul a reunit posesori de automobile și motociclete, atestate istoric sau în curs de atestare, atât din Hunedoara, cât și din alte județe, printre care Arad și Timiș.

Sursa foto: Primăria Hunedoara
Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Atelier școală, eficientizat energetic

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din Petrila a inițiat procedura de licitație pentru un contract esențial, denumit „Lucrări de intervenție în vederea creșterii eficienței energetice la clădirea atelier școală”.

Acest contract are o valoare considerabilă, de 1.857.414 lei.

Această inițiativă subliniază angajamentul autorităților locale de a îmbunătăți condițiile din instituțiile educaționale, asigurând un mediu mai sigur și mai confortabil pentru elevi și cadre didactice.

Proiectul prevede diverse măsuri pentru sporirea eficienței energetice a clădirii atelier școală. Printre acestea se numără izolarea termică a clădirii, instalarea unor sisteme de iluminat cu eficiență energetică ridicată și modernizarea sistemelor de încălzire și ventilație, toate având scopul de a reduce consumul de energie și de a optimiza costurile aferente.

Citeste mai mult ...

Actualitate