Connect with us
Data: 01/07/2024
.

Actualitate

Să ne amintim despre alegerile locale de acum patru ani (IV)

Publicat

pe

De câteva zile am intrat în campania electorală pentru alegerile locale, care vor avea loc duminică, 5 iunie 2016.

Din patru în patru ani, începând cu 1992, la începutul lunii iunie se desfăşoară alegerile locale. La aceste alegeri se aleg, în mod direct, şi listele cu consilierii locali şi judeţeni.

PNL şi PSD şi-au îngroşat rândurile

Ca şi în urmă cu patru ani, alegerile se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin, dacă nu apar modificări de ultimă oră. Aşa cum aminteam şi în numerele anterioare, principalele contracandidate la alegerile locale desfăşurate pe 10 iunie 2012 au fost două alianţe politice, USL, formată din PNL, PSD şi PC, şi USP, compusă din PDL, UNPR şi PNŢCD. Atunci USL a câştigat un număr de 47 din cele 69 de primării din judeţ, 27 de mandate revenind celor din PNL, 19 celor din PSD şi unul pentru PC. La acestea mai putem adăuga încă două, câştigate în afara alianţei, de candidaţi care au reprezentat, separat, PNL şi PSD. USP a avut 16 primari aleşi, dintre care 15 proveneau din PDL şi unul singur de la UNPR, în vreme ce PNŢCD nu a avut câştigători. Totodată, au mai fost câştigători şi trei primari din postura de independenţi, în vreme ce un mandat a revenit celor de la PRM. În acest moment, cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor locale din acest an, care se vor desfăşura, reamintim, pe 5 iunie 2016, situaţia din judeţ, în ceea ce priveşte primarii, este cu totul alta. Cele două alianţe mai sus amintite, USL şi USP, nu au rezistat, PDL s-a dizolvat prin absorbţia sa de către PNL, PC a fuzionat cu un partid nou, PLR, rezultând ALDE, primarii independenţi au renunţat la acest statut, iar unii aleşi au migrat de la un partid la altul, dintr-un singur pas sau chiar şi în doi. Astfel, la ora actuală se constată că PSD şi PNL, cele două mari partide şi din judeţul Hunedoara, şi-au înmulţit numărul de primari. Astfel, faţă de cei 28 de primari aleşi în 2012, PNL are, în prezent, 41 de edili şefi, fiind, iată, o creştere de 13 unităţi. Şi la PSD se constată o creştere, poate nu chiar atât de spectaculoasă ca la liberali, numărul primarilor social – democraţi, 20 în 2012, ajungând, acum, la 27. Şi, pentru a ajunge la 69, numărul unităţilor administrativ – teritoriale din judeţul Hunedoara, trebuie menţionat că şi ALDE are, acum, un primar. Iar la Consiliul Judeţean preşedinte este tot un liberal, chiar dacă nu cel ales în urmă cu patru ani.

Şapte primari noi şi unul reales

Advertisement

Cu puţine excepţii, primarii în funcţie vor candida pentru un nou mandat. Astfel, 62 dintre cei 69 de primari în funcţie se vor prezenta, din nou, în faţa electoratului, unul dintre aceştia, Radu Herciu, de la Bătrâna, membru al PNL, fiind sigur de realegerea sa, fiind singurul candidat înscris pe buletinele de vot care vor fi folosite în cea mai mică localitate rurală din judeţ. În schimb, însă, şapte primari nu vor mai candida, din varii motive. Aşadar, vom avea primari noi într-un municipiu şi şase comune. Actualul edil-şef din municipiul Lupeni, social – democratul Cornel Resmeriţă, nu va mai candida, foarte probabil din cauza problemelor de imagine pe care le are, numele primarul localităţii din Valea Jiului fiind implicat în unele dosare din justiţie. Primarul din Băniţa, liberalul Ionel Martin Burlec nu mai doreşte să candideze din motive personale, dar ocupă un loc eligibil pe lista de consilieri judeţeni a PNL. Social – democraţii Nicolae Panţa, de la Băcia, şi Tiberiu Iacob, de la Burjuc, nu vor mai candida, invocând vârsta, ambii fiind deja pensionari. Tot pe motiv de ieşire la pensie au anunţat că vor renunţa să mai candideze Nicolae Bârcean (PSD) la Mărtineşti, precum şi Ioan Jurj (Bretea Română) şi Nelu Oprişoni (Bunila), ambii fiind membrii PNL. Care vor fi noii primari din judeţ, dar şi cei realeşi, pentru că vor fi şi astfel de situaţii, şi chiar numeroase, vom afla peste trei săptămâni şi jumătate.

Advertisement

Actualitate

CAS Hunedoara: Activitatea medicilor de familie din județul Hunedoara se desfășoară în condiții normale

Publicat

pe

Redactat de

Contractul-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, este valabil până la data de 31 decembrie 2024. În urma discuțiilor dintre conducerea CAS Hunedoara și reprezentanții Asociației Profesionale a Medicilor de Familie și Patronatul Medicilor de familie din județul Hunedoara, la ora actuală, nu există motive care să conducă la un blocaj în ceea ce privește desfășurarea activității cabinetelor de medicină primară.

„Asigurarea accesului tuturor hunedorenilor la servicii medicale nelimitate și performante, este prioritatea Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara. De asemenea, ne concentrăm toate eforturile pentru a menține o colaborare profesionistă cu toți furnizorii de servicii medicale. Vă asigurăm că, CAS Hunedoara este un partener de încredere și responsabil, astfel încât, împreună să dezvoltăm un sistem de sănătate de calitate în județul Hunedoara”, declară Adrian David, directorul general al CAS Hunedoara.

Reprezentanții CAS Hunedoara precizează că se vor menține și în trimestrul III al anului în curs actualele valori ale punctelor pentru medicină primară și de specialitate din ambulatoriu, precum și a plafonului de referință pentru asistența medicală stomatologică.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Controale la operatori economici din domeniul forestier, la Teliucu Inferior și Crișcior

Publicat

pe

Redactat de

Operatori economici din domeniul forestier, din comunele Teliucu Inferior și Crișcior, au fost verificați de polițiști și reprezentanți ai Gărzii Forestiere Timișoara.

Controalele, desfășurate zilele trecute, au vizat modul de punere în valoare, autorizare, exploatare, depozitare, gestionare și transport a materialului lemnos. La final, doi operatori economici au fost amendați, fiind, totodată, confiscat și peste nouă metri cubi de material lemnos.

În perioada 27 – 29 iunie 2024, polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, însoțiți de reprezentanții Gărzii Forestiere Timișoara, au efectuat verificări privind modul de punere în valoare, autorizare, exploatare, depozitare, gestionare și transport a materialului lemnos, de către diferiți operatori economici, de pe raza comunelor Teliucu Inferior și Crișcior. În urma acestor controale, polițiștii au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 8.000 lei, conform Legii nr.171/2010 și au luat măsura confiscării valorice a unui volum de 9,234 mc material lemnos în valoare de 3.835,84 lei”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Aproximativ 200 de intervenții și misiuni ale pompierilor hunedoreni, în weekendul trecut

Publicat

pe

Redactat de

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara au desfășurat, în weekendul trecut, 195 de misiuni și intervenții, majoritatea constând în acordarea primului ajutor medical calificat și în gestionarea optimă a situațiilor de urgență.

“În această perioadă, echipajele SMURD au răspuns la 152 de solicitări, cele mai multe fiind gestionate de către Detașamentele de pompieri din Deva, Orăștie, Hunedoara și Petroșani. În cele trei zile, echipajele de pompieri au acționat pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire și stingere a incendiilor care ar fi putut avea loc din cauza producerii a cinci accidente rutiere, la unul dintre ele fiind nevoie și de asistență medicală din partea echipajului SMURD. De asemenea, măsuri PSI au fost asigurate și în localitatea Mintia unde s-a constatat o fisură în țeava de alimentare cu gaz metan”, au informat reprezentanții ISU Hunedoara.

Două incendii, izbucnite în Deva și Brad

În zilele de 28 și 30 iunie, pompierii au intervenit pentru stingerea a 2 incendii, în Deva, respectiv Brad, în urma cărora, din fericire, nicio persoană nu a fost rănită. “În municipiul Deva, incendiul s-a manifestat la deșeuri menajere aflate pe holul etajului 4 al unui bloc de locuințe de pe strada Mărăști, iar în Brad, intervenția echipajelor de pompieri s-a realizat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă a unei gospodării situată pe strada Ardealului. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost un scurtcircuit electric”, au mai informat reprezentanții ISU Hunedoara.

Tot în weekendul trecut, echipaje de pompieri de la subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara au efectuat cinci acțiuni de informare preventivă și recunoaștere în teren, în diferite locații din Petroșani, Turdaș, Pricaz și Pui.

Advertisement

În cele trei zile, pompierii au participat la 24 acțiuni în sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara, iar alte șase misiuni au constat în diferite intervenții realizate în sprijinul comunității.

În continuare, pompierii militari hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical calificat persoanelor aflate în dificultate.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate