Actualitate
Festivalul Dinozaurilor își deschide în curând porțile
Cea de-a doua ediție a Festivalului Dinozaurilor se va desfășura în perioada 22-24 iulie, pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO, administrat de Universitatea din București. Organizatorii au pregătit pentru toți cei care vor fi prezenți în cele trei zile de festival o mulțime de activități, pentru toate vârstele.
Prima ediție a festivalului ce s-a organizat anul trecut a fost un real succes, participând un număr mare de turiști, tineri, adulți, chiar și localnici. Festivalul va debuta vineri, 22 iulie, începând cu ora 10:00, în Parcul Copiilor din orașul Hațeg, cu ateliere de creație destinate celor mici, care vor fi îndrumați și ajutați să își exprime creativitatea de voluntarii pentru Geoparc. În aceeași zi, de la ora 19:00, la Căminul Cultural din Sântămăria Orlea, trupa de teatru „Anonimii Comedianți” va revărsa asupra publicului „Ulciorul cu umor”. În cea de-a doua zi, în 23 iulie, va fi organizat un eveniment dedicat copiilor. La Căminul Cultural din satul Cârnești, comuna Totești, trupa „Anonimii Comedianți” susține piesa de teatru „Micul Prinț”, într-o interpretare inedită utilizând tehnica teatrului de umbre. Seara este rezervată muzicii folk. Începând cu ora 19:00, Cetatea Mălăiești, din comuna Sălașu de Sus, va asigura decorul menit să îi ajute pe spectatori să intre în atmosfera de poveste creată de vocile calde ale interpreților Dana Florian, Felicia Popescu, Dan Manciulea, Nicu Zotta, Florin Camen și Leontin Florea.
Zilele Talentelor, cu produse tradiționale
A treia zi a festivalului își propune să se încheie în aceeași cheie de bună dispoziție. La Centrul de Agrement din comuna General Berthelot, începând cu ora 15.00, se desfășoară Ziua Talentelor. Fiecare dintre localitățile de pe teritoriul Geoparcului este invitată să își etaleze produse locale în cadrul unei expoziții de produse tradiționale cu vânzare. După o plimbare printre standuri, participanții pot lua parte la ateliere de creativitate pentru copii, ateliere de înfrumusețare tradițională destinată fetelor și femeilor și concursuri în care orice bărbat își poate etala talentul la: tras de frânghie, cărat roaba, alergat cu nevasta în spate și concursul de băut bere. Un spectacol de muzică populară va marca finalul celei de-a doua ediții a festivalului.
Proiecte de succes
Festivalul Dinozaurilor se înscrie în linia evenimentelor organizate de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului administrat de Universitatea din București, care încurajează și promovează educația, arta, cultura și sportul. Totodată, evenimentul își propune să asigure cadrul pentru implicarea cât mai multor comunități locale în activități menite să promoveze și să dezvolte Țara Hațegului. Și acesta nu este singurul eveniment al verii în Geoparc. „Ambasadori pentru Geoparc”, „Educație în Geoparc cu Andi Andezit” și „Banca de Ecoinvestiții în Educație” sunt trei proiecte educaționale majore, adresate atât voluntarilor pentru Geoparc, cât și turiștilor care doresc să ia parte la activități, care sunt derulate în baza unor finanțări obținute din partea unei fundații.
Actualitate
Avem hunedoreni la mondialele de fudokan

Șase sportivi de la Budo Kurai Samurai Hunedoara au participat la Finala Campionatului National de Karate fudokan, cu rezultate excelente, aceștia cucerind 17 medalii.
Cele mai bune rezultate le-a obținut Maya Suciu, care a devenit triplă campioană națională. Totodată, Robert Andonache a devenit triplu vicecampion național, iar Ianis Sărmășan a cucerit cinci medalii, una de argint și patru de bronz. De asemenea, Luca Mureș a cucerit un argint și un bronz, Robert Andrei a fost de trei ori pe locul al treilea, iar Luca Gălățeanu a urcat, într-un rând, pe ultima treaptă a podiumului de premiere. Prin aceste rezultate toți cei șase sportivi de la Budo Kurai Samurai Hunedoara au obținut calificarea la Campionatul Mondial de karate fudokan din Polonia.
Practicanții de arte marțiale de la clubul hunedorean sunt pregătiți de Janos Simo, 6 DAN, care este și vicepreședinte al Federației de Karate Fudokan și Discipline Asociate din România.
Actualitate
Ștafetă de bronz

Zilele trecute au avut loc, la București, Campionatele Naționale de atletism în sală pentru juniori U13 și U14.
Printre tinerii atleți prezenți în Capitală s-au numărat și cei legitimați la ACS Triathletic Hunedoara, unde sunt antrenați de profesorul Florin Bucur. Hunedorenii, care au concurat la categoria U13, au avut o evoluție remarcabilă, reușind cucerirea unei medalii de bronz la ștafeta de 4X2 tururi fete, care le-a avut în componență pe Lorena Foca, Sara Beiu, Afrodite Poenar și Antonia Bucur. De asemenea, Aidan Popa a fost pe patru la 60 plat și al cincilea la 200, în vreme ce Antonia Bucur a fost a opta în finala de la 200 de metri.
Actualitate
Cel mai performant mamograf din România, operațional la Hunedoara

Femeile din Hunedoara și împrejurimi vor avea acces la investigații medicale de înaltă precizie, fără a mai fi nevoite să parcurgă zeci de kilometri. Cel mai modern mamograf din România devine operațional începând de astăzi, în Ambulatoriul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara.
Aparatul, achiziționat cu sprijinul Primăriei Municipiului Hunedoara, a reprezentat o investiție de aproximativ 500.000 de euro și este destinat atât pacientelor programate în ambulatoriu, cât și celor internate în spital, la recomandarea medicului curant.
Cum pot beneficia pacientele de investigații gratuite?
Mamografiile 2D sunt disponibile pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, în timp ce pentru mamografiile 3D este necesar un bilet de trimitere de la un medic specialist. De asemenea, ecografiile de sân pot fi efectuate cu trimitere de la medicul de familie sau de la un specialist.
Programări și orar de funcționare
Programările se fac luni și miercuri, între 13:00 și 14:00, la numărul de telefon 0757.070.792.
Mamografiile vor fi realizate conform următorului program:
Luni și miercuri: 08:00 – 14:00
Joi: 14:00 – 20:00
Sprijin pentru sănătatea hunedorencelor
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a subliniat importanța acestei investiții pentru comunitate: „Am răspuns pe loc afirmativ solicitării de sprijin formulate de Spitalul Municipal când a venit vorba despre nevoia unui mamograf la Hunedoara. Susținerea domeniului sănătății a fost mereu prioritară pentru mine. Mă bucur că avem aici cel mai modern mamograf din România și anticipez că acesta va deservi nu doar orașul, ci și o bună parte a județului Hunedoara. Felicit echipa de conducere a Spitalului Municipal pentru implicare și sunt sigur că și această nouă investiție va salva vieți”.
Noua dotare reprezintă un pas semnificativ pentru îmbunătățirea serviciilor medicale locale, facilitând accesul rapid la investigații esențiale pentru depistarea precoce a cancerului de sân.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
- Actualitatecu 3 zile in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu 3 zile in urma
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program
- Actualitatecu 3 zile in urma
Corvinul – FC Bihor în Cupa României
- Actualitatecu 2 zile in urma
Eleve de la Liceul de Arte “Sigismund Toduță” din Deva, rezultate remarcabile la Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Petrila, mai curată: Campania de primăvară continuă cu implicarea cetățenilor
- Actualitatecu o zi in urma
Vaporașele de la Șoimuș revin curând pe râul Mureș. Plimbările de agrement ar putea fi reluate înainte de sărbătorile pascale
- Actualitatecu 3 zile in urma
Șoferi depistați în stare de ebrietate și fără permis în județul Hunedoara
- Actualitatecu 3 zile in urma
Sancțiuni aplicate pentru nereguli în gestionarea și comercializarea materialului lemnos în municipiul Brad