Actualitate
Rockeri din toată țara și de peste hotare s-au întâlnit la Barock Fest
Rockeri din toată țara, dar și de peste hotare au ajuns la Petroșani, acolo unde, în weekend-ul care a trecut a fost capitala muzicii rock de calitate. De 22 de ani, trupe recunoscute din Europa urcă pe scena din curtea pub-ului ce poartă numele Barock, la Barock Fest. Și în acest an a fost „gălăgie” și muzică de calitate, iar de vineri până duminică seară sute de tineri au fost invitați la scenă, mai ales că vremea a fost numai bună pentru festivalul în aer liber. „Anul acesta am avut mai multe trupe din străinătate. Au venit patru din Bulgaria, Slovacia, Polonia și Croația și cap de afiș sunt Altar, care a cântat vineri, sâmbătă – Implant pentru refuz și duminică – Luna amară. Toți cei care au venit aici au fost așteptați la o mare petrecere în aer liber. Întotdeauna vin și cei plecați, studenții, cei care lucrează în străinătate vin pentru festival și eu zic că este o atmosferă foarte prietenoasă”, a mărturisit într-una dintre zilele festivalului, Alin Petruț, organizatorul Barock Fest 2016.
Generația nouă, pe scenă
Nu au fost promovate doar trupele consacrate și organizatorii le-au dat o șansă tuturor celor care iubesc rock-ul de calitate. „Generația nouă a urcat și ea pe scenă, pentru că trebuie să asigurăm continuitatea fenomenului rock”, a mai adăugat Alin. Despre continuitate în acest domeniu se poate vorbi la Petroșani, pentru că din 1994 aici se întâmplă astfel de festivaluri ce atrag iubitorii de gen din țară, dar și din străinătate. Și în acest an sunt sute de tineri au fost așteptați în fiecare zi a festivalului. „Încep să vină tot mai mulți. Din absolut toată țara, chiar și din Iași. Părerea mea este că noi contribuim la turismul din Valea Jiului”, a conchis organizatorul acestei manifestări rock ce pune Petroșaniul pe harta muzicii și a tursimului în același timp.
Barock este un pub înființat cu mulți ani în urmă de un fost miner, care s-a disponibilizat, iar în timp, festivalul ce îi poartă numele a adus pe scenă doar trupe importante ale momentului. Nu vor lipsi nici în acest an, așa cum nu lipsesc cei de la Gothic, novicii de la B.E.A.R., TIMES OF NEED, dar și multe alte nume.
Actualitate
Proiectul de eficiență energetică a clădirilor din Valea Jiului, inițiat de ADTI Valea Jiului
Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului (ADTI VJ) a lansat licitația pentru un contract semnificativ în cadrul programului „Green & Energy Efficient Jiu Valley.” Proiectul prevede realizarea unor rapoarte tehnice, audituri energetice și documentații tehnico-economice pentru 30 de clădiri rezidențiale, cu scopul de a reduce consumul de energie pentru încălzire cu cel puțin 50%.
Valoarea totală a contractului este de 4.439.269 lei, finanțat prin instrumentul ELENA al Băncii Europene pentru Investiții.
Detalii despre proiect și beneficiari
În prima sa etapă de implementare, proiectul se desfășoară în colaborare cu șase unități administrativ-teritoriale membre ale ADTI VJ: Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani. Fiecare localitate beneficiază de un lot dedicat, care include documentațiile necesare obținerii autorizațiilor, rapoartele de audit energetic și soluțiile tehnice pentru îmbunătățirea eficienței energetice. 30 de clădiri sunt incluse în proiect.
Obiective și impact
Prin măsurile propuse, clădirile incluse în proiect vor obține Certificatul inițial de Performanță Energetică, iar implementarea acestora va conduce la o reducere semnificativă a consumului de energie. Contractantul desemnat va oferi asistență tehnică pe parcursul procesului de achiziție pentru proiectarea și execuția lucrărilor.
Finanțare europeană și sustenabilitate
Finanțat prin instrumentul ELENA, proiectul face parte dintr-o inițiativă europeană care vizează creșterea eficienței energetice și reducerea impactului ecologic al clădirilor rezidențiale din Valea Jiului. Acest demers reprezintă un pas important în modernizarea locuințelor din regiune și în îmbunătățirea calității vieții locuitorilor. Licitația reflectă angajamentul regiunii pentru adoptarea unor soluții sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.
Actualitate
Sfântul Ioan Botezătorul: Aproape două milioane de români își sărbătoresc onomastica
În România, ziua de 7 ianuarie, dedicată Sfântului Ioan Botezătorul, este sărbătorită cu mare evlavie, iar numărul celor care poartă acest nume este impresionant.
Potrivit statisticilor, aproape două milioane de români își serbează onomastica cu ocazia acestei zile, dintre care mai mult de un milion sunt bărbați, iar restul sunt femei.
Cel mai frecvent întâlnit prenume este Ion, purtat de aproximativ 347.000 de bărbați, urmat de Ioan, cu 456.000 de purtători. Varianta feminină, Ioana, numără aproximativ 389.000 de femei, iar alte forme ale numelui, precum Ionel și Ionuț, sunt de asemenea destul de populare.
Chiar dacă aceste nume au fost extrem de populare în trecut, se observă o ușoară scădere în ultima perioadă a numărului de bebeluși care primesc numele Ion sau variantele acestuia, în ciuda tradiției puternice. De exemplu, în 2014, doar 237 de copii au fost botezați Ion, un număr semnificativ mai mic față de anii anteriori, când acest nume era mult mai frecvent întâlnit.
Actualitate
Licitație pentru mobilier educațional în Hațeg. Șase oferte depuse pentru dotarea școlilor locale
Administrația locală din Hațeg a organizat o licitație publică pentru furnizarea de mobilier școlar destinat mai multor unități de învățământ, în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Liceului Teoretic Ion Constantin Brătianu Hațeg, județul Hunedoara.”
Șase firme au depus oferte pentru acest contract, estimat la 1.214.938 lei. Proiectul, finanțat prin PNRR (cod F-PNRR-Dotari-2023-4095), vizează dotarea Liceului Teoretic „Ion Constantin Brătianu” și a altor unități școlare din Hațeg, precum Școala Gimnazială „Ovid Densusianu,” Școala Gimnazială „Aron Densusianu,” Grădinița cu Program Normal Nr. 1, Grădinița cu Program Prelungit și Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina,” împreună cu subunitatea acesteia, Grădinița „Episcop Gurie Georgiu.”
Achiziția include mobilier pentru sălile de clasă, laboratoarele de științe, cabinetele de istorie și psihopedagogie, precum și atelierele de practică. Proiectul are scopul de a moderniza condițiile de studiu, oferind elevilor și cadrelor didactice un mediu educațional modern și bine echipat. Atribuirea contractului va fi realizată în curând, conform criteriilor de evaluare stabilite în licitație.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Drumarii au intervenit, noaptea trecută, pe mai multe artere din zona de vest a țării
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cod galben de intensificări ale vântului în zona montană a județului Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Ziua în care sunt sfințite apele
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Două oferte pentru reabilitarea termică a Secției de Ginecologie din Brad, un proiect de 3,7 milioane lei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Restricții de circulație pe Valea Oltului, în perioada 5 – 7 ianuarie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Start spectaculos pentru noul sezon de robotică în Valea Jiului: Robotics Valley League Meet – ediția a doua