Actualitate
PSD a reuşit să mai schimbe un liberal dintr-un post de conducere
După 12 ani de dominaţie liberală, în judeţul Hunedoara puterea a fost preluată de către social – democraţi, care au câştigat, clar, alegerile locale din luna iunie a acestui an.
PSD este la putere în judeţul Hunedoara şi a început să „lucreze”, conform modelului implementat în România post – revoluţionară, acela al competenţei pe bază de carnet de partid, aşa cum au făcut şi celelalte formaţiuni care au fost „la butoane” pe meleagurile noastre.
Social – democraţii, nemulţumiţi de audit
După ce l-au înlocuit, de la conducerea ADI Deşeuri, pe liberalul Ioan Prip, cu social – democratul Nicolae Panţa, cu motive plauzibile, şi necriticate nici de cei din PNL, primului reproşându-i-se neimplicarea, iar cel de-al doilea având avantajul cunoaşterii situaţiei de la deponeul ecologic, cei din PSD au continuat acţiunea, deşi Mircea Bobora, unul dintre vicepreşedinţii Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara spunea, cu nici o lună în urmă, că nu se vor face schimbări politice. Primul vizat a fost managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Hunedoara- Deva, alt liberal, Călin Laza. Noua conducere a CJ a făcut mai multe audituri la spital şi acestea par a fi ieşit bine, lucru care nu ar fi picat prea bine celor din PSD. „În auditul de la Spitalul Județean de Urgență Deva mă nemulțumesc multe lucruri, deoarece este un audit neperformant. Îmi pare rău să spun asta, pentru că este făcut de colegii mei, din echipa de audit, din cadrul CJ. Pe 1 august o să am o discuție cu ei să văd cum au gândit-o și cum au făcut-o așa. O să văd, probabil, ce au găsit acolo și dacă nu au avut posibilitatea să gândească clar ce este acolo, ori nu au priceperea necesară sau au fost alte intervenții, care nu vreau să cred că sunt. Modul cum mi-a fost prezentat rezultatul auditului este total nesatisfăcător. Principala problemă care nu a fost evidențiată în acest audit, reprezintă modul în care s-a desfășurat investiția nouă de la spital, unde am efectuat și o vizită. Nu pot reproșa constructorului nimic, însă o pot face conducerii pentru modul în care a supravegheat lucrările” declara, la sfârşitul lunii trecute, Laurenţiu Nistor, preşedinte al CJ şi lider al organizaţiei judeţene Hunedoara a PSD.
2-0 pentru „colţul roşu”
Controalele au continuat şi lui Laza i s-a reproşat, în principiu, situaţia de la bucătăria spitalului, aflată şi ea în renovare. Activitatea de la bucătărie a continuat, chiar în bune condiţiuni, după cum susţin unele surse, nefiind pus la dispoziţie un alt spaţiu cu această destinaţie. Pe de altă parte, directorul medical, doctorul Ioan Demeter, social – democrat, susţine că a anuţat conducerea spitalului despre acest lucru şi, văzând că nu se ia nicio măsură, a dispus închiderea bucătăriei. Au fost anunţaţi şi cei de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), care sunt „lipiţi” de spital, iar reprezentanţii instituţiei susţineau că nu ştiau de problemă şi au dispus amendarea directorului de îngrijiri medicale, persoană care, apoi, a demisionat. În fine, Călin Laza şi-a anunţat demisia la sfârşitul săptămânii trecute, acuzând, voalat, presiuni din partea PSD şi a conducerii CJ, care are în subordine spitalul. Laza, care susţinuse, recent, un nou examen pe post, luat cu note bune, mai avea contract de management până în 2019, iar demisia sa va intra în vigoare de la 15 septembrie acest an. Şi, ca la box, luptătorul din „colţul roşu” conduce cu 2-0.
Cine va veni?
Alături de Călin Laza şi-au prezentat demisiile şi alţi membri din conducerea spitalului. În atare condiţii, instituţia va avea o conducere interimară, pentru câteva luni, aşa cum susţin democraţii. Cum-necum, Laza a făcut câteva lucruri bune la spital, iar cei din PSD vor trebui să-i găsească un înlocuitor cam de acelaşi nivel. Primele zvonuri apăruseră deja încă din timpul auditurilor, fiind indicat un economist social – democrat, dar nu din judeţ, ci din Gorj. Or această mişcare nu dădea bine la imagine pentru conducerea judeţeană a PSD, cel puţin din două motive. Primul ar fi că Gorjul este fieful lui Victor Ponta, care nu mai este în graţiile „centrului”. Al doilea este acela că, dacă ar fi adus pe cineva din altă parte, se adeverea, din ce în ce mai mult, că PSD Hunedoara, partid din care trei parlamentari au renunţat la funcţii pentru a deveni primari, neavând siguranţa obţinerii unui loc eligibil pe liste la alegerile generale, nu mai este condus din judeţ, ci de la Bucureşti. O altă variantă, cea eternă, este a numirii doctorului Ioan Demeter, preşedinte al PSD Deva şi consilier local în reşedinţa de judeţ, care a mai ocupat această funcţie, fiind, în prezent, director medical al spitalului. Doctorul Demeter a mai ocupat şi alte funcţii de conducere în domeniul medical, inclusiv pe cel de director al DSP, fiind demis pe vremea guvernării PDL, la sfârşitul coabitării dintre „portocalii” şi social – democraţi. Interesant este faptul că în 2013, în vremea guvernării USL, director al DSP, funcţie care a revenit, conform „algoritmului”, celor de la PSD, a fost numit fiul lui Ioan Demeter. Acesta din urmă, însă, printr-un gest destul de rar întâlnit, mai ales când eşti sprijinit de un partid la putere, şi-a dat demisia după trei luni.
Variantă – surpriză?
Mai este încă o variantă, fiind vorba de un fost colaborator al lui Mircea Bobora, vicepreşedinte al CJ, dar vehiculat, surprinzător sau nu, este chiar şi numele acestuia din urmă, care a condus, mulţi ani, o fabrică de ciment de lângă Deva. De asemenea, se vehiculează deja şi două nume pentru ocuparea postului de director de îngrijiri medicale, mai exact spus asistentul şef al spitalului, problema fiind că aceste persoane, ambele membre PSD, nu au studii superioare în domeniu, un criteriu care s-ar cere pentru ocuparea acestei funcţii. Dar când ţara „te vrea” într-un anumit fel şi partidul este în tot şi în toate, faci orice sacrificiu şi, cu siguranţă, se vor găsi soluţii fericite. Sau, cel puţin, aşa ar trebui, pentru că politicul nu îţi oferă asistenţă medicală.
Actualitate
Atenționare meteo de intensificări ale vântului, până marți
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă și pentru județul Hunedoara, în vigoare de duminică (5 ianuarie), de la ora 23:00, până marți (7 ianuarie), la ora 10:00.
„În Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, în special la altitudini de peste 1700 m, temporar, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 90…110 km/h”, informează ANM.
De asemenea, a fost emisă și o informare meteorologică de intensificări ale vântului și polei, valabilă în intervalul 5 ianuarie, ora 20:00 – 7 ianuarie, ora 10:00. Conform prognozei de specialitate, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, temporar și de 80…90 km/h, precum și în Banat și Crișana, unde vor fi viteze de 40…50 km/h. „În cursul nopții de duminică spre luni (5/6 ianuarie) și în primele ore ale zilei de luni (6 ianuarie) în Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei și pe alocuri în Moldova vor fi precipitații slabe, la început ninsori, apoi lapoviță și ploi ce vor depune pe arii restrânse polei”, a mai informat ANM.
Actualitate
Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută
Temperaturi scăzute s-au înregistrat în mai multe regiuni din țară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 spre 5 ianuarie 2025. Cel mai frig a fost la Obârșia Lotrului – 19 grade, arată datele Meteoplus.
Temperaturi 5 ianuarie
-19 grade Obârșia Lotrului
-18 grade Vf.Omu
-16 grade Bâlea Lac
-13 grade Bucin
-11 grade Topliţa
-11 grade Joseni
-11 grade Miercurea Ciuc
-10 grade Întorsura Buzăului
-9 grade Brașov
-8 grade Cluj-Napoca
-8 grade Rădăuţi
-7 grade Iași
-7 grade Suceava
-6 grade Bacău
-5 grade București Băneasa
Harta celor mai scăzute temperaturi, 5 ianuarie. Sursa: Meteoplus
Pentru ziua de astăzi, 5 ianuarie, valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent, astfel maximele se vor încadra între -2 şi 8 grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în sud şi sud-est, dar cu înnorãri temporare în vestul, centrul şi nordul ţãrii. Spre searã, izolat vor fi precipitaţii slabe predominant sub formã de ninsoare în Maramureş şi nordul Crişanei. Vântul va sufla slab şi moderat.
Actualitate
Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea
Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), sărbătoare de mare încărcătură duhovnicească, este o zi în care se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic, înainte de a primi Agheasma Mare, care este sfințită de preot. Se spune că cine va posti în această zi va avea binecuvântare tot anul.
În Ajunul Bobotezei se pregătește o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului.
Tot în Ajunul Bobotezei și, de asemenea, și în ziua de Bobotează, se stropesc casele cu Agheasma Mare. În casele credincioșilor, Agheasma se păstrează la loc de cinste. În unele regiuni, creștinii ortodocși gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie.
Se spune că, în noaptea de Ajun de Bobotează, fetele nemăritate care au ținut post cu un ritual anume își pot visa ursitul. Pentru a-și visa ursitul fetele își pun sub pernă un fir de busuioc, care le era dăruit de către preot în momentul în care acesta umbla cu crucea. Se spune că acest busuioc va atrage pețitorii la fată.
Mersul cu “Ciorolița” – obicei unic în Apuseni
Un obicei străvechi, unic în județul Hunedoara, este practicat în Ajun de Bobotează, în satul Țebea. Tineri, majoritatea mascați, merg cu „Ciorolița”, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, pentru a alunga spiritele rele din preajma satului.
Tineri mascați străbat ulițele satului în strigăte de „Ciorolița! Ciorolița!”, având cu ei tot felul de obiecte care pot produce zgomot puternic. Acest obicei inedit, care dăinuie din timpuri vechi, se mai păstrează viu doar pe valea Crişului Alb, la Țebea.
Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul încheie sărbătorile de iarnă, începute în Ajunul Crăciunului.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Nosferatu”, filmat și la Castelul Corvinilor, în cinematografe
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Centrala electrică de la Mintia a primit autorizația de construire. Senatorul PNL Călin Petru Marian: “Investiția a intrat în linie dreaptă”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Drumarii au intervenit, noaptea trecută, pe mai multe artere din zona de vest a țării
-
Actualitatecu 3 zile in urma
„Permis pentru viitor”: Școala de șoferi gratuită pentru tineri din medii defavorizate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO+VIDEO: Pe pârtie, fără limite”: Povestea instructorului din Straja care deschide schiul pentru persoanele cu deficiențe locomotorii
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Elevii se întorc la școală miercuri, 8 ianuarie. Următoarea vacanță – în februarie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cursuri gratuite de zbor la Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva. Înscrierile încep în 8 ianuarie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de intensificări ale vântului în zona montană a județului Hunedoara