Connect with us
Data: 01/07/2024
.

Actualitate - Eveniment

Locuitorii din Hărău au scăpat de inundaţii, dar sunt lăsaţi pe întuneric

Publicat

pe

primar harauSituată pe malul Mureşului, aproape de Deva şi de Simeria, dar şi de Geoagiu şi Orăştie, comuna Hărău este printre localităţile rurale mari ale judeţului Hunedoara.

Comuna Hărău se întinde pe o suprafaţă de 42 de kilometri pătraţi şi are o poluaţie de peste 2.200 de oameni, fiind una dintre puţinele localităţi, nu doar din judeţ, ci chiar din întreaga ţară, în care numărul locuitorilor a fost în creştere, conform datelor ultimului recensământ, cel din 2011.

Fără curent mai bine de o zi

Locuitorii acestei comune trăiesc în patru sate, respectiv Hărău, aşezarea de reşedinţă omonimă, şi localităţile aparţinătoare Banpotoc, Bârsău şi Chimindia. Comuna este cunoscută prin izvoarele de apă minerală de la Chimndia, mai ales, dar şi de la Banpotoc. De asemenea, în comună, ca în mai toate localităţile rurale, sunt şi câteva biserici frumoase, vechi şi interesante, fiind vorba despre lăcaşele de cult cu hramurile „Cuvioasa Paraschiva” din Chimindia, ridicată înb secolul al XVI-lea, „Sfântul Dumitru” din Hărău, din secolul al XVIII-lea, şi „Sfântul Nicolae” din Bârsău, din secolulal XVI-lea, ultimele două, ambele din zid, fiind şi monumente istotice. În mod firesc, ţinând cont nu doar de apropierea de mai multe localităţi urbane, dar şi de vremurile în care trăim, locuitorii comunei Hărău îşi doresc să aibă standarde de confort cât mai ridicate. Şi, chiar dacă acestea există, locuitorii din Hărău, dar şi administraţia publică locală din comună, se confruntă cu o problemă extrem de neplăcută. „Ne-a ferit Dumnezeu de stihiile naturii din ultima vreme, nefiind afectaţi de inundaţii, dar ne confruntăm cu altă problemă. Astfel. De ceva vreme avem mari probleme cu furnizarea curentului electric, mai ales în localitatea de reşedinţă, dar şi în celelalte sate. Practic, cum vine o ploaie mai pueternică, se întrerupe furnizarea curentului electric. La ultima ploaie puternică nu a fost curent vreme de mai mult de o zi, mai exact de circa 27 de ore. Am anunţat furnizorul despre acest aspect, dar nu s-a luat niciun fel de măsură. Vom face şi o notă scrisă, cu semnături de la locuitori, şi sper ca acest demers să aibă mai mult succes. Este neplăcut, nu doar în gospodării, unde, din cauza acestor pene de curent, se poate defecta aparatura electrocasnică, se strică mâncarea şi altele. În plus, se fac diferite opriri de curent fără să fim anunţaţi. În plus, este afectată şi activitatea din administraţie, nu doar în birouri, ci şi la activitatea din teren. Avem mai multe lucrări pe teritoriul comunei unde folosim aparate legate la curent şi, dacă nu avem, nu putem să facem nimic”, a declarat Lucian Albu – Weber, primarul comunei Hărău.

Decolmatări

În altă ordine de idei, revenind la vremea capricioasă din ultima vreme, aşacum arătam şi mai sus, cei din Hărău au fost feriţi de inundaţii, dar îşi iau şi măsuri de prevedere în acest sens. „De săptămâna viitoare va lucra o echipă de la Serviciul de Gospodărire a Apelor pe Valea Certejului. Noi am luat legătura cu instituţia, care are în administrare acest curs de apă, şi se vor face, în special pe raza satului Hărău, nu doar operaţiuni de decolmatare, ci şi de întărire a malurilor”, a mai spus primarul Lucian Albu – Weber.

Advertisement

Sărbătoare amânată

Primarul din Hărău mai doreşte să le transmităuzn mesaj concetăţenilor săi. „De ceva vreme, în satul de reşedinţă, de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, la sfârşitul lunii iunie, se organiza o nedee şi, chiar dacă nu era numită aşa, era, neoficial, „Ziua comunei Hărău”. Din păcate, în acest an nu am putut organiza manifestarea, eu preluând mandatul de primar cu doar două zile înainte de eveniment şi nu a fost timpul necesar pentru organizarea lui. Alături de colegi îmi cer scuze pentru acest lucru şi le mulţumesc concetăţenilor pentru înţelegerea arătată. Pentru acest an vom organiza, în premieră pentru comună, un concert de colinde în perioada Sărbătorilor de Iarnă, iar din 2017 nedeea va fi organizată din nou”, a precizat Lucian Albu – Weber, primarul din Hărău.

Advertisement

Actualitate

Concurență acerbă pentru un contract de peste 22 de milioane

Publicat

pe

Redactat de

Trei mari companii concurează pentru a câștiga un contract în valoare de peste 22 de milioane de lei oferit de Consiliul Județean Hunedoara pentru modernizarea unor drumuri județene esențiale.

Proiectul, intitulat „Reabilitare drumuri județene pentru dezvoltarea infrastructurii turistice și promovarea patrimoniului economic și cultural al județului Hunedoara”, se concentrează pe tronsonul Teliucu Inferior – Lunca Cernii de Sus, prin localitățile Cinciș Cerna, Toplița și Gura Bordului.

Scopul este să îmbunătățească accesibilitatea căilor de comunicație, să consolideze infrastructura rutieră conform standardelor de clasă tehnică IV și să faciliteze traficul către atracțiile turistice majore din zonă, cum ar fi Lacul Cinciș, Cheile Cernei și Furnalul de la Toplița. Proiectul este văzut ca o oportunitate de a stimula turismul și economia locală, promovând în același timp un mediu mai curat și un turism sustenabil în regiune.

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Aventura scoțianului îndrăgostit de România: O poveste de prietenie și ajutor pe DN68

Publicat

pe

Redactat de

Într-o zi toridă de 29 iunie 2024, cu temperatura urcând până la 32 de grade Celsius la umbră, în apropiere de Hațeg, o întâlnire neașteptată a transformat o zi obișnuită în una memorabilă pentru Cristian, Anton și Dougie.

Cristian și Anton, rutieriști cu experiență, acționau în cadrul unui plan de acțiune pe viteză pe DN68, în localitatea Păclișa. În mijlocul acestei activități, atenția lor a fost captată de un motociclist străin aflat în dificultate.

Dougie, un scoțian îndrăgostit de România, se afla în drumul său spre Sebeș pentru a participa la un eveniment destinat motocicliștilor. Ghinionul a făcut ca motocicleta sa să cedeze exact în parcarea din Păclișa. Fără ezitare, cei doi agenți de poliție de la Biroul Rutier Hațeg au intervenit. „Ne-am gândit că s-a întâmplat ceva… am oprit lângă motociclist, care ne-a spus că este din Scoția, este îndrăgostit de România și merge la Sebeș pentru că, în luna iulie, urmează să participe la un eveniment”, își amintesc cei doi agenți.

În parcare, Dougie avea casca jos și o piesă de motocicletă lângă el. Cristian și Anton nu au stat pe gânduri și l-au ajutat să își repare motocicleta. Chiar l-au împins până s-a pus în mișcare și i-au oferit numărul lor de telefon, în caz că va mai avea nevoie de ajutor.

Câteva ore mai târziu, cei doi agenți au primit un mesaj de la Dougie: „Big thanks.  Got to my destination in Petrești (near Sebeș). All is working perfect. Thanks for all your help…” Mesajul de mulțumire a adus o bucurie nemăsurată celor doi polițiști. „Ne bucurăm că am putut ajuta, Dougie – ne-am făcut doar datoria. Drumuri bune …we are glad we could help!!” au transmis aceștia.

Această întâlnire a demonstrat încă o dată puterea solidarității și a prieteniei care poate apărea chiar și în cele mai neașteptate situații. Dougie, scoțianul îndrăgostit de România, a avut parte de o aventură neașteptată, dar plină de umanitate, pe drumurile țării noastre, iar Cristian și Anton au dovedit că empatia și ajutorul dezinteresat pot transforma o simplă întâlnire într-o poveste de neuitat.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mașini și motociclete istorice, de fabricație românescă, au putut fi admirate la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Autoturisme și motociclete istorice, de fabricație românească, au putut fi admirate în cadrul unei expoziții ce a avut loc sâmbătă, 29 iunie, pe Pietonala Corvin din municipiul Hunedoara.

Evenimentul, intitulat “Fabricat în România”, a fost organizat de Retromobil Club România – Filiala Hunedoara, cu sprijinul Primăriei Hunedoara, iar pasionații de mașini retro au fost invitați să vină să le vadă.

De la bătrânele Dacii 1300 și 1100, un ARO 243, un Olcit, o mașină veche de Miliție, dar și de Salvare, alături de alte automobile de odinioară, toate autohtone, până la motociclete Mobra, precum și altele, au poposit, timp de câteva ore, în fața Centrului Cultural „Corviniana” din municipiul de pe Cerna și au putut fi admirate de către trecători.

Evenimentul a reunit posesori de automobile și motociclete, atestate istoric sau în curs de atestare, atât din Hunedoara, cât și din alte județe, printre care Arad și Timiș.

Sursa foto: Primăria Hunedoara
Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate