Connect with us
Data: 06/01/2025
.

Actualitate

„Zilele comunei Şoimuş”, cu multă voie bună și muzică de calitate

Publicat

pe

La sfârşitul săptămânii trecute, locuitorii frumoasei comune hunedorene Şoimuş au fost în sărbătoare.

Zilele Comunei Soimus 21.08.2016 (18) Zilele Comunei Soimus 21.08.2016 (40) Zilele Comunei Soimus 21.08.2016 (48)

Sâmbătă şi duminiă, pe platoul din spatele Primăriei comunei Şoimuş s-au strâns mii de oameni, majoritatea localnici, dar şi mulţi oaspeţi veniţi de prin alte locuri în aşezarea de pe malul Mureşului.

Cu participare internaţională

În cele două zile s-a desfăşurat o nouă ediţie a „Zilelor comunei Şoimuş”, o manifestare care tinde să devină tradiţională. „Este a şasea ediţie a acestei manifestări, prima dintre ele desfăşurându-se în 2012, în primul an din primul meu mandat de primar la comunei Şoimuş. De atunci, în fiecare an, „Zilele comunei Şoimuş” se desfăşoară în primul sfârşit de săptămână de după Sfânta Maria Mare, manifestarea începând să devină tradiţională. Mă bucur că vremea a ţinut cu noi şi că am avut un număr mare de persoane prezente. Eu estimez că în cele două zile au participat la eveniment peste 3.000 de oameni şi îmi place să cred că programul pe care l-am pregătit a fost unul pe gustul tuturor”, a declarat Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Şoimuş. Şi, într-adevăr, programul a fost unul deosebit, cei prezenţi putând asculta muzică de toate genurile, cu invitaţi şi din străinătate, pe scenă urcând, sâmbătă, Mariana Risipitu, Roxana Olşanschi, Maria Andreia, Larisa Tomescu, Asu şi Haiducii, iar duminică ansamblurile folclorice „Mureşana” din Brănişca, „Ciobănaşul” din Bucova – Timiş şi cel din Zrenjanin – Serbia, taraful condus de Mariana Risipitu şi Marcel Raţ, precum şi soliştii Ovidiu Peica, Bianca Munteanu şi Radu Poenar, Geanina Gavrilă, Lorena Cheregi, Andra Costea, Denisa Mureşan, Elena Evsei – Ruiu, Marian Dan – Păucean, Crina Praţa, Mariana Suciu, Viorica Brânduşan – Lupo, Ionela Sterp, Adriana Anghel, Adrian Stanca şi Bogdan Toma. S-au putut desfăta cu mici şi bere, ori gulaş şi vinars, dar şi cu alte delicii culinare, și au asistat şi la alte momente deosebite, precum premierea veteranilor de război, a elevilor merituoşi şi a cuplurilor care au împlinit 50 de căsnicie. „Am fost plăcut surprinşi de această iniţiativă şi le mulţumim celor care au avut-o. Ne-am simţit foarte bine. Ne bucură că noi, cei mai în vârstă, nu am fost uitaţi de către primar şi colaboratorii săi”, au spus Virgilia şi Ioan Vasiu, unul dintre cele şapte cupluri care au fost premiate pentru împlinirea a 50 de ani de căsnicie.

Prezenţă aparte

Advertisement

Şi chiar dacă la sărbătoarea din week-end-ul trecut au participat solişti cunoscuţi, o prezenţă aparte, şi foarte apreciată au avut tinerii artişti locali. Bunăoară, membrii Ansamblului „Şoimuşiana”, în număr de 35, care sunt pregătiţi de către Daniel Bogdan, au prezentat o suită de dansuri care a cuprins jocuri pădureneşti, de pe Valea Mureşului, din Bihor şi Haţegana. Ansamblul a fost înfiinţat tot în 2012, în aceeaşi perioadă cu organizarea primei ediţii a „Zilelor comunei Şoimuş”, şi are deja numeroase participări, cu bune rezultate, la festivaluri folclorice naţionale şi internaţionale. Cei din ansamblu au o strânsă legătură de colaborare cu tinerii solişti din grupul „Mugurii Şoimuşului”, fiind vorba despre Rori Manolache, Raluca Nicoară, Alexia şi Denisa Magna, Simina Părău şi Lorena şi Leonard Badea.

Advertisement

Actualitate

Atenționare meteo de intensificări ale vântului, până marți

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă și pentru județul Hunedoara, în vigoare de duminică (5 ianuarie), de la ora 23:00, până marți (7 ianuarie), la ora 10:00.

În Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, în special la altitudini de peste 1700 m, temporar, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 90…110 km/h”, informează ANM.

De asemenea, a fost emisă și o informare meteorologică de intensificări ale vântului și polei, valabilă în intervalul 5 ianuarie, ora 20:00 – 7 ianuarie, ora 10:00. Conform prognozei de specialitate, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, temporar și de 80…90 km/h, precum și în Banat și Crișana, unde vor fi viteze de 40…50 km/h. „În cursul nopții de duminică spre luni (5/6 ianuarie) și în primele ore ale zilei de luni (6 ianuarie) în Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei și pe alocuri în Moldova vor fi precipitații slabe, la început ninsori, apoi lapoviță și ploi ce vor depune pe arii restrânse polei”, a mai informat ANM.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută

Publicat

pe

Redactat de

Temperaturi scăzute s-au înregistrat în mai multe regiuni din țară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 spre 5 ianuarie 2025. Cel mai frig a fost la Obârșia Lotrului – 19 grade, arată datele Meteoplus.

 

Temperaturi 5 ianuarie

-19 grade Obârșia Lotrului

-18 grade Vf.Omu

Advertisement

-16 grade Bâlea Lac

-13 grade Bucin

-11 grade Topliţa

-11 grade Joseni

-11 grade Miercurea Ciuc

Advertisement

-10 grade Întorsura Buzăului

-9 grade Brașov

-8 grade Cluj-Napoca

-8 grade Rădăuţi

-7 grade Iași

Advertisement

-7 grade Suceava

-6 grade Bacău

-5 grade București Băneasa

Harta celor mai scăzute temperaturi, 5 ianuarie. Sursa: Meteoplus

Pentru ziua de astăzi, 5 ianuarie, valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent, astfel maximele se vor încadra între -2 şi 8 grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în sud şi sud-est, dar cu înnorãri temporare în vestul, centrul şi nordul ţãrii. Spre searã, izolat vor fi precipitaţii slabe predominant sub formã de ninsoare în Maramureş şi nordul Crişanei. Vântul va sufla slab şi moderat.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea

Publicat

pe

Redactat de

Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), sărbătoare de mare încărcătură duhovnicească, este o zi în care se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic, înainte de a primi Agheasma Mare, care este sfințită de preot. Se spune că cine va posti în această zi va avea binecuvântare tot anul.

În Ajunul Bobotezei se pregătește o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului.

Tot în Ajunul Bobotezei și, de asemenea, și în ziua de Bobotează, se stropesc casele cu Agheasma Mare. În casele credincioșilor, Agheasma se păstrează la loc de cinste. În unele regiuni, creștinii ortodocși gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie.

Se spune că, în noaptea de Ajun de Bobotează, fetele nemăritate care au ținut post cu un ritual anume își pot visa ursitul. Pentru a-și visa ursitul fetele își pun sub pernă un fir de busuioc, care le era dăruit de către preot în momentul în care acesta umbla cu crucea. Se spune că acest busuioc va atrage pețitorii la fată.

Mersul cu “Ciorolița” – obicei unic în Apuseni

Un obicei străvechi, unic în județul Hunedoara, este practicat în Ajun de Bobotează, în satul Țebea. Tineri, majoritatea mascați, merg cu „Ciorolița”, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, pentru a alunga spiritele rele din preajma satului.

Tineri mascați străbat ulițele satului în strigăte de „Ciorolița! Ciorolița!”, având cu ei tot felul de obiecte care pot produce zgomot puternic. Acest obicei inedit, care dăinuie din timpuri vechi, se mai păstrează viu doar pe valea Crişului Alb, la Țebea.

Advertisement

Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul încheie sărbătorile de iarnă, începute în Ajunul Crăciunului.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate