Actualitate
Reţelele de apă şi canalizare din Toteşti, aproape de finalizare
Comuna hunedoreană Toteşti, o pitorească aşezare din Ţara Haţegului, este una dintre porţile de intrare către zona Retezatului.
Localitatea Toteşti, o aşezare rurală apropiată de oraşul Haţeg, are în componenţă patru sate, respectiv reşedinţa omonimă şi satele aparţinătoare Cârneşti, Păclişa şi Reea.
În curând
În comună întâlnim un monument istoric, Castelul Pogany şi parcul acestuia, dar şi un sit arheologic la Cârneşti, precum şi lacul de acumulare de la Păclişa. În comuna Toteşti, la ora actuală, continuă lucrările la un proiect extrem de important pentru comunitatea locală, una care este compusă din aproape 2.000 de oameni. „Şi noi punem un accent foarte mare pe dezvoltarea reţelei de infrastructură. Chiar dacă suntem o localitate rurală, suntem, practic, lipiţi de oraşul Haţeg, iar cei din Toteşti, cetăţeni europeni, merită, cu prisosinţă, condiţii de viaţă cât mai apropiate de cele din mediul urban. Cum vremea a fost una destul de favorabilă, pe 20 ianuarie 2016 am emis ordinul de reluare a lucrărilor la proiectul de introducere a rețelelor de apă potabilă și canalizare în regim centralizat în întreaga comună, derulat pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin Ordonanța de Guvern 28. Această iniţiativă este una mai veche, pe care am pornit-o cu mai mulţi ani în urmă, pe un proiect pe fonduri europene, dar prin 2009 – 2010 guvernanţii de atunci nu ne-au mai asigurat resurse bugetare, tăindu-ne de la finanţări. În fine, este o perioadă de care nu-mi face plăcere să îmi amintesc şi este bine că am reuşit să o depăşim. În prezent pot să spun că ne apropiem cu paşi repezi de finalizarea reţelelor principale de apă şi canalizare, urmând a le prelua la sfârşitul trimestrului al treilea din acest an sau, cel mai târziu, la începutul celui de-al patrulea. După aceea, în mod firesc, vom trece şi la refacerea drumurilor, care au fost afectate de lucrările de la reţele de apă şi canalizare”, a declarat Tiberiu Pasconi, primarul comunei hunedorene Toteşti.
De sezon
De asemenea, în comună se derulează şi unele de activităţi de sezon. „Noul an şcolar va începe peste doar câteva săptămâni şi ne dorim ca unităţile de învăţământ din comnună să-şi primească elevii şi preşcolarii în condiţii cât mai bune. În acest sens, la aceste unităţi de învăţământ efectuăm lucrări de întreţinere şi de reparaţii curente. De asemenea, a început şi procedura de asigurare a combustibilului pentru încălzire, respectiv lemn, pentru sezonul rece la şcolile şi grădiniţele din comună. În acelaşi timp se va vira lemn şi către celelalte instituţii publice care mai funcţionează în comuna noastră”, a mai spus Tiberiu Pasconi, primarul Toteştiului.
Planuri de viitor
În mod firesc, reprezentanţii administraţiei publice locale din comuna hunedoreană Toteşti au şi câteva planuri de viitor. „În satul aparţinător Păclişa, pe fonduri europene, am reuşit să amenajăm un teren multifuncţional cu gazon sintetic şi să reabilităm baza sportivă existentă. Ne propunem ca, în viitor, lângă acestea două să amenajăm şi un teren de tenis de câmp. De asemenea, avem în plan şi înfiinţarea unui parc de joacă pentru copii, în Cârneşti sau în Reea, locaţia nefiind încă stabilită. La aceste două proiecte se mai lucrează, urmând, totodată, să identificăm şi cea mai bună sursă de finanţare pentru implementarea lor”, a precizat primarul din Toteşti, Tiberiu Pasconi.
Actualitate
Atenționare meteo de intensificări ale vântului, până marți
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă și pentru județul Hunedoara, în vigoare de duminică (5 ianuarie), de la ora 23:00, până marți (7 ianuarie), la ora 10:00.
„În Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, în special la altitudini de peste 1700 m, temporar, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 90…110 km/h”, informează ANM.
De asemenea, a fost emisă și o informare meteorologică de intensificări ale vântului și polei, valabilă în intervalul 5 ianuarie, ora 20:00 – 7 ianuarie, ora 10:00. Conform prognozei de specialitate, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, temporar și de 80…90 km/h, precum și în Banat și Crișana, unde vor fi viteze de 40…50 km/h. „În cursul nopții de duminică spre luni (5/6 ianuarie) și în primele ore ale zilei de luni (6 ianuarie) în Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei și pe alocuri în Moldova vor fi precipitații slabe, la început ninsori, apoi lapoviță și ploi ce vor depune pe arii restrânse polei”, a mai informat ANM.
Actualitate
Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută
Temperaturi scăzute s-au înregistrat în mai multe regiuni din țară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 spre 5 ianuarie 2025. Cel mai frig a fost la Obârșia Lotrului – 19 grade, arată datele Meteoplus.
Temperaturi 5 ianuarie
-19 grade Obârșia Lotrului
-18 grade Vf.Omu
-16 grade Bâlea Lac
-13 grade Bucin
-11 grade Topliţa
-11 grade Joseni
-11 grade Miercurea Ciuc
-10 grade Întorsura Buzăului
-9 grade Brașov
-8 grade Cluj-Napoca
-8 grade Rădăuţi
-7 grade Iași
-7 grade Suceava
-6 grade Bacău
-5 grade București Băneasa
Harta celor mai scăzute temperaturi, 5 ianuarie. Sursa: Meteoplus
Pentru ziua de astăzi, 5 ianuarie, valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent, astfel maximele se vor încadra între -2 şi 8 grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în sud şi sud-est, dar cu înnorãri temporare în vestul, centrul şi nordul ţãrii. Spre searã, izolat vor fi precipitaţii slabe predominant sub formã de ninsoare în Maramureş şi nordul Crişanei. Vântul va sufla slab şi moderat.
Actualitate
Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea
Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), sărbătoare de mare încărcătură duhovnicească, este o zi în care se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic, înainte de a primi Agheasma Mare, care este sfințită de preot. Se spune că cine va posti în această zi va avea binecuvântare tot anul.
În Ajunul Bobotezei se pregătește o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului.
Tot în Ajunul Bobotezei și, de asemenea, și în ziua de Bobotează, se stropesc casele cu Agheasma Mare. În casele credincioșilor, Agheasma se păstrează la loc de cinste. În unele regiuni, creștinii ortodocși gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie.
Se spune că, în noaptea de Ajun de Bobotează, fetele nemăritate care au ținut post cu un ritual anume își pot visa ursitul. Pentru a-și visa ursitul fetele își pun sub pernă un fir de busuioc, care le era dăruit de către preot în momentul în care acesta umbla cu crucea. Se spune că acest busuioc va atrage pețitorii la fată.
Mersul cu “Ciorolița” – obicei unic în Apuseni
Un obicei străvechi, unic în județul Hunedoara, este practicat în Ajun de Bobotează, în satul Țebea. Tineri, majoritatea mascați, merg cu „Ciorolița”, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, pentru a alunga spiritele rele din preajma satului.
Tineri mascați străbat ulițele satului în strigăte de „Ciorolița! Ciorolița!”, având cu ei tot felul de obiecte care pot produce zgomot puternic. Acest obicei inedit, care dăinuie din timpuri vechi, se mai păstrează viu doar pe valea Crişului Alb, la Țebea.
Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul încheie sărbătorile de iarnă, începute în Ajunul Crăciunului.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Nosferatu”, filmat și la Castelul Corvinilor, în cinematografe
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Centrala electrică de la Mintia a primit autorizația de construire. Senatorul PNL Călin Petru Marian: “Investiția a intrat în linie dreaptă”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Drumarii au intervenit, noaptea trecută, pe mai multe artere din zona de vest a țării
-
Actualitatecu 3 zile in urma
„Permis pentru viitor”: Școala de șoferi gratuită pentru tineri din medii defavorizate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO+VIDEO: Pe pârtie, fără limite”: Povestea instructorului din Straja care deschide schiul pentru persoanele cu deficiențe locomotorii
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Elevii se întorc la școală miercuri, 8 ianuarie. Următoarea vacanță – în februarie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cursuri gratuite de zbor la Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva. Înscrierile încep în 8 ianuarie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de intensificări ale vântului în zona montană a județului Hunedoara