Connect with us
Data: 06/01/2025
.

Actualitate

Ion Anghel, „Înţeleptul din Barbura”, nu mai este printre noi

Publicat

pe

Mineritul din judeţ moare, şi la propriu şi la figurat. Minele de cupru şi de aur s-au închis de ceva vreme, iar cele de cărbune abia îşi mai duc zilele.

Din păcate, vechii ortaci, care au prins să lucreze la mine şi în urmă cu zeci de ani, chiar şi înainte de naţionalizare, se împuţinează şi ei, pe zi ce trece.

galerie

Autodidact

Săptămâna trecută a plecat dintre noi şi Ion Anghel, unul dintre oamenii care au lucrat zeci de ani în mină, în Ţara Zarandului. Nea Ionel ne-a părăsit la aproape 85 de ani. Odată cu plecarea sa au dispărut şi povestirile sale despre mineritul de pe vremuri şi cine ştie dacă cineva va mai avea ocazia să vadă hoamărul, fistăul sau lampa cu carbid, vechi unelte ale băieşilor, pe care le păstra în casa sa natală din satul Barbura, aparţinător de comuna Băiţa. „Înţeleptul din Barbura”, aşa cum mai era ştiut nea Ionel, mai ales de către cei din presă, cunoştea foarte bine istoria industriei extractive din Ţara Zarandului. Pensionar din 1981, după 30 de ani de baie şi încă cinci de combinat, la Călan, acolo unde fusese la şcoală, pentru a obţine calificarea de lăcătuş – mecanic, Ion Anghel era cel mai cunoscut personaj al satului, un autodidact şi un excelent meseriaş, care făcea orice. Mai mult, avea o dezinvoltură în a vorbi, inclusiv în faţa camerelor de luat vederi, cum nu au mulţi. Dar poveştile sale preferate erau despre mineritul din Barbura.

Ce vremuri…

Advertisement

Ţinutul Zarandului este cunoscut ca unul cu specific mineresc. Practic, în marea majoritate a localităţilor din zonă funcţiona câte o mină, iar în cele în care nu existau, bărbaţii lucrau tot în domeniu, făcând naveta. Activitatea extractivă a fost oprită în octombrie 2006 şi puţine lucruri mai arată că aici funcţionau trei exploatări. O astfel de aşezare este şi satul Barbura, comuna Băiţa. Până în 1997, aici îşi desfăşurau activitatea trei firme de stat, cu specific minier. Atunci „s-a dat prima ordonanţă”, aşa cum se spunea, printre ortaci, la disponibilizările colective cu plăţi compensatorii, iar mulţi mineri au părăsit sistemul. După o agonie lungă, mineritul la Barbura s-a închis în urmă cu aproape zece ani, în octombrie 2006. Tradiţia mineritului de aici este, ca şi peste tot în Zarand, una ancestrală, iar nea Ionel îşi aducea bine aminte de ea. „Aici se lucra încă de pe vremea dacilor, lucru recunoscut de specialişti. Apoi, aşa cum se mai vede şi acum, în 1889 a fost construită bolta de la galeria Grimm, sau Troiţa, cum mai este ea cunoscută, după numele patronului, de meşteri italieni. Mai încoace, spre vremurile pe care le-am prins şi eu, minele erau în proprietatea împăratului austro-ungar. De aceea băieţii din Barbura, când se întâlneau cu alţii, spuneau că lucrează “La Împărătescu”. Apoi exploatările au fost preluate de rafinăria Concordia, între cele două războaie mondiale. În fine a venit naţionalizarea şi se cam ştie cum a fost. Până la prima „ordonanţă” erau patru magazine aici, în centrul satului, lângă mină, iar acum nu mai e niciunul”, spunea Ion Anghel. .

Aur şi uraniu

Nea Ionel îşi amintea şi episoade oarecum ciudate privitoare la exploatarea zonei miniere din perimetrul Barbura – Troiţa – Bolcana. „Oricum, aici, s-a descoperit aur şi uraniu, la Teascu, pe un deal, numai că respectivele fronturi au fost închise imediat. S-a mers pe alte tipuri de zăcăminte gen zinc, plumb şi cupru. Cupru este foarte mult, la Piţiguş, alt deal de pe aici. Zăcământul a fost găsit demult, s-a tot exploatat, dar nu s-a ajuns încă la locul unde este „grosul” cuprului. Până la prima „ordonanţă”, cea din 1997, veneau, numai la schimbul I, patru autobuze cu navetişti de la Deva, pline ochi, şi două dube de pe sate. Cred că lucrau aici, la cele trei „băi”, cam 1.000 de oameni. Apoi s-a mers din ce în ce mai greu cu mineritul, până s-a închis de tot, şi nu ştiu de ce, că minereu este. Au fost să vadă ce-i pe-aici şi români, dar şi australieni sau chinezi, dar au rămas cu uitatul şi totul se huluie în jur. Noi am rămas cu amintirile și vechile unelte cu care am lucrat în mină, folosindu-le, uneori, prin gospodărie”, mai spunea Ion Anghel. Descoperirile de minereu sunt reale, şi acum făcându-se prospecţiuni prin zonă, dar Ion Anghel nu va mai vedea vreo mină în satul său, deşi asta era una dintre ultimele sale mari dorinţe…

Cu „domnii” de la PCR

Nea Ionel avea şi o poveste interesantă despre satul lui natal. „Satul are mai mult de 200 de ani vechime şi s-a înfiinţat după deschiderea minelor. Au venit aici şi oameni din zonă, dar şi de peste dealuri, dinspre Măgura Certejului sau Săcărâmb, şi mulţi moţi. Oficial, satul se numeşte Barbura, dar mai sunt încă două nume, de parcă am fi cine ştie ce mare localitate cu mai multe cartiere”, glumea nea Ionel. Până la biserică satul este cunoscut ca Barbura, apoi până la „Grimm”, zona centrală, ca Troiţa, şi mai sus ca Bolcana. „Acum au rămas puţini oameni. Mai sunt vreo 60 de fumuri, dar înainte erau vreo 200, dacă nu mai bine. Veneau, pe vremea comuniştilor, domnii de la partid să strângă roade, că am fost zonă necooperativizată. Nu rămânea nimic nestrâns”, mai povestea bătrânul.

Advertisement

Coniacul de Barbura

coniac

Nea Ionel Anghel mai era cunoscut printr-un lucru: era unul dintre puţinii producători de coniac autentic din judeţ, după o reţetă proprie. „Coniacul îl fac fără chimicale. Este făcut din tescovină şi are câteva ingrediente secrete. În principiu, folosesc strugurii zdrobiţi rămaşi în urma fabricării vinului. Îi pun într-un butoi cu apă caldă, adaug zahăr, drojdie şi îi las la fermentat. Chestia asta cu fermentatul nu e deloc uşoară. Trebuie să asculţi cu atenţie cum fierbe boaba de strugure zdrobită. E un zgomot distinct pe care eu îl recunosc după mai multe experienţe. Acest zgomot îmi arată că e momentul să trecem la etapa distilării. Pentru gust sau pentru culoare se mai pot adăuga câteva boabe de cafea sau puţină vanilie. Unii spun că e rom, dar mie îmi place să-i spun coniac. Are o tărie de vreo 45 de grade, numai bună de băut”, mai spunea nea Ionel.Iar cine a apucat să guste din „coniacul de Barbura” îi ştie calitatea, iar poveştile sunau mult mai atrăgătoare lângă un pahar din această licoare chihlimbarie. Din păcate, „Înţeleptul din Barbura”nu a mai apucat să facă, şi în acest an, o porţie din această băutură.

Post – scriptum sentimental

Nea Ionel Anghel l-a onorat pe subsemnatul cu prietenia sa mai bine de 20 de ani. Ne vedeam destul de des, în Deva sau la Barbura, nea Ionel deplasându-se, până spre ultimele sale clipe de viaţă, în reşedinţa de judeţ, în ultima vreme mai mult pentru probleme de sănătate. Ne-am văzut, ultima oară, nu cu mult timp în urmă, la spital, şi totul părea că e bine. Am discutat de una, de alta, şi ne-am despărţit cu tradiţionala lui urare „Doamne dă bine”, urmând a ne revedea în curând. Ne-am revăzut zilele trecute, când nea Ionel trecuse deja la cele veşnice… Ar fi împlinit, pe 23 septembrie, frumoasa vârstă de 85 de ani. Acum Ion Anghel îşi doarme somnul de veci lângă soţia sa, în cimitirul din Barbura, în pământul pe care l-a iubit atât de mult şi despre care vorbea aşa de frumos. Dormi în pace, nea Ionele!

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Atenționare meteo de intensificări ale vântului, până marți

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă și pentru județul Hunedoara, în vigoare de duminică (5 ianuarie), de la ora 23:00, până marți (7 ianuarie), la ora 10:00.

În Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, în special la altitudini de peste 1700 m, temporar, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 90…110 km/h”, informează ANM.

De asemenea, a fost emisă și o informare meteorologică de intensificări ale vântului și polei, valabilă în intervalul 5 ianuarie, ora 20:00 – 7 ianuarie, ora 10:00. Conform prognozei de specialitate, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, temporar și de 80…90 km/h, precum și în Banat și Crișana, unde vor fi viteze de 40…50 km/h. „În cursul nopții de duminică spre luni (5/6 ianuarie) și în primele ore ale zilei de luni (6 ianuarie) în Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei și pe alocuri în Moldova vor fi precipitații slabe, la început ninsori, apoi lapoviță și ploi ce vor depune pe arii restrânse polei”, a mai informat ANM.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută

Publicat

pe

Redactat de

Temperaturi scăzute s-au înregistrat în mai multe regiuni din țară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 spre 5 ianuarie 2025. Cel mai frig a fost la Obârșia Lotrului – 19 grade, arată datele Meteoplus.

 

Temperaturi 5 ianuarie

-19 grade Obârșia Lotrului

-18 grade Vf.Omu

Advertisement

-16 grade Bâlea Lac

-13 grade Bucin

-11 grade Topliţa

-11 grade Joseni

-11 grade Miercurea Ciuc

Advertisement

-10 grade Întorsura Buzăului

-9 grade Brașov

-8 grade Cluj-Napoca

-8 grade Rădăuţi

-7 grade Iași

Advertisement

-7 grade Suceava

-6 grade Bacău

-5 grade București Băneasa

Harta celor mai scăzute temperaturi, 5 ianuarie. Sursa: Meteoplus

Pentru ziua de astăzi, 5 ianuarie, valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent, astfel maximele se vor încadra între -2 şi 8 grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în sud şi sud-est, dar cu înnorãri temporare în vestul, centrul şi nordul ţãrii. Spre searã, izolat vor fi precipitaţii slabe predominant sub formã de ninsoare în Maramureş şi nordul Crişanei. Vântul va sufla slab şi moderat.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea

Publicat

pe

Redactat de

Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), sărbătoare de mare încărcătură duhovnicească, este o zi în care se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic, înainte de a primi Agheasma Mare, care este sfințită de preot. Se spune că cine va posti în această zi va avea binecuvântare tot anul.

În Ajunul Bobotezei se pregătește o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului.

Tot în Ajunul Bobotezei și, de asemenea, și în ziua de Bobotează, se stropesc casele cu Agheasma Mare. În casele credincioșilor, Agheasma se păstrează la loc de cinste. În unele regiuni, creștinii ortodocși gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie.

Se spune că, în noaptea de Ajun de Bobotează, fetele nemăritate care au ținut post cu un ritual anume își pot visa ursitul. Pentru a-și visa ursitul fetele își pun sub pernă un fir de busuioc, care le era dăruit de către preot în momentul în care acesta umbla cu crucea. Se spune că acest busuioc va atrage pețitorii la fată.

Mersul cu “Ciorolița” – obicei unic în Apuseni

Un obicei străvechi, unic în județul Hunedoara, este practicat în Ajun de Bobotează, în satul Țebea. Tineri, majoritatea mascați, merg cu „Ciorolița”, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, pentru a alunga spiritele rele din preajma satului.

Tineri mascați străbat ulițele satului în strigăte de „Ciorolița! Ciorolița!”, având cu ei tot felul de obiecte care pot produce zgomot puternic. Acest obicei inedit, care dăinuie din timpuri vechi, se mai păstrează viu doar pe valea Crişului Alb, la Țebea.

Advertisement

Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul încheie sărbătorile de iarnă, începute în Ajunul Crăciunului.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate