Connect with us
Data: 06/01/2025
.

Actualitate

Sărbătoarea de la Ţebea, în pericol de a nu se mai ţine

Publicat

pe

De mult timp, la începutul lunii septembrie, la Ţebea, sat aparţinător de comuna hunedoreană Baia de Criş, se organizează un eveniment de nivel naţional.

Pe 10 septembrie se împlinesc 144 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Avram Iancu, ”Crăişorul munţilor”, aşa cum mai este cunoscut marele erou naţional ce a luptat în Revoluţia de la 1848.

Apă până peste glezne

SONY DSC

Încă din perioada comunistă se organizau, la Ţebea, manifestări omagiale în memoria eroului naţional, un simbol al libertăţii românilor transilvăneni. În acest an, pe 7 septembrie, se comemorează 144 de ani de la plecarea dintre noi a revoluţionarului paşoptist şi sunt programate, la Ţebea, unde eroul îşi doarme somnul de veci, manifestări în acest sens.Acţiunile comemorative din acest an sunt programate a se desfăşura în zilele de 10 şi 11 septembrie, dar este posibil ca acestea să nu se mai desfăşoare. „Comuna Baia de Criş, de care aparţine şi satul Ţebea, a fost afectată de inundaţiile din această vară, provocate de căderile masive de precipitaţii. În plus, se lucrează şi la reabilitarea drumului naţional (DN) 76, Deva – Oradea. De inundaţii am mai scăpat cumva, dar cei care lucrează la drumuri au făcut o subtravesrare care nu respectă cotele, în dreptul locului undeau loc manifestările de la Ţebea. Radierul de la subtraversare este este peste nivelul de scurgere şi apa bălteşte în zonă. De altfel, se poate vedea că s-a depus şi „mătasea broaştei”, care nu o găsim în ape curgătoare. A mai plouat abundent şi la începutul acestei luni, iar apa băltea pe platoul unde se desfăşoară manifestările de la Ţebea, trecând binişor de glezne”

Dorel” nu doarme

Advertisement
SONY DSC

SONY DSC

În acest sens, văzând că „Dorel” nu doarme, reprezentanţii administraţiei publice locale din Baia de Criş au trimis un memoriu către mai mulţi factori implicaţi în organizarea evenimentului de importanţă naţională, inclusiv preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis. „Deversarea apelor pluviale de pe platoul de manifestaţii Ţebea prin canalul colector nr. 2112 nu mai este posibilă întrucât subtravesarea drumului s-a realizat mai sus decât cota de nivel a terenului (…) fiind pusă în pericol organizarea serbării (…) Craiului munţilor”, se arată în adresa nr. 2314/16.07.2016,prin această notificare mai fiind informate despre situaţia existentă, în prezent, la Ţebea, printre altele, Parlamentul, Ministerul Transporturilor, Prefectura şi Consiliul Judeţean Hunedoara. Până în prezent nu a venit nici un răspuns şi, în caz, foarte posibil, de ploaie s-ar putea ca participanţii lasărbătoarea de la Ţebea să stea într-un strat destul de consistent de apă şi noroi. Fiind an electoral, este aproape sigur că la Ţebea să fie prezenţi mai marii politicii actuale din România, dar rămâne de văzut dacă vor mai veni şi în condiţiile actuale.

Cine și-a anunțat deja participarea la Țebea?

Copreședinții Partidului Național Liberal, Alina Gorghiu și Vasile Blaga și prim-vicepreşedintele Teodor Atanasiu vor participa duminică, 11 septembrie, la Serbările Naționale organizate în memoria „Craiului Munților”, Avram Iancu la Țebea. Cei doi copreşedinți însoțiți de lideri locali și regionali ai PNL vor depune o coroană de flori la mormântul lui Avram Iancu și vor participa la programul stabilit de organizatori. De asemenea Serbările Naționale vor fi un bun prilej de întâlnire cu locuitorii Țării Zarandului. (P.T.)

Advertisement

Actualitate

Atenționare meteo de intensificări ale vântului, până marți

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă și pentru județul Hunedoara, în vigoare de duminică (5 ianuarie), de la ora 23:00, până marți (7 ianuarie), la ora 10:00.

În Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, în special la altitudini de peste 1700 m, temporar, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 90…110 km/h”, informează ANM.

De asemenea, a fost emisă și o informare meteorologică de intensificări ale vântului și polei, valabilă în intervalul 5 ianuarie, ora 20:00 – 7 ianuarie, ora 10:00. Conform prognozei de specialitate, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, temporar și de 80…90 km/h, precum și în Banat și Crișana, unde vor fi viteze de 40…50 km/h. „În cursul nopții de duminică spre luni (5/6 ianuarie) și în primele ore ale zilei de luni (6 ianuarie) în Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei și pe alocuri în Moldova vor fi precipitații slabe, la început ninsori, apoi lapoviță și ploi ce vor depune pe arii restrânse polei”, a mai informat ANM.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută

Publicat

pe

Redactat de

Temperaturi scăzute s-au înregistrat în mai multe regiuni din țară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 spre 5 ianuarie 2025. Cel mai frig a fost la Obârșia Lotrului – 19 grade, arată datele Meteoplus.

 

Temperaturi 5 ianuarie

-19 grade Obârșia Lotrului

-18 grade Vf.Omu

Advertisement

-16 grade Bâlea Lac

-13 grade Bucin

-11 grade Topliţa

-11 grade Joseni

-11 grade Miercurea Ciuc

Advertisement

-10 grade Întorsura Buzăului

-9 grade Brașov

-8 grade Cluj-Napoca

-8 grade Rădăuţi

-7 grade Iași

Advertisement

-7 grade Suceava

-6 grade Bacău

-5 grade București Băneasa

Harta celor mai scăzute temperaturi, 5 ianuarie. Sursa: Meteoplus

Pentru ziua de astăzi, 5 ianuarie, valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent, astfel maximele se vor încadra între -2 şi 8 grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în sud şi sud-est, dar cu înnorãri temporare în vestul, centrul şi nordul ţãrii. Spre searã, izolat vor fi precipitaţii slabe predominant sub formã de ninsoare în Maramureş şi nordul Crişanei. Vântul va sufla slab şi moderat.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea

Publicat

pe

Redactat de

Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), sărbătoare de mare încărcătură duhovnicească, este o zi în care se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic, înainte de a primi Agheasma Mare, care este sfințită de preot. Se spune că cine va posti în această zi va avea binecuvântare tot anul.

În Ajunul Bobotezei se pregătește o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului.

Tot în Ajunul Bobotezei și, de asemenea, și în ziua de Bobotează, se stropesc casele cu Agheasma Mare. În casele credincioșilor, Agheasma se păstrează la loc de cinste. În unele regiuni, creștinii ortodocși gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie.

Se spune că, în noaptea de Ajun de Bobotează, fetele nemăritate care au ținut post cu un ritual anume își pot visa ursitul. Pentru a-și visa ursitul fetele își pun sub pernă un fir de busuioc, care le era dăruit de către preot în momentul în care acesta umbla cu crucea. Se spune că acest busuioc va atrage pețitorii la fată.

Mersul cu “Ciorolița” – obicei unic în Apuseni

Un obicei străvechi, unic în județul Hunedoara, este practicat în Ajun de Bobotează, în satul Țebea. Tineri, majoritatea mascați, merg cu „Ciorolița”, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, pentru a alunga spiritele rele din preajma satului.

Tineri mascați străbat ulițele satului în strigăte de „Ciorolița! Ciorolița!”, având cu ei tot felul de obiecte care pot produce zgomot puternic. Acest obicei inedit, care dăinuie din timpuri vechi, se mai păstrează viu doar pe valea Crişului Alb, la Țebea.

Advertisement

Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul încheie sărbătorile de iarnă, începute în Ajunul Crăciunului.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate