Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

Primarul din Bătrâna vrea să-şi „lege” comuna de judeţul Timiş

Publicat

pe

Radu Herciu Primar Batrana 09.05.2016 (1)Comuna Bătrâna este cea mai mică aşezare rurală hunedoreană, dar se confruntă cu o mare problemă: nu are un drum decent de legătură cu restul judeţului.

La ora actuală, pentru a junge în comuna Bătrâna, trebuie, musai, să ai un autoturism de teren. Există două căi de acces către micuţa localitate hunedoreană, dar ambele sunt greu practicabile.

Fiecare cum poate

Cel mai simplu se ajunge la Bătrâna din Dobra, dar mai este şi varianta din Lăpugiu de Jos. „S-au făcut ceva paşi pentru reabilitarea drumului de la Lăpugiu de Jos, dar prea puţini. Mai este un drum, spre Bunila, dar acesta arată şi mai rău, şi ştiu că şi colegii din acea comună, ca şi noi, au şi ei alte probleme. Marea noastră durere, însă, este drumul pe la Dobra, comună mai mare, care are mai multe facilităţi şi de care ne simţim şi mai legaţi. Cunoaştem şi noi problema, cum că două Hotărâri de Guvern se bat cap în cap, una clasificând drumul drept judeţean şi alta ca forestier. Cele două entităţi, Romsilva şi Consiliul Judeţean, nu ajung la un consens, dar, de multe ori, dau impresia că nici nu se doreşte acest lucru”, a declarat Radu Herciu, primarul comunei Bătrâna. Şi, dacă o legătură cu lumea în judeţul Hunedoara nu prea pare a se realiza în curând, cei din Bătrâna caută o altă soluţie. „Chiar astăzi (marţi, 30 august, n. red.) sunt pe teren, cu câţiva colegi de administraţie din judeţul învecinat, Timiş. Încercăm să realizăm o cooperare prin care să deschidem un drum dinspre Bătrâna spre Banat, aşa cum s-a făcut, de exemplu, la Lăpugiu de Jos. Chiar dacă va fi unul agricol, drumul va putea fi întreţinut de către noi şi, cu siguranţă, va fi mai practicabil decât celelalte. Până atunci, însă, ne preocupă întreţinerea drumurilor pe care le avem în comună, prin pietruire. Astfel, am semnat contracte pentru pietruirea unui drum forestier, la Dobrişoara, pentru acesta fiind asigurată şi întreţinerea, şi a unuia comunal, DC 121, în satul aparţinător Răchiţaua, valoarea acestor lucrări fiind de aproximativ 225.000 de lei”, a mai spus primarul din Bătrâna, Radu Herciu.

Particularităţi

Conform ultimului recensământ al populaţiei, în Bătrâna, aşezare aparţinătoare de Ţinutul Pădurenilor, sunt 127 de locuitori în patru sate, respectiv Faţa Roşie, Piatra, Răchiţaua şi centrul de comunăomonim, întinse pe o suprafaţă de aproximativ 60 de kilometri pătraţi. Pe teritoriul uneia dintre cele mai mici comuna din România se găsesc o biserică din ridicată în 1780, cu hramul „Sfânta Paraschiva”, precum şi rezervaţia naturală „Codrii seculari”, care se întinde pe o suprafaţă de aproape 140 de hectare. O altă particularitate a comunei este aceea că, în conformitate cu legea electorală, doar un singur candidat şi un singur partid au putut strânge numărul necesar de semnături pentru a se înscrie la alegerile locale care au avut loc pe 5 iunie. În mod firesc, primar al comunei a fost ales Radu Herciu, care se află în fruntea administraţiei publice locale din Bătrâna din anul 2000.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Fotbal: CSM Deva U17, campioană națională!!!

Publicat

pe

Redactat de

Echipa de fotbal juniori U17 de la CSM Deva a obținut una dintre cele mai mari performanțe ale orașului de la poalele Cetății în acest sport. Băieții pregătiți de Florin Călugărița au câștigat titlul național la această categorie de vârstă.

2-0 cu Sportul Onești

În ultimul act al turneului final național al campioanelor județene, CSM Deva a întâlnit, pe stadionul „Metalul” din Buzău, pe Sportul Onești. Trupa deveană a controlat jocul încă de la începutul acestuia, Negrilă fiind declarat omul meciului, iar deschiderea scorului, una logică, a venit în minutul 32. Atunci Negru a centrat pentru Buță, iar atacantul de la CSM a reluat, cu capul, sub transversală, la colțul scurt, 1-0 pentru Deva fiind și scorul la pauză. Mitanul secund a început foarte bine pentru trupa lui Florin Călugărița, Oancea țintind bara în minutul 47. Zarurile au fost aruncate în minutul 68, când, după o centrare a lui Stoia, Drăgan a înscris, cu capul, în colțul, stabilind scorul final, de 2-0 pentru CSM Deva, rezultat echivalent cu câștigarea titlului național!

Ei sunt campionii

CSM Deva a ajuns în finală după ce a trecut, pe rând, cu 2-1 de AFC Băbeni și 2-0 de Bega Timișoara, în manșă unică, și cu 4-2 și 2-3 de Luceafărul Cluj.

Advertisement

„Sunt foarte bucuros de acest titlu. Este rodul muncii unei generații în care puțini au crezut. Îi felicit pe băieți pentru tot ceea ce au făcut și sper ca acest rezultat să fie o rampă de lansare pentru mulți dintre ei”, a declarat Florin Călugărița, antrenorul echipei CSM Deva U17.

Tehnicianul devean i-a folosit, în finală, pe Bereczki – Roșca, Negrilă, Grigorescu (cpt.), Stoia – Drăgan (72 Nagy), Elekes, Bogdaniuc (62 DiMarco), Negru – Buță (85 Curcă), Oancea (85 Lăcătuș), iar pe foaia de joc au mai fost înscriși Mihăilă, Pag – Băleanu, Bogdan, Teglas.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Spectacol de culori în Parcul Național Retezat

Publicat

pe

Redactat de

Parcul Național Retezat adăpostește 108 specii de păsări și 1.190 de specii de plante, dintre care 90 sunt endemice. În această arie protejată se găsesc 80 de lacuri și tăuri, inclusiv Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din România, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din țară.

”Parcul Național Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor–Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara. Parcul Național Retezat are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone de protecție strictă sau integrală. În Parcul Național Retezat regăsim 108 specii de păsări și pot fi întâlnite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. În aria naturală protejată sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România”, informează reprezentanții Parcului Național Retezat.

FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Citeste mai mult ...

Actualitate

Aventura scoțianului îndrăgostit de România: O poveste de prietenie și ajutor pe DN68

Publicat

pe

Redactat de

Într-o zi toridă de 29 iunie 2024, cu temperatura urcând până la 32 de grade Celsius la umbră, în apropiere de Hațeg, o întâlnire neașteptată a transformat o zi obișnuită în una memorabilă pentru Cristian, Anton și Dougie.

Cristian și Anton, rutieriști cu experiență, acționau în cadrul unui plan de acțiune pe viteză pe DN68, în localitatea Păclișa. În mijlocul acestei activități, atenția lor a fost captată de un motociclist străin aflat în dificultate.

Dougie, un scoțian îndrăgostit de România, se afla în drumul său spre Sebeș pentru a participa la un eveniment destinat motocicliștilor. Ghinionul a făcut ca motocicleta sa să cedeze exact în parcarea din Păclișa. Fără ezitare, cei doi agenți de poliție de la Biroul Rutier Hațeg au intervenit. „Ne-am gândit că s-a întâmplat ceva… am oprit lângă motociclist, care ne-a spus că este din Scoția, este îndrăgostit de România și merge la Sebeș pentru că, în luna iulie, urmează să participe la un eveniment”, își amintesc cei doi agenți.

În parcare, Dougie avea casca jos și o piesă de motocicletă lângă el. Cristian și Anton nu au stat pe gânduri și l-au ajutat să își repare motocicleta. Chiar l-au împins până s-a pus în mișcare și i-au oferit numărul lor de telefon, în caz că va mai avea nevoie de ajutor.

Câteva ore mai târziu, cei doi agenți au primit un mesaj de la Dougie: „Big thanks.  Got to my destination in Petrești (near Sebeș). All is working perfect. Thanks for all your help…” Mesajul de mulțumire a adus o bucurie nemăsurată celor doi polițiști. „Ne bucurăm că am putut ajuta, Dougie – ne-am făcut doar datoria. Drumuri bune …we are glad we could help!!” au transmis aceștia.

Această întâlnire a demonstrat încă o dată puterea solidarității și a prieteniei care poate apărea chiar și în cele mai neașteptate situații. Dougie, scoțianul îndrăgostit de România, a avut parte de o aventură neașteptată, dar plină de umanitate, pe drumurile țării noastre, iar Cristian și Anton au dovedit că empatia și ajutorul dezinteresat pot transforma o simplă întâlnire într-o poveste de neuitat.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate