Connect with us
Data: 01/07/2024
.

Actualitate

Clopoțelul a sunat, din nou, ieri, pentru a chema în săli elevi noi sau vechi

Publicat

pe

Chipuri zglobii și inocente, cu ghiozdănele în spate și flori în mână, au pășit, ieri dimineață, spre școli sau grădinițe. Unii dintre ei pentru prima dată. Bucuria a fost mare, emoțiile și mai mari, mai ales, în rândul “boboceilor”, părinților și bunicilor.

Multă emoție în suflet, dar și bucurie. Cam așa s-ar putea caracteriza începutul noului an școlar. La Deva, pe străzile din apropierea unităților de învățământ din oraș se vedeau, deja de pe la ora 08:00, micuți, frumos îmbrăcați, alături de părinți sau bunici, care se îndreptau, voioși și plini de entuziasm, spre școli sau grădinițe. În scurt timp, curțile instituțiilor de învățământ s-au umplut de copii și au răsunat de glasuri cristaline. Sute de buchete de flori au fost oferite, cu sinceritate, cadrelor didactice. Pe chipurile elevilor, care și-au revăzut cu drag colegii și dascălii, se putea citi bucurie, în timp ce, cei mai mici dintre ei, care au pășit pentru prima dată în acest univers, erau mai temători. Părinții și bunicii prezenți păreau a fi cei mai emoționați. Cu multă timiditate, „boboceii” îşi desprindeau mânuţele din cele ale părinţilor şi bunicilor şi se duceau cuminţi, cu ghiozdănelul în spate şi cu braţele încărcate de flori, lângă „doamna”, care le va fi ca un al doilea părinte în următorii ani. După ce toţi elevii de clasa întâi şi-au auzit numele strigate, în aplauzele celor prezenţi au început marea aventură numită viaţa de şcolar şi s-au îndreptat spre sălile de clasă. Aici îi aşteptau, frumos aranjate pe bănci, primele lor manuale, dintre care se distingea minunea ce poartă numele de „Abecedar”. La îndemnul învățătoarelor, cu multă curiozitate, micuţii, au început să răsfoiască printre pagini.

Printre plânsete, picii au umplut grădinițele

Și în curtea grădinițelor, forfota a fost mare, glasurile micuților auzindu-se din toate părțile. Prichindeii, „mogâldețe” înveșmântate în haine colorate, păreau pierduți în mulțimea de oameni care îi înconjura. Unii stăteau cuminți, dar „agățați” de mâinile părinților, în timp ce alții priveau, cu uimire și cu ochii plini de lacrimi, la tot ce îi înconjura. La intrare, cu buchete mari de flori în mână, părinți și bunici așteptau, emoționați, să vadă reacția micuților care au pășit pentru prima dată „la grădi”. „Am foarte mari emoții. E prima zi de grădiniță pentru băiețelul meu. Nu știu cum se va obișnui fără mine, dar am încredere în cadrele didactice de aici”, a spus una dintre mămici.

Veselia copiilor, mai ales celor din grupa mică, a dispărut în momentul în care au ajuns în sălile instituției. Nici măcar mulțimea de jucării sau simpaticele personaje care le zâmbeau de pe pereți, nu au reușit să le redea entuziasmul cu care au venit la grădiniță. Unii părinţi încercau să imortalizeze toate mişcările lor. Puțin mai târziu, a sosit și momentul cel mai greu. În sălile „împodobite” cu jucării şi pereţi tapetaţi cu tot felul de desene care mai de care mai interesante, părinții se retrag pe margine, în timp ce, educatoarea face cunoştiinţă cu fiecare prichindel în parte, fetiţe şi băieţei de-o şchioapă. Aşezaţi pe scăunele, copiii de la „grupa mică” îşi caută, în continuare, cu privirea părinţii. Unii sunt trişti. Foarte triști și plâng mult, strigându-i pe „mami și tati”. Educatoarea îi asigură pe părinţi că, în incinta instituţiei, micuţii sunt în deplină siguranţă şi îşi vor putea dezvolta educaţia în mod corespunzător. Părinţii pleacă, iar „puii de om”, unii mai smiorcăiţi decât alții de despărţire, rămân…

Advertisement

Circa 3.000 de copii au pășit în clasa întâi, în județul Hunedoara

Din datele statistice, circa 60.000 de elevi hunedoreni au început, luni, 12 septembrie, noul an școlar, în 284 de unități de învățământ din județ. Dintre acestea, 111 au personalitate juridică, având arondate ale școli sau grădinițe. Cele mai multe dintre instituțiile de învățământ sunt autorizate din punct de vedere sanitar, doar circa cinci la sută din totalul acestora, neavând autorizații sanitare de funcționare, principala problemă a acestora fiind aceea că nu au creat circuite separate pentru preşcolarii de la grădiniţă. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara, în acest caz, este vorba mai mult de unități școlare situate în mediul rural. Din numărul total al elevilor hunedoreni care au început, ieri, școala, aproape 3.000 sunt copii care au mers în clasa întâi.

Advertisement

Actualitate

Controale la operatori economici din domeniul forestier, la Teliucu Inferior și Crișcior

Publicat

pe

Redactat de

Operatori economici din domeniul forestier, din comunele Teliucu Inferior și Crișcior, au fost verificați de polițiști și reprezentanți ai Gărzii Forestiere Timișoara.

Controalele, desfășurate zilele trecute, au vizat modul de punere în valoare, autorizare, exploatare, depozitare, gestionare și transport a materialului lemnos. La final, doi operatori economici au fost amendați, fiind, totodată, confiscat și peste nouă metri cubi de material lemnos.

În perioada 27 – 29 iunie 2024, polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, însoțiți de reprezentanții Gărzii Forestiere Timișoara, au efectuat verificări privind modul de punere în valoare, autorizare, exploatare, depozitare, gestionare și transport a materialului lemnos, de către diferiți operatori economici, de pe raza comunelor Teliucu Inferior și Crișcior. În urma acestor controale, polițiștii au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 8.000 lei, conform Legii nr.171/2010 și au luat măsura confiscării valorice a unui volum de 9,234 mc material lemnos în valoare de 3.835,84 lei”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Aproximativ 200 de intervenții și misiuni ale pompierilor hunedoreni, în weekendul trecut

Publicat

pe

Redactat de

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara au desfășurat, în weekendul trecut, 195 de misiuni și intervenții, majoritatea constând în acordarea primului ajutor medical calificat și în gestionarea optimă a situațiilor de urgență.

“În această perioadă, echipajele SMURD au răspuns la 152 de solicitări, cele mai multe fiind gestionate de către Detașamentele de pompieri din Deva, Orăștie, Hunedoara și Petroșani. În cele trei zile, echipajele de pompieri au acționat pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire și stingere a incendiilor care ar fi putut avea loc din cauza producerii a cinci accidente rutiere, la unul dintre ele fiind nevoie și de asistență medicală din partea echipajului SMURD. De asemenea, măsuri PSI au fost asigurate și în localitatea Mintia unde s-a constatat o fisură în țeava de alimentare cu gaz metan”, au informat reprezentanții ISU Hunedoara.

Două incendii, izbucnite în Deva și Brad

În zilele de 28 și 30 iunie, pompierii au intervenit pentru stingerea a 2 incendii, în Deva, respectiv Brad, în urma cărora, din fericire, nicio persoană nu a fost rănită. “În municipiul Deva, incendiul s-a manifestat la deșeuri menajere aflate pe holul etajului 4 al unui bloc de locuințe de pe strada Mărăști, iar în Brad, intervenția echipajelor de pompieri s-a realizat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă a unei gospodării situată pe strada Ardealului. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost un scurtcircuit electric”, au mai informat reprezentanții ISU Hunedoara.

Tot în weekendul trecut, echipaje de pompieri de la subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara au efectuat cinci acțiuni de informare preventivă și recunoaștere în teren, în diferite locații din Petroșani, Turdaș, Pricaz și Pui.

Advertisement

În cele trei zile, pompierii au participat la 24 acțiuni în sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara, iar alte șase misiuni au constat în diferite intervenții realizate în sprijinul comunității.

În continuare, pompierii militari hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical calificat persoanelor aflate în dificultate.

Citeste mai mult ...

Actualitate

4,87 la sută – rata şomajului în județ, la finalul lunii mai

Publicat

pe

Redactat de

Rata șomajului în județul Hunedoara a fost calculată, la sfârșitul lunii mai 2024, la o valoare de 4,87 la sută, în creștere comparativ cu luna anterioară.

Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 4,82 %, în această lună acest indicator a înregistrat o creștere de 0,05 pp”, au informat reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara.

La sfârșitul lunii mai 2024, în evidențele AJOFM Hunedoara erau înregistrați 7.580 șomeri, dintre care 4.192 femei.

Potrivit reprezentanților AJOFM Hunedoara, din totalul de 7.580 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Hunedoara, 2.225 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 5.355 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.737 șomeri provin din mediul rural și 4.843 sunt din mediul urban.

Advertisement

Sursa: AJOFM Hunedoara

Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Hunedoara 27 %, urmat de cei cu studii liceale 26 %, iar 22 % sunt șomeri fără studii și cu nivel de studii primare. Șomerii care au absolvit învățământul profesional sau școli de arte și meserii reprezintă 15% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii superioare sunt 8 %, iar cei cu învățământ postliceal sunt 2 %. „Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 258 persoane foarte greu ocupabile, 1.840 greu ocupabile, 5.060 mediu ocupabile, iar 422 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, au mai informat reprezentanții AJOFM Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate