Connect with us
Data: 06/01/2025
.

Actualitate

„Luna Cybersecurity”, acțiune a polițiștilor în care sunt implicați și elevii

Publicat

pe

Poliția Română organizează în până la finele acestei luni, la nivel național, evenimentul „Luna Cybersecurity”, ce va consta în derularea unor activităţi informativ – preventive destinate protecţiei minorilor, în domeniul criminalității informatice. Poliţiştii de prevenire, de proximitate şi cei din structurile de crimă organizată vor fi prezenţi la opt sesiuni de informare pentru elevii de liceu şi gimnaziu din judeţ, punând accent pe dezbaterea temelor online: siguranţa pe reţelele de socializare, pornografia infantilă, comerţul electronic şi respectarea drepturi de autor.

Activităţile derulate poliţişti au drept scop prevenirea comiterii infracţiunilor circumscrise criminalităţii informatice, îndeosebi în rândul minorilor. În judeţul Hunedoara, campania se va derula în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi va implica trei unităţi şcolare reprezentative. Activităţile campaniei de informare au debutat deja, prin susţinerea de către poliţişti a două activităţi interactive, la Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”. La cele două activităţi au participat 66 de elevi din clasa a XI-a şi din clasa a VIII-a, care au vizionat un material video preventiv şi au adresat întrebări poliţiştilor, privind modalităţile de prevenţie a infracţiunilor comise în mediul on-line.

Activităţile vor continua la Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu” Orăştie şi la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Vulcan şi vor implica peste 150 de elevi şi 6 profesori.

Aveți grijă cu cine discutați pe Internet și ce date vă faceți publice

Oamenii legii vor să tragă și un semnal de alarmă, astfel că fac și câteva recomandări. „Fiţi discreţi cu identitatea dvs. pe internet. Nu dezvăluiţi numele real, vârsta, şcoala unde învăţaţi, adresa de domiciliu. Fiţi reţinuţi în postarea fotografiilor provocatoare, sau în ipostaze indecente. Nu daţi check-in când sunteţi plecaţi cu toată familia în vacanţă, pentru o perioadă mai lungă de timp. Restricționați accesul necunoscuților la profilul dumneavoastră. Fiţi conştienţi că fotografiile sau filmulețele postate pe „perete” devin publice şi pot fi folosite (chiar şi după ani) împotriva dumneavoastră (puteţi fi şantajat sau denigrat). Postările pot rămâne pentru totdeauna pe alte computere şi servere, chiar dacă veți șterge postarea inițială. Pentru a verifica dacă o informație este reală, verificați mai multe surse de informare sau cereţi opinia unui adult (părinte, rudă apropiată, profesor, psiholog şcolar). Pentru a evita orice pericol, nu folosiți telefonul personal când sunați pe cineva întâlnit pe Internet. În cazul în care cineva vă transmite fotografii sau propuneri indecente, puteți raporta acest lucru la Internet Hotline – www.safernet.ro. Deconectați computerul de la Internet atunci când nu navigați”.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Atenționare meteo de intensificări ale vântului, până marți

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă și pentru județul Hunedoara, în vigoare de duminică (5 ianuarie), de la ora 23:00, până marți (7 ianuarie), la ora 10:00.

În Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, în special la altitudini de peste 1700 m, temporar, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 90…110 km/h”, informează ANM.

De asemenea, a fost emisă și o informare meteorologică de intensificări ale vântului și polei, valabilă în intervalul 5 ianuarie, ora 20:00 – 7 ianuarie, ora 10:00. Conform prognozei de specialitate, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, temporar și de 80…90 km/h, precum și în Banat și Crișana, unde vor fi viteze de 40…50 km/h. „În cursul nopții de duminică spre luni (5/6 ianuarie) și în primele ore ale zilei de luni (6 ianuarie) în Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei și pe alocuri în Moldova vor fi precipitații slabe, la început ninsori, apoi lapoviță și ploi ce vor depune pe arii restrânse polei”, a mai informat ANM.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută

Publicat

pe

Redactat de

Temperaturi scăzute s-au înregistrat în mai multe regiuni din țară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 spre 5 ianuarie 2025. Cel mai frig a fost la Obârșia Lotrului – 19 grade, arată datele Meteoplus.

 

Temperaturi 5 ianuarie

-19 grade Obârșia Lotrului

-18 grade Vf.Omu

Advertisement

-16 grade Bâlea Lac

-13 grade Bucin

-11 grade Topliţa

-11 grade Joseni

-11 grade Miercurea Ciuc

Advertisement

-10 grade Întorsura Buzăului

-9 grade Brașov

-8 grade Cluj-Napoca

-8 grade Rădăuţi

-7 grade Iași

Advertisement

-7 grade Suceava

-6 grade Bacău

-5 grade București Băneasa

Harta celor mai scăzute temperaturi, 5 ianuarie. Sursa: Meteoplus

Pentru ziua de astăzi, 5 ianuarie, valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent, astfel maximele se vor încadra între -2 şi 8 grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în sud şi sud-est, dar cu înnorãri temporare în vestul, centrul şi nordul ţãrii. Spre searã, izolat vor fi precipitaţii slabe predominant sub formã de ninsoare în Maramureş şi nordul Crişanei. Vântul va sufla slab şi moderat.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea

Publicat

pe

Redactat de

Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), sărbătoare de mare încărcătură duhovnicească, este o zi în care se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic, înainte de a primi Agheasma Mare, care este sfințită de preot. Se spune că cine va posti în această zi va avea binecuvântare tot anul.

În Ajunul Bobotezei se pregătește o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului.

Tot în Ajunul Bobotezei și, de asemenea, și în ziua de Bobotează, se stropesc casele cu Agheasma Mare. În casele credincioșilor, Agheasma se păstrează la loc de cinste. În unele regiuni, creștinii ortodocși gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie.

Se spune că, în noaptea de Ajun de Bobotează, fetele nemăritate care au ținut post cu un ritual anume își pot visa ursitul. Pentru a-și visa ursitul fetele își pun sub pernă un fir de busuioc, care le era dăruit de către preot în momentul în care acesta umbla cu crucea. Se spune că acest busuioc va atrage pețitorii la fată.

Mersul cu “Ciorolița” – obicei unic în Apuseni

Un obicei străvechi, unic în județul Hunedoara, este practicat în Ajun de Bobotează, în satul Țebea. Tineri, majoritatea mascați, merg cu „Ciorolița”, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, pentru a alunga spiritele rele din preajma satului.

Tineri mascați străbat ulițele satului în strigăte de „Ciorolița! Ciorolița!”, având cu ei tot felul de obiecte care pot produce zgomot puternic. Acest obicei inedit, care dăinuie din timpuri vechi, se mai păstrează viu doar pe valea Crişului Alb, la Țebea.

Advertisement

Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul încheie sărbătorile de iarnă, începute în Ajunul Crăciunului.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate