Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

A FOST „ZIUA MORȚILOR”. Cerșetoria, la cote alarmante

Publicat

pe

Cu mic cu mare, singuri sau cu familia, de 1 noiembrie sau de „Iluminaţie” cum se mai spune, hunedorenii au luat drumul cimitirelor pentru a-şi comemora morţii, a da de pomană, dar şi pentru a face curăţenie la morminte.

Ca în fiecare an, ieri, de „Ziua morţilor”, cimitirile din municipiul Deva şi nu numai au „ars” „incendiate” de sutele de lumânării aprinse în amintirea celor dragi dispăruţi. Credincioşii ortodocşi sau catolici au mers la cimitir pentru a-şi comemora morţii. Preoţii au oficiat slujbe şi parastase de pomenire la capele sau printre morminte. Pentru a se primi aşa cum se cuvine această zi, credincioşii s-au aprovizionat cu cele necesare conform tradiţiei, respectiv flori, lumânări, coroniţe, dar au aranjat şi mormintele.

Pregătirile pentru „Ziua morţilor” au început cu câteva zile înainte. La cimitir, oamenii au curăţat mormintele celor dragi şi au pregătit coroanele sau buchetele de flori, pe care le-au pus lângă lumânările sau candelele aprinse în memoria celor dispăruţi.

„Iluminaţia” este, de fapt, „Ziua morţilor”, iar sorgintea acestei comemorări provine din sărbătorile celtice şi este un obicei preluat de la catolici, pe care, aceştia, ulterior, l-au răspândit. Cineva spunea că ruga pentru cei plecaţi şi comemorarea lor nu e niciodată de prisos. Cu acest gând au luat ieri, sute de deveni drumul cimitirelor din oraş. Cei mai mulţi dintre ei, au fost bătrânii care s-au rugat pentru rude sau pentru cei apropiaţi.

(Ramona Ștefan)

Advertisement

„Am știut că se dă de pomană, ne-am urcat în tren și am venit!”

Nici anul acesta, nu au lipsit din cimitire cerşetorii, care au profitat din plin de tradiţia de a se da de pomană în amintirea celor dispăruţi. La Petroșani, de exemplu, în numai două ore de la sosirea primului tren din zona Gorjului, peste 30 de cerșetori au luat “cu asalt” unul dintre cimitirele din municipiu. Au auzit cu toții că acolo se dă de pomană. „Cei mai mulți dintre ei nici nu au acte. Vin să cerșească. Noi îi luăm în evidență și le recomandăm să nu agreseze oamenii, dar și să nu cerșească”, au spus polițiștii locali, prezenți în cimitire.

Și să nu credeți că cerșetorilor le este rușine. Nu, deloc! Un grup vesel intra, pe la ora 10:00, pe poarta cimitirului. Copii, femei și un bătrânel. Toți au fost opriți de polițiștii care i-au legitimat și abia dacă au putut să spună anul nașterii, că de data exactă nici nu a putut fi vorba. „Din Budieni, de lângă Târgu Jiu, venim. Este foarte bine aici, de aia venim, mai mult nu vă zic”, susținea o femeie, iar o alta, mai în vârstă, a completat-o: „Am venit și noi să luăm colaci și dulciuri. Din Budieni suntem. Nu știm noi ce tradiție e azi, dar știu că se dă pomană și ne-am urcat în tren și am venit. Nu facem nimic rău”, a spus aceasta.

Doi pași mai încolo, alte două femei, aproape oarbe, cereau și ele de pomană. „Milostenia a rămas ca o poruncă a lui Cristos, care zice „Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui”. Sunt mulți oameni necăjiți, cerșetori, care sunt personaje biblice, până la urmă, că și Lazăr care stătea la poarta bogatului nemilostiv și el s-a mântuit nu pentru că era sărac, ci pentru că și-a asumat statura de sărac, iar bogatul a ajuns în Iad, nu pentru că era bogat și pentru că, pur și simplu, nu s-a miluit măcar o zi să îi dea un blid de mâncare săracului de la poarta lui”, a spus Iulian Selaje, preot ortodox din Petroșani. (Diana Mitrache)

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Florentina Iușco, vicecampioană națională la triplu salt

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 29-30 iunie la Cluj Napoca se desfășoară etapa finală a Campionatului Național de atletism în aer liber pentru seniori. În prima zi a competiției, în proba feminină de triplusalt, a luat startul și Florentina Iușco, atletă legitimată la CSM Deva.
Sportiva pregătită de profesorul Nicolae Alexe a avut o evoluție bună, având un rezultat de 14,05 metri, rezultat cu care a devenit vicecampioană națională.
Primul loc a fost ocupat de Andreea Taloș, de la Rapid București, cu 14, 35, iar pe trei s-a clasat Diana Ion, de la CSM Craiova, cu 14,03.
Florentina Iușco va lua startul duminică, 30 iunie, și în finala probei de săritură în lungime.
Citeste mai mult ...

Actualitate

Consumul de alcool în județul Hunedoara, cifre îngrijorătoare

Publicat

pe

Redactat de

Consumul excesiv de alcool rămâne o problemă critică în județul Hunedoara, conform datelor statistice referitoare la impactul sănătății.

Numărul internărilor în spitale din cauza consumului de alcool a variat în ultimii ani, înregistrând 296 de cazuri în 2023 și 299 în 2018.

Boala Alcoolică a ficatului figurează printre principalele afecțiuni asociate consumului cronic de alcool, cu o fluctuație semnificativă a cazurilor noi în ultimii ani: de la un vârf de 88 de cazuri în 2017 la 36 în 2018 și 48 în 2023.

Ciroza și alte forme de hepatite cronice, influențate negativ de consumul excesiv de alcool, au înregistrat o ușoară variație în numărul de cazuri raportate în județul Hunedoara. În 2020, au fost înregistrate 6.946 de cazuri, în creștere la 7.531 în 2023.

Aceste date subliniază importanța continuă a eforturilor de educație și prevenire în comunitatea hunedoreană pentru a reduce impactul negativ al consumului de alcool, precum și necesitatea de a oferi suport medical adecvat pentru cei afectați de afecțiuni asociate acestui obicei.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Locurile de parcare de pe drumurile naționale, amenajate

Publicat

pe

Redactat de

În această perioadă drumarii execută o serie de lucrări în ceea ce privește amenajarea și întreținerea locurilor de parcare de pe drumurile naționale din județul Hunedoara.

Astfel în unele zone se montează mobilier nou, iar în alte zone se execută lucrări de întreținere ale mobilierului existent.

”Amenajare și întreținere locuri de parcare pe drumuri naționale din județul Hunedoara”, informează reprezentanții DRDP Timișoara.

FOTO: FACEBOOK DRDP TIMIȘOARA

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate