Connect with us
Data: 29/06/2024
.

Actualitate

Un şofer de microbuz din Deva a fost amendat cu 9.000 de lei

Publicat

pe

Ca şi orice alt domeniu de activitate, şi transportul rutier din România este reglementat prin prevederi legale clare şi concise.

În România este în vigoare o Hotărâre de Guvern (HG), armonizată cu legislaţia europeană, care reglementează activitatea de operator de transport rutier.

Pentru că nu a eliberat bilete

Pe 1 februarie 2012 a fost adoptată HG nr. 69, privind stabilirea încălcărilor cu caracter contravenţional ale prevederilor Regulamentului nr. 1.071/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme comune privind condiţiile care trebuie îndeplinite pentru exercitarea ocupaţiei de operator de transport rutier, completată şi modificată ulterior. Acest act normativ prevede, printre altele şi obligaţiile pe care le au conducătorii auto care efectuează transport de persoane. În articolul 3, punctul 23 al acestei HG este specificată obligativitatea conducătorului auto de a emite bilete sau legitimaţii de călătorie valabile, nerespecatarea acesteia reprezentând contravenţie, iar în continuarea acestui act normativ, la articolul 6, punctul 3, se menţionează că fapta se pedepseşte cu amendă între 9.000 şi 12.000 de lei. „Ne-am confruntat, în ultima perioadă, cu o scădere masivă a vânzărilor de bilete. Din informaţiile noastre, călători erau, dar acest lucru nu se regăsea şi în casele de marcat. Pentru remedierea acestui aspect am decis, conform articolului 60, alienatele b şi e din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) 109 din 2005 să efectuăm controale pe traseu, împreună cu cadre ale Poliţiei Rutiere. În urma unui recent astfel de control a fost depistat un şofer de la firma noastră care nu elibera bilete de călătorie, iar acestuia i-a fost aplicată amenda minimă prevăzută de articolul 6, punctul 3, al HG 69 din 2012, în valoare de 9.000 de lei”, a spus Romulus Pop, directorul general al firmei care asigură transportul în comun în municipiul Deva.

Şi călătorii sunt pasibili de sancţiuni

Advertisement
Romulus Pop

Romulus Pop

Cei de la firma de transport spun că, prin astfel de practici, pierd zilnic, în medie, 300 de euro, bani care ar putea fi folsiţi în alte scopuri. „Parcul auto a fost înnoit în proporţie de 90 la sută. Diferenţa de zece procente o puteam acoperi dacă nu aveam astfel de pierderi. Din păcate, şi unii călători poartă o parte de răspundere pentru această situaţie. Mai clar, chiar dacă şoferul eliberează legitimaţia de călătorie, călătorii refuză să o ia sau, la coborâre, îi înapoiază şoferului de microbuz biletul. O parte dintre şoferi, marea majoritate, distrug aceste bilete, dar mai sunt câţiva care le refolosesc. La cazul pe care l-am prezentat mai sus am găsit, doar într-o singură staţie, 11 bilete neconforme. De asemenea, dorim să atragem atenţia călătorilor că şi ei sunt pasibili de a fi sancţionaţi contravenţional dacă nu au asupra lor legitimaţii de călătorie, adică acele bilete pe care nu le ridică de la conducătorul auto după ce achită contravaloarea călătoriei. Nu dorim să sancţionăm financiar călătorii la prima abatere de acst gen, urmând a le fi adrsat un avertisment în această situaţie nedorită. În caz contrar, însă, chiar dacă nu dorim acest lucru, vom fi obligaţi să apicăăm sancţiunile prevăzute de articolul 59, alineat 3, al OUG 109 din 2005, care prevede aplicarea unei amenzi persoanei depistate de organele de control abilitate fără legitimaţie de călătorie, cuantumul acesteia fiind cuprins între 100 şi 300 de lei”, a mai spus directorul general al firmei care asigură transportul în comun din municipiul Deva, Romulus Pop.

Advertisement

Actualitate

Lucrări de peste 28 de milioane în comuna Bretea Română

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din comuna Bretea Română a demarat un proiect amplu pentru modernizarea infrastructurii energetice, prin înființarea unei rețele de distribuție a gazelor naturale în zonă.

Proiectul, intitulat „Înființare rețea de distribuție gaze naturale în comuna Bretea Română, județul Hunedoara”, este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la 28.085.811,58 de lei, fără TVA.

Obiectivul principal al proiectului este de a asigura alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii casnici, obiectivele socio-culturale și agenții economici din comuna Bretea Română și satele aparținătoare din județul Hunedoara. Investiția va include realizarea unui racord de gaze naturale de înaltă presiune, precum și implementarea unei rețele de distribuție formată din polietilenă și oțel. De asemenea, vor fi instalate racorduri pentru gaze naturale și un sistem inteligent de distribuție a acestora.

Inițiativa este salutată de comunitatea locală pentru beneficiile economice și sociale pe termen lung pe care le va aduce, contribuind la creșterea confortului locuitorilor și sprijinind dezvoltarea durabilă a regiunii. Implementarea proiectului se va realiza în conformitate cu normele și standardele în vigoare, având ca scop îmbunătățirea calității vieții în comuna Bretea Română.

Citeste mai mult ...

Actualitate

De la caniculă, la vijelii

Publicat

pe

Redactat de

Între 29 iunie și 2 iulie, România va fi afectată de un nou val de caniculă, urmat de vijelii puternice.

Valul de căldură se va extinde și intensifica în toată țara. Zone afectate vor fi Banat, Oltenia, Muntenia, local în Crișana, Transilvania, Moldova și partea continentală a Dobrogei. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau depăși pragul critic de 80 de unități în vest, sud și sud-est și pe spații mai mici în rest. Temperaturi maxime: vor fi de 28-30°C pe litoral și 37-38°C în zona de câmpie din Oltenia și Muntenia. Spre seară și în noaptea de luni spre marți (1/2 iulie) vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Vor cădea ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină.

”29 iunie-2 iulie. Nou val de caniculă, urmat de vijelii puternice. Valul de cãldurã se va extinde şi intensifica la nivelul întregii ţãri; va fi caniculã în cea mai mare parte a Banatului, Olteniei şi Munteniei, local în Crişana, Transilvania, Moldova şi partea continentalã a Dobrogei. Disconfortul termic se va accentua, astfel indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge sau va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi în vest, sud şi sud-est şi pe spaţii mai mici în rest. Temperaturile maxime se vor încadra între 28…30 de grade pe litoral şi 37…38 de grade în zona de câmpie din Oltenia şi Muntenia. Spre searã şi în cursul nopţii de luni spre marți (1/2 iulie) vor fi averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului în nord-vestul şi în nordul teritoriului şi local în centru şi vest. Ploile vor avea caracter torenţial, pe alocuri se vor înregistra cantitãţi de apã mai însemnate, vor fi vijelii şi cãderi de grindinã”, arată cei de la Meteoplus.

FOTO: FACEBOOK METEOPLUS

Citeste mai mult ...

Actualitate

Ați văzut-o? Minoră din Mărtinești, căutată de familie

Publicat

pe

Redactat de

Ați văzut-o? Minoră din Mărtinești, căutată de familie

La data de 28 iunie 2024, în jurul orei 17.00, la sediul Poliției Municipiului Orăștie s-a prezentat o femeie care a sesizat faptul că astăzi, în jurul orei 16.00, când s-a întors de la serviciu, observat că fiica sa, Trif Ioana-Aurora (foto), în vârstă de 15 ani, din comuna Mărtinești, a plecat voluntar de la domiciliu.
Semnalmentele minorei sunt: înălțime 1,70 m., greutate aproximativ 65 de kilograme, păr lung, pe care îl poartă neprins, de culoare șatenă, ochi căprui, față rotundă. Mama minorei nu cunoaște cu ce era îmbrăcată aceasta la momentul plecării voluntare de la domiciliu. Se pare că la momentul plecării, minora era însoțită de câinele său, din rasa Bichon, de culoare albă.

Din momentul primirii sesizării, polițiștii au desfășurat mai multe activități investigative și de căutare, în vederea depistării minorei, care a fost dată în urmărire națională.
Polițiștii continuă activitățile specifice și le solicită celor care dețin informații utile, să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.

Citeste mai mult ...

Actualitate