Connect with us
Data: 06/01/2025
.

Actualitate

Copaci rupți de vânt, localități fără curent electric și copii blocați în Parâng

Publicat

pe

Ninsoarea și vântul puternic au creat numeroase probleme în județul Hunedoara. Mai mulți copaci au fost rupți și s-au prăbușit pe șosea, pompierii hunedoreni fiind nevoiți să intervină în mai multe părți. Cele mai mari probleme s-au înregistrat în Valea Jiului, în Parâng, acolo unde stratul de zăpadă măsura, ieri, mai bine de o jumătate de metru. Din cauza nămeților, un grup de copii ce se aflau într-o tabără acolo, nu au mai putut coborî. De asemenea, ninsoarea puternică a afectat și rețeaua de energie electrică, iar zeci de familii din mai multe localități hunedorene au rămas pe întuneric.

Zona montană a județului Hunedoara s-a aflat ieri, începând de la ora 11:00 și până la 18:00, sub incidența codului portocaliu de ninsori și vânt puternic. În aceste condiții, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, lt.col. Viorel Demean, a convocat grupa operativă la Centrul de Management al Situațiilor de Urgență pentru monitorizarea situației operative.  Pompierii hunedoreni au fost nevoiți să intervină pentru înlăturarea unor copaci rupți de vânt și căzuți pe DN 7A, la ieșirea din Petroșani, și pe mai multe străzi din municipiu, dar și pe DN 76, la Baia de Criș. De asemenea, pompierii au acționat, împreună cu cei de la „Drumuri”, pentru îndepărtarea unor aluviuni și bolovani, desprinși de pe versanți, care  au afectat DJ 687, între Cinciș și Toplița, și DJ 76, între Baia de Criș și Târnăvița.

22 de localități, în beznă

Mai mult, vântul puternic a afectat și rețeaua de energie electrică. Gospodăriile din 22 de localități ale județului se aflau, în jurul orei 11:00, fără curent electric. La Petrila, de exemplu, locatarii dintr-un cartier întreg al orașului nu au mai avut, ieri, de dimineață, curent electric. De vină a fost stratul de zăpadă, care s-a așezat după ore în șir în care a plouat torențial. Cablurile de curent au cedat sub greutatea zăpezii și a gheții și s-au rupt, iar oamenii au rămas fără curent electric. De altfel, întreg orașul a fost înghețat și un strat consistent de zăpadă s-a așternut peste tot. Echipele ENEL au ajuns în zonă și au demarat operațiunile de repunere în funcțiune a circuitelor electrice. Au fost afectați oamenii din blocul 55 de pe strada Republicii și mai multe case aflate în apropiere.

Zăpadă de peste 60 de centimetri și pericol de avalanșe

Advertisement

În Parâng, zăpada măsura peste o jumătate de metru, iar acolo mai mulți copii ce se aflau într-o tabără de nutriție și care trebuiau să coboare spre casă, ieri dimineață, au avut nevoie de ajutorul salvamontiștilor și al jandarmilor montani, după ce, din cauza vântului și a ninsorii, accesul auto în stațiune nu a mai fost posibil. Copiii au fost coborâți, în siguranță, la baza muntelui.

Noaptea de sâmbătă spre duminică a fost cu probleme, pentru că a nins mult în Parâng, iar vântul a bătut cu putere și, după ce s-a luat curentul din cauza viscolului, nici telescaunul nu a funcționat duminică de la prima oră. Toate cabanele, însă, au intrat pe generatoare, ca să nu fie afectați oamenii aflați în munte.

Salvamontiștii au avertizat că, în Parâng, există riscul ca zăpada să o ia la vale. În toate stațiunile montane din județ a nins foarte mult, iar jandarmii și salvamontiștii s-au mobilizat, fiind pregătiţi să intervină, în orice moment, în caz de nevoie. Din păcate, însă, peisajul frumos poate fi admirat cu prudență, pentru că în munți pândește oricând pericolul, fiindcă stratul de zăpadă este instabil și o poate lua oricând la vale. „Stratul de zăpadă, în masivul Parâng, depășește 60 de centimetri și ninge în continuare viscolit. Traseele de creastă sunt închise, pentru că există risc de avalanșă – gradul 4”, a precizat Remus Popescu, șeful Salvamont Parâng.

Diana Mitrache

Ramona Ștefan

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Atenționare meteo de intensificări ale vântului, până marți

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă și pentru județul Hunedoara, în vigoare de duminică (5 ianuarie), de la ora 23:00, până marți (7 ianuarie), la ora 10:00.

În Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, în special la altitudini de peste 1700 m, temporar, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 90…110 km/h”, informează ANM.

De asemenea, a fost emisă și o informare meteorologică de intensificări ale vântului și polei, valabilă în intervalul 5 ianuarie, ora 20:00 – 7 ianuarie, ora 10:00. Conform prognozei de specialitate, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, temporar și de 80…90 km/h, precum și în Banat și Crișana, unde vor fi viteze de 40…50 km/h. „În cursul nopții de duminică spre luni (5/6 ianuarie) și în primele ore ale zilei de luni (6 ianuarie) în Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei și pe alocuri în Moldova vor fi precipitații slabe, la început ninsori, apoi lapoviță și ploi ce vor depune pe arii restrânse polei”, a mai informat ANM.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută

Publicat

pe

Redactat de

Temperaturi scăzute s-au înregistrat în mai multe regiuni din țară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 spre 5 ianuarie 2025. Cel mai frig a fost la Obârșia Lotrului – 19 grade, arată datele Meteoplus.

 

Temperaturi 5 ianuarie

-19 grade Obârșia Lotrului

-18 grade Vf.Omu

Advertisement

-16 grade Bâlea Lac

-13 grade Bucin

-11 grade Topliţa

-11 grade Joseni

-11 grade Miercurea Ciuc

Advertisement

-10 grade Întorsura Buzăului

-9 grade Brașov

-8 grade Cluj-Napoca

-8 grade Rădăuţi

-7 grade Iași

Advertisement

-7 grade Suceava

-6 grade Bacău

-5 grade București Băneasa

Harta celor mai scăzute temperaturi, 5 ianuarie. Sursa: Meteoplus

Pentru ziua de astăzi, 5 ianuarie, valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent, astfel maximele se vor încadra între -2 şi 8 grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în sud şi sud-est, dar cu înnorãri temporare în vestul, centrul şi nordul ţãrii. Spre searã, izolat vor fi precipitaţii slabe predominant sub formã de ninsoare în Maramureş şi nordul Crişanei. Vântul va sufla slab şi moderat.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea

Publicat

pe

Redactat de

Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), sărbătoare de mare încărcătură duhovnicească, este o zi în care se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic, înainte de a primi Agheasma Mare, care este sfințită de preot. Se spune că cine va posti în această zi va avea binecuvântare tot anul.

În Ajunul Bobotezei se pregătește o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului.

Tot în Ajunul Bobotezei și, de asemenea, și în ziua de Bobotează, se stropesc casele cu Agheasma Mare. În casele credincioșilor, Agheasma se păstrează la loc de cinste. În unele regiuni, creștinii ortodocși gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie.

Se spune că, în noaptea de Ajun de Bobotează, fetele nemăritate care au ținut post cu un ritual anume își pot visa ursitul. Pentru a-și visa ursitul fetele își pun sub pernă un fir de busuioc, care le era dăruit de către preot în momentul în care acesta umbla cu crucea. Se spune că acest busuioc va atrage pețitorii la fată.

Mersul cu “Ciorolița” – obicei unic în Apuseni

Un obicei străvechi, unic în județul Hunedoara, este practicat în Ajun de Bobotează, în satul Țebea. Tineri, majoritatea mascați, merg cu „Ciorolița”, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, pentru a alunga spiritele rele din preajma satului.

Tineri mascați străbat ulițele satului în strigăte de „Ciorolița! Ciorolița!”, având cu ei tot felul de obiecte care pot produce zgomot puternic. Acest obicei inedit, care dăinuie din timpuri vechi, se mai păstrează viu doar pe valea Crişului Alb, la Țebea.

Advertisement

Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul încheie sărbătorile de iarnă, începute în Ajunul Crăciunului.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate