Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

Am intrat în Postul Crăciunului

Publicat

pe

De astăzi, creştinii au intrat în Postul Crăciunului, perioada premergătoare sărbătoririi Naşterii Domnului, care se prăznuieşte pe 25 decembrie.

Postul Crăciunului, în care s-a intrat din 15 noiembrie, după Lăsata Secului, sărbătorită aseară, de Sfântul Filip, unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului, este al doilea ca importanţă după cel al Paştelui.

40 de zile

Postul durează 40 de zile şi se termină de Crăciun, pe 25 decembrie. Conform cutumnelor bisericeşti, pentru a se dace un post deplin, acesta trebuie respectat atât din punct de vedere sufletesc, cât şi trupesc. Din punct de vedere al postului trupersc, sau cel al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât cel al Paştelui. Astfel, biserica dă dezlegare la peşte în fiecare zi de sâmbătă şi duminică a Postului, precum şi la sărbătorile religioase. De asemenea, sunt mai multe dezlegări la ulei şi la vin. Aceste sunt în zilele de 16, 22, 23, 24, 25 şi 30 noiembrie şi în 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 şi 20 decembrie, când acestea cad lunea, miercurea sau vinerea. Şi asta deoarece în acele zile biserica prăznuieşte sfinţii mai importanţi. De asemenea, este dezlegare la ulei şi vin în orice zi de mare sărbătoare creştină, însemnată în calendar cu cruce roşie.

Recomandări medicale

Advertisement

Biserica recomandă credincioşilor să respecte anumite restricţii alimentare, respectiv să nu consume carne, peşte, cu excepţia zilelor de dezlegare, lactate şi ouă şi toate derivatele acestora, precum şi alcool. Postul Crăciunului, considerat de biserică drept unul al bucuriei, se consideră împlinit dacă se respectă şi anumite canoane religioase, constând în diferite rugăciuni. Pe de altă parte, postul este recomandat a fi ţinut, conform nutriţioniştilor, de persoane cu o stare de sănătate bună. Nutriţioniţtii recomandă ca diabeticii să ţină doar postul de carne, deoarece este greu de ţinut regimul pentru această boală fără ase consuma lapte şi ouă. Totodată, specialiştii în nutriţie recomandă ca postul să nu fie ţinut de lăuze, copii, bolnavii cu afecţiuni cronice, persoanele subnutrite şi convalescenţii.

Obiceiuri

În această perioadă întâlnim mai multe obiceiuri şi superstiţii. Astfel, vremea  din postul Crăciunului este, spun bătrânii, un indiciu pentru cum va fi aceasta în primăvara următoare. Dacă vremea nu este prea aspră, se spune că primăvara va aduce multe ploi. Pe 29 noiembrie, în ajunul Sfântului Andrei sau ”Noaptea strigoilor” se ung uşile, ferestrele cu usturoi contra strigoilor şi se apără vitele cu mac şi sare, nu se mătură de teama lupilor şi se fac ”vrăji de aflarea ursitei, de noroc, de dragoste”. Se spune că dacă este lună plină şi cer senin iarna va fi călduroasă iar dacă sunt nori, zăpadă sau ploaie zăpezile vor fi mari. Pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, se mănâncă bucate cu usturoi, nu se piaptănă, nu se pronunţă numele lupului, nu se împrumută din casă, fetele fac vrăji de dragoste, se fac vrăji de întors pentru obiectele furate, pierdute, se pune o crenguţă de măr în apă iar dacă aceasta înfloreşte de Sfântul Vasile anul viitor va fi roditor. Pe 21 noiembrie, când se sărbătoreşte Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, se spune că ”se deschide cerul, vorbesc vitele, le aud cei neprihăniţi”. Dacă în această zi este senin, soare, se spune că vara va fi secetoasă, iar dacă ninge, iarna va fi grea. Se dă de pomană pentru cei înnecaţi şi cei care au murit fără lumină şi se arde câte o lumânare şi se ung ferestrele şi uşile cu usturoi deoarece ”încep să lucreze fermecătoarele”. Pe 29 noiembrie, în ajunul Sfântului Andrei sau ”Noaptea strigoilor” se ung uşile, ferestrele cu usturoi contra strigoilor şi se apără vitele cu mac şi sare, nu se mătură de teama lupilor şi se fac ”vrăji de aflarea ursitei, de noroc, de dragoste”. Se spune că dacă este lună plină şi cer senin iarna va fi călduroasă iar dacă sunt nori, zăpadă sau ploaie zăpezile vor fi mari. Pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, se mănâncă bucate cu usturoi, nu se piaptănă, nu se pronunţă numele lupului, nu se împrumută din casă, fetele fac vrăji de dragoste, se fac vrăji de întors pentru obiectele furate, pierdute, se pune o grenguţă de măr în apă iar dacă aceasta înfloreşte de Sfântul Vasile anul viitor va fi roditor. Pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, considerat protector al copiilor, femeilor şi corăbierilor, apărător de rele şi făcător de minuni, se spune că dacă nu a nins va fi iarna grea şi lungă. Copiii primesc încălţări de iarnă iar în satele Mărginimii Sibiului se formează Ceata Junilor care îşi caută gazdă şi începe repetarea colinzilor pentru Crăciun. Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează şi nu se mai toarce, se taie porcii şi se spune că vederea sângelui apără de boli, aduce noroc. Pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, se începe orice lucru pentru a avea spor la el peste an, nu se dă din casă, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă norocul.

Liber de Sfânta Varvara în Valea Jiului

Specific pentru judeţul Hunedoara este ce se spune despre data de 4 decembrie. Atunci, de Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, nu se lucrează în mină, băieşii din Valea Jiului având liber, nu se folosesc lucruri negre ca să nu facă grânele tăciune, femeile nu ţes, nu cos, nu opăresc rufe ca să nu se taie şi să nu se îmbolnăvească copiii, nu se mănâncă porumb copt, fasole şi dovleac ca să nu se facă bube, copiilor li se fac cruci pe frunte şi mâini cu miere şi dovleac să-i apere de vărsat, se fac azime cu miere care se dau de pomană, se pun crenguţe de pomi fructiferi în apă şi se spune că, dacă înfloresc până la Florii, va fi an mănos. Pe 21 noiembrie, când se sărbătoreşte Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, se spune că ”se deschide cerul, vorbesc vitele, le aud cei neprihăniţi”. Dacă în această zi este senin, soare, se spune că vara va fi secetoasă, iar dacă ninge, iarna va fi grea. Se dă de pomană pentru cei înnecaţi şi cei care au murit fără lumină şi se arde câte o lumânare şi se ung ferestrele şi uşile cu usturoi deoarece ”încep să lucreze fermecătoarele”.

Advertisement

Colindătorii judeţului

Tot pe 21 noiembrie încep să se cânte şi colinde, în principal în biserici, dar nu numai, fiind organizate diferite concerte sau spectacole de profuil în această perioadă. În judeţul Hunedoara sunt cete de colindători, sau de dubaşi, cum şi se mai spune, foarte cunoscute. Una dintre acestea este cea din satul Almaş – Sălişte, aparţinător de comuna Zam. De-a lungul deceniilor formaţia de dubaşi din Almaş-Sălişte a dăinuit, fiind recunoscută atât pe plan naţional, prin participare la festivaluri de folclor şi obiceiuri de iarnă sau la manifestări organizate de familia regale, cat si pe plan international, având frumoase aprecieri din SUA sau Franţa, de exemplu, la care se adaugă şi apariţiile televizate. O altă ceată de colindători foarte cunoscută este cea din Lăpugiu de Sus, sat aparţinător de comuna Lăpugiu de Jos. Şi acest ansamblu are aprecieri deosebite, participând la numeroase festivaluri de folclor în ţară şi în străinate, cum ar fi în fosta Iugoslavie sau în Azerbaijan, în acest ultim stat lăpugemnii reuşind să introducă în patrimoniul UNESCO colindul bărbătesc. Colindele se cântă până pe 7 ianuarie, când se încheie Sărbătorile de Iarnă în România.

Advertisement

Actualitate

Florentina Iușco, vicecampioană națională la triplu salt

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 29-30 iunie la Cluj Napoca se desfășoară etapa finală a Campionatului Național de atletism în aer liber pentru seniori. În prima zi a competiției, în proba feminină de triplusalt, a luat startul și Florentina Iușco, atletă legitimată la CSM Deva.
Sportiva pregătită de profesorul Nicolae Alexe a avut o evoluție bună, având un rezultat de 14,05 metri, rezultat cu care a devenit vicecampioană națională.
Primul loc a fost ocupat de Andreea Taloș, de la Rapid București, cu 14, 35, iar pe trei s-a clasat Diana Ion, de la CSM Craiova, cu 14,03.
Florentina Iușco va lua startul duminică, 30 iunie, și în finala probei de săritură în lungime.
Citeste mai mult ...

Actualitate

Consumul de alcool în județul Hunedoara, cifre îngrijorătoare

Publicat

pe

Redactat de

Consumul excesiv de alcool rămâne o problemă critică în județul Hunedoara, conform datelor statistice referitoare la impactul sănătății.

Numărul internărilor în spitale din cauza consumului de alcool a variat în ultimii ani, înregistrând 296 de cazuri în 2023 și 299 în 2018.

Boala Alcoolică a ficatului figurează printre principalele afecțiuni asociate consumului cronic de alcool, cu o fluctuație semnificativă a cazurilor noi în ultimii ani: de la un vârf de 88 de cazuri în 2017 la 36 în 2018 și 48 în 2023.

Ciroza și alte forme de hepatite cronice, influențate negativ de consumul excesiv de alcool, au înregistrat o ușoară variație în numărul de cazuri raportate în județul Hunedoara. În 2020, au fost înregistrate 6.946 de cazuri, în creștere la 7.531 în 2023.

Aceste date subliniază importanța continuă a eforturilor de educație și prevenire în comunitatea hunedoreană pentru a reduce impactul negativ al consumului de alcool, precum și necesitatea de a oferi suport medical adecvat pentru cei afectați de afecțiuni asociate acestui obicei.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Locurile de parcare de pe drumurile naționale, amenajate

Publicat

pe

Redactat de

În această perioadă drumarii execută o serie de lucrări în ceea ce privește amenajarea și întreținerea locurilor de parcare de pe drumurile naționale din județul Hunedoara.

Astfel în unele zone se montează mobilier nou, iar în alte zone se execută lucrări de întreținere ale mobilierului existent.

”Amenajare și întreținere locuri de parcare pe drumuri naționale din județul Hunedoara”, informează reprezentanții DRDP Timișoara.

FOTO: FACEBOOK DRDP TIMIȘOARA

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate