Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

Deva va intra pe harta turistică a Europei

Publicat

pe

Judeţul Hunedoara, lucru bine ştiut, este plin de atracţii turistice de tot felul, cum ar monumente istorice, locuri de recreere, vestigii medievale şi altele.

Deşi este bogat în obiective ce merită a fi vizitate, judeţul Hunedoara nu se bucură de atenţia unui număr foarte mare de turişti.

Din aprilie 2017

Se pare că acest lucru se va remedia de anul viitor. Pentru început este vorba de punerea în valoare a municipiului Deva şi, mai târziu, a întregului judeţ. Acest lucru a fost expus, ieri, într-o conferinţă de presă, la Primăria municipiului Deva. „Dorinţa noastră este de a include Deva pe harta turistică europeană. Pentru realizarea acestui obiectiv purtăm, de ceva vreme, discuţii serioase cu factorii responsabili din domeniu, respectiv cu cei din Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi de la Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Reprezentanţii acestor instituţii au găsit, în noi, partenerii de discuţii potriviţi, dar au şi descoperit numeroase puncte de atracţie”, a declarat Mircia Muntean, primarul municipiului Deva.

Concret, de anul viitor, Deva a fost inclusă, în premieră, pentru anul viitor, într-un program al FPTR. „Pe piaţă există o creştere reală a numărului de turişti externi. Aveţi o poziţionare foarte bună şi nu puteţi fi ocoliţi. Mai mult, sunteţi o destinaţie mai puţin cunoscută de turiştii străini, care îşi doresc ceva nou, nu doar Bucovina, Maramureş sau Delta Dunării. Pot spune că s-au vândut deja pachete pentru 12 grupuri mari de turişti din Vestul Europei, acestea urmând a fi operaţionale din luna aprilie 2017”, a declarat Gheorghe Fodoreanu, consilier al preşedintelui ANAT.

Advertisement

Circuite culturale

Deva va fi un punct de staţionare, deşi termenul nu este cel mai potrivit. Prin staţionare în turism se înţelege sosirea la o destinaţie în care se va înnopta, dar pe timpul a două zile se vor vizita localitatea în sine, dar şi alte obiective din zonă. Deva va fi inclusă în două forme de turism, unul cu autocarul, cu care turiştii pleacă din ţara lor de origine, dar şi un altul, în care se ajunge în România cu avionul şi apoi se face turul ţării cu un autocar. Aceste pachete sunt de şapte zile şi se derulerază pe ruta Bucureşti – Valea Prahovei – Braşov – Sighişoara – Sibiu – Valea Oltului – Târgu Jiu – Clisura Dunării – Culoarul Timiş – Cerna – Sarmizegetusa – Densuş – Hunedoara – Deva – Timişoara – Budapesta. Pentru început aceste circuite vor fi de tip cultural, dar specialiştii din turism nu exclud şi alte variante.

Prin OMD

Includerea Devei în harta turistică europeană se va face prin înfiinţarea OMD, adică Organizaţia de Management a Destinaţiei. Primii paşi pentru constituirea OMD au fost făcuţi deja, organizaţia urmând a-şi începe funcţionarea într-un timp cât mai scurt. OMD a fost creată printr-o asociere între Consiliul Local al municipiului Deva, principalii actori din domeniul turismului din oraş şi alţi factori decizionali din reşedinţa de judeţ. Această OMD se poate extinde şi la nivelul întregului judeţ, aşa cum îşi doresc cei din turism, dar aici lucrurile se mişcă ceva mai încet, fiind vorba despre includerea în parteneriat dacă nu a tuturor unităţilor administrativ – teritoriale hunedorene, măcar a unei părţi importante dintre acestea.

Posibil târg de specialitate la poalele Cetăţii

Advertisement

Pentru o atragere a unui număr cât mai mare de turişti în Deva este nevoie şi de promovarea oraşului. În acest sens, edilii din reşedinţa de judeţ şi-au propus, la sugestia specialiştilor din domeniu, să participe la târgurile de turism din apropierea României, prin care să încerce să atragă vizitatori din ţările de limbă germană şi din Polonia, un segment de vizitatori prea puţin reprezentat pe la noi, dar care are un potenţial mare. Până atunci, însă, o delegaţie de şase persoane, reprezentând municipiul Deva, va participa, de mâine, la Târgul de Turism al României, de la Bucureşti, unde are un mic stand amenajat în vedrea promovorării localităţii şi a zonelor apropiate. De asemenea s-a luat foarte în serios, tot pentru promovarea Devei, organizarea unui târg de specialitate în municipiul de la poalele Cetăţii, şi asta într-un timp cât mai scurt. La conferinţa de presă au mai participat Răzvan Mareş, viceprimar al Devei, Lucian Stanciu, vicepreşedinte al FPTR şi, din partea Consiliului Judeţean, Radu Barb, director al Agenţiei de Dezvoltare Economică şi Socială, care are în atribuţiuni şi activitatea din turismul hunedorean.

Advertisement

Actualitate

Florentina Iușco, vicecampioană națională la triplu salt

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 29-30 iunie la Cluj Napoca se desfășoară etapa finală a Campionatului Național de atletism în aer liber pentru seniori. În prima zi a competiției, în proba feminină de triplusalt, a luat startul și Florentina Iușco, atletă legitimată la CSM Deva.
Sportiva pregătită de profesorul Nicolae Alexe a avut o evoluție bună, având un rezultat de 14,05 metri, rezultat cu care a devenit vicecampioană națională.
Primul loc a fost ocupat de Andreea Taloș, de la Rapid București, cu 14, 35, iar pe trei s-a clasat Diana Ion, de la CSM Craiova, cu 14,03.
Florentina Iușco va lua startul duminică, 30 iunie, și în finala probei de săritură în lungime.
Citeste mai mult ...

Actualitate

Consumul de alcool în județul Hunedoara, cifre îngrijorătoare

Publicat

pe

Redactat de

Consumul excesiv de alcool rămâne o problemă critică în județul Hunedoara, conform datelor statistice referitoare la impactul sănătății.

Numărul internărilor în spitale din cauza consumului de alcool a variat în ultimii ani, înregistrând 296 de cazuri în 2023 și 299 în 2018.

Boala Alcoolică a ficatului figurează printre principalele afecțiuni asociate consumului cronic de alcool, cu o fluctuație semnificativă a cazurilor noi în ultimii ani: de la un vârf de 88 de cazuri în 2017 la 36 în 2018 și 48 în 2023.

Ciroza și alte forme de hepatite cronice, influențate negativ de consumul excesiv de alcool, au înregistrat o ușoară variație în numărul de cazuri raportate în județul Hunedoara. În 2020, au fost înregistrate 6.946 de cazuri, în creștere la 7.531 în 2023.

Aceste date subliniază importanța continuă a eforturilor de educație și prevenire în comunitatea hunedoreană pentru a reduce impactul negativ al consumului de alcool, precum și necesitatea de a oferi suport medical adecvat pentru cei afectați de afecțiuni asociate acestui obicei.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Locurile de parcare de pe drumurile naționale, amenajate

Publicat

pe

Redactat de

În această perioadă drumarii execută o serie de lucrări în ceea ce privește amenajarea și întreținerea locurilor de parcare de pe drumurile naționale din județul Hunedoara.

Astfel în unele zone se montează mobilier nou, iar în alte zone se execută lucrări de întreținere ale mobilierului existent.

”Amenajare și întreținere locuri de parcare pe drumuri naționale din județul Hunedoara”, informează reprezentanții DRDP Timișoara.

FOTO: FACEBOOK DRDP TIMIȘOARA

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate