Connect with us
Data: 29/06/2024
.

Actualitate

„Regele” Gheorghe Hagi a fost superstar la Simeria

Publicat

pe

Gheorghe Hagi, considerat de majoritatea specialiștilor și mirobiștilor, cel mai mare fotbalist român din toate timpurile, a împlinit, ieri, vârsta de 52 de ani.

„Regele” Gheorghe Hagi s-a născut la 5 februarie 1965, în localitatea Săcele, din județul Constanța. Primul contact cu fotbalul l-a avut la vârsta de 10 ani, când s-a dus la piticii celor de la FC Constanța.

Întâi pe stadionul CFR…

Încă de la început, primul său antrenor, Iosif Bukossy, îi descoperă talentul deosebit și îl pune în valoare. Și a venit anul de grație 1977, răms în amintirea colectivă ca acea al cutremurului devastator din 4 martie, și cu primele contacte ale lui Hagi cu Hunedoara, județul și oameni de aici care aveau să îi marcheze, pozitiv, întreaga carieră. Așadar, în 1977, printre altele, se dădea în folosință Sala Sporturilor din Deva, cu participarea Nadiei Comîneci și a altor mari gimnaste, fiind primul pas pentru mutarea, la poalele Cetății, a lotului feminin de gimnastică, Jiul ocupa locul al cincilea în Divizia A, care îi permitea participarea în cupa Balcanică (unde avea să ajungă până în finală, pierdută în fața iugoslavilor, pe atunci, de la NK Rijeka, n.a), și la Corvinul Hunedoara venea, de la Dinamo, Mircea Lucescu, căpitanul echipei naționale de fotbal a României la Campionatul Mondial din Mexic 1970. Și tot în acel an de grație 1977 la Simeria, pe stadionul CFR, avea loc o tabără a Federației Române de Fotbal, la care era chemat și Gheorghe Hagi, aceasta fiind, poractic, prima selecție la o echipă națională a celui ce avea să devină, nu peste mult timp, „Regele”. Evoluția lui Hagi nu a rămas neremarcată, iar în anul următor este legitimat, pentru prima oară, la FC Constanța, și este convocat la o echipă națională U 16, deși el avea doar 13 ani, care a participat la un turneu internațional în Franța, la Montaigue. Antrenorul echipei era reputatul tehnician Constantin Ardeleanu.

…iar apoi Corvinul

Advertisement

Acesta avea să-i fie antrenor lui Hagi și la Sportul Studențesc pe toată perioada în care a evoluat la echipa bucureșteană. Apoi nea Titi Ardeleanu a venit la Corvinul, în sezonul 1987 – 1988, unde l-a avut ca secund pe Michael Klein. (Ce ar fi fost dacă reputatul tehnician l-ar fi putut aduce pe Hagi sub furnale? Practic, după 1988 a început căderea Corvinului…n.a). Hagi a început să fie o prezență constantă, apoi, la diferite echipe naționale de juniori. Ajungând la Luceafărul București. Și, deși mai mic cu un an decât majoritatea componenților lotului, își face debutul la „juniorii mari” pe 25 martie 1982, într-un meci contra Bulgariei, din preliminariile Campionatului European (CE), încheiat cu scorul de 2-2 (vecinii de la sud aveau să obțină calificarea la turneul final, după o victorie cu 2-0,.n.a), partida desfășurându-se la…Hunedoara. Era, practic, repetiția generală pentru primul și, din păcate, ultimul meci al primei reprezentative de fotbal la Hunedoara, respectiv jocul cu Cipru, din 1 mai 1982, din preliminariile UEFA 1984, disputat pe stadionul „Michael Klein”. România, fără Hagi, încă, dar cu Mircea lucescu antrenor și mulți hunedoreni în lot, avea să câștige cu 3-1, fiind primul pas pentru calificarea în Franța. Și, pentru a ne reîmprospăta memoria, să precizăm că scorul a fost deschis de Florea Văetuș, hunedorean get-beget, care juca atunci la Dinamo, și majorat de Rodion Cămătaru, pentru ca oaspeții să reducă din handicap până la pauză, prin Fivos Vrahimis, iar scorul final a fost stabilit de Ladislau Boloni. Pentru România au jucat atunci Moraru – Rednic, Iorgulescu, Ștefănescu, Bogdan – Țicleanu (min. 46 Petcu), Boloni, Balaci – Gabor, Cămătaru, Văetuș (min. 66 Augustin), iar rezerve Iordache – Dubinciuc Turcu. Astfel pe lângă Văetuș, au fost titulari corviniștii Mircea Rednic, Ioan Bogdan și Romolus Gabor iar Ioan Petcu a intrat după pauză, pe bancă rămânând Florin Dubinciuc, Aurel Țicleanu eare din Teliuc, iar Ionel Augustin s-a afirmat la Jiul. Revenind la Hagi, el debutează în Divizia A în sezonul 1982 – 1983, înainte de a împlini 18 ani. După două jocuri neconvingătoare, Hagi este remarcat de trimișii ziarului „Sportul” și scris cu majuscule în caseta tehnică, așa cum se obișnuia la acea vreme cu jucătorii care se evidențiau, într-un meci de la Constanța, cu…Corvinul, câștigat de hunedoreni cu 2-1.

Intervine Mircea Lucescu

Evoluțiile bune ale lui Hagi continuă și, la începutul lui 1983, Hagi este convocat de Mircea Lucescu la un cantonament al primei reprezentative la Bistrița, înainte de a fi major, această acțiune fiind cea care a stabilit o relație extrem de puternică între cei doi. Gică Hagi rămâne, însă, component de bază al echipei naționale de juniori, cu care obține calificarea la turneul final din Anglia, pe lângă antrenorul federal Marcel Pigulea de lotul UEFA 1983 răspunzând Costică toma, fostul antrenor al celor de la FIL Orăștie și…Corvinul. Din acea echipă, care avea să fie eliminată din faza grupelor, după înfrângeri în fața Iugoslaviei și Italiei și o victorie cu Turcia, mai făcea parte un tânăr de mare perspectivă, Dorin Mateuț, de la Corvinul, care, ca și Hagi, a avut o carieră de excepție, dar și alți jucători ce aveau să evolueze, ca seniori, la turnee finale, precum Gheorghe Mihali, Emil Săndoi și Zsolt Muzsnai, sau alții care au evoluat în echipa națională, precum Mihai Țârlea, purtătorul banderoloei de căpitan, și Florin Cârstea. Hagi joacă în continuare la FC Constanța și, deși echipa sa retrogradează, a fost votat ca a treia extremă stângă din țară, după rapidistul Nicolae Manea și Anton Băluță, de la Jiul. Hagi reușește să intre la facultate, la Craiova, și era ca și transferat la Universitatea (ce echipă s-ar fi făcut acolo…, n.a.). Dar, pe 10 august 1983, se transferă, pe plan școlar și sportiv, la Sportul Studențesc, mișcare de care Mircea Lucescu nu este străin, lucru pe care îl recunoaște marele antrenor, spunând că i-a sugerat lui Nicu Ceaușescu, care conducea tineretul comunist atunci, să îl aducă pe Hagi în București, și așa a și făcut.

Debutul la „națională”

În aceeași de 10 august 1983 se înregistrează debutul lui Gheirghe Hagi la echipa națională, sub comanda lui Mircea Lucescu, la Oslom într-un meci amical cu Norvegia, încheiat la egalitate, scor 0-0, „Regele” conlucrând foarte bine în atac cu un alt uriaș talent al fotbalului românesc, Romolus Gabor, de la Corvinul, pe care accidentările și dragostea prea mare pentru Hunedoara l-au împiedicat să realizeze performanțe mult mai mari. (Pentru reîmprospătarea memoriei, să ne aducem amninte de echipa din acel joc: Lung – Rednic, Iorgulescu, Ștefănescu (eliminat în min. 84), Văetuș – Movilă, Boloni, Klein Hagi – Gabor (min. 84 Iovan), Coraș (min. 89 Bărbulescu). În formație erau hunedoreanul Florea Văetuș și trei corviniști, Mircea Rednic, Michael Klein și Romoșus Gabor, n.a). Iar de aici calea lui Hagi către marea performanță s-a deschis. Primul meci oficial pentru echipa națională îl dispută în același an, pe 12 noiembrie, la Limassol, în victoria cu 1-0 în fața Ciprului, din preliminariile pentru EURO 1984, intrând la pauză în locul fostului star al Jiului, Gheorghe Mulțescu. În 1984 joacă la primul său turneu final de seniori (a jucat la trei campionate europene și trei mondiale), intrând pe teren în minutul 76 al meciului cu Spania, de la St. Etienne, de pe 14 iunie, scor 1-1, în locul lui Gabor. Tot în același an înscrie primul gol în echipa națională, în meciul cu Irlanda de Nord, de la Belfast, scor 2-3, din preliminariile CM Mexic 1986. În 1985 câștigă titlul de golgheter al României și, tot în același an, la doar 20 de ani, Mircea Lucescu îl numește, în premieră, căpitan de echipă în jocul retur cu Irlanda de Nord, de la București, de pe 16 octombrie, pierdut cu 0-1, ceea ce a însemnat șui ratarea calificării pentru Mexic. Apoi în 1986 joacă, pe 10 septembrie, la București, în ultimul meci al lui Mircea Lucescu pe banca tehnică a echipei naționale, demis după o victorie cu 4-0 în fața Austriei, din preliminariile EURO 1988. Hagi, care a marcat ultimul gol al meciului, în ultimul minut, a fost printre puținii care au fost alături de antrenor în acele momente, mărturisindu-i că a fost o demitere nedreaptă.

Advertisement

La alt nivel

Apoi, pentru o vreme, drumurile lui Hagi și ale lui Mircea Lucescu s-au despărțit. Aceștia s-au reîntâlnit în 1992, atunci când Gică Hagi, după doi ani la Real Madrid, era într-un impas. Mircea Lucescu l-a adus în Italia, la Brescia, unde în doi i-a relansat cariera, care a culminat cu evoluția de excepție a „Regelui”la CM din SUA 1994, lucru care i-a adus un transfer la o altă super – echipă, CF Barcelona. Cei doi s-au mai reîntâlnit, profesional vorbind, și între 2000 și 2001, la Galatasaray Istanbul, cucerind împreună Supercupa Europei, pe 25 august 2000, 2-1 după prelungiri, cu Real Madrid, la Monte Carlo, a doua din carieră pentru Hagi, după cea cîștigată cu Steaua, în 1987, și al treilea mare trofeu internațional, Hagi câștigând și Cupa UEFA cu echipa turcă. În anul 2000, pe 24 iunie, la Bruxelles, Hagi joacă ultimul său meci la națională, 0-2 cu Italia, la EURO, adunând, în total, 125 de selecții, din care în 62 a fost căpitan, precum și 35 de goluri, cel mai bun marcator român din istorie, alături de Adrian Mutu. Pe 26 mai 2001 se retrage din activitate, după un meci Galata – Trabzonspor 4-0, tot sub comanda lui Lucescu, joc în care a înscris două goluri. În același an, 2001, preia postul de antrenor principal al echipei naționale, dar, după ratarea barajului pentru CM din 2002, în fața Sloveniei, renunță la funcție. În scurtul său mandat, Gică Hagi l-as titularizat între buturi pe ultimul mare fotbalist provenit de la Corvinul Hunedoara, Bogdan Lobonț. „Regele” a lipsit, o vreme, din fotbal, dar s-a ]ntors, acum fiind antrenor ;i patron la Viitorul Constan’a, liderul Ligii I de fotbal. La mul’i ani, Gheorghe Hagi.

Advertisement

Actualitate

Minora din Mărtinești plecată voluntar de la domiciliu, depistată de polițiști în Dâmbovița

Publicat

pe

Redactat de

Minora din Mărtinești plecată voluntar de la domiciliu, depistată de polițiști în Dâmbovița.

Ca urmare a activităților investigative și de căutare întreprinse de către polițiștii hunedoreni, pe baza schimbului de informații și a cooperării cu polițiștii din cadrul IPJ Dâmbovița, în cursul nopții trecute, minora în vârstă de 15 ani, din comuna Mărtinești, care a plecat voluntar de la domiciliu în data de 28 iunie 2024 (a se vedea știrea de presă anterioară) a fost depistată pe raza comunei Glod, județul Dâmbovița.

Pe durata plecării voluntare, aceasta se pare că s-a aflat la locuința unui prieten pe care l-a cunoscut în mediul online, din primele verificări rezultând că nu a fost victima vreunei infracțiuni. După ce a fost audiată de polițiști, minora a fost internată temporar într-un centru de primire a minorilor din județul Dâmbovița.

Recomandările Poliției pentru prevenirea plecării voluntare a copiilor de acasă: 

1. Mențineți o comunicare deschisă și sinceră cu copiii. Ascultați-le problemele și oferiți-le sprijinul necesar. Asigurați-vă că știu că pot veni la voi cu orice problemă, fără teama de a fi judecați sau pedepsiți.

2. Fiți atenți la activitățile și cercurile de prieteni ale copiilor. Cunoașteți-le prietenii și familia acestora și fiți la curent cu locurile pe care le frecventează.

Advertisement

3. Stabiliți reguli clare și realiste privind orele de venire acasă, utilizarea internetului și a rețelelor sociale. Asigurați-vă că copiii înțeleg importanța respectării acestor reguli.

4. Încurajați copiii să fie precauți în mediul online. Explicați-le riscurile pe care le implică dezvăluirea informațiilor personale și stabilirea contactelor cu persoane necunoscute.

5. Oferiți un mediu familial armonios și stabil. Evitați conflictele deschise și certurile în prezența copiilor și încurajați un stil de viață echilibrat și sănătos.

6. Fiți atenți la schimbările de comportament ale copiilor. Retragerea, tristețea sau schimbările bruște de comportament pot fi semnale de alarmă că ceva nu este în regulă.

7. Încurajați copiii să participe la activități extrașcolare care le plac și care le pot oferi oportunități de socializare sănătoasă și dezvoltare personală.

Advertisement

8. Dacă observați că copilul trece prin momente dificile, nu ezitați să solicitați ajutorul unui psiholog sau al unui consilier școlar.

IPJ HUNEDOARA își reafirmă angajamentul de a asigura siguranța copiilor și de a colabora cu părinții, educatorii și comunitatea pentru a preveni plecarea voluntară a copiilor de acasă. În caz de nevoie, nu ezitați să contactați autoritățile competente, iar în cazul dispariției minorilor, apelați numărul de urgență 112 sau adresați-vă celei mai apropiate unități de Poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

UPET: Proiecte de investiții pentru studenți

Publicat

pe

Redactat de

Universitatea din Petroșani își propune să inițieze mai multe proiecte de investiții pentru îmbunătățirea confortului studenților, cadrelor didactice și personalului auxiliar.

În ceea ce privește treptele deteriorate în apropierea parcării pentru studenți, Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul universității, a subliniat că acestea sunt responsabilitatea administrației locale, nu a universității.

„Treptele de lângă parcarea studenților nu sunt în proprietatea Universității din Petroșani. Este responsabilitatea Primăriei Municipiului Petroșani să se ocupe de aceste trepte, deoarece nu sunt înregistrate pe numele instituției noastre”, a declarat rectorul.

În plus, rectorul a menționat că continuă să facă demersuri pentru preluarea clădirii abandonate a Casei Universitare.

„În cazul Casei Studenților, structura actuală nu se potrivește pentru administrația locală. La subsol există o sală mare pentru discotecă, iar la etaj sunt garderobă și câteva camere, urmate de o sală mare de spectacol cu aproximativ 400 de locuri. Este crucial ca această clădire să fie transferată către noi pentru a putea fi reabilitată și valorificată”, a adăugat rectorul.

Clădirea se află în prezent într-o stare avansată de degradare, multe ferestre fiind vandalizate. Au fost raportate cazuri în care forțele de ordine au intervenit pentru a ridica persoane fără adăpost sau consumatori de substanțe interzise din această locație.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Lucrări de peste 28 de milioane în comuna Bretea Română

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din comuna Bretea Română a demarat un proiect amplu pentru modernizarea infrastructurii energetice, prin înființarea unei rețele de distribuție a gazelor naturale în zonă.

Proiectul, intitulat „Înființare rețea de distribuție gaze naturale în comuna Bretea Română, județul Hunedoara”, este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la 28.085.811,58 de lei, fără TVA.

Obiectivul principal al proiectului este de a asigura alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii casnici, obiectivele socio-culturale și agenții economici din comuna Bretea Română și satele aparținătoare din județul Hunedoara. Investiția va include realizarea unui racord de gaze naturale de înaltă presiune, precum și implementarea unei rețele de distribuție formată din polietilenă și oțel. De asemenea, vor fi instalate racorduri pentru gaze naturale și un sistem inteligent de distribuție a acestora.

Inițiativa este salutată de comunitatea locală pentru beneficiile economice și sociale pe termen lung pe care le va aduce, contribuind la creșterea confortului locuitorilor și sprijinind dezvoltarea durabilă a regiunii. Implementarea proiectului se va realiza în conformitate cu normele și standardele în vigoare, având ca scop îmbunătățirea calității vieții în comuna Bretea Română.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate