Connect with us
Data: 29/06/2024
.

Actualitate

Hunedorenii sunt plătiți, în continuare, mult mai prost decât alți români

Publicat

pe

Evoluția economiei din județul Hunedoara nu este una îmbucurătoare, cel puțin pentru salariați, ale căror venituri sunt extrem de mici.

Direcția Județeană de Statistică (DJS) Hunedoara a făcut publice ultimele date centralizate din teritoriu, aferente lunii noiembrie din 2016.

Cifre aparent optimiste

Specialiștii de la DJS au analizat principalii indicatori socio – economici înregistrați în a penultima lună a anului trecut în județul Hunedoara. Printre cele analizate se numără și situațiile întâlnite pe piața muncii, de la numărul angajaților și cel al șomerilor la producția industrială și productivitatera muncii și, mai ales, nivelul salarizării, care doare cel mai tare. Astfel, efectivul de salariaţi la sfârşitul lui noiembrie anul trecut a fost de 113.943 persoane, cu 45 mai mare decât în luna anterioară. şi în creștere cu 1.493 față de aceeași perioadă din 2015. De asemenea, numărul şomerilor înregistraţi, la sfârşitul lunii noiembrie 2016, era de 10.636 persoane, cu 495 mai mic decât în aceeași perioadă a lui 2015. Aceste aspecte par a fi îmbucurătoare, dar tot optimismul dispare după ce aflăm că rata şomajului pe total judeţ era de 5.7%, faţă de 4.8% media pe ţară, Hunedoara ocupând un nu tocmai performant loc 16 din 42 la acest capitol pe plan național. Fără să fie schimbări majore în ceea ce privește numărul angajaților, în mod firesc nu s-au înregistrat „mutări” spectaculoase în ceea ce privește producția industrială și productivitatea muncii. Așadar, producţia industrială realizată în noiembrie anul trecut a fost mai micǎ cu 0.3% decât cea din luna anterioară, dar şi cu 1.5% mai mare decât în aceeași perioadă din 2015. Conform datelor statistice oficiale, în primele 11 luni de anul trecut producţia industrialǎ a fost cu 4.7% mai mare decât cea realizatǎ în perioada corespunzǎtoare din 2015. În plus, productivitatea muncii în industrie în noiembrie anul trecut a fost mai mare cu 12.3% decât cea din aceeași perioadă din 2015. În comparaţie cu luna octombrie 2016, productivitatea muncii a crescut cu 0.9%.

Metalurgia și mineritul, din ce în ce mai rău

Advertisement

În mod firesc, s-au înregistrat creșteri, dar și scăderi, în ceea ce privește producția industrială. Creșteri s-au consemnat în domeniile echipamentelor electrice, mobilă, metalurgie, cauciuc și mase plastice, hârtie și produse textile, iar scăderi în ceea ce privește îmbrăcămintea, cărbune, alte acticvități extractive și produse din minerale nemetalice, componente de mijloace de transport și substanțe chimice. La o primă vedere, ca și în lunile trecute, de altfel, pare că metalurgia și-ar fi revenit, iar în minerit scăderile (9,1%) nu sunt așa de drastice. Totuși, s-a înregistrat o creștere a stocurilor de produse finite, lucru nesănătos pentru o economie, nu mare, de 1,2%, dar printre domeniile în care se înregistrează astfel de plusuri nedorite metalurgia este în top, și nici mineritul nu este departe. Astfel, se confirmă, încă o dată, dacă mai era nevoie, că ramurile tradiționale ale industriei hunedorene sunt pe cale de dispariție. De asemenea, marfă pe stoc, adică produsă și nevândută, se mai regăsește, în special, la componente pentru mijloace de transport, echipamente electrice și construcții metalice.

Se adâncește decalajul

Și, încet, încet, ajungem și la nivelul salarizării hunedorenilor, lucrul care, în cele din urmă, îi interesează cel mai mult pe angajații din județ. Conform datelor DJS, și aici situația prezintă aspecte de alb și negru. Deci să începem cu părțile relativ pozitive. Astfel, câştigul salarial nominal mediu brut al unui hunedorean în noiembrie anul trecut a fost de 2.375 lei, mai mare cu 2.3% decât în luna anterioară, şi cu 10.7% mai ridicat față de aceeași perioadă din 2015, judeţul ocupând locul 26 din 42 pe țară, poziție staționară. Apoi câştigul salarial nominal mediu net, adică acela cu care rămânem în buzunare, a fost de 1.711 lei în noiembrie anul trecut, cu 2.1% mai mare decât în luna anterioară, şi cu 10.3% mai crescut ca în aceeași perioadă din 2015. Pe ramuri de activitate, câştigul salarial mediu net, în noiembrie, a fost de 1.405 lei în agricultură, silvicultură şi servicii anexe, de 1.723 de lei în industrie şi construcţii şi de 1.712 lei în servicii, judeţul ocupând, și la acest capitol, același loc 26, și acesta neschimbat, din 42 la nivel național. Și de aici încep lucrurile care te ard la buzunar. Rata inflaţiei a fost de 0.07%, în timp ce câştigurile salariale medii nete pe judeţ au fost cu 2.1% mai mari decât luna anterioară. Indicele câştigului salarial real pentru luna noiembrie 2016 faţǎ de luna precedentǎ, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102.0%. Sau, mai simplu, salariile au crescut cu doar două procente. Dar ce doare cel mai tare este decalajul, din ce în ce mai mare, dintre salariile hunedorenilor și cele ale altor români. Diferența dintre salariul mediu brut pe țară, de 3.005 lei, și cel din județul Hunedoara, este de 820 de lei, dar acest lucru pare a fi mai puțin important. Importantă este, însă, diferența la salariile medii nete, cele cu care rămânem în mână. Astfel, dacă un astfel de salariu este, la nivel național, de 2.375 de lei, un hunedorean câștigă, în medie, numai 1.711 lei, așa cum arătam și mai sus. Sau, mai exact, un hunedorean câștigă, în comparație cu un alt angajat din țară, cu 464 de lei mai puțin, o sumă importantă. Iar această diferență se tot mărește lunar, între octombrie și noiembrie 2016 crescând cu 32 de lei. Ori, ca să fim și mai exacți, un hunedorean rămâne în mână cu o sumă mai mică cu 21,3 la sută față de alți români…

Advertisement

Actualitate

Minora din Mărtinești plecată voluntar de la domiciliu, depistată de polițiști în Dâmbovița

Publicat

pe

Redactat de

Minora din Mărtinești plecată voluntar de la domiciliu, depistată de polițiști în Dâmbovița.

Ca urmare a activităților investigative și de căutare întreprinse de către polițiștii hunedoreni, pe baza schimbului de informații și a cooperării cu polițiștii din cadrul IPJ Dâmbovița, în cursul nopții trecute, minora în vârstă de 15 ani, din comuna Mărtinești, care a plecat voluntar de la domiciliu în data de 28 iunie 2024 (a se vedea știrea de presă anterioară) a fost depistată pe raza comunei Glod, județul Dâmbovița.

Pe durata plecării voluntare, aceasta se pare că s-a aflat la locuința unui prieten pe care l-a cunoscut în mediul online, din primele verificări rezultând că nu a fost victima vreunei infracțiuni. După ce a fost audiată de polițiști, minora a fost internată temporar într-un centru de primire a minorilor din județul Dâmbovița.

Recomandările Poliției pentru prevenirea plecării voluntare a copiilor de acasă: 

1. Mențineți o comunicare deschisă și sinceră cu copiii. Ascultați-le problemele și oferiți-le sprijinul necesar. Asigurați-vă că știu că pot veni la voi cu orice problemă, fără teama de a fi judecați sau pedepsiți.

2. Fiți atenți la activitățile și cercurile de prieteni ale copiilor. Cunoașteți-le prietenii și familia acestora și fiți la curent cu locurile pe care le frecventează.

Advertisement

3. Stabiliți reguli clare și realiste privind orele de venire acasă, utilizarea internetului și a rețelelor sociale. Asigurați-vă că copiii înțeleg importanța respectării acestor reguli.

4. Încurajați copiii să fie precauți în mediul online. Explicați-le riscurile pe care le implică dezvăluirea informațiilor personale și stabilirea contactelor cu persoane necunoscute.

5. Oferiți un mediu familial armonios și stabil. Evitați conflictele deschise și certurile în prezența copiilor și încurajați un stil de viață echilibrat și sănătos.

6. Fiți atenți la schimbările de comportament ale copiilor. Retragerea, tristețea sau schimbările bruște de comportament pot fi semnale de alarmă că ceva nu este în regulă.

7. Încurajați copiii să participe la activități extrașcolare care le plac și care le pot oferi oportunități de socializare sănătoasă și dezvoltare personală.

Advertisement

8. Dacă observați că copilul trece prin momente dificile, nu ezitați să solicitați ajutorul unui psiholog sau al unui consilier școlar.

IPJ HUNEDOARA își reafirmă angajamentul de a asigura siguranța copiilor și de a colabora cu părinții, educatorii și comunitatea pentru a preveni plecarea voluntară a copiilor de acasă. În caz de nevoie, nu ezitați să contactați autoritățile competente, iar în cazul dispariției minorilor, apelați numărul de urgență 112 sau adresați-vă celei mai apropiate unități de Poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

UPET: Proiecte de investiții pentru studenți

Publicat

pe

Redactat de

Universitatea din Petroșani își propune să inițieze mai multe proiecte de investiții pentru îmbunătățirea confortului studenților, cadrelor didactice și personalului auxiliar.

În ceea ce privește treptele deteriorate în apropierea parcării pentru studenți, Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul universității, a subliniat că acestea sunt responsabilitatea administrației locale, nu a universității.

„Treptele de lângă parcarea studenților nu sunt în proprietatea Universității din Petroșani. Este responsabilitatea Primăriei Municipiului Petroșani să se ocupe de aceste trepte, deoarece nu sunt înregistrate pe numele instituției noastre”, a declarat rectorul.

În plus, rectorul a menționat că continuă să facă demersuri pentru preluarea clădirii abandonate a Casei Universitare.

„În cazul Casei Studenților, structura actuală nu se potrivește pentru administrația locală. La subsol există o sală mare pentru discotecă, iar la etaj sunt garderobă și câteva camere, urmate de o sală mare de spectacol cu aproximativ 400 de locuri. Este crucial ca această clădire să fie transferată către noi pentru a putea fi reabilitată și valorificată”, a adăugat rectorul.

Clădirea se află în prezent într-o stare avansată de degradare, multe ferestre fiind vandalizate. Au fost raportate cazuri în care forțele de ordine au intervenit pentru a ridica persoane fără adăpost sau consumatori de substanțe interzise din această locație.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Lucrări de peste 28 de milioane în comuna Bretea Română

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din comuna Bretea Română a demarat un proiect amplu pentru modernizarea infrastructurii energetice, prin înființarea unei rețele de distribuție a gazelor naturale în zonă.

Proiectul, intitulat „Înființare rețea de distribuție gaze naturale în comuna Bretea Română, județul Hunedoara”, este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la 28.085.811,58 de lei, fără TVA.

Obiectivul principal al proiectului este de a asigura alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii casnici, obiectivele socio-culturale și agenții economici din comuna Bretea Română și satele aparținătoare din județul Hunedoara. Investiția va include realizarea unui racord de gaze naturale de înaltă presiune, precum și implementarea unei rețele de distribuție formată din polietilenă și oțel. De asemenea, vor fi instalate racorduri pentru gaze naturale și un sistem inteligent de distribuție a acestora.

Inițiativa este salutată de comunitatea locală pentru beneficiile economice și sociale pe termen lung pe care le va aduce, contribuind la creșterea confortului locuitorilor și sprijinind dezvoltarea durabilă a regiunii. Implementarea proiectului se va realiza în conformitate cu normele și standardele în vigoare, având ca scop îmbunătățirea calității vieții în comuna Bretea Română.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate