Connect with us
Data: 29/06/2024
.

Actualitate

Premiu pentru un film al petroșăneanului Călin Peter Netzer

Publicat

pe

Festivalul de Film de la Berlin şi-a desemnat sâmbătă seară câştigătorii celei de-a 67-a ediţii, ce s-a desfăşurat între 9-19 februarie, în capitala Germaniei.

La ediția din acest an Berlinalei, filmul „Felicite”, regizat de Alain Gomis a primit „Ursul de Argint”, iar premiul suprem, „Ursul de Aur”, a revenit producției „On Body and Soul/ A Testrol es Lelekrol”, al regizoarei maghiare Ildiko Enyedi.

Cel mai bun montaj

Printre laureații Berlinalei 2017 s-a aflat și un film românesc. Filmul „Ana, mon Amour”, regizat de petroșăneanul Călin Peter Netzer, a primit „Ursul de Argint” la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, pentru pentru cel mai bun montaj, premiul fiind acordat Danei Bunescu, la ceremonia de premiere ce a avut loc sâmbătă seară, la Berlinale Palast. Pelicula a fost proiectată vineri seară în competiţia oficială. Călin Peter Netzer, născut la Petroșani, pe 1 mai 1975, a câştigat marele premiu la Berlin, „Ursul de Aur”, în 2013, cu filmul „Poziţia copilului”, aceeași distincție primind-o și la Festivalul de film de la Namur. Pelicula „Ana, mon amour” s-a bucurat de privilegiul de a fi ultimul film proiectat în cadrul competiţiei oficiale a prestigiosului festival de la Berlin. „Ana, mon amour” este analiza unei poveşti de dragoste, o incursiune atipică ce surprinde cele mai tensionate şi delicate momente din evoluţia unui cuplu. Scenariul este semnat de Călin Peter Netzer, Cezar Paul Bădescu şi Iulia Lumânare, şi a fost inspirat de romanul „Luminiţa, mon amour“ scris de Cezar Paul Bădescu, iar în rolurile principale au fost Diana Cavaliotti și Mircea Postelnicu. „Ne-am bucurat foarte tare pentru Dana pentru că premiul a fost pentru contribuția artistică deosebită. E un premiu pe care-l merită pe deplin și mă bucur foarte tare. Sincer să fiu, nu m-am așteptat”, a spus regizorul Călin Peter Netzer, citat de Agerpres. În România, „Ana, mon amour”, noul film al petroșăneanului Călin Peter Netzer, va rula în cinematografe începând cu data de 3 martie 2017.

Palmares impresionant

Advertisement

Călin Peter Netzer a emigrat, cu familia, în Germania, când avea opt ani. După Revoluție a revnit în țară și urmează Academia de Teatru și Film „IL Caragiale” din București. În timpul studenției a realizat scurt metraje de ficțiune, cele mai cunoscute fiind “Mingea de cârpă(1994), “Ochi uscați(1995), “Maria” (1997) și “Zăpada mieilor(1998). Lungmetrajul său de debut, „Maria”, din 2003, a fost bine primit atât de public, cât mai ales, de critica de specialitate. Coproducția româno-franco-germană a obținut „Premiul Special al Juriului”, „Mențiune acordată de Juriul Tineretului”, „Leopardul de Bronz” la secțiunea „Cel mai bun actor” pentru Șerban Ionescu și „Cea mai bună actriță” pentru Diana Dumbravă, toate acestea la Festivalul Internațional de la Locarno, 2003. „Maria” a mai primit „Premiul Don Quixote – Mențiune specială”, „Mențiunea de onoare” și” Premiul Juriului Studențesc” la Festivalul de film de la Cottbus, și a fost nominalizat pentru „Premiile Academiei Europene de Film”, la secțiunea „Cea mai bună actriță”, prin  Diana Dumbravă, toate în 2003. De asemenea, lugmetrajul de debut al lui C[lin Peter Netzer a mai primit „Mențiune specială” la Festivalul internațional de film de la Festróia – Tróia, „Premiul UCIN” pentru interpretare rol principal feminin pentru Diana Dumbravă și „Premiul pentru muzică” în 2004.

Cu Ion Iliescu în propriul rol

Călin Peter Netzer a devenit cunoscut publicului prin cele de-al doilea său lung metraj, „Medalia de onoare”. Filmul a primit „Premiul Publicului” și un “Premiu Special” pentru scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Torino, “Premiul Cineuropa” și “Mențiune Specială” la Festivalul de Film Miami în 2010, “Mențiune Specială”, “Premiul Holden” pentru “Cel mai bun scenariu” și “Premiul Publicului” la Torino International Festival of Young Cinema, “Premiul pentru Cel mai bun actor” – Victor Rebenciuc, “Cel mai bun scenariu” – Tudor Voican, “Premiul FIPRESCI” al Asociației Criticilor de Film, “Premiul Special” din partea Asociației Tehnicienilor de Film, Televiziune și Audio – Vizual din Grecia, și “Silver Alexander”, toate la Festivalul de Film de la Salonic, din 2009, dar și „Premiul pentru Cea Mai Bună Regie”, pentru Călin Peter Netzer, cât și „Premiul pentru Cea Mai Bună Interpretare” – Victor Rebengiuc la TIFF, în 2010. „Medalia de onoare” a fost premiat în străinătate, cu mult înaintea premierei oficiale din țară, care a avut loc pe 12 noiembrie 2010, filmul ieșind în evidență și prin faptul că Ion Iliescu, fostrul președinte al României, își interpretează propriul rol.

Advertisement

Actualitate

Minora din Mărtinești plecată voluntar de la domiciliu, depistată de polițiști în Dâmbovița

Publicat

pe

Redactat de

Minora din Mărtinești plecată voluntar de la domiciliu, depistată de polițiști în Dâmbovița.

Ca urmare a activităților investigative și de căutare întreprinse de către polițiștii hunedoreni, pe baza schimbului de informații și a cooperării cu polițiștii din cadrul IPJ Dâmbovița, în cursul nopții trecute, minora în vârstă de 15 ani, din comuna Mărtinești, care a plecat voluntar de la domiciliu în data de 28 iunie 2024 (a se vedea știrea de presă anterioară) a fost depistată pe raza comunei Glod, județul Dâmbovița.

Pe durata plecării voluntare, aceasta se pare că s-a aflat la locuința unui prieten pe care l-a cunoscut în mediul online, din primele verificări rezultând că nu a fost victima vreunei infracțiuni. După ce a fost audiată de polițiști, minora a fost internată temporar într-un centru de primire a minorilor din județul Dâmbovița.

Recomandările Poliției pentru prevenirea plecării voluntare a copiilor de acasă: 

1. Mențineți o comunicare deschisă și sinceră cu copiii. Ascultați-le problemele și oferiți-le sprijinul necesar. Asigurați-vă că știu că pot veni la voi cu orice problemă, fără teama de a fi judecați sau pedepsiți.

2. Fiți atenți la activitățile și cercurile de prieteni ale copiilor. Cunoașteți-le prietenii și familia acestora și fiți la curent cu locurile pe care le frecventează.

Advertisement

3. Stabiliți reguli clare și realiste privind orele de venire acasă, utilizarea internetului și a rețelelor sociale. Asigurați-vă că copiii înțeleg importanța respectării acestor reguli.

4. Încurajați copiii să fie precauți în mediul online. Explicați-le riscurile pe care le implică dezvăluirea informațiilor personale și stabilirea contactelor cu persoane necunoscute.

5. Oferiți un mediu familial armonios și stabil. Evitați conflictele deschise și certurile în prezența copiilor și încurajați un stil de viață echilibrat și sănătos.

6. Fiți atenți la schimbările de comportament ale copiilor. Retragerea, tristețea sau schimbările bruște de comportament pot fi semnale de alarmă că ceva nu este în regulă.

7. Încurajați copiii să participe la activități extrașcolare care le plac și care le pot oferi oportunități de socializare sănătoasă și dezvoltare personală.

Advertisement

8. Dacă observați că copilul trece prin momente dificile, nu ezitați să solicitați ajutorul unui psiholog sau al unui consilier școlar.

IPJ HUNEDOARA își reafirmă angajamentul de a asigura siguranța copiilor și de a colabora cu părinții, educatorii și comunitatea pentru a preveni plecarea voluntară a copiilor de acasă. În caz de nevoie, nu ezitați să contactați autoritățile competente, iar în cazul dispariției minorilor, apelați numărul de urgență 112 sau adresați-vă celei mai apropiate unități de Poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

UPET: Proiecte de investiții pentru studenți

Publicat

pe

Redactat de

Universitatea din Petroșani își propune să inițieze mai multe proiecte de investiții pentru îmbunătățirea confortului studenților, cadrelor didactice și personalului auxiliar.

În ceea ce privește treptele deteriorate în apropierea parcării pentru studenți, Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul universității, a subliniat că acestea sunt responsabilitatea administrației locale, nu a universității.

„Treptele de lângă parcarea studenților nu sunt în proprietatea Universității din Petroșani. Este responsabilitatea Primăriei Municipiului Petroșani să se ocupe de aceste trepte, deoarece nu sunt înregistrate pe numele instituției noastre”, a declarat rectorul.

În plus, rectorul a menționat că continuă să facă demersuri pentru preluarea clădirii abandonate a Casei Universitare.

„În cazul Casei Studenților, structura actuală nu se potrivește pentru administrația locală. La subsol există o sală mare pentru discotecă, iar la etaj sunt garderobă și câteva camere, urmate de o sală mare de spectacol cu aproximativ 400 de locuri. Este crucial ca această clădire să fie transferată către noi pentru a putea fi reabilitată și valorificată”, a adăugat rectorul.

Clădirea se află în prezent într-o stare avansată de degradare, multe ferestre fiind vandalizate. Au fost raportate cazuri în care forțele de ordine au intervenit pentru a ridica persoane fără adăpost sau consumatori de substanțe interzise din această locație.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Lucrări de peste 28 de milioane în comuna Bretea Română

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din comuna Bretea Română a demarat un proiect amplu pentru modernizarea infrastructurii energetice, prin înființarea unei rețele de distribuție a gazelor naturale în zonă.

Proiectul, intitulat „Înființare rețea de distribuție gaze naturale în comuna Bretea Română, județul Hunedoara”, este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la 28.085.811,58 de lei, fără TVA.

Obiectivul principal al proiectului este de a asigura alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii casnici, obiectivele socio-culturale și agenții economici din comuna Bretea Română și satele aparținătoare din județul Hunedoara. Investiția va include realizarea unui racord de gaze naturale de înaltă presiune, precum și implementarea unei rețele de distribuție formată din polietilenă și oțel. De asemenea, vor fi instalate racorduri pentru gaze naturale și un sistem inteligent de distribuție a acestora.

Inițiativa este salutată de comunitatea locală pentru beneficiile economice și sociale pe termen lung pe care le va aduce, contribuind la creșterea confortului locuitorilor și sprijinind dezvoltarea durabilă a regiunii. Implementarea proiectului se va realiza în conformitate cu normele și standardele în vigoare, având ca scop îmbunătățirea calității vieții în comuna Bretea Română.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate