Connect with us
Data: 13/12/2024
.

Actualitate

72 de ani de la instaurarea primului guvern comunist în România

Publicat

pe

Pe 6 martie 1945, în urmă cu exact 72 de ani, în vremurile tulburi de la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, în România se instala primul guvern comunist.

Primul guvern comunist al României și-a început activitatea pe 6 martie 1945, iar ultimul al acestei orânduiri a încetat să  funcționeze în 22 decembrie 1989.

Premierul bolșevic care nu era membru de partid

De-a lungul timpului, în guvernele comuniste au fost mai mulți miniștri originari din județul Hunedoara și chiar și un premier. De altfel, primulșef al unui guvern comunist din România a fost unm hunedorean, fiind vorba despre dr. Petru Groza, care mai era numit și “Baronul roșu”. Om educat, de formație burgheză, Petru Groza s-a născut la Băcia, pe 7 decembrie 1884, tatăl său fiind preot. Cu studii finalizate peste hotare, fiind doctor în științe juridice, Petru Groza devine membru al Partidului Național Român, condus de Iuliu Maniu, fiind ales deputat din partea acestei formațiuni politice. Apoi trece în Partidul Poporului, condus de Alexandru Averescu, fiind, între 1921 și 1927, ministru fără portofoliu, în două rânduri, dar și ministru al Lucrărilor Publice. În 1933 formează Frontul Plugarilor, această formațiune fiind sub aripa protectoare al Partidului Comunist Român. În 20 iunie 1944, Groza a susținut formarea Blocului Național Democratic, compus din Partidul Național Țărănesc, Partidul Național Liberal, Partidul Social Democrat și Partidul Comunist. Dr. Petru Groza ajunge, din nou, în Guvernul Constantin Sănătescu, în octombrie 1944, ca vicepremier, funcție pe care o va păstra și în următorul executiv, condus de Nicolae Rădescu. La 2 martie 1945, la presiunile Moscovei și pe fondul unor vremuri extrem de tulburi, Regele Mihai I îl însărcinează pe Petru Groza să formeze un nou guvern, care își va intra în atribuțiuni patru zile mai târziu. A urmat, apoi, simulacrul de alegeri din noiembrie 1946, trecerea țării sub control sovietic și eliminarea partidelor istorice, cu Groza ca premier. Acesta a avut un rol primordial și în abdicarea Regelui Mihai, pe 30 decembrie 1947, zi în care a fost proclamată Republica Populară Română. Petru Groza a fost prim ministru al României până pe 2 iunie 1952, după care a fost numit președinte al prezidiului Marii Adunări Naționale, funcție asimilată cu cea de șef al statului, post pe care a stat până la data decesului, la 7 ianuarie 1958. Pe vremea Guvernelor Groza s-a naționalizat industria, s-au pus bazele planurilor cincinale ori s-au înființat Gospodăriile Agricole Colective sau de Stat. Petru Groza, care, deși a fost premier în primul guvern bolşevic, nu a fost membru al Partidului Comunist. Până în 1989 localitatea Ștei din județul Bihor se numea Dr. Petru Groza. În Deva, unde este actuala statuie a lui Traian, de lângă primărie, era un monument cu dr. Petru Groza, care este, în prezent, depozitat la casa natală a fostului premier din Băcia. De asemenea în municipiul de reședință de județ o școală purta numele de Dr. Petru Groza. Este vorba de fosta Școală Generală nr. 1, apoi numită Regina Maria, actualmente comasată cu Liceul Pedagogic, intitulată în prezent Colegiul Național Pedagogic Regina Maria, care se afla pe strada 6 Martie acum Lucian Blaga. Totodată, în Deva, lângă parc, este casa în care a locuit dr. Petru Groza și descendenții acestuia.

Agricultura condusă de la Nădăștia de Sus

Advertisement

Alături de Petru Groza, în cele trei guverne conduse de acesta, s-a mai aflat un hunedorean, Romulus Zăroni, originar din satul Nădăștia de Sus, care aparține acum de orașul Călan. Zăroni, apropiat de Groza, a fost numit, cu sprijunul acestuia, secretar de stat în Guvernul Rădescu, iar, mai apoi, între 6 martie 1945-30 noiembrie 1946, a fost ministru al Agriculturii, deși avea doar studii medii. Abia după ce a fost numit ministru, Romulus Zăroni a făcut facultatea de profil, la fără frecvență. De asemenea, Zăroni a fost și ministru al Cooperației. Pe seama lui Zăroni, totuși, un simplu țăran, pentru care Bucureștiul, cu rafinamentele sale, însemna prea mult, au circulat o sumedenie de bancuri, din cauza gafelor monumentale care le făcea. Ca o culme a ironiei, Zăroni, perceput ca un chiabur în epoca sa, fără a avea de suferit din această cauză, a fost afectat de etatizarea agriculturii, prima sa nevastă refuzând să intre cu pământurile “la colectivă”, lucru ce a dus la divorț. Romulus Zăroni a murit de tânăr, la 56 de ani, în 1962, fiind înmormântat în cimitirul Ghencea din Capitală.

Ministru devean în timpul tragediei de la Certej

De o cu totul altă factură profesională a fost Bujor Almășan, născut la Deva, în 1924. Acesta a fost inginer miner și cadru didactic universitar, având și numeroase lucrări de specialitate publicate, definitivându-și studiile în fosta URSS, țară unde și-a obținut și doctoratul. Activist comunist încă din tinerețe, Bujor Almășan a fost ministru al minelor în cinci guverne conduse de Ion Gheorghe Maurer și în două executive care l-au avut în frunte pe Manea Mănescu, între 21 martie 1961 și 26 ianuarie 1977, deci aproape 16 ani. Ministeriatele lui Bujor Almășan au fost marcate de două evenimente, unul dintre acestea fiind o adevărată tragedie. La 30 octombrie 1971, în timpul celui de-al cincilea Guvern Maurer, pe când Almășan era în fruntea Ministerului Minelor, Petrolului și Geologiei, la ora 5 dimineață, s-a rupt digul iazului de decantare de la Certeju de Sus ucigând peste 100 de oameni. Cel de-al doilea eveniment care a marcat cariera politică a lui Almășan s-a întâmplat după ce acesta nu mai era ministru, dar conducerea de partid l-a considerat răspunzător. Astfel, în urma grevei minerilor din august 1977, Bujor Almășan, care nu mai era ministru din 26 ianuarie același an, a primit un vot de blam în Plenara Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Român (PCR) din luna octombrie. Atunci i-au fost imputate lui Bujor Almășan, care îndeplinea, la momentul respectiv, funcția de secretar de stat în Ministerul Comerțului Exterior , “grave lipsuri și neajunsuri manifestate în calitatea de ministru al minelor”. Bujor Almășan a mai activat la Comerț Exterior până în februarie 1978, dispărând apoi din prima linie a funcțiilor de partid. A încetat din viață două decenii mai târziu, la București.

 

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Componenta socială, importantă pentru administrația din Ghelari

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri pătrați și are în jur de 2.000 de locuitori. Aceștia trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Govăjdia, Plop și Ruda.

Fonduri europene pentru persoanele vulnerabile

Administrația publică locală din Ghelari acordă o atenție deosebită componentei sociale a vieții de zi. Pentru persoanele vulnerabile din comună edilii vin cu o veste bună. „Informăm, și pe această cale, că persoanele vulnerabile din comună, a căror listă nominală poate fi consultată, individual, la sediul Primăriei Ghelari, pot beneficia de schema de granturi sub formă de bonuri valorice, pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor prin izolare termică ori anvelopare), și/sau pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile, respectiv instalare de panouri fotovoltaice și/sau sistem de stocare a energiei. Valoarea acestora, una nerambursabilă și fără cote de cofinanțare este de 10.000 sau 20.000 de Euro, după caz. Mai multe detalii se pot afla la sediul nostru și la numerele de telefon 0768.520.649 sau 0729.047.687”, a declarat primarul comunei hunedorene Ghelari, Iancu Emerson Toma.

Facilități fiscale

Primarul din Ghelari vine și cu alte vești bune pentru concetățenii săi, fiind vorba despre oferirea unor facilități fiscale, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.„În conformitate cu prevederile legale în vigoare se instituie unele faciltăți fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligaților bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot achita impozitele și taxele restante până la data de 19.12.2024, perioadă în care vor beneficia de toate reducerile prevăzute în actele normative mai sus enunțate. Menționez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achita debitele integral. Pe această cale doresc să mai anunț, pentru ceilalți contribuabili că programul de lucru cu publicul pentru încasări a compartimentului Taxe și Impozite se încheie pe 20 decembrie, la ora 10:00”, a spus Emerson Iancu Toma, primarul comunei Ghelari.

Autobuz școlar

O altă veste bună vine și pentru elevii din Ghelari. „La capitolul educație doresc să anunț că, de anul viitor, elevii din comuna Ghelari vor beneficia de un microbuz de transport școlar. Acest microbuz este complet electric, cu o autonomie de 294 km și o capacitate de 16 locuri, incluzând spații dedicate persoanelor cu dizabilități. Vehiculul este dotat cu sisteme moderne de protecție, încălzire și aer condiționat, fiind gândit pentru a oferi confort și siguranță”, a precizat primarul comunei Ghelari, Emerson Iancu Toma.

Târg de Crăciun

Și la Ghelari se fac pregătiri de Sărbători, urmând a fi organizate câteva acțiuni deosebite. „La elevii din comună va veni, și în acest an, Moș Crăciun. Le vom oferi cadouri, într-un cadru festiv, la Căminul cultural din localitatea de reședință, pe 19 decembrie. Tot atunci și în aceeași locație copii vor organiza și un târg de Crăciun, ocazie cu care doritorii pot să și achiziționeze produsele pe care le vor prezenta cei mici. Elevii vor organiza, cu această ocazie, și un spectacol, în care colindele vor fi la loc de cinste, și vă așteptăm, cu mare drag, la acest eveniment”, a lansat o invitație de nerefuzat Emerson Iancu Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari.

Locuri ce merită a fi văzute

Pe raza comune Ghelari, care oferă o panoramă superbă spre Munții Poiana Ruscă, pot fi văzute mai multe monumente istorice, respectiv biserica de zid, crucea memorială și cuptorul de reducere a minereurilor de fier, toate în Ghelari, biserica din Ruda și furnalul de la Govăjdia, dar și impresionanta biserică ortodoxă din centrul de comună, cunoscută drept „Catedrala Pădurenilor”.

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

Magia Crăciunului. Brăduți împodobiți de locatari, în scara blocului în care locuiesc, în Deva

Publicat

pe

Redactat de

Locatarii unui bloc din Deva se bucură de spiritul Crăciunului de fiecare dată când pășesc în scara blocului în care locuiesc. Oamenii s-au unit și au împodobit în casa scării un brad de Crăciun care încântă sufletul și ochii tuturor.

Ideea de a împodobi un brad de Crăciun în scara blocului a venit din partea administratorului și toată lumea a fost încântată. Mobilizarea s-a făcut prin intermediul unui grup creat pe WhatsApp. Uniți de bucuria sărbătorilor de iarnă, oamenii au coborât din case și au adus fiecare câte ceva pentru a împodobi bradul: globuri colorate, beteală, luminițe și multe alte decorațiuni. Nici cadourile, frumos împachetate și așezate sub brăduț, nu lipsesc.

„Operațiunea” de împodobire a brăduțului de Crăciun din casa scării a fost una plină de voie bună și a durat câteva ore. Toată lumea s-a implicat cu mult entuziasm. S-au împărțit bomboane și biscuiți, iar cei mai bucuroși au fost copiii. „Vecinii au reacționat foarte bine. Toată lumea a fost încântată de idee. Am stabilit o oră și am coborât din case, împodobind împreună bradul, cu globuțele, cu beteală (…) Aseară, doi copilași le-au spus părinților că vor să mai vadă bradul de jos, înainte de culcare, și au coborât în pijămăluțe (…) Este frumos și ne-a dat o stare de bine. Cu toții am stat, în prima seară, când l-am împodobit, aproape patru ore, și ne-am bucurat de atmosferă”, a povestit o locatară a blocului.

Oamenii spun că magia Crăciunului stă în lucruri simple și că această inițiativă poate să fie un exemplu de bune practici, de incluziune și de empatie.

Bradul împodobit în casa scării îi bucură și pe oaspeții care intră în bloc și care sunt încântați de ceea ce văd.

Advertisement

Și vecinii de la un alt bloc aflat în apropiere, la fel, au împodobit un brăduț de Crăciun în scara blocului în care locuiesc.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cum să te bucuri de o experiență sigură și responsabilă în cazinourile online

Publicat

pe

Redactat de

În era digitală, cazinourile online au devenit o alternativă populară pentru mulți pasionați de jocuri de noroc. Cu toate acestea, în ciuda accesibilității și comodității pe care le oferă, este esențial să abordezi această activitate cu responsabilitate și precauție. Pentru a te asigura că experiența ta este nu doar plăcută, ci și sigură, este important să cunoști anumite strategii și sfaturi utile. Acest articol îți va oferi ghidul necesar pentru a naviga în lumea cazinourilor online, punând accent pe siguranța datelor tale personale, gestionarea bugetului și alegeri informate. Descoperă cum poți transforma această formă de divertisment într-o experiență satisfăcătoare, fără să-ți pui în pericol bunăstarea financiară sau emoțională.

Cuprins

  1. Beneficiile jocului în mod conștient și conștientizarea riscurilor
  2. Sfaturi pentru a preveni fraudele și scam-urile online
  3. Recunoașterea semnelor dependenței de jocuri de noroc
  4. Rolul autoimpunerii limitelor în jocurile online
  5. Importanța alegerii unui cazinou licențiat și de încredere
  6. Moduri de a te informa și educa cu privire la jocurile de cazino

1. Beneficiile jocului în mod conștient și conștientizarea riscurilor 

Jocul conștient în cazinourile online înseamnă să abordezi pariurile cu o mentalitate echilibrată și informată, recunoscând atât avantajele, cât și riscurile implicate. Beneficiul de a juca în mod conștient constă în păstrarea controlului asupra experienței tale, evitând capcanele financiare și emoționale care pot apărea din impulsivitate. Un prim pas important este să te familiarizezi cu regulile și strategiile fiecărui joc, astfel încât să te simți pregătit să iei decizii informate. În plus, conștientizarea riscurilor te ajută să stabilești limite clare în ceea ce privește timpul și banii alocați activității de jocuri de noroc. Păstrându-ți mereu atenția asupra obiectivelor și resurselor disponibile, te poți bucura de această formă de divertisment într-un mod responsabil și satisfăcător. 

2. Sfaturi pentru a preveni fraudele și scam-urile online 

Pentru a preveni fraudele și scam-urile în cazinourile online, este esențial să alegi platforme licențiate și de încredere, unde ai parte de un cadou de bun venit generos. Verifică întotdeauna recenziile și reputația cazinoului înainte de a te înregistra, asigurându-te că site-ul utilizează tehnologii de criptare pentru protejarea datelor tale personale și financiare. Evită ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate și fii precaut cu e-mailurile sau mesajele nesolicitate care îți cer informații sensibile. Setează-ți parole puternice și schimbă-le regulat pentru a preveni accesul neautorizat la contul tău. 

3. Recunoașterea semnelor dependenței de jocuri de noroc 

Recunoașterea semnelor de dependență de jocuri de noroc este vitală pentru a te proteja și a menține o relație sănătoasă cu această formă de divertisment. Observă dacă simți nevoia să joci sume din ce în ce mai mari pentru a obține aceeași senzație de satisfacție sau dacă ai dificultăți în a-ți controla impulsurile de a paria. Alte semne includ preocuparea excesivă pentru jocuri de noroc, minciuni cu privire la timpul și banii petrecuți în cazinouri online sau neglijarea responsabilităților personale și profesionale. Este important să stabilești limite clare și să-ți monitorizezi comportamentul constant. Dacă descoperi că devii dependent de jocuri de noroc, este esențial să cauți resurse de ajutor și sprijin. 

4. Rolul autoimpunerii limitelor în jocurile online

Autoimpunerea limitelor în jocurile online joacă un rol crucial în menținerea unui echilibru sănătos între distracție și responsabilitate. Setarea unor limite clare privind timpul petrecut și bugetul alocat pentru pariuri te ajută să previi eventualele probleme financiare sau emoționale. Este recomandat să stabilești un buget lunar dedicat jocurilor de noroc, pe care să nu îl depășești, indiferent de circumstanțe. De asemenea, stabilește un interval de timp clar pe care îl dedici jocurilor, pentru a nu afecta celelalte activități zilnice. Multe platforme îți oferă posibilitatea de a-ți seta limite personalizate direct în contul tău, astfel încât să poți controla mai ușor această activitate. 

Advertisement

5. Importanța alegerii unui cazinou licențiat și de încredere

Alegerea unui cazinou licențiat și de încredere este un pas esențial pentru a te asigura că experiența ta de joc este sigură și plăcută. Un cazinou licențiat garantează că operează în conformitate cu reglementările legale și standardele de securitate, protejându-ți astfel datele personale și financiare. Acest lucru îți oferă și o soluție legală în caz de dispute. Pe lângă securitate, cazinourile de încredere îți oferă beneficii suplimentare, inclusiv promoții atractive, precum un cadou de bun venit la Maxbet, care poate îmbunătăți semnificativ experiența de joc. Verifică reputația cazinoului citind recenzii și evaluări ale altor jucători și documentează-te despre licențele deținute, care sunt menționate pe site-urile oficiale. Despre importanța și beneficiile alegerii corecte poți afla mai multe pe cazinoz.ro, unde ai la dispoziție resurse utile pentru a lua o decizie informată. Astfel, vei putea să te bucuri de pariere știind că ești protejat și ai parte de un mediu de joc corect și echitabil.

6. Moduri de a te informa și educa cu privire la jocurile de cazino 

Pentru a te informa și educa corespunzător cu privire la jocurile de cazinou, este esențial să accesezi surse de încredere și să fii deschis la învățare continuă. Aceste resurse îți vor oferi o înțelegere clară a regulilor și tehnicilor necesare pentru a-ți îmbunătăți abilitățile. De asemenea, participă la forumuri online și comunități ale jucătorilor unde poți împărtăși experiențe și sfaturi. Webinariile și cursurile online despre jocurile de noroc sunt alte modalități excelente de a-ți extinde cunoștințele. 

În concluzie, pentru a te bucura de o experiență sigură și responsabilă în cazinourile online, este important să îți alegi platformele cu grijă, asigurându-te că sunt licențiate și de încredere. Stabilirea unor limite clare, recunoașterea semnelor de dependență și menținerea unei înțelegeri clare a jocurilor sunt elemente esențiale pentru a evita capcanele posibile.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate