Actualitate
Viața și creația scriitoarei Ana Blandiana, aduse în atenția elevilor din Deva
Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva s-a umplut, ieri, începând cu ora 13:30, de elevi de la mai multe licee și colegii din municipiu. Aceștia au putut afla informații interesante despre viața și creația cunoscutei scriitoare Ana Blandiana. Manifestarea cultural – educativă a fost organizată de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” din Deva și a fost dedicată „Zilei Internaționale a Femeii”.
Prin această acțiune, conducerea bibliotecii județene a dorit să marcheze împlinirea, la 25 martie, 75 de ani. Astfel, în fața publicului numeros, format, în principal, din elevi de la șase colegii și licee din Deva, a fost făcută o amplă prezentare a vieții și activității literare și civice a acestei personalități culturale. Tinerii elevi au avut ocazia să afle cele mai importante momente ale biografiei acesteia, precum și impresionanta ei creație literară. „Numele Anei Blandiana este legat de întreaga evoluție a literaturii române, a poeziei în primul rând, din ultimele cinci decenii. Atunci, la începutul anilor 60 ai secolului trecut, într-o perioadă de relativă, dar importantă, relaxare din chingile cenzurii și ale controlului de partid, literatura română s-a îmbogățit cu noi poeți, poeți tineri care spărgeau vechile canoane. (…) Autoare a peste 40 de volume de poezie și proză, Ana Blandiana s-a bucurat și se bucură de prețuirea unui public extrem de exigent, iubitor de literatură, se bucură de aprecierea celor mai importanți critici literari, numele ei nu este omis din nicio istorie sau dicționar al literaturii române. De la volumul de debut – Persoana întâia plural (1964) – a fost o prezență permanentă în librării cu volume de versuri, eseuri, note de drum. (…) Viața și opera Anei Blandiana reprezintă un model de artist și cetățean implicat plenar în viața comunității. Numele ei se înscrie cu cinste în lungul șir al marilor femei pe care le-a dat România”, a declarat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara -Deva.
La sfârșitul prezentării, liceenilor le-au fost adresate întrebări din tematica adusă în atenția publicului, răspunsurile corecte fiind răsplătite cu premii constând în diplome și cărți oferite de biblioteca județeană.
Actualitate
Bărbat din Deva reținut pentru instigare publică, în urma unor postări pe rețele sociale
Bărbat din Deva reținut pentru instigare publică, în urma unor postări pe rețele sociale
În cursul zilei de ieri, polițiștii Serviciului Investigații Criminale și ai Biroului Investigații Criminale Deva, cu sprijinul Serviciului Criminalistic, au desfășurat două percheziții domiciliare pe raza municipiului Deva.
În urma activităților procedurale, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore față de un bărbat în vârstă de 53 de ani, domiciliat în municipiul Deva. Acesta este bănuit de comiterea infracțiunii de instigare publică, faptă prevăzută și sancționată de Codul Penal (art. 368, alin. 1).
Astăzi, bărbatul urmează să fie prezentat procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, în vederea luării măsurilor legale care se impun.
Polițiștii continuă investigațiile pentru a stabili toate circumstanțele în care a fost comisă fapta.
Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara reafirmă angajamentul ferm de a preveni și combate orice fapte ce amenință ordinea publică sau siguranța comunității.
Actualitate
Festin muzical oferit și în acest an, în pragul Crăciunului, de elevii și profesorii de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva
Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, elevii și profesorii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva oferă publicului devean momente muzicale pregătite cu mult entuziasm și dăruire.
Astfel, astăzi, 13 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la Biserica Catolică „Sf. Anton” din Deva, va avea loc Concertul de Crăciun susținut de orchestra de chitare „Rozeta”, coordonată de prof. Csaba Varga, formată din elevi ai Liceului de Arte „Sigismund Toduță” și elevii Parohiei Romano-Catolice. Ansamblul propune spre audiție publicului un program format din opusuri din literatura muzicală universală și colinde, precum și miniaturi muzicale, solo-uri și duete.
Marți, 17 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Concertul de Crăciun va aduce pe scenă ansablurile vocal-intrumentale de muzică ușoară „Art Adventure” și „Art Band alături de Orchestra Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.
„Art Adventure” reunește elevi talentați de la secțiile instrumentale și canto muzică ușoară, sub atenta coordonare a prof. Lorant Bravyak și, alături de trupa „Art Band” – compusă din profesorii: Lorant Bravyak (chitară), Lucian Mârza (bas), Delia Ștefoni (clape), Gabriel Hărăguș (colaborator – tobe) și eleve de la clasa de canto muzică ușoară a prof. Andreea Bogdan, Maria Copăcian și Florentina Pârva- , vor oferi publicului un program divers din repertoriul internațional. “Orchestra, înființată de regretatul profesor Radu Stan, coordonată în prezent de prof. Bianca Pienariu, reunește elevii claselor 6-12 de la secțiile coarde, suflători și pian și interpretează în cadrul acestui eveniment adaptări ale unor lucrări din repertoriul clasic și al muzicii de film, orchestrate cu dăruire și talent de însuși inițiatorul orchestrei, prof. Radu Stan. Prin marea varietate a repertoriului și genurilor abordate, Concertul de Crăciun promite să-și poarte ascultătorii într-o atmosferă de excepție”, spune prof. Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
Mult așteptatul concert al corurilor liceului, la Biserica „Immaculata” din Deva
În ziua următoare, miercuri, 18 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, Biserica Greco-Catolică „Immaculata” Deva va găzdui mult așteptatul Concert de Crăciun al Corurilor Liceului de Arte „Sigismund Toduță”.
“Corul de copii „Arlechino”, pregătit de hăruitele profesoare Florentina Pârva și Delia Ștefoni, împreună cu corurile „Lira” și „Orfeu”, dirijate de talentatul prof. Adrian Vinars și acompaniate la pian de prof. Delia Ștefoni își vor uni glasurile și vor înălța sufletele ascultătorilor prin colinde ale căror mesaj purtător de speranță străbate veacurile. Spre deliciul publicului, concertul coral va fi presărat cu momente instrumentale oferite de elevii și profesorii Liceului. Apreciem întregul colectiv de elevi și profesori pentru dăruirea și efortul investite în pregătirea acestor concerte și mulțumim instituțiilor care sprijină Liceul de Arte „Sigismund Toduță” în desfășurarea lor: Primăria și Consiliul Local Deva, Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, Biserica Catolică „Sf. Anton”și Biserica Greco-Catolică „Immaculata””, a mai transmis prof. Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
Actualitate
Guvernul alocă peste 2,5 miliarde de lei pentru investiții, energie termică și cultură
Executivul a aprobat în ședință alocarea a 2,175 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru a asigura continuitatea unor programe de investiții esențiale și a serviciilor publice. Deciziile vin în sprijinul dezvoltării comunităților, modernizării infrastructurii și susținerii instituțiilor culturale din țară.
Investiții strategice prin programe naționale
Din suma totală, 1,435 miliarde de lei vor fi direcționați către proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, vizând modernizarea infrastructurii locale. Alte 380 milioane de lei sunt destinate implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar 360 milioane de lei vor finanța proiecte de interes public sau social, gestionate de Compania Națională de Investiții.
„Continuarea proiectelor de dezvoltare în toate comunitățile este esențială pentru creșterea calității vieții oamenilor. Alocările aprobate astăzi răspund cererilor de transfer pentru investiții vitale,” a declarat ministrul dezvoltării, Marcel Boloș.
Sprijin pentru energia termică
Pentru asigurarea continuității serviciilor de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, Guvernul a alocat 136,4 milioane de lei. Fondurile vor sprijini 19 unități administrativ-teritoriale unde energia termică este produsă din surse diverse, inclusiv gaze naturale, cărbune, păcură și biomasă.
Finanțare pentru cultură
Un alt act normativ aprobat vizează alocarea a 203,9 milioane de lei pentru 72 de instituții de cultură din 33 de județe. Suma, reprezentând 2% din impozitul pe venit colectat la nivel județean între 1 august și 6 decembrie 2024, va sprijini funcționarea și continuarea investițiilor în teatre, filarmonici, opere și alte instituții culturale subordonate unităților administrativ-teritoriale.
„Această măsură sprijină unitățile care nu au capacitatea financiară de a acoperi cheltuielile necesare funcționării și dezvoltării infrastructurii culturale,” a subliniat ministrul interimar al dezvoltării.
Județele beneficiare
Printre județele care vor primi finanțare pentru instituțiile culturale se numără Arad, Cluj, Hunedoara, Iași, Timiș și Sibiu. Decizia reflectă angajamentul Guvernului de a susține infrastructura culturală ca parte integrantă a dezvoltării comunităților locale.
Prin aceste alocări semnificative, Guvernul reafirmă prioritățile naționale legate de modernizare, sustenabilitate și acces la servicii de calitate pentru cetățeni.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu o zi in urma
Accident tragic pe DN 68, în apropiere de Hațeg: Un șofer și-a pierdut viața
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Magia Crăciunului. Brăduți împodobiți de locatari, în scara blocului în care locuiesc, în Deva
-
Economiccu 2 zile in urma
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,11%, în noiembrie 2024
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Minori prinși pe stradă cu substanțe interzise, la Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incidente pe drumurile publice în județul Hunedoara: Viteza, alcoolul și fuga de la locul faptei pun în pericol siguranța circulației
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Autoturisme electrice pentru municipiul Hunedoara, prin AFM
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noul Parlament, convocat pe 20 decembrie. Decretul, semnat de președintele Klaus Iohannis