Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

Creşă nouă pentru micuţii din Deva. Aceasta va fi construită în curtea fostului liceu pedagogic

Publicat

pe

Autorităţile locale din Deva intenţionează să contruiască o creşă nou -nouţă, cu aproximativ 120 de locuri. Asta, în condiţiile în care, la ora actuală, în municipiul reşedinţă de judeţ există o singură instituţie de acest gen, în care se asigură îngrijirea micuţilor, iar acolo locurile sunt puţine, în comparaţie cu solicitările primite din partea părinţilor.

Noua creşă va fi construită în curtea Colegiului Naţional „Regina Maria”, fostul liceu pedagogic, din oraş, pe trei nivele, va avea o suprafaţă de aproape 700 de metri pătraţi şi o înălţime de circa opt metri. Conform devizului general, valoarea estimată a lucrărilor este de 3,5 milioane de lei, acestea urmând să fie executate cu bani obţinuţi de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAP), prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Deoarece gradul de ocupare al singurei creşe pentru copii, ce există, la ora actuală, în municipiu, este maxim, precum şi faptul că sunt multe solicitări în această privinţă, considerăm că este necesar şi oportun construirea unei astfel de locaţii care să poată satisface, chiar dacă nu în totalitate, nevoile solicitate”, spun reprezentanţii administraţiei publice devene.

Indicatorii tehnico-economici ai proiectului au fost aprobaţi, vineri, de aleşii locali întruniţi în şedinţă de îndată a Consiliului Local (CL) Deva.

La singura creşă din oraş, aflată în subordinea CL Deva, sunt doar 75 de locuri, toate fiind ocupate.

Şcoala din „Viile Noi”, transformată în grădiniţă

Advertisement

Pe de altă parte, de anul viitor, în clădirea actualei şcoli din „Viile Noi” va funcţiona o grădiniţă care va fi amenajată cu toate dotările necesare (curte, loc de joacă, grup sanitar etc.) şi va primi inclusiv preşcolarii de la Şcoala Generală „Lucian Blaga”. În acelaşi timp, cele două clase de elevi care învaţă în „Viile Noi” vor fi mutate la Şcoala „Lucian Blaga”.

 

Au cerut bani pentru şcoli, dar CJ a spus „Pas”

În altă ordine de idei, municipalitatea deveană a solicitat Consiliului Judeţean (CJ) un sprijin financiar de un milion de lei pentru şcoli şi elevi. „Este vorba de peste 2.600 de elevi care locuiesc în afara Devei, dar învaţă în municipiu. În fiecare an, cheltuim nouă milioane de lei cu întreţinerea şcolilor şi plata burselor pentru aceşti elevi. Trebuie să le asigurăm tuturor condiţii foarte bune pentru educaţie. Ca atare, am considerat normal să solicităm un sprijin financiar de un milion de lei din partea CJ Hunedoara, dar banii nu au fost aprobaţi”, a explicat Ciprian Răchită, directorul tehnic al Primăriei Deva, la finalul unei întâlniri, în cadrul căreia au fost aduse în discuţie şi cheltuielile suportate de la bugetul local al municipiului în cazul a 25 la sută dintre elevii care învaţă la şcolile din oraş.

Advertisement

Actualitate

Atelier școală, eficientizat energetic

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din Petrila a inițiat procedura de licitație pentru un contract esențial, denumit „Lucrări de intervenție în vederea creșterii eficienței energetice la clădirea atelier școală”.

Acest contract are o valoare considerabilă, de 1.857.414 lei.

Această inițiativă subliniază angajamentul autorităților locale de a îmbunătăți condițiile din instituțiile educaționale, asigurând un mediu mai sigur și mai confortabil pentru elevi și cadre didactice.

Proiectul prevede diverse măsuri pentru sporirea eficienței energetice a clădirii atelier școală. Printre acestea se numără izolarea termică a clădirii, instalarea unor sisteme de iluminat cu eficiență energetică ridicată și modernizarea sistemelor de încălzire și ventilație, toate având scopul de a reduce consumul de energie și de a optimiza costurile aferente.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Salariul asistenților personali și indemnizația lunară pentru persoana cu handicap grav se majorează – de luni, 1 iulie 2024

Publicat

pe

Redactat de

 

Salariul asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav se majorează, ca urmare a creșterii salariului minim brut pe țară garantat în plată cu 12,12 la sută – de la 3.300 lei la 3.700 lei, începând cu data de 1 iulie 2024, conform Hotărârii Guvernului nr. 598/2024, au informat reprezentanții Direcției de Asistență Socială (DAS) Deva.

Majorarea salariului minim brut pe economie reprezintă o valoare netă lunară de 2.363 lei, față de 2.086 lei, cât era până acum. Astfel, începând cu luna iulie 2024, toți asistenții personali vor fi salarizați la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. În același context, se majorează cu 277 de lei și indemnizația lunară pentru persoana cu handicap grav, cuantumul acesteia fiind egal cu salariul net al asistentului personal gradația 0, potrivit legislației care reglementează drepturile și obligațiile persoanelor cu dizabilități”, arată reprezentanții DAS Deva.

Plata indemnizației lunare se asigură de către primăriile în a căror rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana cu handicap grav. De asemenea, autoritățile administrației publice locale au obligația să prevadă în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum și celelalte drepturi cuvenite asistenților personali.

În prezent, în evidența DAS Deva se află aproximativ 900 de persoane cu handicap grav, dintre care aproape un sfert au optat pentru asistent personal.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Romsilva modernizează un drum forestier din județ

Publicat

pe

Redactat de

Romsilva, prin Regia Națională a Pădurilor, a anunțat lansarea la licitație a unui contract semnificativ pentru reabilitarea drumului forestier Șerbanu din Ocolul Silvic Dobra.

Proiectul vizează îmbunătățirea infrastructurii forestiere pe o distanță de 2,795 kilometri, având o valoare estimată de 1.451.363 lei.

Scopul inițiativei este facilitarea accesului în zonele împădurite și îmbunătățirea gestionării resurselor naturale. Drumul forestier Șerbanu are o importanță crucială în transportul lemnului și în susținerea activităților de protecție a pădurilor și prevenire a incendiilor.

Investiția în reabilitarea drumurilor forestiere este crucială pentru dezvoltarea durabilă a sectorului silvic, creând condiții optime pentru activitățile economice și pentru conservarea mediului înconjurător. Prin modernizarea stratului de rulare, consolidarea structurii drumului și instalarea de sisteme eficiente de drenaj, Romsilva urmărește să asigure o durabilitate crescută a drumului și să reducă impactul asupra mediului.

FOTO: Facebook@Direcția Silvică Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate