Actualitate
Liviu Dragnea nu pariază că autostrada A1 va fi finalizată în acest mandat
“Războiul de gherilă” al românilor cu autostrăzile este departe de a se termina, acest lucru fiind confirmat de cea mai autorizată voce a coaliției aflată la putere.
Chiar dacă au fost reluate, din această săptămână, lucrările la tronsonul 4, Ilia- Șoimuș, de pe sectorul Deva – Lugoj al autostrăzii A1, Constanța – Nădlac, acestea nu vor fi terminate foarte curând.
Încrezător, dar până la un punct
Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților și lider al PSD, principalul partid din coaliția aflată la guvernare, s-a arătat încrezător în ceea ce privește lucrările de pe A1. „Am participat la mai multe discuţii şi eu, şi domnul Tăriceanu cu membri ai Guvernului în ultima perioadă şi convingerea mea este că, în acest mandat, cel puţin două autostrăzi vor traversa România: Coridorul IV şi Autostrada Transilvania. Coridorul IV însemnând Constanţa-Bucureşti-Piteşti-Sibiu-Deva-Nădlac, iar Autostrada Transilvania este fosta Autostradă Bechtel. (…) Am încredere în conducerea Ministerului Transporturilor, în cei de la Compania de Drumuri şi în prim-ministru că aceste lucruri vor fi duse la capăt”, a spus Dragnea la B1Tv. Dar și încrederea lui Dragnea are anumite limite, acesta afirmând că nu bagă, totuși, mâna în foc că aceste lucrări vor fi finalizate până la sfârșitul lui 2020, când expiră actualul mandat. „Eu nu fac pariu pe mâna altuia”, a mai spus Dragnea la postul de televiziune mai sus menționat.
Poate în 2021
Acest lucru confirmă, practic, cele știute în teritoriu. Într-un caz foarte optimist, de la Deva la Liugoj se va putea circula, pe A1, din acest an, deși termenul cel mai realist este trimestrul al treilea al anului viitor. Dar nu se va putea circula „șnur”, autostrada având o „haltă” în satul Holdea, de pe raza comunei hunedorene Lăpugiu de Jos. Aici urmează a se construi două ecoducte, sau „tunele pentru urși”, în termen populari, vietăți sublime, ca și liliecii de la Șoimuș, dar de existența cărora localnicii nu au habar. Termenul cel mai optimist pentru finalizarea acestor două ecoducte este 2020, adică sfârșitul mandatului, așa cum prezicea și Liviu Dragnea, dar cel mai realist este anul următor, respectiv 2021.
Alte probleme
Probleme mai sunt și pe tronsonul Sibiu – Orăștie, în alte locuri față de cele obișnuite, între Cunța și Săliște, iar specialiști din domeniu chiar au lansat ideea reconfigurării unei porțiuni de autostradă, aceasta nefiind pe teritoriul județului Hunedoara, termenul de execuție variind de la câteva luni la doi ani, ceea ce înseamnă că această bucată din A1 va fi sigură, cel mai probabil, în 2019. Probleme și mai mari sunt pe tronsonul dintre Sibiu și Pitești, pentru care, în acest an, nu sunt alocate sume de la buget. Aici sunt neclarități în ceea ce privește studiul de fezabilitate, fiind două declarații care se bat cap în cap. Pe 6 februarie, Compania Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunța că a fost atribuit, prin licitație publică, contractul de revizuire a studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu – Pitești, durata de implementare fiind de 17 luni. Astfel că lucrările ar putea începe, cel mai devreme, în al doilea trimestru al anului viitor. În schimb, însă, Liviu Dragnea mai spunea, la televiziunea mai sus amintită, că, în ultima zi de lucru a Guvernului Cioloș, acesta suspendase, pentru trei luni, contractul cu firma desemnată să facă studiul, iar acum această firmă cere bani în plus pentru predarea actelor, termenul fiind 15 martie, adică ieri. „Am înțeles că Ministerul Transporturilor în zilele acestea era pregătit să găsească o soluție în așa fel încât realizarea studiului de fezabilitate să meargă în continuare, cu aceeași firmă(…) Eu nu cred că e vorba să primească bani în plus. Este vorba să găsească o soluție prin care să se lungească termenul, eventual, în așa fel încât să se finalizeze studiul de fezabilitate cu compania cu care s-a început. Fiindcă altfel ar avea varianta, după părerea mea, să reia procedura de achiziție și înseamnă că ducem cu încă doi-trei ani execuția acestui document. Dar este decizia pe care vor trebui să o ia ei”, a declarat Liviu Dragnea la B1tv. Și, chiar dacă previziunile oficiale arată 2022 ca termen de finalizare, specialiști din domeniu susțin că și 2023 ar fi un termen optimist.
Nodul de la Sântuhalm, în viitoarea legislatură
La A1 mai trebuie făcute și unele noduri de legături, certe fiind cele de la Șoimuș, Ilia, Grind și Holdea. De asemenea, există mai vechea propunere să se facă un nod la Sântuhalm, pentru Deva și Hunedoara, dar și o altă variantă, care exclude această investiție, pe motivul că aceste două municipii sunt destul de apropiate de legăturile existente deja. Și, dacă acest nod va fi realizat, lucrările vor începe doar după finalizarea lucrărilor la A1 pe raza județului Hunedoara, deci nu mai repede de 2021, lucru confirmat și de ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, cât și de liderul PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor. Motivația este dată de faptul că A1 se realizează și cu fonduri europene, iar începerea altor lucrări ar duce la pierderea acestei surse de finanțare. Unii specialiști susțin că nodul de la Sântuhalm ar implica și construirea unui nou pod peste Mureș, iar distanțele dintre Deva și Hunedoara și autostradă nu ar scădea. Trebuie amintit, totuși, că Deva avea prevăzut un nod la autostradă, în proiectul inițial, dar acesta a fost întocmit după hărți din 1963, de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu – Dej. În prezent, pe A1 se circulă de la București la Pitești, aici fiind prima autostradă construită în România, în urmă cu vreo 40 de ani, de la Sibiu la Deva, când nu sunt probleme, și de la Lugoj la Nădlac, prin Timișoara și Arad, spre Occident.
Actualitate
Componenta socială, importantă pentru administrația din Ghelari
Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri pătrați și are în jur de 2.000 de locuitori. Aceștia trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Govăjdia, Plop și Ruda.
Fonduri europene pentru persoanele vulnerabile
Administrația publică locală din Ghelari acordă o atenție deosebită componentei sociale a vieții de zi. Pentru persoanele vulnerabile din comună edilii vin cu o veste bună. „Informăm, și pe această cale, că persoanele vulnerabile din comună, a căror listă nominală poate fi consultată, individual, la sediul Primăriei Ghelari, pot beneficia de schema de granturi sub formă de bonuri valorice, pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor prin izolare termică ori anvelopare), și/sau pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile, respectiv instalare de panouri fotovoltaice și/sau sistem de stocare a energiei. Valoarea acestora, una nerambursabilă și fără cote de cofinanțare este de 10.000 sau 20.000 de Euro, după caz. Mai multe detalii se pot afla la sediul nostru și la numerele de telefon 0768.520.649 sau 0729.047.687”, a declarat primarul comunei hunedorene Ghelari, Iancu Emerson Toma.
Facilități fiscale
Primarul din Ghelari vine și cu alte vești bune pentru concetățenii săi, fiind vorba despre oferirea unor facilități fiscale, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.„În conformitate cu prevederile legale în vigoare se instituie unele faciltăți fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligaților bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot achita impozitele și taxele restante până la data de 19.12.2024, perioadă în care vor beneficia de toate reducerile prevăzute în actele normative mai sus enunțate. Menționez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achita debitele integral. Pe această cale doresc să mai anunț, pentru ceilalți contribuabili că programul de lucru cu publicul pentru încasări a compartimentului Taxe și Impozite se încheie pe 20 decembrie, la ora 10:00”, a spus Emerson Iancu Toma, primarul comunei Ghelari.
Autobuz școlar
O altă veste bună vine și pentru elevii din Ghelari. „La capitolul educație doresc să anunț că, de anul viitor, elevii din comuna Ghelari vor beneficia de un microbuz de transport școlar. Acest microbuz este complet electric, cu o autonomie de 294 km și o capacitate de 16 locuri, incluzând spații dedicate persoanelor cu dizabilități. Vehiculul este dotat cu sisteme moderne de protecție, încălzire și aer condiționat, fiind gândit pentru a oferi confort și siguranță”, a precizat primarul comunei Ghelari, Emerson Iancu Toma.
Târg de Crăciun
Și la Ghelari se fac pregătiri de Sărbători, urmând a fi organizate câteva acțiuni deosebite. „La elevii din comună va veni, și în acest an, Moș Crăciun. Le vom oferi cadouri, într-un cadru festiv, la Căminul cultural din localitatea de reședință, pe 19 decembrie. Tot atunci și în aceeași locație copii vor organiza și un târg de Crăciun, ocazie cu care doritorii pot să și achiziționeze produsele pe care le vor prezenta cei mici. Elevii vor organiza, cu această ocazie, și un spectacol, în care colindele vor fi la loc de cinste, și vă așteptăm, cu mare drag, la acest eveniment”, a lansat o invitație de nerefuzat Emerson Iancu Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari.
Locuri ce merită a fi văzute
Pe raza comune Ghelari, care oferă o panoramă superbă spre Munții Poiana Ruscă, pot fi văzute mai multe monumente istorice, respectiv biserica de zid, crucea memorială și cuptorul de reducere a minereurilor de fier, toate în Ghelari, biserica din Ruda și furnalul de la Govăjdia, dar și impresionanta biserică ortodoxă din centrul de comună, cunoscută drept „Catedrala Pădurenilor”.
Actualitate
Magia Crăciunului. Brăduți împodobiți de locatari, în scara blocului în care locuiesc, în Deva
Locatarii unui bloc din Deva se bucură de spiritul Crăciunului de fiecare dată când pășesc în scara blocului în care locuiesc. Oamenii s-au unit și au împodobit în casa scării un brad de Crăciun care încântă sufletul și ochii tuturor.
Ideea de a împodobi un brad de Crăciun în scara blocului a venit din partea administratorului și toată lumea a fost încântată. Mobilizarea s-a făcut prin intermediul unui grup creat pe WhatsApp. Uniți de bucuria sărbătorilor de iarnă, oamenii au coborât din case și au adus fiecare câte ceva pentru a împodobi bradul: globuri colorate, beteală, luminițe și multe alte decorațiuni. Nici cadourile, frumos împachetate și așezate sub brăduț, nu lipsesc.
„Operațiunea” de împodobire a brăduțului de Crăciun din casa scării a fost una plină de voie bună și a durat câteva ore. Toată lumea s-a implicat cu mult entuziasm. S-au împărțit bomboane și biscuiți, iar cei mai bucuroși au fost copiii. „Vecinii au reacționat foarte bine. Toată lumea a fost încântată de idee. Am stabilit o oră și am coborât din case, împodobind împreună bradul, cu globuțele, cu beteală (…) Aseară, doi copilași le-au spus părinților că vor să mai vadă bradul de jos, înainte de culcare, și au coborât în pijămăluțe (…) Este frumos și ne-a dat o stare de bine. Cu toții am stat, în prima seară, când l-am împodobit, aproape patru ore, și ne-am bucurat de atmosferă”, a povestit o locatară a blocului.
Oamenii spun că magia Crăciunului stă în lucruri simple și că această inițiativă poate să fie un exemplu de bune practici, de incluziune și de empatie.
Bradul împodobit în casa scării îi bucură și pe oaspeții care intră în bloc și care sunt încântați de ceea ce văd.
Și vecinii de la un alt bloc aflat în apropiere, la fel, au împodobit un brăduț de Crăciun în scara blocului în care locuiesc.
Actualitate
Cum să te bucuri de o experiență sigură și responsabilă în cazinourile online
În era digitală, cazinourile online au devenit o alternativă populară pentru mulți pasionați de jocuri de noroc. Cu toate acestea, în ciuda accesibilității și comodității pe care le oferă, este esențial să abordezi această activitate cu responsabilitate și precauție. Pentru a te asigura că experiența ta este nu doar plăcută, ci și sigură, este important să cunoști anumite strategii și sfaturi utile. Acest articol îți va oferi ghidul necesar pentru a naviga în lumea cazinourilor online, punând accent pe siguranța datelor tale personale, gestionarea bugetului și alegeri informate. Descoperă cum poți transforma această formă de divertisment într-o experiență satisfăcătoare, fără să-ți pui în pericol bunăstarea financiară sau emoțională.
Cuprins
- Beneficiile jocului în mod conștient și conștientizarea riscurilor
- Sfaturi pentru a preveni fraudele și scam-urile online
- Recunoașterea semnelor dependenței de jocuri de noroc
- Rolul autoimpunerii limitelor în jocurile online
- Importanța alegerii unui cazinou licențiat și de încredere
- Moduri de a te informa și educa cu privire la jocurile de cazino
1. Beneficiile jocului în mod conștient și conștientizarea riscurilor
Jocul conștient în cazinourile online înseamnă să abordezi pariurile cu o mentalitate echilibrată și informată, recunoscând atât avantajele, cât și riscurile implicate. Beneficiul de a juca în mod conștient constă în păstrarea controlului asupra experienței tale, evitând capcanele financiare și emoționale care pot apărea din impulsivitate. Un prim pas important este să te familiarizezi cu regulile și strategiile fiecărui joc, astfel încât să te simți pregătit să iei decizii informate. În plus, conștientizarea riscurilor te ajută să stabilești limite clare în ceea ce privește timpul și banii alocați activității de jocuri de noroc. Păstrându-ți mereu atenția asupra obiectivelor și resurselor disponibile, te poți bucura de această formă de divertisment într-un mod responsabil și satisfăcător.
2. Sfaturi pentru a preveni fraudele și scam-urile online
Pentru a preveni fraudele și scam-urile în cazinourile online, este esențial să alegi platforme licențiate și de încredere, unde ai parte de un cadou de bun venit generos. Verifică întotdeauna recenziile și reputația cazinoului înainte de a te înregistra, asigurându-te că site-ul utilizează tehnologii de criptare pentru protejarea datelor tale personale și financiare. Evită ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate și fii precaut cu e-mailurile sau mesajele nesolicitate care îți cer informații sensibile. Setează-ți parole puternice și schimbă-le regulat pentru a preveni accesul neautorizat la contul tău.
3. Recunoașterea semnelor dependenței de jocuri de noroc
Recunoașterea semnelor de dependență de jocuri de noroc este vitală pentru a te proteja și a menține o relație sănătoasă cu această formă de divertisment. Observă dacă simți nevoia să joci sume din ce în ce mai mari pentru a obține aceeași senzație de satisfacție sau dacă ai dificultăți în a-ți controla impulsurile de a paria. Alte semne includ preocuparea excesivă pentru jocuri de noroc, minciuni cu privire la timpul și banii petrecuți în cazinouri online sau neglijarea responsabilităților personale și profesionale. Este important să stabilești limite clare și să-ți monitorizezi comportamentul constant. Dacă descoperi că devii dependent de jocuri de noroc, este esențial să cauți resurse de ajutor și sprijin.
4. Rolul autoimpunerii limitelor în jocurile online
Autoimpunerea limitelor în jocurile online joacă un rol crucial în menținerea unui echilibru sănătos între distracție și responsabilitate. Setarea unor limite clare privind timpul petrecut și bugetul alocat pentru pariuri te ajută să previi eventualele probleme financiare sau emoționale. Este recomandat să stabilești un buget lunar dedicat jocurilor de noroc, pe care să nu îl depășești, indiferent de circumstanțe. De asemenea, stabilește un interval de timp clar pe care îl dedici jocurilor, pentru a nu afecta celelalte activități zilnice. Multe platforme îți oferă posibilitatea de a-ți seta limite personalizate direct în contul tău, astfel încât să poți controla mai ușor această activitate.
5. Importanța alegerii unui cazinou licențiat și de încredere
Alegerea unui cazinou licențiat și de încredere este un pas esențial pentru a te asigura că experiența ta de joc este sigură și plăcută. Un cazinou licențiat garantează că operează în conformitate cu reglementările legale și standardele de securitate, protejându-ți astfel datele personale și financiare. Acest lucru îți oferă și o soluție legală în caz de dispute. Pe lângă securitate, cazinourile de încredere îți oferă beneficii suplimentare, inclusiv promoții atractive, precum un cadou de bun venit la Maxbet, care poate îmbunătăți semnificativ experiența de joc. Verifică reputația cazinoului citind recenzii și evaluări ale altor jucători și documentează-te despre licențele deținute, care sunt menționate pe site-urile oficiale. Despre importanța și beneficiile alegerii corecte poți afla mai multe pe cazinoz.ro, unde ai la dispoziție resurse utile pentru a lua o decizie informată. Astfel, vei putea să te bucuri de pariere știind că ești protejat și ai parte de un mediu de joc corect și echitabil.
6. Moduri de a te informa și educa cu privire la jocurile de cazino
Pentru a te informa și educa corespunzător cu privire la jocurile de cazinou, este esențial să accesezi surse de încredere și să fii deschis la învățare continuă. Aceste resurse îți vor oferi o înțelegere clară a regulilor și tehnicilor necesare pentru a-ți îmbunătăți abilitățile. De asemenea, participă la forumuri online și comunități ale jucătorilor unde poți împărtăși experiențe și sfaturi. Webinariile și cursurile online despre jocurile de noroc sunt alte modalități excelente de a-ți extinde cunoștințele.
În concluzie, pentru a te bucura de o experiență sigură și responsabilă în cazinourile online, este important să îți alegi platformele cu grijă, asigurându-te că sunt licențiate și de încredere. Stabilirea unor limite clare, recunoașterea semnelor de dependență și menținerea unei înțelegeri clare a jocurilor sunt elemente esențiale pentru a evita capcanele posibile.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ultima tură de serviciu: Plt. adj. șef Lucian Beregszaszy a ieșit la pensie. „Un exemplu de generozitate, implicare și profesionalism”
-
Actualitatecu 14 ore in urma
Accident tragic pe DN 68, în apropiere de Hațeg: Un șofer și-a pierdut viața
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Simpozion la ITM Hunedoara privind campania națională de control în domeniul construcțiilor
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Echipele hunedorene din Liga 3 termină anul, ambele, pe locul al cincilea
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Au apărut primii brazi de Crăciun în piețele din Hunedoara. Prețurile pornesc de la 40 de lei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Minori prinși pe stradă cu substanțe interzise, la Deva
-
Actualitatecu 10 ore in urma
Magia Crăciunului. Brăduți împodobiți de locatari, în scara blocului în care locuiesc, în Deva