Connect with us
Data: 01/07/2024
.

Actualitate

Lucrările la autostrada Deva -Lugoj, într-un stadiu satisfăcător, dar încurcate de blocajele birocratice

Publicat

pe

Noi fotografii și filmări, aeriene sau de la sol, realizate de către cei de la Asociația „Pro Infrastructura”, arată stadiul lucrărilor pe loturile 3 și 4 ale autostrăzii care leagă Deva de Lugoj. Pe ambele tronsoane ale acestei șosele de mare viteză se lucrează, însă, finalizarea lucrărilor și deschiderea circulației în anul 2017, așa cum autoritățile responsabile au anunțat în mod repetat, depinde de rezolvarea problemelor birocratice, consideră reprezentanții Asociației „Pro Infrastructura”. Aceștia au publicat, zilele trecute, cele mai recente imagini realizate în diferite puncte ale celor două loturi, atât în cel care leagă Ilia de Holdea, cât și cel dintre Șoimuș și Ilia, de pe această autostradă.

Situația arată că, pe ultimul tronson al autostrăzii Deva -Lugoj, respectiv lotul 4, Șoimuș -Ilia, lung de aproximativ 22 de kilometri, se lucrează intens. Cel puțin asta au constatat cei de la „Pro Infrastructura”, care au realizat câteva fotografii sugestive în diferite zone importante ale proiectului: zona Mintia, diverse pasaje, nodul Șoimuș. De asemenea, ei au surprins în imagini și săpăturile din „dealul cu lilieci”. În momentul realizării acelor poze pe lotul 4 se lucra intens. „Ne bucurăm să vedem o mobilizare bună a constructorului, UMB Spedition, pe lotul 4 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva, între nodurile Ilia și Șoimuș (Deva) (…) Volumul de muncă este foarte mare și este practic imposibil, în acest moment, să estimăm o dată exactă, certă, pentru finalizare”, au spus cei de la Asociația „Pro Infrastructura”.

În opinia acestora, deschiderea traficului rutier pe acest tronson, în 2017, se va putea face doar dacă, între timp, se vor rezolva toate blocajele de ordin birocratic. „La începutul acestui an, a fost obținută autorizația de construire pe secțiunile C și D ale acestui lot, precum și pe zonele expropriate suplimentar pe primele două secțiuni. Avansul lucrărilor în primele luni ale anului este satisfăcător, creând premisele finalizării lucrărilor la finalul anului viitor. Totuși, acest lucru va fi posibil doar prin rezolvarea tuturor blocajelor de ordin birocratic”, mai spun cei de la Asociația „Pro Infrastructura”.

Reamintim că, săptămâna trecută, pe lotul 4, peste 50 de oameni, din mai multe sate de pe traseul autostrăzii, au protestat spontan, în zona localității Brănișca, nemulțumiți de valoarea despăgubirilor pe care ar urma să le primească pentru terenurile expropriate. Sătenii s-au arătat indignați și au considerat „o bătaie de joc” prețul acordat, de 1,2 lei (0,3 cenți), pe metru pătrat expropriat.

În așteptarea deciziei de expropriere și a autorizațiilor de construire

Advertisement

Și pe lotul 3, Ilia – Holdea (21 de kilometri) s-a lucrat, în ultima vreme, în cele trei puncte „nevralgice” ale acestui tronson, nodurile rutiere de la Ilia, Grind și Holdea, dar deschiderea circulației pe acest tronson depinde tot de soluționarea problemelor birocratice. În nodul Holdea sunt încă exproprieri de realizat și trebuie eliberată autorizația de construire pentru porțiunile rămase de executat, potrivit celor la „Pro Infrastructura” care solicită autorităților să rezolve problemele birocratice în cel mai scurt timp, pentru a exista șanse ca pe acest lot să se poată circula din acest an. „La aproape șapte luni de la declanșarea procedurilor de expropriere pentru suprafețele suplimentare de la Holdea, încă nu există o decizie de expropriere care să permită autorizarea lucrărilor din nodul Holdea. De asemenea, autorizația de construire pentru suprafețele suplimentare expropriate anul trecut încă nu a fost emisă de Ministerul Transporturilor. Foarte curând vom ajunge în punctul în care dacă aceste autorizații de construire nu vor fi emise, finalizarea sectorului de autostradă până la finalul anului 2017 va fi imposibilă. Considerăm că, vizitele inopinate pe șantiere nu vor duce la apariția miraculoasă a autorizațiilor de construire necesare pentru finalizarea lucrărilor, ci doar printr-o abordare profesionistă și proactivă a reprezentanților MT și CNAIR aceste probleme vor fi soluționate”, au mai spus cei de la Asociația Pro Infrastructura”.

Advertisement

Actualitate

Controale la operatori economici din domeniul forestier, la Teliucu Inferior și Crișcior

Publicat

pe

Redactat de

Operatori economici din domeniul forestier, din comunele Teliucu Inferior și Crișcior, au fost verificați de polițiști și reprezentanți ai Gărzii Forestiere Timișoara.

Controalele, desfășurate zilele trecute, au vizat modul de punere în valoare, autorizare, exploatare, depozitare, gestionare și transport a materialului lemnos. La final, doi operatori economici au fost amendați, fiind, totodată, confiscat și peste nouă metri cubi de material lemnos.

În perioada 27 – 29 iunie 2024, polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, însoțiți de reprezentanții Gărzii Forestiere Timișoara, au efectuat verificări privind modul de punere în valoare, autorizare, exploatare, depozitare, gestionare și transport a materialului lemnos, de către diferiți operatori economici, de pe raza comunelor Teliucu Inferior și Crișcior. În urma acestor controale, polițiștii au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 8.000 lei, conform Legii nr.171/2010 și au luat măsura confiscării valorice a unui volum de 9,234 mc material lemnos în valoare de 3.835,84 lei”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Aproximativ 200 de intervenții și misiuni ale pompierilor hunedoreni, în weekendul trecut

Publicat

pe

Redactat de

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara au desfășurat, în weekendul trecut, 195 de misiuni și intervenții, majoritatea constând în acordarea primului ajutor medical calificat și în gestionarea optimă a situațiilor de urgență.

“În această perioadă, echipajele SMURD au răspuns la 152 de solicitări, cele mai multe fiind gestionate de către Detașamentele de pompieri din Deva, Orăștie, Hunedoara și Petroșani. În cele trei zile, echipajele de pompieri au acționat pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire și stingere a incendiilor care ar fi putut avea loc din cauza producerii a cinci accidente rutiere, la unul dintre ele fiind nevoie și de asistență medicală din partea echipajului SMURD. De asemenea, măsuri PSI au fost asigurate și în localitatea Mintia unde s-a constatat o fisură în țeava de alimentare cu gaz metan”, au informat reprezentanții ISU Hunedoara.

Două incendii, izbucnite în Deva și Brad

În zilele de 28 și 30 iunie, pompierii au intervenit pentru stingerea a 2 incendii, în Deva, respectiv Brad, în urma cărora, din fericire, nicio persoană nu a fost rănită. “În municipiul Deva, incendiul s-a manifestat la deșeuri menajere aflate pe holul etajului 4 al unui bloc de locuințe de pe strada Mărăști, iar în Brad, intervenția echipajelor de pompieri s-a realizat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă a unei gospodării situată pe strada Ardealului. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost un scurtcircuit electric”, au mai informat reprezentanții ISU Hunedoara.

Tot în weekendul trecut, echipaje de pompieri de la subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara au efectuat cinci acțiuni de informare preventivă și recunoaștere în teren, în diferite locații din Petroșani, Turdaș, Pricaz și Pui.

Advertisement

În cele trei zile, pompierii au participat la 24 acțiuni în sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara, iar alte șase misiuni au constat în diferite intervenții realizate în sprijinul comunității.

În continuare, pompierii militari hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical calificat persoanelor aflate în dificultate.

Citeste mai mult ...

Actualitate

4,87 la sută – rata şomajului în județ, la finalul lunii mai

Publicat

pe

Redactat de

Rata șomajului în județul Hunedoara a fost calculată, la sfârșitul lunii mai 2024, la o valoare de 4,87 la sută, în creștere comparativ cu luna anterioară.

Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 4,82 %, în această lună acest indicator a înregistrat o creștere de 0,05 pp”, au informat reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara.

La sfârșitul lunii mai 2024, în evidențele AJOFM Hunedoara erau înregistrați 7.580 șomeri, dintre care 4.192 femei.

Potrivit reprezentanților AJOFM Hunedoara, din totalul de 7.580 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Hunedoara, 2.225 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 5.355 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.737 șomeri provin din mediul rural și 4.843 sunt din mediul urban.

Advertisement

Sursa: AJOFM Hunedoara

Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Hunedoara 27 %, urmat de cei cu studii liceale 26 %, iar 22 % sunt șomeri fără studii și cu nivel de studii primare. Șomerii care au absolvit învățământul profesional sau școli de arte și meserii reprezintă 15% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii superioare sunt 8 %, iar cei cu învățământ postliceal sunt 2 %. „Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 258 persoane foarte greu ocupabile, 1.840 greu ocupabile, 5.060 mediu ocupabile, iar 422 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, au mai informat reprezentanții AJOFM Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate