Connect with us
Data: 29/06/2024
.

Actualitate

Înotătorul hunedorean Avram Iancu a depășit kilometrul 2.600 al cursului Dunării – „Am ajuns la această bornă la care visam”

Publicat

pe

Avram Iancu, hunedoreanul din Petroșani, care și-a propus să străbată, în premieră, înot, întregul curs al Dunării, a reușit deja să parcurgă o distanță importantă, la doar o săptămână după ce a pornit în această crâncenă expediție. El a trecut de borna care indică faptul că mai are de străbătut circa 2.600 de kilometri până la finalul aventurii sale, în apele bătrânului fluviu, programată să se încheie abia în august, la revărsarea în Marea Neagră, la Sulina.

 

Din 20 iunie, de când a început expediția înot, în Dunăre, sportivul, în vârstă de 41 de ani, din Petroșani a parcurs, împreună cu echipa sa, peste 200 de kilometri, însă înaintarea le este îngreunată de adâncimea mică a apei pe alocuri, obstacole naturale, canale înguste și baraje de acumulare. Cu toate acestea, hunedoreanul avansează necontenit.

Luni, Avram Iancu a reușit să înoate aproximativ 30 de kilometri cursul Dunării, timp de 11 ore, acesta fiind recordul de până acum al cursei. El a ajuns la borna 2.600, cea care indică distanța pe care înotătorul hunedorean o mare are de parcurs. S-a întâmplat acest lucru, după ce cu o zi înainte a avut parte de o cursă extrem de grea. „Dacă ieri (n.red. luni, 26 iunie) am avut o zi dificilă, în care am fost străpuns de hipotermie, acum mă bucur foarte mult că, alături de caiaciștii mei, am reușit să parcurg aproape 30 de kilometri și am ajuns la această bornă pe care o visam, borna 2.600. Mă bucur că mi-am luat revanșa față de ziua de ieri, chiar dacă am întâmpinat mici probleme. (…) Mai parcurg un kilometru şi deja cifra de aici se schimbă (…) şi ajută foarte mult la moralul meu”, a spus Avram Iancu, într-un filmuleț postat pe pagina sa de pe rețeaua de socializare Facebook, acolo unde susținătorii săi sunt ținuți la curent cu evoluția lui.

Tremuram din toate încheieturile…”

Advertisement

Într-o altă postare, cu o zi înainte, hunedoreanul a povestit prin câte încercări a trecut și cât i-a fost de greu. „Azi (n.red. duminică, 25 iunie), a fost cea mai cumplită zi de până acum: apă foarte rece, fără pic de soare. Pragurile de prundiș, care făceau ca apa să fie de doar 15 centimetri, mă obligau să mă ridic în picioare. Vântul sufla cu putere din spate pe pielea udă. Nu vă pot descrie simțirea. Pot doar să vă zic că, după 24 de kilometri parcurși, am fost răpus de hipotermie. Tremuram din toate încheieturile (…) Atunci am decis să încetez cursa pentru acea zi. Am oprit într-un loc nepotrivit. M-am îmbrăcat rapid și am căutat minimul de căldură degajată de linia ferată”, a povestit Avram Iancu.

E primul român care a traversat Canalul Mânecii

Avram Iancu a devenit cunoscut, după ce, în 2016, a devenit primul român care a reușit să traverseze Canalul Mânecii fără costum de neopren, doar cu o cască pe cap. Acum, el și-a propus să străbată întregul curs al Dunării, iar pentru asta, va trebui să înoate 2.860 de kilometri. Efortul este unul extraordinar, depus zilnic, și de data aceasta, fără costum de neopren. Doar doi oameni, din toată lumea, s-au mai încumetat la așa ceva. Slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, a reuşit să ajungă la final, în 58 de zile, ajutându-se de costumul de neopren şi de labele de înot, și canadianca Mimi Hughes, care, în 2006, avea să înoate acelaşi parcurs, folosindu-se şi ea de costumul de neopren, dar a renunţat la labele de înot, ajungând, la final, epuizată, după 90 de zile. Dacă va reuși, hunedoreanul din Valea Jiului va deveni al treilea om din lume care realizează acest lucru. Finalul călătoriei sale este programat pentru data de 20 august, în Portul Sulina.

Advertisement

Actualitate

De la caniculă, la vijelii

Publicat

pe

Redactat de

Între 29 iunie și 2 iulie, România va fi afectată de un nou val de caniculă, urmat de vijelii puternice.

Valul de căldură se va extinde și intensifica în toată țara. Zone afectate vor fi Banat, Oltenia, Muntenia, local în Crișana, Transilvania, Moldova și partea continentală a Dobrogei. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau depăși pragul critic de 80 de unități în vest, sud și sud-est și pe spații mai mici în rest. Temperaturi maxime: vor fi de 28-30°C pe litoral și 37-38°C în zona de câmpie din Oltenia și Muntenia. Spre seară și în noaptea de luni spre marți (1/2 iulie) vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Vor cădea ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină.

”29 iunie-2 iulie. Nou val de caniculă, urmat de vijelii puternice. Valul de cãldurã se va extinde şi intensifica la nivelul întregii ţãri; va fi caniculã în cea mai mare parte a Banatului, Olteniei şi Munteniei, local în Crişana, Transilvania, Moldova şi partea continentalã a Dobrogei. Disconfortul termic se va accentua, astfel indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge sau va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi în vest, sud şi sud-est şi pe spaţii mai mici în rest. Temperaturile maxime se vor încadra între 28…30 de grade pe litoral şi 37…38 de grade în zona de câmpie din Oltenia şi Muntenia. Spre searã şi în cursul nopţii de luni spre marți (1/2 iulie) vor fi averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului în nord-vestul şi în nordul teritoriului şi local în centru şi vest. Ploile vor avea caracter torenţial, pe alocuri se vor înregistra cantitãţi de apã mai însemnate, vor fi vijelii şi cãderi de grindinã”, arată cei de la Meteoplus.

FOTO: FACEBOOK METEOPLUS

Citeste mai mult ...

Actualitate

Ați văzut-o? Minoră din Mărtinești, căutată de familie

Publicat

pe

Redactat de

Ați văzut-o? Minoră din Mărtinești, căutată de familie

La data de 28 iunie 2024, în jurul orei 17.00, la sediul Poliției Municipiului Orăștie s-a prezentat o femeie care a sesizat faptul că astăzi, în jurul orei 16.00, când s-a întors de la serviciu, observat că fiica sa, Trif Ioana-Aurora (foto), în vârstă de 15 ani, din comuna Mărtinești, a plecat voluntar de la domiciliu.
Semnalmentele minorei sunt: înălțime 1,70 m., greutate aproximativ 65 de kilograme, păr lung, pe care îl poartă neprins, de culoare șatenă, ochi căprui, față rotundă. Mama minorei nu cunoaște cu ce era îmbrăcată aceasta la momentul plecării voluntare de la domiciliu. Se pare că la momentul plecării, minora era însoțită de câinele său, din rasa Bichon, de culoare albă.

Din momentul primirii sesizării, polițiștii au desfășurat mai multe activități investigative și de căutare, în vederea depistării minorei, care a fost dată în urmărire națională.
Polițiștii continuă activitățile specifice și le solicită celor care dețin informații utile, să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Case japoneze eleganță funcționalitate spații mici

Publicat

pe

Redactat de

Casele japoneze sunt renumite pentru simplitatea, eleganța și funcționalitatea lor. Într-o societate în care spațiul este adesea limitat, designul interior japonez reușește să creeze un mediu armonios și practic, utilizând inteligent fiecare colț al casei. Acest articol explorează caracteristicile caselor japoneze și tipurile de mobilier utilizate de regulă, evidențiind modul în care acestea reflectă valorile culturale japoneze.

Casele tradiționale japoneze sunt construite din materiale naturale precum lemnul, bambusul și hârtia. Aceste materiale nu doar că sunt durabile și sustenabile, dar oferă și o estetică plăcută și un sentiment de căldură.

Podelele din casele japoneze sunt adesea acoperite cu tatami, un tip de rogojină făcută din paie de orez și umplutură de orez. Tatami-urile nu doar că oferă un confort termic, dar și contribuie la designul minimalist al camerei. Dimensiunea standard a unui tatami este de aproximativ 90 x 180 cm, iar camerele sunt adesea măsurate în numărul de tatami-uri necesare pentru a acoperi podeaua.

Pereții despărțitori din hârtie de orez (shoji) și panourile glisante (fusuma) sunt elemente esențiale în casele japoneze. Shoji permit trecerea luminii difuze, creând un ambient plăcut și calmant, în timp ce fusuma sunt folosite pentru a separa sau a crea camere noi, oferind flexibilitate spațiului interior.

Genkanul este zona de intrare într-o casă japoneză, unde oaspeții își lasă încălțămintea înainte de a păși pe tatami. Aceasta zonă joacă un rol important în cultura japoneză, reflectând ospitalitatea și curățenia.

Advertisement

Futonul este un tip de saltea utilizată în mod tradițional pentru dormit. Spre deosebire de paturile occidentale, futonul poate fi pliat și depozitat în timpul zilei, eliberând astfel spațiul din cameră. Acesta este așezat direct pe tatami și este compus dintr-o saltea și o pătură groasă.

Zaisu sunt scaune fără picioare, folosite împreună cu zabuton, perne plate care oferă confort la șezut. Acestea sunt utilizate la mesele joase, numite chabudai, și sunt ideale pentru spațiile mici deoarece pot fi ușor mutate și depozitate.

Aceste mese extensibile sunt proiectate pentru a se adapta nevoilor variabile ale unei gospodării, permițând extinderea suprafeței mesei extensibile doar atunci când este necesar. În bucătăriile sau camerele de zi mici, mesele extensibile oferă flexibilitatea de a găzdui mai mulți oaspeți la nevoie, fără a ocupa permanent un spațiu mare.

Chabudai este o masă extensibilă, de obicei cu picioare scurte, folosită pentru a lua masa și alte activități. Aceasta poate fi pliată și depozitată atunci când nu este utilizată, eliberând spațiul pentru alte activități.

Tansu sunt dulapuri tradiționale japoneze, adesea fabricate din lemn de calitate și decorate cu feronerie metalică. Acestea sunt folosite pentru depozitarea hainelor, a obiectelor de uz casnic și chiar pentru a ascunde futonurile în timpul zilei. Tansu sunt apreciate nu doar pentru funcționalitatea lor, dar și pentru designul lor estetic.

Advertisement

Tokonoma este o nișă decorativă găsită în camerele tradiționale japoneze, unde sunt expuse obiecte de artă, aranjamente florale ikebana sau caligrafii. Aceasta zonă este esențială pentru a adăuga o notă de frumusețe și rafinament în casă.

Mobilierul și designul interior japonez reflectă valorile culturale și stilul de viață al japonezilor. Minimalismul și funcționalitatea sunt principii de bază, având ca scop crearea unui spațiu liniștit și ordonat. Japonia are o istorie îndelungată de adaptare la spații reduse, iar aceasta se reflectă în modul în care sunt proiectate și utilizate casele.

Curățenia este un aspect central în cultura japoneză. Spațiile sunt menținute ordonate, iar mobilierul multifuncțional și ușor de depozitat contribuie la menținerea acestui standard. Casele japoneze sunt proiectate pentru a fi flexibile, permițând utilizarea eficientă a spațiului. Panourile glisante și mobilierul modular cum ar fi fotoliul suspendat permit transformarea rapidă a spațiilor în funcție de necesități, fie că este vorba de somn, muncă sau socializare.

Deși multe case japoneze păstrează elementele tradiționale, există și o tendință de modernizare. Apartamentele moderne din marile orașe ale Japoniei sunt adesea mici, dar incorporarea elementelor tradiționale precum tatami și shoji adaugă un plus de eleganță și funcționalitate.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate