Connect with us
Data: 01/07/2024
.

Actualitate

Acoperire vaccinală antirujeolică de doar 41 la sută în județ. Părinții, îndemnați să își imunizeze copiii

Publicat

pe

O acoperire vaccinală antirujeolică foarte redusă, de aproximativ 41 la sută, cam atât există la nivelul județului Hunedoara. Cauza pentru care un număr mare de micuți nu au fost imunizați contra acestei boli este, după cum spun medicii specialiști, atât lipsa periodică a dozelor de vaccin, cât și refuzurile multor părinți de a-și vaccina copiii. Autoritățile au identificat zonele din județ cu incidența cea mai ridicată a nevaccinării și au demarat o amplă campanie de informare și susținerii a imunizării cu ROR, așa cum se numește vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și a rubeolei. Măsurile ce vor fi luate, în perioada următoare, au fost prezentate detaliat în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, la sediul Prefecturii Hunedoara. Cu acest prilej, a fost subliniat rolul extrem de important pe care îl are vaccinarea copiilor.

Pentru prima dată anul acesta, în depozitul Direcției de Sănătătate Publică (DSP) a județului Hunedoara există suficiente doze de vaccin împotriva rujeolei. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care, din ianuarie și până nu demult, o parte dintre micuții cu vârste de un an sau cinci ani, din județ, au fost imunizați cu doze de vaccin ROR împrumutate din altă părți ale țării. „Doze există. În data de 14 iulie, am primit 7.340 de doze de vaccin împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, care au început să fie repartizate medicilor de familie. De la începutul anului, pot să spun că, am fost pe minus, pentru că noi am făcut cerere la Ministerul Sănătății (MS), de la care am primit repartiție din alte județe. Am împrumutat, în luna ianuarie, de la județul Giurgiu, 1.500 de doze. După aceea, am mai făcut o adresă la MS, și am primit alte 160 de doze, din județul Sibiu. În luna mai, am mai avut o repartiție de 690 de doze, pe care le-am ridicat (…) Pentru luna iunie, acoperirea vaccinală antirujeolică, la nivelul județului, este de 41,7 la sută. Restul de copii nu sunt vaccinați”, a declarat medicul șef Cecilia Birău, care este și purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.

„Se bate moneda pe ROR, dar acesta este doar vârful aisbergului”

Chiar dacă, în acest moment, dozele de vaccin ROR sunt destule, mai există o altă problemă, și anume refuzul multor părinți de a-și imuniza copiii. Doctorul Ana Chiș-Șerban, președintele Asociației Medicilor de Familie din județul Hunedoara, consideră că, printre motivele pentru care populația nu acceptă vaccinarea se află proasta informare. În opinia sa, în situația în care acoperirea vaccinală rămâne la fel de redusă, „nu din cauza medicilor sau a lipsei de vaccin, ci a părinților care refuză vaccinul”, iar atâta timp cât populația nu va fi obligată, într-un fel sau altul, să vaccineze copiii, riscurile declanșării unei epidemii este foarte ridicat. „Putem fi puși în fața unei epidemii, de difterie, poliomielită sau alte boli despre care nu credeam că vor mai fi vreodată. Din păcate, populația crede mai mult ce citește pe Internet decât ceea ce spun medicii de familie și se transmite prin canalele oficiale. Contează mult și influențarea, de la o mămică la alta. Mai există și acel fals subiect, cum că autismul ar fi provocat de vaccinarea antirujeolică, fapt care nu a putut fi demonstrat de nimeni. Dar, dacă intrați pe Internet, vedeți foarte multe păreri ale unor mămici care spun că au copilul bolnav de autism în urma vaccinării. Unii părinți vorbesc fără să aibă nimic la bază. Știu că autismul doare, dar nu există nicio bază științifică că ar fi provocat de vaccinare”, a precizat dr. Ana Chiș -Șerban.

Contrar a ceea ce se credea, după spusele sale, cel mai mult refuză vaccinarea mămicile care au o anumită pregătire. „Sunt mămici care refuză categoric să își vaccineze copiii încă din maternitate, părinții fiind oameni cu pregătire, care își iau informațiile de pe Internet. Se bate moneda pe ROR, dar acesta este doar vârful aisbergului. Rujeola nu este cea mai grabă boală. Se moare și pentru că există copii din părinți nevaccinați. Nimeni nu spune că nu sunt efecte secundare, dar acestea sunt mult mai mici pe lângă cele benefice. (…) Ca o acoperire vaccinală să fie eficientă ar trebui să avem undeva la 90 și ceva la sută din populația vaccinată, ori la 40 la sută, cât este, în acest moment, riscurile sunt mari”, a adăugat președinta Asociației Medicilor de Familie din județul Hunedoara.

Advertisement

La rândul său, medicul Cecilia Birău a precizat că, de câțiva ani, în județ, nu au existat cazuri declarate de copii cu efecte secundare grave în urma imunizării cu vaccinurile cumpărate de MS.

Zonele cu cei mai mulți copii nevaccinați

În județ, a fost demarată o amplă campanie de informare și de susținere a vaccinării împotriva rujeolei, în care sunt implicate, inclusiv ONG-uri, alături de instituții de stat. „În această campanie de conștientizare vrem să implicăm cât mai multă lume. Am identificat potențialele focare (Călan, Hunedoara, Valea Jiului și Orăștie, Geoagiu). Totodată, vom crea centre de vaccinare suplimentare, dacă este cazul, și, pe lângă colaborarea foarte strânsă cu instituțiile care au responsabilități în acest domeniu, vor fi implicate și unitățile administrativ -teritoriale, cu capacitățile pe care le au. Susțin vaccinarea și, rog pe această cale, părinții să își vaccineze copiii, pentru că altfel lucrurile ar putea să ia o întorsătură nedorită pentru toată lumea”, a declarat prefectul județului, Fabius Kiszely.

De la începutul anului și până în prezent, la nivelul județului Hunedoara au fost înregistrate 641 de cazuri de rujeolă.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Atletul Dorin Rusu, de la CSM Deva, campion național la 5.000 de metri!

Publicat

pe

Redactat de

Ultima zi a finalelor Campionatului Național de atletism în aer liber pentru seniori de la Cluj Napoca a adus un nou titlu pentru sportivii legitimați la CSM Deva.

Performer, de această dată, a fost Andrei Rusu, atlet pregătit de profesorul Cornelia Juratoni.

După ce a a devenit vicecampion la 1.500, Andrei s-a impus în proba de 5.000, cu timpul de 14:45:15!

Reamintim că și Florentina Iușco a obținut un titlu de campioană națională la săritura în lungime și o medalie de argint la triplusalt.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Florentina Iușco, de la CSM Deva, campioană națională!

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 29-30 iunie s-a desfășurat, la Cluj Napoca, etapa finală a Campionatului Național de atletism în aer liber la seniori.

În competițiile feminine a evoluat, cu mult succes, și săritoarea Florentina Iușco, de la CSM Deva.

După ce în prima zi a competiției Florentina a devenit vicecampioană națională la triplusalt, în reuniunea finală de la Cluj Napoca deveanca a evoluat în finala de la lungime.

Sportiva de la CSM Deva a evoluat excelent și a cucerit titlul național, cu un rezultat foarte bun, de 6,49 metri.

Florentina Iușco este pregătită, la CSM Deva, de profesorul Nicolae Alexe.

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

Întreruperi de energie electrică în județul Hunedoara, în perioada 1 -5 iulie

Publicat

pe

Redactat de

Rețele Electrice Banat anunță întreruperi de energie electrică, planificate pentru revizii și reparații, în câteva localități din județul Hunedoara, în perioada 1 – 5 iulie 2024.

Următoarele întreruperi se vor realiza pentru a asigura capacitatea rețelei de a funcționa și alimenta clienții în bune condiții:

Sursa: reteleelectrice.ro

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate