Connect with us
Data: 22/11/2024
.

Actualitate

Lucrările de reabilitare a gării din Brad, pe punctul de a demara

Publicat

pe

Gara din Brad este o clădire patrimoniu, construită în urmă cu mai bine un secol, însă de mulți ani, aceasta a rămas în paragină. Starea actuală a clădirii este de degradare avansată, atât fațada, cât și interiorul, deși are o arhitectură impresionantă. Astfel, după mai bine de 15 ani, de când clădirea uneia dintre cele mai frumoase gări din țară s-a degradat zi de zi, recent s-a semnat autorizația de construire pentru repararea imobilului. Regionala CF Timișoara va suporta costurile lucrărilor de reparație, care se vor întinde, cel mai probabil, pe durata a doi ani.Gara din municipiul Brad este o clădire de patrimoniu, ce a fost construită în stil vienez, cu 120 de ani în urmă, după proiectul unei stații realizate în Tirol, din Austria. Clădirea gării e o ruină și se degradează cu fiecare zi care trece. Imobilul, construit în 1896, aparţine Regionalei CF Timișoara, instituţie care, în ciuda tuturor adreselor şi memoriilor primite, nu a alocat niciodată fonduri pentru reablitarea şi consolidarea clădirii. Acum, în sfârșit vin și veștile bune. „În urmă cu două săptămâni am semnat autorizația de construire pentru „Reparație clădire călători stația CF Brad”.

gara brad 1Sper ca în scurt timp să demareze lucrările mult așteptate. După finalizarea lucrărilor administrația publică locală va milita pentru asocierea cu CFR în vederea valorificării cât mai eficiente din punct de vedere edilitar și social a acestei clădiri în special prin înființarea și funcționarea aici a unui muzeu dedicat Țării Zarandului. Administrația publică locală va continua demersurile pentru urgentarea derulării acestor lucrări strict necesare pentru un aspect edilitar corespunzător al orașului nostru”, a declarat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad. Edilul-șef a mai menționat și faptul că, în ultimii 13 ani, de când se află la cârma urbei, a făcut nenumărate memorii și toate aproape în zadar. „Și primarii de dinainte mea au lăsat o grămadă de memorii, dar important este că, în sfârșit, se vor lua măsuri, iar cei de la CFR vor demara lucrările, sperăm noi, cât mai repede, pentru că de cel puțin 15 ani, această gară este în acets stadiu și nu s-a făcut absolut nimic. Și astăzi (ieri-n.red.) am avut o discuție telefonică cu cei de la CF Timișoara și mi s-a transmis faptul că intră în procedura de achiziție publică. Sper să înceapă cât mai repede lucrările de consolidare și reparare a acestei clădiri”, a conchis Cazacu. Durata de execuție a lucrărilor este de 36 de luni, calculată de la data începerii efective a lucrărilor, situație în care perioada de valabilitate a autorizației se extinde pe întreaga durată de execuție a lucrărilor autorizate. De asemenea, termenul de valabilitate al autorizației este de 12 luni/zile de la durata emiterii, interval de timp în care trebuie începute lucrările de execuție autorizate

Advertisement

Actualitate

Primarul din Luncoiu de Jos rămâne realist

Publicat

pe

Redactat de

Luncoiu de Jos este o comună situată în nordul județului Hunedoara, care se întinde pe o suprafață de aproape 50 de kilometri pătrați. Cei peste 1.600 de oameni care trăiesc în comună locuiesc în cinci sate, fiind vorba despre Luncoiu de Jos, localitatea de reședință, și așezările aparținătoare Dudești, Luncoiu de Sus, Podele și Stejărel.

Vești bune pentru contribuabili

Pentru toți aceștia reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Luncoiu de Jos vin cu vești bune din domeniul fiscal. În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 107/2024 se instituie unele facilități fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligaților bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot depune notificările până la data de 25.11.2024, termenul de plată fiind prelungit până la data de 20.12.2024. Precizez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a declarat Călin Dorin Dud, primarul comunei hunedorene Luncoiu de Jos.

Pregătiri de iarnă

Cum sezonul rece bate la ușă, edilii din Lunciu de Jos au luat măsurile necesare pentru ca venirea iernii să nu îi ia prin surprindere. „Procedăm la fel ca în fiecare an înainte de venire iernii. Astfel, am asigurat combustibiul necesar încălzirii pe perioada sezonului rece la unitățile de învățământ, dar și la celelalte instituții publice care funcționează pe raza comunei noastre. De asemenea, avem pe stoc material antiderapant și tot ceea ce mai este nevoie pentru a interveni la ninsori. Și utilajele sunt pregătite pentru a interveni, dacă este cazul. Nu ne dorim zăpezi abundente, dar este bine să fim pregătiți, pentru ca venirea iernii să nu ne ia prin surprindere”, a spus Călin Dorin Dud primarul comunei Luncoiu de Jos.

Planuri de viitor

De luna trecută Călin Dorin Dud a început cel de-al cincilea său mandat de primar al comunei hunedorene Luncoiu de Jos. Ca și în precedentele mandate, acesta are planuri de viitor realiste. „În primul rând ar fi vorba despre implementarea proiectului privind introducerea gazului metan, acesta putând fi și o bună alternativă la încălzirea cu lemne. Apoi ne gândim la o grădiniță cu program prelungit și un program After School, precum și la crearea de locuri de joacă. Ne mai propunem amplasarea, în locul numit Pleșa, din Luncoiu de Jos, a unei cruci metalice care simbolizează apartenența comunității la ortodoxism, precum și amenajarea accesului în zonă, fiind locul de belvedere al tuturor luncoienilor. Și, bineînțeles, organizarea anuală a Festivalului Luncoienilor, o acțiune cu evenimente cultural artistice. Mai avem și alte proiecte, dar acestea sunt, la ora actuală, realiste”, a precizat primarul comunei Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud.

Finalizarea proiectelor aflate în derulare

În ce privește situația actuală, obiectivul administrației din Luncoiu de Jos este finalizarea proiectelor aflate în derulare. „Toți ne dorim cât mai mult, dar totul depinde de bugetul aflat la dispoziție. Cum nu dispunem de un buget extrem de generos, obiectivele imediate sunt finalizarea, cât mai curând, a investițiilor aflate în derulare, prioritățile fiind amenajarea dispensarului medical uman, reabilitarea căminelor culturale și programul de modernizare a drumurilor interioare. Sunt sigur că, la fel ca și până acum, cu chibzuință, vom reuși să ducem și celelalte proiecte la capăt”, a menționat primarul comunei hunedorene Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Ajutoare de urgență, aprobate de Guvern, pentru familii și persoane singure din mai multe județe, inclusiv Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgență în sumă totală de 1.789.520 lei pentru sprijinirea a 430 familii și persoane singure, care fie se află în situații de necesitate cauzate de incendii, fenomene meteorologice severe, fie în situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creșterea riscului de excluziune socială.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, suma de 1.079.400 lei a fost alocată pentru 271 familii și persoane singure care se confruntă cu situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la apariția sau sporirea riscului de excluziune socială, din județele: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și municipiul București.

De asemenea, 208.500 lei au fost alocați pentru 33 familii și persoane singure aflate în situații de necesitate cauzate de incendii, din județele: Alba, Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Caraș Severin, Constanța, Covasna, Gorj, Ialomița, Iași, Mehedinți, Olt, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vâlcea și Vrancea; iar 501.620 lei pentru 126 familii și persoane singure aflate în situații de necesitate cauzate de fenomene meteorologice severe produse în acest an. Aceste persoane, afectate de fenomenele meteorologice extreme, sunt din județele: Bistrița Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Constanța, Maramureș, Neamț și Prahova.

“Continuăm să monitorizăm, cu ajutorul autorităților locale, situația persoanelor care din diferite motive ajung în situații extreme și să le sprijinim pentru a depăși aceste etape de viață. În anul 2024 am acordat ajutoare de urgență în sumă totală de 164.147.036 lei, din care suma de 156.300.000 lei a fost alocată pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure afectate de fenomene meteorologice deosebite produse în luna septembrie 2024”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Suma necesară pentru plata ajutoarelor de urgență se suportă din bugetul alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

CJSU Hunedoara, întrunit în ședință extraordinară

Publicat

pe

Redactat de

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara s-a întrunit astăzi, 21 noiembrie 2024, în ședință extraordinară. Ședința a fost prezidată de prefectul județului Hunedoara, Florina Doris Visirin, alături de inspectorul șef al I.S.U. Hunedoara, locotenent colonel Alin Nasta.


Potrivit reprezentanților Prefecturii Hunedoara, în cadrul ședinței s-a discutat și aprobat Planul de măsuri privind gestionarea situațiilor de urgență specifice fenomenelor meteorologice periculoase Cod Portocaliu și Cod Roșu, valabile în intervalul 22 noiembrie 2024, ora 02:00 – 22 noiembrie 2024, ora 20:00, pe teritoriul județului Hunedoara.

Măsurile incluse în acest plan urmăresc asigurarea protecției populației și a bunurilor, precum și gestionarea rapidă și eficientă a eventualelor situații de urgență.

RECOMANDĂRI

Advertisement


– Evitați să porniți la drum pe timp de viscol și ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

– Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip etc.).

– Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și respectați recomandările autorităților.

– Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

– Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcțiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi ușor dislocate, precum și a imobilelor aflate în construcție.

Advertisement

– În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

– Verificați dacă sistemul de încălzire funcționează și asigurați-vă că aveți plinul de combustibil făcut.

– Este indicat să aveți la dumneavoastră mâncare, apă și o pătură, în cazul în care rămâneți blocați în autoturism.

– Aveți grijă ca bateria telefonului să fie încărcată.

 

Advertisement
Sursa: Instituția Prefectului – Județul Hunedoara
Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate