Actualitate
Mihai Panaitescu: „Teatrul nostru va pune Deva şi judeţul pe harta culturală a lumii”
După o lungă perioadă în care a stat închis, Teatrul de Artă Deva a fost readus la viață, însă poate nu așa cum și-ar dori actorii și artiștii care activează pe scena acestei instituții culturale. Săptămâna trecută, regizorul și scenograful Mihai Panaitescu a fost numit, oficial, în funcția de manager al Teatrului de Artă Deva. Panaitescu a așternut deja pe hârtie mai multe proiecte pe care dorește să le aplice, pentru ca teatrul devean să funcționeze așa cum se cuvine.

Noul manager al Teatrului de Artă Deva, Mihai Panaitescu, pregătește proiecte ample pentru promovarea culturii și a actorilor, la adevărata lor valoare
Reporter: Care este situația actuală a Teatrul de Artă Deva?
Mihai Panaitescu: Aș vrea să fac câteva precizări importante legate de funcționarea Teatrului de Artă Deva. Instituția noastră funcționează de șase ani ca teatru de proiect și nu ca teatru gazdă. Încadrarea juridică de teatru de proiect ne dă dreptul legal de a angaja colective artistice pe durata unui proiect sau program ce poate ține de regulă câteva stagiuni. Singura diferență între noi și un teatru de repertoriu (ca de exemplu Teatrul „I.D. Sârbu” Petroșani) este că cei din Valea Jiului au un colectiv artistic minimal angajat permanent, restul artiștilor (regizori, scenografi, coregrafi, compozitori, dansatori, actori, light-designeri etc.) fiind angajați în aceleași condiții ca și la teatrul din „capitala” județului Hunedoara, respectiv T.A.D. Activitatea de bază a celor două teatre este producția de spectacole proprii. În demersul meu managerial am plecat de la ideea ridicării calității vieții în orașul nostru prin relansarea activității teatrale începând din septembrie 2016. Ţinând seama de considerentele enunţate mai sus, Teatrul de Artă Deva trebuie să-şi afirme identitatea culturală de teatru reprezentativ pentru județul nostru, prin producţii de calitate adresate unui public dornic de evenimente culturale.
R: Ce anume vă doriți pentru ca acest teatru să funcționeze „ca la carte”?
M.P.: Un deziderat pe care o să-l urmăresc cu consecvenţă este rolul teatrului vis-a-vis de comunitate. Mai exact, rolul teatrului ca instrument de creaţie, misiunea educaţională, un declanşator de înnoiri, teatrul trebuie să fie un motor în evoluţia mentalităţilor, o cale de a combate prejudecăţile, un loc de întâlnire monden și o alternativă de distracție. Din punct de vedere repertorial, am planificat montări care să depăşească nivelul calitativ precedent, aducând în discuţie producerea de spectacole pe texte postmoderniste incitante sau montări cu un înalt grad estetic, dar și montări clasice de mari autori. Deoarece nu există reţete ale succesului, vom miza pe colaborarea cu acei regizori, scenografi, coregrafi, compozitori, etc., al căror demers creator creşte probabilitatea realizării unor spectacole de succes şi scad riscul apariţiei unor eşecuri. Teatrul de Artă Deva va iniția o serie de acţiuni menite să îmbunătăţească imaginea şi modalitatea de promovare a instituţiei. Strategia de marketing şi comunicare are la bază programul de dezvoltare al instituţiei prin proiecte şi programe şi are ca idee de bază o revigorare a genului teatral şi poziţionarea instituţiei drept un centru cultural important, demn de o „capitală” de județ. TAD va fi iniţiator al unor programe atractive şi actuale, care se adresează unei categorii de public diversificat, atât tinerilor, cât şi celor cu vârste mai înaintate, atât celor conservatori, cărora le place teatrul cât şi celor dispuşi să experimenteze.
R.: V-ați gândit și la o ofertă repertorială pentru publicul hunedorean?
M.P.: Programul meu minimal este structurat în mai multe programe, pentru întreaga perioadă de management. Teatrul de Artă Deva, pentru următorii cinci ani, și-a ales o strategie repertorială foarte activă. Oferta de spectacole va fi făcută atât pe baza unui portofoliu de piese de largă diversitate, tematică și stilistică, mereu actuale prin mesajul lor, indiferent de epoca în care au fost scrise, cât și pe baza ofertei venite din partea regizorilor invitați să monteze în Teatru. Portofoliul va fi continuu adaptat la posibilitățile financiare și artistice ale Teatrului de Artă Deva. Îmi doresc să avem mari texte și autori celebri. În acest program propunem întâlnirea publicului cu texte aparținând literaturii universale. Astfel de texte dramatice vor da posibilitatea actorilor să își pună în valoare calitățile artistice, oferind publicului bucuria unor spectacole importante. De asemenea, vom avea și dramaturgie românească, iar acest program își propune să ofere publicului, pe de o parte texte cunoscute din dramaturgia românească inter și postbelică. Apetența publicului pentru această zonă a dramaturgiei a fost dovedită prin numărul mare de spectatori și reprezentații de care s-au
bucurat în timp alte spectacole de acest gen. Un alt program va fi „dramaturgi contemporani” – oglinda realității pe care o trăim, prin care ne propunem să conectăm spectatorii la cele mai noi și de succes creații dramatice, din literatura universală, care oglindesc re alitățile societății actuale, din care implicit facem parte grație procesului de globalizare în care am intrat.
R.: Luați în considerare și organizarea unor spectacole pentru cei mici și festivaluri stradale?
M.P.: Bineînțeles că ne gândim, în continuare, și la cei mici, care sunt un public minunat. Acesta este un alt proiect, respectiv „Teatrul, instrument de educație pentru cei mici”. Cu ajutorul acestui program vom facilita atât copiilor, cât și tinerilor întâlniri cu texte esențiale pentru dezvoltarea lor viitoare ca adulți, povești care îi vor marca înfrumusețându-le amintirile. Alături de montările clasice, micii spectatori vor putea să se bucure de montări precum commedia de’l arte, opera pentru copii și spectacole cu păpuși. M-am gândit demult timp să organizăm festivaluri în aer liber, la care să poate oricine să vadă astfel de eveniment. Astfel că, la Deva se va organiza un festival internaţional de teatru stradal (Deva open air theatre festival). Acest program își propune să ofere publicului accesul la un stil teatral diferit de cel tradițional și permite, totodată, actorilor experimentarea de noi mijloace de expresie teatrală. Atuul nostru este Cetatea Deva proaspăt renovată, care oferă spații neconvenționale de joc, precum și afluxul de turiști ce pot fi transformați chiar după prima ediție, în turiști culturali. Acest gen de manifestare artistică este specifică orașelor vest europene și se bucură de mare succes, costurile fiind mai mici decât în cazul unui festival clasic iar numărul spectatorilor fiind mult mai mare.
R.: V-ați gândit să îi sprijiniți și pe tinerii care doresc să devină actori?
M.P.: O şansă pentru tineri – concurs de proiecte teatrale adresat tinerilor absolvenţi. Acesta este un alt program care oferă posibilitatea tinerilor absolvenţi ai şcolilor de teatru (regizori, scenografi, coregrafi, actori, muzicieni) să joace şi să repete pe scena unui teatru profesionist, iar cele mai bune proiecte selecţionate vor beneficia de premii şi se vor alătura repertoriului Teatrului de Artă Deva. Proiectul din cadrul acestui program se adresează absolvenţilor Universitaţilor de Teatru din România la primele două ediţii urmând a se extinde către Universitățile din Europa la ediţiile următoare. Concursul de proiecte se va desfăşura cu public sub forma unui Festival de tineret. Cele mai bune proiecte vor fi premiate. Numărul maxim de proiecte teatrale va fi de treizeci reprezentând şase Universităţi.
R.: Este posibil ca Teatrul de Artă Deva să ajungă pe harta culturală a lumii?
M.P.: Da, cred că se poate realiza acest lucru și îmi doresc să reușesc să fac asta. Programul „Teatrul de Artă Deva – Fereastră către lume”, la asta se referă. Prin acest program teatrul nostru va pune Deva şi judeţul Hunedoara pe harta culturală a lumii prin spectacolele jucate la festivalurile internaţionale şi prin schimburile culturale pe care le vom implementa. Teatrul nostru a participat deja pe trei continente cu spectacole producţii proprii la Viena, Casablanca și Antalya. Acest program permite şi producţia de spectacole muzicale de anvergură cu vedete din ţară şi din străinătate.
Actualitate
FOTO: Accident pe A1. Un autoturism a intrat în parapet

Un accident rutier, soldat cu două persoane rănite, s-a produs, în această seară, pe Autostrada A1, pe teritoriul județului Alba, dar în zona de intervenție a Detașamentului Orăștie.
Pentru gestionarea situației de urgență creată în urma accidentului, la fața locului au acționat: un echipaj de intervenție și unul SMURD din cadrul Detașamentului Orăștie, un echipaj medical al Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara, dar și un echipaj de pompieri din Sebeș, județul Alba.
La locul producerii evenimentului rutier, echipajele au constatat că un autoturism, în care se aflau 2 persoane, a intrat în coliziune cu parapetul care desparte cele două sensuri de mers.
În autovehiculul implicat în accident se aflau 2 persoane, ambii fiind găsiți în afara autoturismului, conștienți și cooperanți.
Pentru ambii ocupanți ai autovehiculului a fost necesară acordarea primului ajutor medical, ulterior aceștia au refuzat transportul la o unitate spitalicească.
Circulația auto pe autostrada A1 a fost restricționată, circulându-se doar pe banda de urgență a sensului de mers Orăștie-Sebeș. Totodată, pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, dar și curățarea carosabilului.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
FOTO: Accident pe DN 66, în municipiul Petroșani

Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier care s-a produs, în această seară, în Petroșani, în cartierul „Aeroport”, pe Drumul Național 66,
La evenimentul rutier, care s-a produs în urma coliziunii dintre două autoturisme, pompierii Detașamentului Petroșani au acționat de urgență cu un echipaj de intervenție și cu unul medical SMURD.
În urma impactului, o femeie și un bărbat, conducătorii auto ai celor două autovehicule în care nu se mai aflau alți pasageri, au avut nevoie de primul ajutor medical de urgență.
Ulterior, ambele persoane rănite au fost transportate de către ambulanțele SMURD și SAJ, la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Petroșani.
După transportul celor doi conducători auto la unitatea medicală, pompierii petroșeneni au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații și au acționat și pentru curățarea carosabilului pe suprafața căruia, în urma coliziunii, s-au scurs lichide inflamabile.
FOTO: ISU HUNEDOARA
Actualitate
Victorie la scor pentru Corvinul

Într-un meci contând pentru etapa a IV-a a play-out-ului din Liga 2, grupa a, Corvinul Hunedoara a întâlnit, pe teren propriu, pe Metalul Buzău. Pentru corviniști, care sunt, practic, în vacanță, meciul a însemnat o nouă victorie la scor.
5-0 cu Metalul Buzău
Hunedorenii au deschis relativ repede scorul, în minutul 14, prin Lehaire, care a înscris, din apropiere, cu latul, fructificând o centrare a lui Bradu. Scorul se dublează în minutul 39, după o acțiune identică, pe post de servant fiind Pârvulescu, iar pe cel de finalizator Albino, și Corvinul intră la cabine cu 2-0. Mitanul secund începe perfect pentru trupa lui Florin Maxim, iar Pîrvulescu, pe contraatac, la o fază la care au mai contribuit Neacșa și Grigore, face ca tabela să arate scor de neprezentare. În minutul 77 corviniștii își măresc avantajul, prin reușita lui Gîrbiță, din marginea careului mic, după o angajare a lui Lehaire. Scorul final, de 5-0 pentru Corvinul a fost stabilit în minutul 80, de către Câmpan, din 5 metri, care a reluat în plasă după o transversală a lui Cărăuș. După acest succes, Corvinul continuă să conducă grupa, cu 38 de puncte, iar cei de la Buzău sunt pe trei, cu 29 de puncte și, în ciuda eșecului de la Hunedoara, au scăpat de emoții, fiind favorizați de alte rezultate. În rest, pe doi este FCU Craiova, care a învins, acasă, cu 4-0, pe a patra clasată, Unirea Ungheni, care are 29 de puncte, și aceste două echipe nemaiavând griji cu retrogradarea. Pe cinci, și cu un final de sezon fără griji, este FC Bihor, cu 26 de puncte, după remiza, 1-1, de pe terenul penultimei clasate, CSM Focșani (18 puncte), care va lupta cu “lanterna roșie”, CSC Dumbrăvița (15 puncte), care a stat în această rundă, pentru evitarea retrogradării directe. Etapa viitoare, penultima, una în care stă Ungheniul, Corvinul joacă la Oradea, cu FC Bihor, Buzăul primește vizita Craiovei, iar Dumbrăvița primește vizita Focșaniului, în derby-ul suferinței. Va retrograda direct ultima clasată, iar penultima va juca un baraj de menținere în Liga 2 cu ocupanta poziției similare din grupa B.
Foto: FC Corvinul 1921 Hunedoara
- Actualitatecu 17 ore in urma
Sâmbăta Mare, ziua primirii Sfintelor Paști – tradiții, semnificații și gesturi de credință
- Actualitatecu 3 zile in urma
Percheziții în mai multe localități din județ, într-un dosar privind nerespectarea regimului armelor
- Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat din Hunedoara, reținut pentru loviri sau alte violențe, tâlhărie calificată și lipsire de libertate în mod ilegal
- Actualitatecu o zi in urma
Trei persoane rănite, în urma unui accident produs la ieșirea din sensul giratoriu din Sântuhalm spre Hunedoara
- Actualitatecu 3 zile in urma
Lupeni: Tradiționala procesiune religioasă „Drumul Crucii” ajunge la cea de-a 26-a ediție
- Actualitatecu 2 zile in urma
Ședință extraordinară a CJSU Hunedoara: Măsuri urgente pentru siguranța Barajului Valea de Pești
- Actualitatecu 2 zile in urma
Avem fotbal și în weekend-ul de Paște
- Actualitatecu 16 ore in urma
„Razie de amploare la Deva: zeci de sancțiuni, 358 de persoane legitimate și sprijin canin în căutarea persoanelor ascunse