Actualitate
1.485 de tineri români pot călători gratuit prin Europa cu trenul prin programul DiscoverEU 2025

Un număr de 1.485 de permise gratuite de călătorie cu trenul sunt disponibile pentru tinerii din România care doresc să exploreze Europa prin programul DiscoverEU, potrivit unui comunicat de presă. Aceasta este prima rundă de selecție pentru anul 2025, iar înscrierile se desfășoară în perioada 2 aprilie 2025 (ora 13:00, ora României) – 16 aprilie 2025 (ora 13:00, ora României).
Programul este destinat tinerilor născuți între 1 iulie 2006 și 30 iunie 2007, care sunt rezidenți într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță asociată programului Erasmus+ (Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia). În total, 36.000 de permise sunt disponibile la nivel european.
Cum se pot înscrie tinerii în program?
Pentru a aplica, tinerii trebuie să acceseze Portalul European pentru Tineret, să completeze un formular de înscriere și să răspundă la un quiz despre Uniunea Europeană și oportunitățile oferite tinerilor. În plus, o întrebare suplimentară va fi utilizată pentru departajarea candidaților.
Tinerii selectați vor putea călători individual sau în grupuri de până la cinci persoane, pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 30 de zile, în intervalul 1 iulie 2025 – 30 septembrie 2026.
Beneficii suplimentare pentru participanți
Pe lângă accesul gratuit la transportul feroviar, tinerii vor primi un card DiscoverEU, care oferă peste 40.000 de reduceri pentru transport public, cazare, mese, activități culturale, sportive și alte servicii în țările eligibile.
De asemenea, participanții care aleg un permis flexibil vor putea rezerva gratuit până la patru locuri prin intermediul sistemului online DiscoverEU. Agenția Națională Erasmus+ (ANPCDEFP) va oferi sesiuni de pregătire pentru tineri înainte de plecare, iar pe parcursul călătoriei aceștia pot participa la întâlniri de tip Meet-up, organizate în diferite țări europene.
Tinerii cu dizabilități pot beneficia de sprijin suplimentar, adaptat nevoilor lor, pe durata călătoriei.
Un program cu tradiție
DiscoverEU a fost lansat în 2018 și inclus ulterior în programul Erasmus+, oferind până acum 355.000 de permise gratuite, în urma a peste 1,5 milioane de aplicații depuse la nivel european. Programul are ca scop promovarea mobilității, descoperirea diversității culturale europene și consolidarea spiritului de apartenență la Uniunea Europeană.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Futsal: ACS West joacă la Buzău

După o perioadă de pauză competițională, jucătorii de futsal de la ACS West Deva revin pe parchet în meciuri oficiale. În aceste zile vor evolua atât seniorii de la clubul din Deva, cât și juniorii.
Seniorii, în play-out
Seniorii de la ACS West Deva vor juca marți, 8 aprilie, de la ora 19:00, pe terenul celor de la Luceafărul Buzău, partida contând pentru etapa a cincea a play-out-ului din Liga 1 de futsal. Devenii, care au două meciuri disputate, sunt pe primul loc, cu 20 de puncte, iar adversarii lor ocupă poziția a treia, cu 9 puncte, între aceste echipe fiind Mausoleul Mărășești, cu 17 puncte. În play-out sunt trei echipe și, după retragerea celor de la CFR Timișoara, nu retrogradează nimeni. În play-out se joacă nouă etape, tur – retur – tur, fiecare competitoare având trei meciuri acasă și tot atâtea în deplasare, iar obiectivul celor de la West Deva este să termine pe primul loc. Etapa viitoare cei de la ACS West vor juca pe teren propriu cu Mausoleul Mărășești. Urmează, apoi, pentru deveni, o etapă în care stau, un meci acasă cu Buzăul și, în fine, în ultima rundă, deplasare la Mărășești. În play-off este clar că United Galați și FK Odorhei vor juca finala campionatului, iar CSM Târgu Mureș este favorită la bronz, chiar dacă mai sunt de jucat patru etape. Este cunoscută și câștigătoarea din Liga 2, cu trei etape înainte de finalul competiției, aceasta fiind Kereszthegy Remetea.
Juniorii, în Liga Elitelor
Juniorii de la West Deva vor juca în ultima etapă a turului din seria 2 a Ligii Elitelor U19 în deplasare, la Șoimii Șimand, meciul fiind programat joi, 10 aprilie, de la ora 19:00. Celălalt meci al rundei, CSM Târgu Mureș – FK Odorhei, se dispută luni, 7 aprilie, după închiderea ediției tipărite a cotidianului SERVUS HUNEDOARA. După două etape, primele poziții sunt ocupate de Odorhei și Târgu Mureș, ambele cu 6 puncte, urmate de Deva și Șimand, cu 0. La finalul returului, primele două clasate se califică în Final Four, alături de ocupantele acelorași poziții din seria 1. Aici, după două etape, pe primul loc este Ceahlăul Piatra Neamț, cu 6 puncte, urmată de Viitorul Dărăbani (2), Sepsi Sfântu Gheorghe și Luceafărul Buzău (ambele 1). În Liga Elitelor sunt prezente cele mai bune 8 echipe de futsal U19, care au obținut participarea după ce s-au calificat din seriile fazei regionale.
Actualitate
Testări medicale gratuite pentru locuitorii din Petrila, organizate de Asociația Salvital

Asociația Salvital Hunedoara, în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria orașului Petrila, desfășoară astăzi, începând cu ora 10:00, o amplă acțiune de testare gratuită a sănătății, dedicată locuitorilor din zonă.
Activitatea face parte din seria de acțiuni preventive derulate de Salvital în județul Hunedoara și include o gamă variată de investigații medicale menite să identifice la timp probleme de sănătate cu risc crescut.
Printre procedurile oferite se numără:
Electrocardiograma (EKG) – pentru depistarea afecțiunilor cardiace;
Spirometria – pentru evaluarea funcției pulmonare;
Determinarea valorii INR – pentru persoanele aflate sub tratament cu anticoagulante;
Măsurarea glicemiei și a tensiunii arteriale;
Hemoglobina glicozilată – pentru monitorizarea controlului glicemic la persoanele cu diabet;
Indicele gleznă-braț – utilizat în diagnosticarea bolii arteriale periferice, o afecțiune ce poate duce la infarct sau accident vascular cerebral;
Osteodensitometria – pentru depistarea riscului de osteoporoză.
Pentru a beneficia de consultațiile gratuite, participanții trebuie să se prezinte cu actul de identitate (buletin sau carte de identitate).
Prin această acțiune, organizatorii urmăresc să crească nivelul de conștientizare cu privire la importanța prevenției și a monitorizării regulate a sănătății, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții în comunitățile locale.
FOTO: FACEBOOK SALVITAL HUNEDOARA
Actualitate
COMUNICAT DEMARARE LUCRĂRI PROIECT ,,CENTRU DE COLECTARE SELECTIVĂ A DEȘEURILOR PRIN APORT VOLUNTAR ÎN COMUNA CRIȘCIOR, JUDEȚUL HUNEDOARA”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Bărbat prins de două ori într-o noapte la volan, beat și fără permis
- Actualitatecu o zi in urma
Cod galben de viscol și strat consistent de zăpadă, în aprilie
- Actualitatecu o zi in urma
Victorie importantă pentru Minerul Lupeni
- Actualitatecu 21 de ore in urma
Corvinul, succes mult mai clar decât îl arată scorul
- Actualitatecu 2 zile in urma
Județul Hunedoara, sub cod galben de vreme rea
- Actualitatecu 20 de ore in urma
Fraudă de peste un milion de lei cu parfumuri vândute on-line, identificată de inspectorii DGAF
- Actualitatecu o zi in urma
Universitatea din Petroșani investește în educația pentru energia verde
- Actualitatecu 2 zile in urma
Universitatea din Petroșani lansează o nouă specializare în domeniul sanitar