Actualitate
1 Decembrie, la Deva: Paradă și spectacol folcloric impresionant, în prezența a mii de oameni
Câteva mii de persoane au participat, vineri, de 1 Decembrie, la manifestările organizate de „Ziua Națională a României”, la Deva, desfășurate în centrul istoric al municipiului. Oamenii au venit în număr mare să urmărească parada forțelor de ordine, iar mai apoi, spectacolul grandios ce a avut loc în Piața Unirii, din oraș. Cântece de suflet nemuritoare, interpretate cu inima de nume mari ale folclorului românesc, au fost aduse în fața numeroșilor deveni prezenți.
Manifestările prilejuite de “Ziua Națională a României” au debutat, la Deva, cu un ceremonial, organizat de Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, în parteneriat cu Primăria Municipiului Deva, desfășurat începând cu ora 12:00, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 (zona Palatului Administrativ) și strada Avram Iancu, din municipiu. Ceremonialul a fost deschis cu salutul Drapelului de Luptă, moment urmat de Intonarea Imnului Național al României de către tânărul interpret hunedorean Vlad Lință.
După intonarea Imnului Național al României, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a oficiat slujba de Te Deum. După oficierea serviciului religios, a urmat rostirea de alocuţiuni ale oficialităţilor referitoare la semnificaţia zilei de 1 Decembrie. „Ziua Națională a României – 1 Decembrie este ziua care ne unește în jurul sărbătorii care aparține tuturor, oriunde ne-am afla! Astăzi, mai mult ca oricând, simțim împreună emoția și ne amintim cu recunoștință de trecut, de oamenii care au făcut posibilă realizarea idealului nostru național”, a transmis prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.
“Istoria ne-a demonstrat de nenumărate ori că, dacă suntem uniți putem trece cu bine peste toate provocările. Oriunde ne-am afla, împărtăşim aceleaşi valori naţionale şi avem aceeaşi dorinţă: binele acestei ţări. Astăzi, se cuvine mai mult ca oricând să ne aducem aminte de toţi cei care s-au jertfit pentru a-şi apăra ţara, drepturile şi libertatea noastră. Străbunici, părinți, frați, surori, uniți prin neam, credință și aceeași limbă românească. Să nu lăsăm niciodată ca jertfa lor să fie în zadar! România înseamnă acasă, înseamnă oamenii dragi”, a spus primarul municipiului Deva, Florin Oancea.
În cadrul manifestării, a fost inaugurat și sfințit monumentul dedicat Reginei Maria a României din fața Palatului Administrativ. Apoi, cei prezenți au asistat la tradiționala paradă, în care au defilat Garda de onoare, reprezentanți ai forțelor de ordine și ai unităților de intervenție din județul Hunedoara.
„Uniți sub Tricolor”. Nume mari ale folclorului românesc, pe scena din Piața Unirii
Începând cu ora 17:00, devenii au umplut Piaţa Unirii, acolo unde a avut loc un grandios spectacol folcloric, susținut de unii dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți interpreți din țara noastră.
Spectacolul, intitulat „Uniți sub tricolor!”, organizat de Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, a fost deschis de crăișorul moților Nicolae Furdui Iancu, alături de, fiul acestuia, Tudor Furdui Iancu, și grupul instrumental „Crai Nou” din Alba – Iulia, urmați de alți artiști iubiți ai neamului, precum Vlad Lință, Mirela Mănescu, Cătălin Hașa, Ovidiu Olari, Ovidiu Homorodean, Mariana Deac, Cristian Fodor, Adriana și Mariana Anghel și Ciprian Roman, acompaniați de orchestra „Rapsodia” din Arad, dirijor: Vasile Rus.
Spectacolul, prezentat de colega noastră Ioana Popescu, a fost completat și de alte nume sonore ale folclorului românesc, pe scenă urcând și Marius Ciprian Pop, acompaniat de „Ceterașii de la Cluj”, precum și Ionuț Fulea, alături de grupul instrumental „Codru de România”.
Pe parcursul a aproximativ cinci ore, publicul s-a putut bucura de un adevărat regal de folclor.
Manifestările dedicate „Zilei Naționale a României”, desfășurate la Deva, s-au încheiat cu un spectaculos foc de artificii. „Mulțumesc tuturor devenilor care au făcut ca 1 Decembrie 2023 să fie, cu adevărat, o zi extraordinară și memorabilă!”, a transmis primarul municipiului Deva, Florin Oancea.
“A fost o seară magică, deosebită, care s-a bucurat de prezența a foarte mulți spectatori, ale căror inimi au simțit și au bătut românește, la unison. Publicul extraordinar a rezonat alături de noi, de frumoasele cântece patriotice, interpretate din inimă de nume mari ale folclorului românesc, în această zi de mare sărbătoare națională. Doresc să adresez mulțumiri tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui spectacol extraordinar, Primăriei Municipiului Deva, domnului primar Nicolae – Florin Oancea, colectivului de la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”. Felicitări tuturor şi, mai ales, publicului spectator care s-a dovedit a fi unul excepţional”, a declarat Cristian Fodor, directorul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Statuia Reginei Maria, inaugurată oficial, de Ziua Națională
De „Ziua Națională a României”, la Deva, a fost inaugurată oficial statuia Reginei Maria a României, amplasată în vecinătatea Palatului Administrativ. „Statuia Reginei Maria a României reprezintă un simbol al demnității, curajului și devotamentului. În această zi, când se împlinesc 105 ani de la Marea Unire de la Alba-Iulia, este o onoare să ne amintim de una dintre personalitățile remarcabile care au contribuit la realizarea visului nostru național. Regina Maria a României a fost o femeie puternică și inspirațională, care a jucat un rol esențial în istoria noastră.(…) Această statuie este un omagiu adus memoriei Reginei Maria și un simbol al recunoștinței noastre față de contribuția sa la dezvoltarea României. Ea ne amintește de valorile noastre fundamentale: unitatea, demnitatea și solidaritatea”, a declarat primarul municipiului Deva, Florin Oancea.
Statuia din bronz, înaltă de cinci metri, cu tot cu soclu, a fost realizată de artistul plastic Ștefan Bințințan, sculptor din Alba–Iulia, care a câștigat concursul de soluții organizat de administrația publică locală pentru realizarea monumentului. Pe fiecare fațetă a soclului, artistul a realizat câte un basorelief ornamental din bronz, cu scene reprezentative din viața Reginei.
„Târgul de Iarnă” – deschis, până pe 8 ianuarie 2024
Tot de 1 Decembrie, în Piața Unirii din centrul istoric al Devei, a fost deschis „Târgul de Iarnă”, care va fi funcțional până pe data de 8 decembrie 2024. Evenimentul reunește expozanți din județul Hunedoara și din alte zone ale țării țării, prezenți, zilnic, între orele 10:00-22:00, cu produse și bucate tradiționale specifice sărbătorilor.
„Târgul de Iarnă” este organizat de Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Actualitate
Componenta socială, în atenția administrației din Luncoiu de Jos
Luncoiu de Jos este o comună situată în nordul județului Hunedoara, în Țara Moților, care se întinde pe o suprafață de aproape 50 de kilometri pătrați. Cei peste 1.600 de oameni care trăiesc în comună locuiesc în cinci sate, fiind vorba despre Luncoiu de Jos, localitatea de reședință, și așezările aparținătoare Dudești, Luncoiu de Sus, Podele și Stejărel.
Școala a început fără probleme
Punctul central al lunii în curs a fost, fără îndoială, nu doar la Luncoiu de Jos, ci în întreaga țară, deschiderea noului an școlar. La Luncoiu de Jos în jur de 100 de copii au început cursurile într-o școală modernizată. “Pentru școala din centrul de comună am avut un proiect de modernizare prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, în valoare de peste 8 milioane de lei. Acum avem spații dotate cu echipamente și materiale didactice moderne, de la bănci și scaune la videoproiectoare și table digitale.
Au fost achiziționate laptopuri și licențe informatice, s-au schimbat acoperișurile, ușile și geamurile, au fost refăcute tencuielile, s-a izolat termic clădirea, iar încălzirea se face cu centrală pe combustibil solid. Astfel, avem o școală modernă și bine pusă la punct. Copiii sunt viitorul comunității noastre iar noi, cei din administrație, împreună cu dascălii și familiile, suntem aici să îi sprijinim să descopere cunoștințe noi și să își dezvolte talentele. Împreună creăm un mediu propice dezvoltării armonioase a copiilor noștri”, a declarat primarul reales al comunei hunedorene Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud.
Pentru comunitate
Reprezentanții administrației publice locale din Luncoiu de Jos vin în sprijinul locuitorilor comunei și cu alte aspecte ce privesc componenta socială a vieții de zi cu zi. „Continuăm operațiunile de cadastrare sistemică gratuită. În acest sens îi așteptăm la sediul primăriei pe beneficiari, respectiv pe cei cu proprietăți în sectorul 38 Stejărel și sectorul 55, Luncoiu de Jos, Podele și Luncoiu de Sus, din zona Colnic, să depună copii după cărțile de identitate, certificate de deces, în situația în care capul de gospodărie nu mai trăiește, titluri de proprietate sau moștenire și orice alte acte doveditoare. De asemenea, după 15 octombrie se vor putea depune cererile pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinței. La stabilirea dreptului de ajutor pentru încălzirea locuinței se va lua în calcul cuantumul pensiei pe luna august 2024. Venitul mediu lunar pentru acordarea ajutorului este de 1.386 de lei pe membru de familie sau de 2.053 de lei pentru persoanele singure”, a spus actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud.
De suflet
Luncoienii nu puteau lipsi de la recentele Serbări Naționale de la Țebea, în anul în care se împlinesc două secole de la nașterea lui Avram Iancu, eroul din Țara Moților, fiind prezenți în număr mare, în frunte cu primarul Călin Dorin Dud. Pe lângă prezența la acest eveniment, primarul din Luncoiu de Jos ține o strânsă legătură și cu localitățile cu care este înfrățită localitatea pe care o administrează, un ultim exemplu fiind cel cu comuna Greblești, din Republica Moldova. „Suntem bucuroși să anunțăm că biblioteca noastră a fost îmbogățită cu o donație generoasă de cărți din seria „Biblioteca pentru toți”. Acest gest minunat a fost făcut de către domnul Călin Dorin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos din județul Hunedoara, cu care suntem înfrățiți. Aceste cărți vor aduce mai aproape de noi înțelepciunea și cultura, fiind un sprijin deosebit pentru toți iubitorii de lectură din comunitatea noastră. Le mulțumim din suflet pentru această contribuție valoroasă care va îmbogăți cunoștințele și sufletele noastre. Mulțumim, domnule Călin Dorin Dud pentru această dovadă de prietenie și solidaritate”, au transmis, pe pagina lor de socializare, cei de la Primăria Greblești.
Actualitate
Ploaie de goluri în Liga 5
În Liga 5 de fotbal Hunedoara s-au jucat meciurile etapei a doua. A fost o etapă cu multe goluri, respectiv 20, ceea ce înseamnă o medie de cinci reușite pe meci.
Trei echipe cu punctaj maxim
După această etapă sunt trei echipe cu punctaj maxim, departajarea fiind făcută de golaveraj. Pe primul loc, cu 6 puncte și golaveraj +17, Unirea DMO II. Liderul competiției a învins, acasă, la Ciula Mare, într-un derby de Țara Hațegului, pe Narcisa Sălaș, ultima clasată, fără puncte și golaveraj –9, cu 9-1, acesta fiind și scorul etapei. Pe locul al doilea, cu golaveraj +5, este Real Sântandrei, în urma victoriei, cu 5-2, obținută pe terenul celor de la Ponorul Vața, echipă care este pe locul al șaptelea, penultimul, fără puncte și cu un pasiv de goluri primite de -5. Cea de-a treia echipă cu punctaj maxim, dar golaveraj de doar +3 și care completează podiumul, este revenita în competiții ACS Certej. Echipa din Certej, în derby-ul echipelor revenite în competițiile oficiale, s-a impus, cu 2-1, pe terenul celor de la Măgura Pui, formație care, cu trei puncte, încheie prima jumătate a clasamentului. Runda a doua din Liga 5 de fotbal Hunedoara a adus și un rezultat de egalitate, scor 1-1, în confruntarea dintre Unirea General Berthelot și Zarandu Crișcior. Cele două combatante au obținut primele puncte din acest sezon și ocupă locurile cinci și șase, mai bine clasați fiind cei de la Berthelot, care au golaveraj -2, în vreme ce Crișciorul este la -9.
Derby-uri locale
Etapa a treia, care se va disputa la sfârșitul acestei săptămâni, aduce două derby-uri locale. Va fi, din nou, o confruntare între două echipe din Țara Hațegului. Liderul Unirea DMO II deplasându-se la tiza Unirea General Berthelot. Apoi, într-un derby al Țării Moților, Zarandu Crișcior va primi vizita celor de la Ponorul Vața. A doua clasată, Real Sântandrei, va juca, pe teren propriu, cu Măgura Pui, în vreme ce echipa de pe locul al treilea, ACS Certej, va juca, și ea, acasă, urmând a primi vizita celor de la Narcisa Sălaș.
Foto: Facebook Real Sântandrei
Actualitate
Polițist local din Vulcan, cercetat pentru purtare abuzivă
Poliția Municipiului Vulcan s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă
Poliția Municipiului Vulcan s-a sesizat din oficiu, în urma unor informații privind o posibilă infracțiune de purtare abuzivă, comisă pe raza localității, în noaptea de 17 septembrie a.c., în jurul orei 23:45.
Conform datelor verificării preliminare, fapta ar fost comisă în timpul unei intervenții în care polițiștii Biroului Ordine Publică Vulcan au acționat alături de agenți ai Poliției Locale Vulcan, pentru aplanarea unui conflict spontan între trei tineri, care s-au lovit reciproc, pe o stradă din municipiul Vulcan. Conflictul a fost aplanat, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de loviri sau alte violențe.
Cu ocazia intervenției, se pare că un polițist local ar fi utilizat forța într-un mod nejustificat, lovind un tânăr recalcitrant, care fusese deja încătușat. Tânărul a fost ulterior transportat la o unitate medicală, pentru acordarea îngrijirilor de specialitate.
În acest caz, Poliția Municipiului Vulcan a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de purtare abuzivă, cercetările fiind efectuate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani. I.P.J. Hunedoara va colabora cu procurorii pentru a clarifica acest caz, în funcție de rezultatele anchetei, urmând a se lua măsurile legale care se impun.
Totodată, în regim de urgență, conducerea I.P.J. Hunedoara a dispus efectuarea de verificări prin Biroul Control Intern cu privire la modul de intervenție al polițiștilor, la fața locului.
I.P.J. HUNEDOARA reiterează angajamentul față de respectarea legii și a drepturilor cetățenilor și asigură opinia publică că orice abatere de la normele legale va fi sancționată ferm, în conformitate cu prevederile legale.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Traficul feroviar a fost oprit temporar pe secțiunea Deva – Ilteu. Șase trenuri de călători, afectate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Sensul giratoriu de pe DN 66, din Hațeg, ar putea fi finalizat luna aceasta
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vandalism la „Vaporașul” din Șoimuș. Sunt căutați făptașii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat prădat de două ori, în zona gării din Deva
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu. Gunoaiele dintr-o autoutilitară de transport deșeuri au luat foc
-
Actualitatecu 2 zile in urma
PNL Hunedoara a dat startul campaniei de strângere de semnături pentru alegerile prezidențiale și parlamentare
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lansarea unei noi cărți în “Anul Avram Iancu”: un omagiu istoric la Țebea
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Avarie. Zeci de străzi din Deva, fără apă, timp de câteva ore