Actualitate
10 sfaturi pentru îngrijirea unui terariu

Terariile fac posibilă creșterea plantelor în locuri care nu sunt tocmai favorabile – cum ar fi spațiul dvs. de lucru uscat, cu lumină scăzută sau camera de zi la fel de lipsită de umiditate. Un terariu închis devine o biosferă în care umiditatea este ridicată, plantele se udă singure, iar mini-ecosistemul se dezvoltă pe pilot automat, cu intervenție minimă.
Terariile de astăzi se referă mai mult la aducerea naturii în interior și mai puțin la umplerea acvariilor de pește. Și designul intră cu siguranță în joc, deși într-un peisaj redus drastic. Este simplu, distractiv, creativ și vă poate schimba casa.
Chiar dacă nu aveți prea mult talent la grădinărit, terariile acționează ca ecosisteme mici, auto-susținute, pe cont propriu. Totuși, menținerea unuia în viață este la fel de mult o operă de artă pe cât este un experiment în știință. Pentru a vă ajuta, vă împărtășim câteva din tehnicile noastre secrete pentru cultivarea unei grădini sub sticlă. Iată câteva sugestii pentru a începe:
- În primul rând, alegeți un container bun, din sticlă, cu sau fără capac.
- În ceea ce privește plantele, alegeți soiuri care prosperă cu umiditate ridicată și lumină slabă.
- Folosiți instrumentele și tipul de sol potrivit.
Să analizăm aceste sfaturi puțin mai în detaliu:
1. Găsiți un recipient adecvat.
Puteți folosi caserole de sticlă, care sunt disponibile peste tot și ieftine; capacele lor strânse captează condensul de care au nevoie plantele pentru a prospera. Rețineți totuși că nu toate containerele sunt adecvate pentru a fi refăcute în terarii. În mod ideal, un recipient închis cu capac va încuraja umiditatea care vă ajută plantele să prospere.
Indiferent ce alegeți, asigurați-vă că este un vas neted, din sticlă transparentă. Sticla colorată va bloca lumina soarelui de care plantele dvs. au nevoie pentru a prospera. Și, în plus, nu ați vrea ca plantele dvs. să fie vizibile?
Vaza rătăcită, borcanul pentru conserve, borcanul pentru medicamente, vasul pentru bomboane, borcanul pentru biscuiți sau orice altceva – aproape orice funcționează. Dacă puteți pune mâna în gura a ceea ce intenționați să utilizați, vă va fi mai ușor. Un capac reduce impactul mediului înconjurător. Dar chiar dacă recipientul nu vine cu un capac, puteți oricând să acoperiți cu o placă de sticlă sau să lăsați recipientul deschis și să îl verificați mai des pentru umezeală.
2. Selectați plantele potrivite.
Pentru terariile cu acoperiș închis, plantele trebuie să fie compacte, iubitoare de umiditate și compatibile cu lumină redusă. Opțiunile bune sunt mușchii și ferigile, precum și orhideele, bromeliade și multe alte plante de apartament ușor de găsit. Vă recomandăm plante precum ferigi tropicale, mușchi, Selaginella, Peperomia, Cryptanthus și plante aeriene. Evitați plantele care preferă lumină puternică și umiditate scăzută – cactuși, plante suculente și majoritatea plantelor (tipurile de mentă sunt în regulă) – aceste tipuri de plante funcționează bine într-un terariu deschis.
3. Folosiți instrumentele potrivite.
Când lucrați într-un spațiu mic, cu acces limitat, vă ajută să aveți instrumente care să aibă dimensiunea potrivită pentru acest lucru, ca un set specializat de instrumente pentru terarii.
4. Așezați fundația.
Adăugați pietricele mici ca strat de bază, pentru a încuraja drenajul. Se poate acoperi cu un strat subțire de cărbune pentru a absorbi excesul de umiditate și a reduce bacteriile și mirosurile.
5. Adăugați sol de ghiveci.
Pentru un mediu de plantare, selectați un amestec de sol de ghiveci ușor, humus. Adăugați suficient sol pentru a acoperi rădăcinile plantelor.
6. Plantați-vă plantele.
Întindeți plantele atunci când le plantați, așa cum ați face-o în grădină și udați-vă terariul foarte ușor după plantare. Închideți-l și urmăriți cum biosfera intră în acțiune.
7. Fiți creativ.
Lăsați acele sucuri creative să curgă atunci când proiectați un terariu. Amestecați texturi, adăugați un mic glob, marmură sau ciupercă falsă pentru a servi drept decorațiune. Gândiți-vă la culoare, găsiți-vă echilibrul și dezlănțuiți-vă arhitectul peisagistic din interior.
8. Găsiți locația potrivită.
Așezați terariul în lumină indirectă. Lumina directă a soarelui poate prăji conținutul terariului.
9. Păstrați-l curat.
Îndepărtați imediat toate frunzele moarte sau ofilite, pentru a menține sănătatea ecosistemului.
10. Luați niște aer proaspăt.
La fiecare 10 zile, dați terariului puțin aer proaspăt. Deschideți capacul pentru o jumătate de zi, apoi închideți-l din nou. Dacă nu apare condens după închidere, adăugați o cantitate foarte mică de apă.
Actualitate
Oseminte ce par a proveni de la două persoane, descoperite în urma unui incendiu la Meria

Descoperire tragică în localitatea Meria, comuna Lunca Cernii de Jos, în urma unui incendiu care a mistuit o casă din lemn, aflată într-o zonă greu accesibilă. Pompierii au găsit, în zona construcției devastată de flăcări, oseminte care ar putea proveni de la două persoane.
Incendiul, despre care se presupune că a avut loc în cursul nopții, nu a fost anunțat la numărul unic de urgență 112. Pompierii au intervenit, în această dimineață, în urma unei sesizări primită din partea autorităților locale. La sosirea acestora, focul era deja stins.
„Pompierii Detașamentului Hunedoara s-au deplasat, în această dimineață, în localitatea Meria, comuna Lunca Cernii de Jos, în urma unei sesizări a autorităților locale, referitoare la producerea unui incendiu la o casă de lemn, aflată într-o zonă greu accesibilă. Incendiul, care s-a produs, cel mai probabil, în cursul nopții, nu fusese anunțat la numărul unic pentru situații de urgență, 112. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul era stins, astfel că s-a acționat pentru răcirea perimetrului, îndepărtarea elementelor de construcție arse, dar și pentru stabilirea pagubelor și a cauzei probabile a izbucnirii flăcărilor. Din cercetarile efectuate la locul producerii evenimentului au fost identificate oseminte provenite, posibil, de la două persoane”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
În continuare, instituțiile abilitate vor efectua cercetări pentru identificarea persoanelor.
Foto: Arhivă
Actualitate
Verificări ale polițiștilor privind respectarea legislației silvice, în județ. Amenzi și material lemnos confiscat

Polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu reprezentanții ai Gărzii Forestiere Timișoara, au desfășurat, în perioada 08 -13 mai 2025, acțiuni de control pe linia respectării legislației privind gestionarea, depozitarea și transportul materialului lemnos. Acțiunile de verificare au avut loc pe raza municipiului Lupeni și a comunei Pui, iar la finalizarea acestora au fost constatate mai multe nereguli, sancționate conform prevederilor legale în vigoare.
În municipiul Lupeni, un operator economic a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 3.000 lei, conform Legii nr. 171/2010, pentru nerespectarea prevederilor legale privind marcarea și informarea privind parchetele aflate în exploatare.
În comuna Pui, au fost identificate mai multe nereguli. Astfel, un transportator profesionist de material lemnos a fost sancționat cu amendă de 3.000 lei pentru neutilizarea receptorului GPS pe toată durata transportului.
La un depozit de materiale lemnoase au fost constatate abateri privind evidența stocurilor – o diferență în minus de 1,988 mc și o diferență în plus de 17,495 mc, cu o valoare totală estimată de peste 6.488 de lei. În acest caz, polițiștii au aplicat o sancțiune contravențională de 10.000 lei și au dispus măsura complementară de confiscare valorică a 1,988 mc de material lemnos. De asemenea, a fost constatată o infracțiune prevăzută de Legea nr. 331/2024 privind deținerea ilegală a unui volum de material lemnos ce depășește pragul legal, raportat la stocul scriptic.
Pentru neregulile constatate, polițiștii au luat măsura complementară de confiscare fizică a 17,495 mc de lemn rotund de fag.
Polițiștii continuă acțiunile de verificare în vederea asigurării unui management legal și responsabil al resurselor forestiere, precum și pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic.
Foto: arhivă
Actualitate
Două săptămâni până la expirarea cardurilor de 2.000 de lei, pentru nou -născuți

Mămicile care au beneficiat de cardurile pentru nou – născuți, emise în noiembrie 2024 și distribuite în luna decembrie a aceluiași an, mai au la dispoziție 14 zile pentru utilizarea sumelor încărcate. Banii pot fi folosiți până în data de 28 mai 2025, inclusiv, au anunțat reprezentanții Direcției de Asistență Socială (DAS) Deva.
Cardurile, în valoare de 2.000 de lei, sunt susținute din fonduri externe nerambursabile și se acordă, la cerere, o singură dată – până în anul 2027. “Sprijinul material de 2.000 de lei este destinat copiilor în vârstă de până la 3 luni, ale căror mame fac parte din următoarele 6 categorii sociale defavorizate: mame care beneficiază de venit minim de incluziune; mame cu dizabilități; mame minore; mame aflate temporar în situații critice de viață, stabilite prin anchetă socială (ex.: victime ale calamităților, ale violenței domestice etc.); mame care nu dețin acte de identitate; mame cetățeni străini sau apatrizi care provin din zone de conflict armat și dețin permis de ședere temporară”, arată reprezentanții DAS Deva.
Cererile pentru acordarea cardurilor se depun la Direcția de Asistență Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etajul 1) – Serviciul Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială, de luni până joi, între orele 8:00 – 16:30 sau vineri, între orele 08:00 – 14:00.
Lista mamelor și nou-născuților, din municipiul Deva, care pot beneficia de cardurile în valoare de 2.000 de lei este actualizată lunar de Direcția de Asistență Socială Deva.
Informații suplimentare se pot obține la numerele de telefon 0799.992.311 și 0254.218.030 / Tasta 1 (Serviciul Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială), în timpul programului de lucru.
Sursa foto: DAS Deva
- Actualitatecu 3 zile in urma
Descoperire de substanțe interzise într-un bar din Ilia: Doi bărbați, prinși în flagrant de polițiști
- Actualitatecu 3 zile in urma
Accident rutier pe DN 76, la Fornădia: Pompierii au intervenit pentru salvarea unui șofer
- Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Grădinița P. P. Nr. 7 din Deva și structurile aparținătoare și-au deschis porțile pentru viitorii preșcolari
- Actualitatecu 21 de ore in urma
Mașină incendiată pe o stradă din Orăștie, în miez de noapte
- Actualitatecu 3 zile in urma
„Poteca de poveste de la Cetatea Colț” – Primul traseu tematic din România cu benzi desenate prinde contur în Geoparcul Țara Hațegului
- Actualitatecu 3 zile in urma
Fără permis, cu alcoolemie ridicată și vehicule neînmatriculate, incidente în traficul hunedorean
- Actualitatecu 3 zile in urma
Restricții pe DN 68A, între Coșava și Margina. Lucrări timp de o lună și jumătate, inclusiv pe timp de noapte
- Actualitatecu 3 zile in urma
Minerul Lupeni păstrează șanse la primul loc