Un număr de 13 unități de învățământ din județul Hunedoara și-au pierdut titlul de „colegiu”, devenind simple licee. Transformarea are o legătură, într-o oarecare măsură, și cu rezultatele pe care elevii ce studiază în respectivele unități școlare le-au obținut la examenul de Bacalaureat.
Cele 13 unități de învățământ și-au pierdut titlurile începând din acest an școlar, în baza unui ordin al Ministerului Educației Naționale, procedura de modificare a denumirii fiind în desfășurare la acest moment.
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara spune că, unitățile școlare cărora li s-a revocat titlul de colegiu național/ colegiu nu sunt afectate din punct de vedere al alocării resurselor financiare, materiale sau umane. Mai mult decât atât, conducerile acestor unități de învățământ pot întreprinde, începând cu anul școlar următor, demersurile necesare în vederea reobținerii titlului pe care l-au pierdut, cu condiția îndeplinirii cumulative a mai multor criterii cerute. „Noi am aplicat metodologia ad litteram, am fost foarte riguroși în evaluare și, până la urmă, acesta a fost rezultatul. Asta nu înseamnă că aceste unități școlare au fost retrogradate. Termenul acesta nu mi se pare că este unul foarte potrivit. Pur și simplu, la acest moment, aceasta este situația. Eu știu că vor lua măsuri și că, în anii următori, măcar o parte dintre aceste unități vor solicita, din nou, titlul de colegiu și îl vor și obține. Mă bazez pe măsurile pe care le-am luat în ultimii ani la nivel de județ pentru toate unitățile de învățământ. (…) Nu sunt afectate școlile, este vorba doar de titlu. Noi nu o privim ca pe o sancțiune, pur și simplu, aplicăm o metodologie. În acest moment, și avem și unități care îndeplinesc condițiile, dar nu au solicitat să devină colegii”, a declarat Maria Ștefănie, inspectorul școlar general al IȘJ Hunedoara.
În acest sens, șefa IȘJ Hunedoara a dat ca și exemplu Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Lupeni, a cărui conducere nu a solicitat evaluarea, deși media la examenul de Bacalaureat este peste media națională.
În total, un număr de 19 unități de învățământ din județul nostru au fost evaluate. Cinci dintre acestea au reușit să îndeplinească condițiile cerute și și-au păstrat titlul de colegiu, printre care se află și Colegiul Național „Decebal” din Deva. Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva nu a necesitat evaluare, având titlul de colegiu doar de trei ani.
Lista cu cele 13 unități de învățământ din județ care au fost transformate în licee
1. Colegiul Național „Avram Iancu” Brad;
2. Colegiul Național „Aurel Vlaicu” Orăștie;
3. Colegiul Național „Ion Constantin Brătianu” Hațeg;
4. Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara;
5. Colegiul Național Sportiv „Cetate” Deva;
6. Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” Vulcan;
7. Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu;
8. Colegiul Tehnic „Matei Corvin” Hunedoara;
9. Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva;
10. Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva;
11. Colegiul Tehnic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria;
12. Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Petroșani;
13. Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Petrila.