Connect with us
Data: 25/07/2024
.

Actualitate

20 de hectare de teren cuprinse de flăcări, în ultimele două zile, în județul Hunedoara

Publicat

pe

În primele șapte luni ale acestui an, la nivelul județului, au fost înregistrate 894 de arderi necontrolate, în urma cărora au fost afectate peste 5.300 de hectare de vegetație uscată, litieră, stuf, tufăriș și fond forestier. În continuare, pompierii hunedoreni sunt solicitați în fiecare zi să intervină pentru stingerea incediilor de acest gen. Astfel, în ultimele 48 de ore, au fost lichidate șapte astfel de arderi care s-au manifestat la peste 20 de hectare de teren, din locatitățile Aninoasa, Hațeg, Bretea Mureșană, Nălațvad, Vulcan și Lăpugiu de Jos.

Orice neglijență, fie că lăsați un foc nesupravegheat, fie că aruncați o țigară aprinsă într-un mediu uscat, fie că nu stingeți cărbunii rămași în urma unui grătar în aer liber, poate provoca un incendiu. Iar în condițiile actuale, când ne confruntăm cu valuri de căldură extremă, efectele acestor arderi pot fi devastatoare.

De aceea, pompierii militari vă atrag din nou atenția asupra următoarelor reguli:
 Nu utilizați focul deschis în perioadele caniculare, de secetă prelungită și pe timp de vânt!
 Nu aruncaţi resturi de ţigări la întâmplare!
 Dacă întâlniţi focuri lăsate de alte persoane, stingeţi-le!
 Nu lăsați copiii nesupravegheați și preveniți jocul acestora cu focul!

Nu uitați!
Folosirea focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate este strict interzisă!

Conform prevederilor art. 98, alin. 1, pct. 1, din OUG 195/2005 privind protecţia mediului „arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice”, constitue infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Acordați atenție pregătirii în situații de urgență și informați-vă asupra măsurilor și regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naționale de pregătire: https://fiipregatit.ro

Advertisement

Actualitate

Crescătorii de ovine și caprine din județ, atenționați cu privire la Pesta Micilor Rumegătoare. Recomandările DSVSA Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara atenționează proprietarii de ovine și caprine, de pe raza județului, cu privire la contextul epidemiologie european și național privind confirmarea focarelor de Pesta Micilor Rumegătoare (PMR).

La această dată, la nivel european sunt confirmate mai multe focare de PMR în exploatații mixte de capre și oi din Regiunea Thessalia, Grecia.

În România, primul focar de boală a fost confirmat în data de 19 iulie 2024, într-o exploatație comercială de pe raza județului Tulcea.

“Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Infecția are loc, de obicei, prin contact direct între animalele susceptibile și cele infectate (aflate in perioada de incubație sau bolnave). în stadiile incipiente ale infecției, în timpul hipertermiei, toate secrețiile (oculare, nazale, orale) și excrețiile corporale (materiile fecale) sunt foarte contaminate. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70 la sută. Clinic, boala se caracterizează prin evoluție de la supraacută la subacută, cu manifestări de febră și tulburări generale, digestive și respiratorii, iar morfopatologic prin hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive și respiratorii, în unele cazuri prin pneumonie sau bronhopneumonie. Virusul pestei micilor rumegătoare are o rezistență relativ redusă la acțiunea agenților fizici și chimici, fiind distrus în 60 minute ia 50°C, cu o perioadă de înjumătățim de 2 ore la 37°C. Este distrus de ph-ul <4 sau >11. Este foarte sensibil la alcool, fenol și majoritatea substanțelor dezinfectante. Hidroxidul de sodiu 2% îl distruge în 24 de ore. Refrigerarea și congelarea îl conservă”, arată reprezentanții DSVSA Hunedoara.

DSVSA Hunedoara informează că toți operatorii economici implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare mici, precum și deținătorii de ovine și caprine au obligativitatea de a aplica și respecta următoarele măsuri, în vederea protejării efectivelor de rumegătoare mici de această boală:

Advertisement

• controlul riguros al mișcărilor de ovine și caprine – achiziționarea de animale din speciile receptive să se facă numai din exploatații indemne, care provin din zone îndemne de PMR (pesta micilor rumegătoare), iar animalele să fie identificate și înregistrate în BND și să fie însoțite de documente sanitar veterinare);

• raportarea de îndată a oricărui caz de îmbolnăvire sau mortalitate în rândul animalelor;

• trebuie evitat contactul animalelor cu animale necunoscute (izolarea animalelor față de cele din alte exploatații), având în vedere că aceasta este principala cauză de transmitere a bolii;

• mijloacele de transport utilizate la transportul animalelor vii trebuie să fie autorizate / înregistrate sanitar veterinar și să fie spălate și dezinfectate, inainte și după efectuarea transportului;

• mișcarea interjudețeană a animalelor se va efectua doar cu aviz interjudețean;

Advertisement

• anterior expedierii animalelor către alte exploatații, acestea trebuie să fie inspectate de medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu maxim 24 ore înainte prin examen clinic;

• operatorii economici care dețin unități de tip centre de colectare sau exploatații comerciale vor asigura cu maximă atenție aplicarea regulilor de biosecuritate.

“Subliniem faptul că boala nu afectează omul, dar produce pagube economice importante, iar fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, apariția unor focare de boală pe teritoriul județului este foarte greu de prevenit”, mai arată reprezentanții DSVSA Hunedoara.

 

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat la D.S.V.S.A. Hunedoara (telefon 0254221145) sau la medicul veterinar oficial/medicul veterinar împuternicit.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Accident pe DN 79, în Defileul Jiului. Șoferul unei mașini, transportat la UPU Petroșani

Publicat

pe

Redactat de

Un bărbat a fost transportat la spitalul din Petroșani, în urma unui accident rutier produs joi după-amiază, pe DN 79, în Defileul Jiului.

Sursa foto: ISU Hunedoara

La fața locului au intervenit de urgență pompierii Detașamentului Petroșani, cu o autospecială dotată cu modul de descarcerare, și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.

“Pompierii au constatat faptul că în accident a fost implicat un singur autoturism. Conducătorul acestuia a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului și ulterior a fost transportat la UPU Petroșani pentru investigații suplimentare si tratament de specialitate”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Totodată, pompierii militari au asigurat măsurile specifice de preîntâmpinare a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri.

Din cauza accidentului, circulația rutieră s-a desfășurat temporar pe un singur sens.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Scandal într-o zonă de agrement din Petroșani. Un tânăr ar fi amenințat cu cuțitul persoanele din incintă

Publicat

pe

Redactat de

A fost scandal în incinta unei zone de agrement din municipiul Petroșani. Un tânăr ar fi amenințat cu cuțitul persoanele care se aflau la piscina și la sala de jocuri. Totul s-a întâmplat ziua în amiaza mare. Polițiștii au intervenit la fața locului.

La data de 22 iulie 2024, ora 15:24, Poliția Municipiului Petroșani a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie, cu privire la faptul că, o persoană ar amenința cu un cuțit persoanele aflate în interiorul unei zone de agrement din municipiul Petroșani. Polițiștii ajunși la fața locului au identificat un tânăr de 24 de ani, care ar fi amenințat persoanele aflate la piscina și sala de jocuri din incinta zonei de agrement. În cauză, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, tentativă la infracțiunea de tâlhărie calificată și tulburarea ordinii și liniștii publice”, a informat Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Tânărul reținut și, apoi, pus sub control judiciar

Tânărul a fost reținut în prima fază, iar ulterior în cazul acestuia a fost luată măsura controlului judiciar.

În continuarea verificărilor efectuate de către polițiști și în urma probatoriului administrat, la data de 23 iulie, față de persoana în cauză, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând ca, în cursul zilei de 24 iulie, să fie prezentată unității de parchet competente pentru luarea măsurilor legale care se impun. La data de 24 iulie 2024, față de tânărul de 24 de ani, a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile”, a mai informat IPJ Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate