
Comuna Vața de Jos este una dintre localitățile rurale mari ale județului Hunedoara, având o populație de aproape 4.000 de locuitori. Comuna Vața de Jos are în componență, pe lângă localitatea de reședință omonimă, alte 12 sate, acestea fiind Basarabasa, Birtin, Brotuna, Căzănești, Ciungani, Ocișor, Ociu, Prăvăleni, Prihodiște, Tătărăștii de Criș, Târnava de Criș și Vața de Sus.
Frumoasa așezare din Țara Moților, care se întinde pe o suprafață de peste 200 de kilometri părtați, este cunoscută, în special, ca fiind locul de naștere al arhimandritului Arsenie Boca, cel supranuimit „ Sfântul Ardealului”, precum și pentru apele cu calități curative de care dispune, stațiunea balneo-climaterică din satul de reședință urmând a fi repusă, în curând, în circuitul turistic. Pe lângă aceste aspecte, trebuie menționat că, în ciuda perioadei dificile pe care am traversat-o, în comuna Vața de Jos sunt în derulare mai multe investiții. Administrația publică locală de aici, făcând o scurtă retrospectivă, consideră că 2022, din acest punct de vedere, a fost unul bun. „Anul recent încheiat a fost unul bun din punct de vedere al proiectelor depuse, iar cel abia început are semne bune. Astfel, până la sfârșitul acestei luni se va semna contractul de execuție pentru magistrala de gaz metan. Acest proiect îl realizăm împreună cu primăriile vecine din Baia de Criș și Ribița, se derulează prin Proiectul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și are ca termen de finalizare sfârșitul lui 2023”, a declarat Liviu Ioan Lință, primarul comunei hunedorene Vața de Jos.
Pe PNRR și „Saligny”
Reprezentanții administrației publice locale din Vața de Jos au mai depus, anul trecut, și alte proiecte impoortante pentru comunitate. „Avem depus și aprobat un proiect, pe Programul Național de Investiții «Anghel Saligny» , pentru introducerrea rețelelor de apă și canaloizare în satele aparținătoare Vața de jos, Vața de Sus, Basarabasa, Târnava de Criș și Brotuna”, pentru acesta urmând a fi organizată, în curând, licitația. De asemenea, și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) avem aprobate mai multe proiecte. Acestea sunt eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe din satul de reședință, amenajarea unei piste de biciclete de doi kilometri în Vața de Sus, montarea de camere de supraveghere și amenajarea de parcuri inteligente, cu bănci smart, care permit încărcarea dispozitivelor electronice”, a mai precizat Liviu Ioan Lință, primarul din Vața de Jos.
Edilii din Vața de Jos sunt pregătiți să demareze lucrările și la alte proiecte depuse în cursul anului trecut. “La Compania Națională de Investiții (CNI) avem depus un proiect pentru o sală de sport, care se află în etapa a doua, cea de proiectare și de organizare a licitației. De asemenea, mai avem un proiect ce prevede modernizarea străzilor și ulițelor din comună și realizarea unui sistem de iluminat public prin telegestiune, cu 600 de lămpi, urmând a se semna, în curând, contractul de execuție. Totodată, prin Admoinistrația Fondurilor de Mediu (AFM), avem depus și aprobat un proiect pentru eficientizarea școlii și grădiniței din satul de reședință”, a mai menționat primarul comunei hunedorene Vața de Jos, Liviu Ioan Lință.