Connect with us
Data: 28/03/2024
.

Actualitate

31 de ani de la moartea Părintelui Arsenie Boca

Publicat

pe

Astăzi se împlinesc 31 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Arsenie Boca. Dacă, în anii trecuți, în ziua de 28 noiembrie, mii de oameni se adunau la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, acolo unde este înmormântat duhovnicul, pentru a participa la slujba de comemorare a acestuia, de data aceasta, numărul pelerinilor care au mers la mormântul părintelui Arsenie Boca a fost mult mai redus, din cauza pandemiei de COVID-19.

Reprezentanții Mănăstirii Prislop au luat măsuri de protecție împotriva răspândirii SARS-CoV-2, iar acestea au fost respectate de credincioșii care au mers să participe la slujba religioasă și să se roage la mormântul părintelui Arsenie Boca, supranumit și „Sfântul Ardealului”.

Potrivit Episcopiei Devei și Hunedoarei, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. „La predică, Preasfințitul Părinte Episcop Daniil a vorbit credincioșilor prezenți despre viața Părintelui Arsenie Boca și i-a îndemnat să aibă cinci priorități în viața duhovnicească de zi cu zi: pocăința ninivitenilor, canonizarea Părintelui Arsenie, asumarea morală a societății de azi, trăirea în lumina atotprezenței lui Dumnezeu și actualizarea dogmei de ședere alături de Dumnezeu. De asemenea, Preasfințitul Părinte Episcop Andrei a rostit un cuvânt despre fericirea în Dumnezeu, adresat mai ales tinerilor, pentru a căuta adevărata fericire pe care o avem și pe pământ și în cer, nu fericiri trecătoare, aduse de păcate și de lucruri materiale. Arhipăstorul hunedorean, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie, a mulțumit tuturor slujitorilor și credincioșilor prezenți și în acest an la Mănăstirea Prislop. La finalul Sfintei Liturghii, soborul sfințiților slujitori a oficiat slujba Parastasului și apoi o slujbă de pomenire la mormântul Părintelui Arsenie Boca, aflat în cimitirul așezământului monahal”.

Foto: Episcopia Devei și Hunedoarei

 

Părintele Arsenie Boca s-a născut în 29 septembrie 1910, în localitatea hunedoreană Vaţa de Sus, într-o familie de oameni simpli. După ce a urmat şcoala primară şi liceul la Brad, în 1929 s-a înscris la Academia Teologică din Sibiu. În cursul teologiei, a fost nevoit să-şi vândă casa părintească pentru a-şi putea continua studiile. În anul 1939 a petrecut trei luni pe Muntele Athos. Nouă ani mai târziu, părintele a fost arestat şi torturat de fosta Securitate pentru presupuse legături cu legionarii. La finalul pedepsei, părintele a revenit, ca stareţ, la Mănăstirea Prislop, de unde a fost alungat în 1959, când lăcaşul de cult, s-a desfiinţat, fiind transformat în cămin de bătrâni.

Părintele Arsenie Boca s-a stins din viaţă în 28 noiembrie 1989, la Mănăstirea Sinaia, fiind înmormântat la Mănăstirea Prislop, din Ţara Haţegului, județul Hunedoara.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Jandarmi hunedoreni au donat sânge pentru semenii lor

Publicat

pe

Redactat de

Jandarmi, din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, au participat la o acțiune de donare de sânge. Angajați ai IJJ Hunedoara au răspuns apelului și au donat, la Centrul de Transfuzie Sanguină, lichid vital. Acțiunea la care s-au alăturat jandarmii hunedoreni face parte din campania intitulată „Donează Sânge! Salvează o viață!”, derulată la nivel național.

“Anul acesta, pe data de 3 aprilie, se împlinesc 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. Pentru a marca acest moment aniversar, jandarmii hunedoreni au demarat activitățile dedicate sărbătoririi „Zilei Jandarmeriei Române”, prin participarea în cursul zilei de 27 martie, la o activitate de donare de sânge în cadrul campaniei naționale ,,Donează sânge! Salvează o viață!”. Prin fiecare donare de sânge, jandarmii hunedoreni încearcă să devină salvatori ai celor care luptă pentru viața lor. Gestul simplu, dar nobil, completează spiritul civic al fiecăruia dintre noi, dovedind empatia, dăruirea și respectul față de semenii noștri”, au transmis reprezentanții IJJ Hunedoara.

Sursa foto: IJJ Hunedoara

Jandarmii hunedoreni îndeamnă cât mai mulți oameni să facă acest gest umanitar. “Le mulțumim colegilor care și-au arătat disponibilitatea pentru a se implica în această inițiativă, precum și cadrelor medicale din cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Deva pentru amabilitatea și căldura cu care ne întâmpină la fiecare activitate de donare. Totodată, dorim să lansăm un îndemn pentru toţi membrii comunităţii, să se alăture prin voluntariat acestor acţiuni umanitare, în scopul acordării unui real ajutor persoanelor aflate în dificultate”, au mai transmis reprezentanții IJJ Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

VIDEO|Lebădă, în pericol pe A1

Publicat

pe

Redactat de

O lebădă era în pericol de a fi lovită pe autostrada A1.

La data de 27 martie 2024, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Hunedoara au fost sesizați telefonic de către un participant la trafic despre faptul că, în zona autostrăzii A1, pe raza comunei Șoimuș se afla un exemplar de pasăre de talie mare în pericol de a fi lovit de mașini. Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au constatat faptul că este vorba despre o lebădă care, după examinarea medicală de specialitate nu prezenta leziuni, motiv pentru care a fost ridicată din zona carosabilului și eliberată în mediul natural din zona râului Mureș, transmite IPJ Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

73 de acțiuni și controale pentru protecția animalelor, de la începutul anului

Publicat

pe

Redactat de

Pe data de 23 martie 2024, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor din I.P.J. Hunedoara au efectuat verificări la o competiție chinologică în Deva.

Au descoperit 4 infracțiuni legate de efectuarea de intervenții chirurgicale asupra animalelor pentru modificarea aspectului acestora. De asemenea, au identificat 29 de nereguli referitoare la respectarea prevederilor legale din O.U.G. 155/2001, în special legate de unitățile medicale veterinare care nu au comunicat în termen de 5 zile Registrului de evidență a câinilor cu stăpân numărul microcipului implantat animalelor. În primul trimestru al anului 2024, biroul a primit 66 de sesizări referitoare la aspecte legate de protecția animalelor, din care 46 au fost deja soluționate.

”La data de 23 martie 2024, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul I.P.J. Hunedoara au efectuat verificări privind respectarea prevederilor legale, cu ocazia desfășurării unei competiții chinologice, în municipiul Deva. Ca urmarea a verificărilor, polițiștii au constatat 4 infracțiuni privind protecția animalelor (efectuarea de intervenții chirurgicale pentru modificare aspectului unui animal). Totodată, cu ocazia verificării documentelor, polițiștii au constatat 29 de nereguli privind nerespectarea prevederilor O.U.G. 155/2001 (unitățile medicale veterinare nu au respectat obligația de a comunica Registrului de evidență a câinilor cu stăpân, în termen de 5 zile de la data implantului, numărul microcipului alocat animalelor (aceste fapte constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 2000 și 5000 de lei). În primul trimestru al anului 2024, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au fost înregistrat 66 de sesizări privind aspecte circumscrise domeniului protecției animalelor (din care 46 au fost deja soluționate). Totodată, de la începutul acestui an, polițiștii biroului au soluționat 21 de dosare de cercetare penală privind infracțiuni privind protecția animalelor și au efectuat 73 de acțiuni și controale pe linia respectării legislației pentru protecția animalelor. În urma acestor activități, au fost constatate și sancționate 58 de fapte contravenționale, cu o valoare totală  a sancțiunilor de 30.200 lei. Ca urmare a activităților întreprinse, peste 90 de animale a căror viață era pusă în pericol au fost salvate de polițiști. Astfel, 77 de câini au fost plasați în adăposturi autorizate, prin emiterea unor ordine de plasare în adăpost, iar 11 câini și 3 pisici au fost încredințați direct unor asociații care desfășoară activități de protecție a animalelor”, informează reprezentanții IPJ Hunedoara.

FOTO: IPJ HUNEDOARA

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate