Connect with us
Data: 13/04/2024
.

Actualitate

Bilanț negru pe soselele hunedorene. 47 de accidente grave, 17 decese și 32 de răniți grav, doar anul acesta

Publicat

pe

Polițiștii rutieri sunt implicați în activități preventive în trafic, în vederea reducerii riscului producerii unor accidente rutiere grave.

Pentru reducerea gradului de victimizare a populației prin accidente rutiere și pentru menținerea unui climat de siguranță rutieră pe drumurile deschise circulației publice din județul Hunedoara în perioada 21-27 august 2023, polițiști Serviciului Rutier au intensificat  activitățile de control, pe principalele artere rutiere. Activitățile polițiștilor au urmărit reducerea numărului de accidente rutiere, prin prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere grave.

Potrivit unei analize a Serviciului Rutier Hunedoara, în perioada 01 ianuarie  – 23 august 2023, la nivelul județului s-au înregistrat 47 de accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 17 de persoane și rănirea gravă a altor 32.

”Comparativ cu situația înregistrată în aceeași perioadă a  anului 2022, se constată scăderea numărului de accidentelor grave (-6),  a numărului persoanelor decedate (-2), respectiv a numărului persoanelor rănite grav (-11)”, arată IPJ Hunedoara.

Analiza efectuată la nivelul Serviciului Rutier, relevă principalele 4 cauze generatoare de accidente rutiere grave, ca fiind viteza sub cele două forme(neadaptată/nelegală); neacordarea priorității vehiculelor; indisciplina pietonilor; indisciplina bicicliștilor.

Advertisement

Sute de acțiuni în teren

În primele 7 luni ale acestui an, polițiștii au organizat 617 acțiuni în teren, iar pentru neregulile constatate au  aplicat peste  18.790  de sancțiuni contravenționale .

”De asemenea, au fost reținute 1626 permise de conducere, pentru săvârșirea unor fapte contravenționale/penale, au fost retrase pentru defecțiuni tehnice/lipsă inspecție tehnică periodică ori lipsă asigurare obligatorie de răspundere civilă auto 669 certificate de înmatriculare și au fost constatate 287 de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, dintre care: 126 de infracțiuni de conducere a unui autovehicul de către persoane având în sânge o alcoolemie peste limita admisă, ori refuz de recoltare probe biologice și 11 infracțiuni de conducere a unui autovehicul de către persoane aflate sub influența unor substanțe psihoactive”, mai arată IPJ Hunedoara.

Luna august, bilanț

De asemenea, în perioada 21 – 27 august 2023, la nivelul județului Hunedoara s-au înregistrat 4 accidente grave de circulație, soldate cu  rănirea gravă a 4 persoane.

Advertisement

”În cadrul activităților întreprinse în teren, în perioada 21-27 august 2023, polițiștii au  aplicat: 330 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului de viteză legal stabilit, 98 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea  regulilor de circulație de către pietoni, 23 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea  regulilor de circulație de către bicicliști,  16 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea  regulilor privind depășirea autovehiculelor și  11 sancțiuni contravenționale pentru conducerea unui autovehicul de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice.

De asemenea, în cursul săptămâni trecute au fost reținute pentru săvârșirea unor fapte contravenționale/penale 79 de permise de conducere, au fost retrase pentru defecțiuni tehnice/lipsă inspecție tehnică periodică ori lipsă asigurare obligatori de răspundere civilă auto   30 de certificate de înmatriculare și au fost constatate 12 infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, din care:

5 infracțiuni de conducere a unui autovehicul de către persoane având în sânge o alcoolemie peste limita admisă, ori refuz de recoltare probe biologice  și două infracțiuni de conducere a unui autovehicul de către persoane aflate sub influența unor substanțe psihoactive”, mai informează IPJ Hunedoara.

Polițiștii vor continua activitățile preventive pe toate arterele de circulație importante aflate pe raza județului Hunedoara, având ca scop combaterea principalelor cauze generatoare de accidente de circulație și asigurarea unui climat de siguranță rutieră.

Recomandări preventive pentru un trafic rutier în siguranţă

Advertisement

Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere, poliţiştii le recomandă participanților la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze permanent viteza la condițiile de drum și să se informeze cu privire la condițiile meteo și la tronsoanele de drum pe care le vor parcurge. Conduceți cu prudență, măriți distanţa de siguranţă în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante.

În condiţiile unui trafic aglomerat, condiţiile meteo nefavorabile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceţi, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free.

Pietonii sunt rugaţi să îşi ia toate măsuri de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi!

FOTO: IPJ HUNEDOARA

Advertisement

Actualitate

Copil de 10 ani, rănit ușor, în urma unui accident produs pe DN 76, la Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Un copil, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la spital în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, pe DN 76, la Luncoiu de Jos.

„Pompierii Secției Brad au intervenit, cu o autospecială de stingere și cu un echipaj SMURD, la un accident auto produs în localitatea Luncoiu de Jos, pe DN 76. La fața locului, salvatorii au constatat că în urma coliziunii dintre două autoturisme un minor, băiat în vârstă de 10 ani, a fost rănit ușor. El a fost transportat, cu ambulanța SMURD, la spitalul din Brad, în stare stabilă. La locul accidentului, pompierii au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au competențe în astfel de situații”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Foto: arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbările cu vaporașele de la Șoimuș, pe Mureș – reluate din 19 aprilie. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan

Publicat

pe

Redactat de

Plimbările cu vaporașele de agrement „Stelar” de la Șoimuș, pe râul Mureș, vor fi reluate, începând cu data de 19 aprilie 2024. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a anunțat că sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan.

În 19 aprilie 2024, vom deschide activitatea la Vaporaș Șoimuș. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan. De preferință băieți! CV-urile se depun la Primăria Șoimuș, până la data de 15.04.2024, între orele 09:00 -16:00. Rezervări pentru plimbări pe Mureș, la tel.: 0741152922. Vă așteptăm în comuna noastră!”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. Odată cu lansarea acestuia la apă s-a împlinit un vis mai vechi al administrației publice locale din localitate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, anunțând, atunci, cu foarte multă bucurie, că, după mai bine de patru decenii și jumătate, Șoimuș are, din nou, vaporaș de agrement pe râul Mureș.

În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări de poveste pe râul Mureș.

Advertisement

Cursele de agrement pe râul Mureș vor fi reluate din 19 aprilie 2024.

Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Administrația publică locală a creat și o pagină pe rețeaua de socializare -Vaporaș Șoimuș, pentru a facilita comunicarea cu toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educaţie pentru sănătate: 100 de minute despre un subiect pe care elevii nu sunt obișnuiți să-l discute acasă

Publicat

pe

Redactat de

Şase clase de elevi de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, cu vârste între 14 şi 17 ani, au participat, joi, la o lecţie inedită de educaţie despre sănătate, organizată de Cabinetul medical şcolar nr. 3 în colaborare cu psihologul şcolii şi cu un medic specialist de la Cabinetul de planificare familială Deva. Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de informare corectă a adolescenţilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală şi comportamentul orientat spre prevenirea sarcinilor în adolescență.

Pe parcursul a două sesiuni de informare, medicii le-au vorbit adolescenților despre anatomie, contracepţie, protejarea sănătăţii şi a corpului, planificare familială, responsabilitate, decizie, sentimente, emoţii, consimţământ şi rolul esenţial al părintelui în educaţia sexuală a copiilor.

Explicațiile – uneori științifice, dar totuși, pe înțelesul tuturor – au fost completate cu imagini proiectate, videoclipuri educative, demonstrații practice și materiale despre riscurile sarcinii timpurii și consecinţele pe care le au asupra sănătăţii bolile cu transmitere sexuală. Totodată, elevii au avut ocazia să pună întrebări, chiar și sub anonimat, specialiștilor prezenţi la întâlnire.

Educaţia pentru sănătate este un drept al fiecărui adolescent. Cei 150 de liceeni care au fost de acord să participe la acțiune au dovedit că îşi doresc discuţii deschise despre relaţiile sigure și sănătoase. Tinerii admit că au nevoie de informaţii corecte pentru a lua decizii responsabile și sunt convinși că Internetul sau discuțiile între colegi nu reprezintă neapărat cele mai potrivite surse.

Descriind în detaliu transformările corpului uman la diferite vârste, specialistul în planificare familială a explicat că educaţia sexuală a adolescenţilor trebuie să înceapă acasă şi încurajează părinţii să discute cu copiii lor despre orice subiect pe această temă. Medicul a mai punctat că în statele dezvoltate, copiii învaţă încă de la grădiniţă că propriul trup le aparţine. Sunt informaţi despre adulţii de încredere și învaţă să distingă acţiunile nepotrivite de comportamentele normale şi să comunice părinţilor orice situaţie atipică.

Advertisement

La noi însă, părinții încă au rețineri să vorbească deschis cu copiii lor despre subiecte pe care le consideră delicate, iar copiii, la rândul lor, decid să experimenteze pe ascuns ignorând riscurile la care se expun.

„Pentru mine, acțiunea a fost una educativă – a concluzionat, la finalul întâlnirii, un elev de clasa a X-a, care consideră că educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate și „fluturii din stomac” nu sunt de ajuns pentru a garanta o relație sigură și sănătoasă. Așadar, oricât de amuzat sau de banal ar părea un asemenea subiect, el trebuie discutat de către fiecare elev cu familia și cu specialiștii. „Altfel, ignoranța ne-ar putea afecta viitorul pentru totdeauna”, a încheiat tânărul.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate