Connect with us
Data: 08/11/2024
.

Actualitate

6 martie 1945, ziua instaurării comunismului în România. Guvernul lui dr. Petru Groza

Publicat

pe

În urmă cu 77 de ani, la 6 martie 1945, era instalat primul guvern comunist din istoria României, cel condus de dr. Petru Groza.

La 6 martie 1945, a fost impus în funcția de prim-ministru de către Uniunea Sovietică, care a amenințat în caz contrar cu neretrocedarea Transilvaniei către România. Deși Groza a mimat apartenența la un partid propriu, în fapt, era un executant docil al deciziilor luate de comuniști și al ordinelor venite de la Moscova. Întrucât guvernul său nu a fost recunoscut de americani și englezi, regele Mihai i-a cerut, în august 1945, demisia. Când Groza a refuzat – fapt unic în istoria regalității în România – regele a intrat în așa-numita grevă regală, perioadă în care guvernul a acționat neconstituțional. Guvernele succesive conduse de Groza au prezidat primele procese politice din România, fraudarea alegerilor din 1946 și lichidarea opoziției, suprapunându-se procesului de acaparare a puterii politice de către comuniști. La 30 decembrie 1947, împreună cu Gheorghiu-Dej, Groza l-a forțat pe regele Mihai să abdice, în cursul aceleiași zile proclamând, în mod ilegal și neconstituțional, în parlament, republica populară.

Personalitate incontestabilă, dar controversată a secolului XX, Dr. Petru Groza s-a născut la Băcia, pe data de 7 decembrie 1884. A absolvit Liceul „Kun” din Orăștie în anul 1903, fiind distins cu medalia de aur, apoi a urmat cursuri la Universitățile din Budapesta, Berlin și Leipzig. În 1907 a devenit doctor în drept, Magna cum laude. Mai obține ulterior titlul de „doctor în științe economice și științe de stat”. Participant pe front în timpul Primului Război Mondial, a fost ales în Consiliul Național Român din Deva, fiind membru activ la momentul Marii Uniri din 1918. A devenit președinte al Frontului Plugarilor, iar apoi prim-ministru al României între 1945 și 1952. Evenimentele politice din perioada interbelică și cele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au condus la instaurarea, pe data de 6 martie 1945, mai sus amintitului guvern condus de Petru Groza, moment considerat ca fiind punctul de plecare al instaurării comunismului în România. Amintim toate aceste date deoarece lumea trebuie să-și cunoască personalitățile, cu activitățile lor bune sau mai puțin bune. Admirat în timpul vieții, atât până la momentul 6 martie 1945 cât și după aceea, contestat după 1989, când i s-au dărâmat statuile sau i-a fost martelat numele de pe plăci comemorative, Dr. Petru Groza rămâne o personalitate care a influențat istoria României în secolul XX. A murit pe data de 7 ianuarie 1958.

Casa Petru Groza din Deva, situată pe strada Avram Iancu, la numărul H3, este emblematică pentru istoria contemporană a României, putând fi admirată din exterior. Este amplasată în vecinătatea Parcului Cetății din municipiu, arhitectura ei, realizată de artistul Horea Creangă între 1926 și 1931, atrăgând atenția atât localnicilor cât și vizitatorilor din alte zone ale țării și nu numai”, a relatat dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific III, Secția de Istorie și Artă din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva.

Sursa foto: MCDR Deva

Advertisement

Actualitate

Anunt Vanzare Apartament BLOCUL NOU VICTORIA RESIDENCE DEVA,

Publicat

pe

Redactat de

Tip imobil: bloc de apartamente
Regim înălţime: P+7E+M
Nr. camere:2
Suprafaţă utilă: 62 mp
Suprafaţă construită: 62 mp
Compartimentare: decomandat
Confort: lux
Etaj: Etaj 2 / 7
An construcţie:2013
Structură rezistenţă:beton
PROPRIETAR, ofer spre vanzare apartament NOU cu 2 camere si balcon in BLOCUL NOU VICTORIA RESIDENCE DEVA, constructia fiind finalizata in 2013 cu izolatie exterioara de 10 cm si tencuiala decorativa BAUMIT, cu tamplarie din lemn triplu stratificat.
Locatie cu vedere la Cetate si la Casa de Cultura – fantana arteziana muzicala!
Apartamentul este proiectat si modificat pentru a beneficia de un nivel de confort inalt si diverse spatii inteligente de stocare/depozitare.
Imobilul dispune de parcare generoasa in fata blocului, lift Schindler performant, balcon, de o camara exterioara (langa usa de intrare a apartamentul in casa scarii) cu usa si cheie pe post de camara sau depozitare diverse.
Instalatie de incalzire cu calorifere , centrala proprie de apartament , termostat ambiental electric (reglarea temperaturii se poate face pe zile si ore pentru a face economii serioase in timpul in care locatarul nu este acasa), aer conditionat in living.
Podea: parchet din lemn masiv de salcam
Pereti: lavabil alb cu garnisa alba tavan
Usi interioare: din lemn stratificat de castan cu imbracari de spalet cu sticla alba si tablii in partea de jos
Ferestre: din lemn de stejar triplu stratificat cu geam tripan.
Usa de intrare: din lemn de stejar cu inchidere in 5 puncte.
Mobilat modern/clasic cu mobilier nou, neutilizat, suspendat fata de podea.
-> Dormitorul complet din lemn stratificat si lemn masiv: birou cu sertare si usi depozitare (acest BIROU NU este inclus in vanzare, se va ridica de la apartament), pat saltea 1800×2000 cu ladita si sertar depozitare, dulap cu 3 usi si sertare pentru haine.
-> Livingul este compus din:
–> zona de relaxare cu canapea si TV cu corp din STEJAR masiv
–> zona de depozitare un dulap tip dressing enorm cu usi culisante – una din ele cu oglinda – si sisteme de depozitare haine
–> zona office cu un birou din LEMN MASIV cu sertar (acest BIROU NU este inclus in vanzare, se va ridica de la apartament) cu aer conditionat functional.
–> zona de servire a mesei, livingul se imbina cu bucataria prin masa cu blatul din lemn de castan cu trecere intre acestea.
-> Bucataria cu blat DIN LEMN MASIV de castan si mobilier din pal melaminat cu cuva, plita electrica, cuptor electric, frigider.
 -> Baia: imensa cu cada noua cu hidromasaj pe colt, masina de spalat rufe, wc, bideu, cuva, partial pardoseala din lemn si restul faianta.
-> Balcon: vedere inspre centru spre Casa de Cultura – fantana arteziana muzicala
Vedere din bucatarie inspre Cetatea Devei
Imobilul este disponibil pentru vizitare la cerere.
Citeste mai mult ...

Actualitate

Proiect internațional pentru protecția mediului în zonele miniere, lansat de Universitatea din Petroșani în parteneriat cu Universitatea din Bologna

Publicat

pe

Redactat de

În luna februarie, Universitatea din Petroșani lansează un proiect inovator de protejare a mediului în regiunile miniere, derulat în colaborare cu Universitatea din Bologna, Italia. Proiectul, care include și organizarea unei conferințe la Petroșani, urmărește atât stabilirea unei cooperări internaționale durabile, cât și dezvoltarea unor soluții viabile pentru provocările ecologice din Valea Jiului.

„Avem un parteneriat și un proiect cu o universitate din Bologna, tematica fiind orientată către mediul înconjurător din zonele miniere. Conferința pe care o organizăm la Petroșani ne va permite să ne cunoaștem partenerii italieni și să le prezentăm situația locală, dar și să beneficiem de experiența lor în proiecte similare. Ne propunem să atragem specialiști nu doar din mediul universitar, ci și din domeniul economic, astfel încât să identificăm soluții sustenabile pentru problemele de mediu din sectorul minier,” a declarat rectorul Universității din Petroșani, Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai.

Conferința reprezintă un prim pas în stabilirea unui schimb de expertiză între cele două universități, oferind o platformă de discuție amplă asupra impactului activităților miniere asupra mediului și oportunități de intervenție. „Este prima conferință de acest fel organizată la Petroșani. Chiar dacă am mai avut mese rotunde pe această temă, colaborarea cu specialiști din Italia va aduce o perspectivă valoroasă,” a adăugat rectorul.

Prin acest proiect, Universitatea din Petroșani își reafirmă angajamentul de a susține inițiativele internaționale de mediu, deschizând noi direcții de colaborare academică și economică, în sprijinul dezvoltării durabile a regiunilor miniere din România.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

CJ Hunedoara, convocat în ședință extraordinară luni. Se vor alege vicepreședinții instituției

Publicat

pe

Redactat de

Consiliul Județean Hunedoara este convocat luni, 11 noiembrie, în ședință extraordinară, prima după constituire. În cadrul întrunirii se vor alege și cei doi vicepreședinți ai instituției.

Primul proiect de hotărâre, aflat pe ordinea de zi, este cel privind organizarea comisiilor de specialitate ale Consiliului Județean Hunedoara pentru mandatul 2024-2028, iar următoarele două proiecte de hotărâre vizează alegerea vicepreședinților instituției.

Reamintim că, în legislatura trecută, vicepreședinți ai CJ Hunedoara au fost Alin Țambă (PSD) și Ion Bădin (PSD).

Având în vedere configurația actuală a CJ Hunedoara, PSD având majoritate, cel mai probabil, cei doi vicepreședinți ai instituției vor fi tot social-democrați.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate