Actualitate
“Salonul hunedorean al cărții” se deschide mâine, la Deva
Locuitorii județului își vor putea cumpăra cărțile mult dorite la preț redus. Timp de patru zile, începând de mâine, 7 octombrie, Sala D‘Or din incinta Deva Mall, va găzdui standuri pline cu volume de toate genurile, care mai de care mai interesante, cu prilejul unei noi ediții a evenimentului „Salonul hunedorean al cărții”. De asemenea, în fiecare zi a manifestării va avea loc și câte o lansare de carte, dar și întâlniri între scriitori și publicul iubitor de lectură.
„Salonul hunedorean al cărții”, eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu”, se va desfășura în fiecare zi, între orele 10:00 și 20:00, în primitoarea sală mai sus menționată, din incinta mall-ului din centru. Invitați să ia parte la eveniment sunt toți cei care iubesc cărțile și doresc să cunoască cele mai noi apariții editoriale din țară, dar și din județ. Și în acest an, standurile vor fi pline cu volume din diferite domenii de activitate, oferta editorială venind în întâmpinarea tuturor gusturilor. Mai mult, cărțile vor putea fi cumpărate cu reduceri consistente de preț.
Ofertă bogată
Peste 80 de edituri din toată țara și-au anunțat participarea la acest eveniment, în cadrul căruia își vor putea face cunoscute ultimele apariții. De asemenea, prezente vor fi și edituri hunedorene, din Deva, Simeria, Orăștie și Petroșani. Acestea vor organiza lansările unor scriitori consacrați, dar vor oferi și debuturi editoriale. De altfel, programul salonului este foarte bogat, în fiecare zi fiind organizate lansări de carte, dar și întâlniri cu personalități de anvergură ale culturii. Istoricul Lucia Boia, prezent la eveniment vineri seară, de la 18:00, și scriitorul și omul politic Markó Béla, așteptat la Deva a doua zi, sâmbătă, la 16:00, sunt doar două nume care vor conferi un grad mare de atractivitate manifestării și vor aduce un public numeros.
O lansare și o aniversare, în deschidere
În deschiderea „Salonului hunedorean al cărții”, mâine, de la ora 10:00, vor avea loc două evenimente speciale. Este vorba despre lansarea unui nou volum, al cincilea, intitulat „Personalității hunedorene”, al monografiei județului Hunedoara, lucrare realizată de reprezentanții bibliotecii, dar și despre aniversarea a 10 ani de existență a revistei „Vox Libri”, publicație editată de aceeași instituție culturală. „Noul volum al monografiei județului, ce va fi lansat cu această ocazie, este rodul activității unui colectiv pluridisciplinar care a făcut o minuțioasă trecere în revistă a biografiilor și realizărilor unor personalități hunedorene din principalele domenii de activitate. Această monografie adună între copertele sale figurile proeminente ale unor hunedoreni cu care ne mândrim, fiind cu adevărat o lansare-eveniment”, a declarat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Deva.
„Salonul hunedorean al cărții” va fi deschis zilnic, până sâmbătă, 10 octombrie.
Actualitate
Universitatea din Petroșani primește investiții majore prin Programul Regional Vest
Universitatea din Petroșani va beneficia de investiții importante, în valoare totală de 2,7 milioane de euro, pentru modernizarea infrastructurii educaționale, dotarea laboratoarelor și dezvoltarea unor programe de studii adaptate pieței muncii. Fondurile sunt alocate prin Programul Regional Vest 2021-2027 și vizează îmbunătățirea condițiilor de studiu pentru studenții din Valea Jiului.
Proiect de modernizare de 1,32 milioane de euro
Un nou proiect, în valoare de 1,32 milioane de euro, a fost semnat între Universitatea din Petroșani și Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest. Investiția va fi utilizată pentru dotarea laboratoarelor cu echipamente IT de ultimă generație, software avansat și mobilier de specialitate. De asemenea, sunt incluse măsuri de formare profesională finanțate prin Fondul Social European+, pentru adaptarea cursurilor la cerințele actuale ale pieței muncii.
Impactul investițiilor
Proiectul va avea un impact direct asupra a 4.150 de studenți, masteranzi, doctoranzi și cadre didactice, care vor beneficia de condiții moderne de studiu. Vor fi modernizate 17 laboratoare din domeniile Ingineriei mecanice, electrice, Științelor și Minelor, care se vor adăuga celor 24 de laboratoare deja dotate printr-un proiect anterior.
Istoricul investițiilor europene la Petroșani
Universitatea din Petroșani a valorificat constant fondurile europene pentru dezvoltarea instituției. Prin Programul Operațional Regional 2014-2020, instituția a reabilitat un corp de clădire și a modernizat peste 50 de laboratoare, într-un proiect de 2,6 milioane de euro.
Programe europene pentru învățământul superior din Vest
În cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, universitățile din regiune au la dispoziție 21 de milioane de euro pentru modernizare, digitalizare și extinderea ofertei educaționale. Până în prezent, au fost semnate opt contracte de finanțare, care vor sprijini transformarea învățământului superior și pregătirea viitoarelor generații de specialiști.
Universitatea din Petroșani continuă să joace un rol esențial în dezvoltarea educațională și economică a regiunii, demonstrând că investițiile strategice în educație pot contribui la progresul comunității.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Liceul Tehnologic „Ovid Densușianu” Călan, în plin proces de modernizare printr-un proiect de digitalizare și dotare
Actualitate
Adversar dificil pentru West Deva în Cupa României
La sediul Federației Române de Fotbal a avut loc tragerea la sorți pentru primul tur al Cupei României la futsal. În urnă s-au aflat 12 echipe, printre care și ACS West Deva, iar tragerea la sorți nu a avut capi de serie.
În deplasare, la Odorhei
Două sunt calificate direct în sferturi, fiind vorba despre Sepsi Sfântu Gheorghe și Mausoleul Mărășești, ambele din Liga 1, în calitate de semifinaliste ale ediției trecute. Este de remarcat că deținătoarea trofeului, CSM Deva, s-a desființat vara trecută, iar finalista, CFR Timișoara, și-a anunțat regtragerea din competiții cu doar câteva zile în urmă. Revenind la cei de la West Deva, este de remarcat că ghinionul nu i-a părăsit și, după ce au ratat la mustață calificarea în play-off, vor avea un adversar redutabil în Cupă, pe FK Odorhei, una dintre favoritele la câștigarea titlului național. Mai mult, devenii vor juca în deplasare, meciurile din primul tur fiind programate în perioada 8-9 februarie. De altfel, meciul Odorhei – West este singurul în care se întâlnesc două echipe din Liga 1. Pe de altă parte, sunt două meciuri în care se vor confrunta între ele formații din eșalonul secund. respectiv Inter Gheorgheni – Clujana Cluj, ultimele clasate din Liga 2, și Ceahlăul Piatra Neamț – Kerszthegy Remetea, care sunt ocupantele primelor poziții. Celelalte trei meciuri opun echipe din divizii diferite, fiind vorba despre un derby al Buzăului, dintre Fortius și Luceafărul, celelate jocuri fiind Șoimii Șimand – CSM Târgu Mureș și Real Craiova – United Galați, gazdele acestor întâlniri evoluând în Liga 2.
S-a încheiat sezonul regular din Liga 1
În altă ordine de idei, este de menționat și faptul că s-a încheiat sezonul regular din Liga 1 de futsal. În cel mai imprtant meci al etapei a XIV-a, ultima, West Deva a pierdut, acasă, cu 4-2, de la Sepsi Sfântu Gheorghe și, așa cum am arătat mai sus, a ratat calificarea în play-off. În celelalte jocuri favoritele s-au impus, FK Odorhei trecând, acasă, cu 9-1, de Luceafărul Buzău, iar United Galați a învins, pe teren propriu, pe CSM Târgu Mureș, cu scorul de 7-1. În fine, cum CFR Timișoara s-a retras din campionat, Mausoleul Mărășești a câștigat meciul considerat în deplasare cu scorul de 5-0, la “masa verde”. În play-off vor juca United Galați (39 de puncte), FK Odorhei (36), CSM Târgu Mureș (28) și Sepsi Sfântu Gheorghe (20), echipele continuând competiția cu punctele adunate în sezonul regular.
Play-out fără miză
În play-out vor juca West Deva (17 puncte), Luceafărul Buzău (9) și Mausoleul Mărășești (8), CFR Timișoara, rămasă dor cu cele 5 puncte cucerite în turul sezonului regular, nemailuând parte la competiție. Play-out-ul devine, astfel, unul fără miză, întrucât nu va mai retrograda nicio echipă în Liga 2. Atât în play-off, cât și în play-out se va juca în sistem campionat tur – retur-tur. Echipelor calificate li se va aloca un număr pe tabela Berger, corespunzător clasării în campionat, în play-out West fiind prima, urmată de Buzău și Mărășești, fiind clar că în fiecare etapă o echipă va sta. În ce privește play-off-ul, echipele clasate pe primele două locuri se califică în finala campionatului, iar cea de pe poziția a treia va câștiga medaliile de bronz. Finala campionatului se va desfășura în sistemul cel mai bun din 5 meciuri, partida decisivă, dacă se va ajunge la ea, urmând a se juca pe terenul câștigătoarei play-off-ului.
-
Actualitatecu 18 ore in urma
Tânăr din comuna Pui, dat dispărut de tatăl său – UPDATE: A fost găsit
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 20 – 24 ianuarie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Incendiu la Hunedoara. O casă a fost distrusă de flăcări
-
Actualitatecu 2 zile in urma
31 de elevi care absentau de la cursuri, depistați de polițiștii hunedoreni. Acțiuni cu efective mărite pentru siguranță în școli
-
Actualitatecu o zi in urma
Bolile cronice, în creștere alarmantă în județul Hunedoara: hipertensiunea și diabetul, în top
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Oaspeți de iarnă pe cele patru lacuri de acumulare din Geoparcul UNESCO Țara Hațegului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Elevi de la mai multe școli din județ s-au întrecut la Concursul de Informatică „Aurel Vlaicu”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Polițiștii avertizează: Tehnica de tip „Spoofing”, o altă metodă de înșelăciune